Отиди на
Форум "Наука"

Убийството на Ивайло - подробности и хипотези


Recommended Posts

  • Модератор История

"По-късно, след като Асен избягал и Тертер завзел престола, Лахана решил да отиде при Ногай и да го моли да му помогне. От друга страна, императорът не оставял без грижа българските работи, но и той изпратил Асен при Ногай с многобройни подаръци, молейки го да не изостави владетеля от рода на българите, но да го защити като брат, който търси справедливост за себе си. Ногай приел Лахана, тъй като той дошъл по-рано, но Асен приел благосклонно. Ногай впрочем приел подаръците и на двамата, като им причинил голяма мъка. Той ги задържал много време и ги водел със себе си (защото една цел имали и двамата срещу Тертер, макар и да спорели сами помежду си за царството и още повече се разделяли). Той не правел нищо, но протакал да мине време, като обещавал помощ ту на единия, ту на другия. Против желанието си те робували на хрумванията му. Веднъж той уредил пир и пиенето продължило дълго време. Когато били пияни и разсъдъкът ги напуснал, изведнъж Ногай скочил като от сън и като си спомнил тогава за препирните им (Асен бил седнал до него, а Лахана и протостраторът му Касим бег по-долу, но от двете му страни), заповядал така спокойно на заобикалящите го, като че ли и е възнамерявал нищо да върши, да хванат Лахана, както той бил седнал. Тогава казал: "Този е враг на моя баща императора и не е достоен изобщо да живее, но да бъде посечен." Те неочаквано го хванали от двете страни за ръцете, забили меч в гърлото му и го убили там, където паднал. След това Ногай заповядал да бъде убит гледащият тези неща Касим бег и слугата веднага го убил, като забил меча в гърлото му. Асен, гледайки страшната гледка, цял се вцепенил и изпитал най-голям ужас за себе си. Тогава и той щял да пострада по същия начин, ако не го запазила Ефросина, която наскоро след това го изпратила обратно.

Това е сравнително пълното описание на убийството на Ивайло.Вероятно става въпрос за крепостта Исакча при делтата на Дунав.

Веднага възникват няколко въпроса:

1.Спонтанно хрумване на Ногай ли е или предварително обмислен план?

2.Кой би имал най голяма изгода от смъртта на Ивайло а и на Иван Асен?

3.Каква помощ би могъл да иска Ивайло от Ногай.Татарска войска да превземе Търново?

Чакам вашите мнения.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съдейки по поведението, Ногай, в стила на класически източен владетел и хитрец, се е чудел кого от двамата да избере, или по-точно кого от двамата да премахне. Заедно с това, видимо ги е разигравал и унижавал, така, както само един източен владетел умее и им е проверявал реакциите. Вероятно решението все пак е дошло спонтанно в този момент, на вечерята /ако беше хладнокръвно нямаше да го прави там, макар, че какво му пука на него къде си коли враговете../, но е резултат на дълго обмисляне. Очевидно Ногай по психика е импровизатор.

От друга страна, може би решението е вече взето - показва го разположението на хората - Асен е до Ногай, Ивайло и протостраторът му Касим бег са долу от двете им страни - в този случай, мястото е избрано точно и цели да изкара акъла на Асен окончателно, като паралелно с това му бъде направена исканата услуга.

Така, че - най-вероятно обмислЯн в хода на разиграването на двамата план. Ивайло може да е при него само по една причина и тя е да го покани да помогне за Търново.За същото е там и Иван Асен III. Ногай, разбира се си прави негови сметки и по всяка вероятност те са такива - кой от тия двамата ще е му е по-малкия съперник за Търново, с кого ще може да се справи по-лесно, сиреч - кой е по-слабият? Ивайло така или иначе е харизматична и силна личност, макар, че в политическите му умения можем да се усъмним, съдейки по поведението му да отиде при татариския владетел...

Докато се е чудел кого да избере - византийското протеже, явно слабоват и смотан, ак мога да си позволя такъв израз, или пък селянинът - цар, можем само да си представим изтънченото унижение, на което източният тарикат е подложил и двамата - може би точно с цел да разбере кой ще го изтърпи.

ПП

Учидва ме тоя Касим бег - явно татарин, с титла при Ивайло "протостратор"?!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някъде на времето бях чел, че Касим бег бил вожд на някаква татарска дружина, разбита от Ивайло, след което минал на негова страна. Верен му е бил.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ивайло се е противопоставял на татарите и в частност на Ногай, което определено не е било причина да бъде обичан. Иван Асен ІІІ определено не е герой и лесно може да бъде маша в нечии ръце. Тъй че хода на Ногай си е добре обмислен - ликвидира опасния за него и оставя претендент за трона, с който да може да се упражнява натиск върху Търново, но същевременно ако човека се върне на трона, няма да му прави много-много опозиция. Тертер действа хитро, но в сложната ситуация и на него е трудно да угоди и в крайна сметка е трябвало да бяга и той.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Грешка си КГ Касим бег си е протостратор на Иван Асен.

На Иван Асен?? Не знаех... тогава Ивайло би следвало да се е усетил още докато сядат - той е долу редом със служителя на Иван Асен, а той седи до Ногай. Изборът на последният е ясен. Освен ако това не е схванато като поредната му разигравка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На Иван Асен??

Иван Асен ІІІ (1279-1280). Да не помислиш, че е Иван Асен ІІ (1218-1241).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, знаейм, знайм кой е :)) Пак ми е чудно, тъй като Иван Асен Трети си е византийско протеже отвсякъде и отведнъж - до него татарин... явно наемник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Протостратор на Ивайло, не на Иван Асен, това се има предвид.

"...(Асен бил седнал до него, а Лахана и протостраторът му Касим бег по-долу, но от двете му страни)..."

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

През същата година, лишен от Търново и съпругата си, Лахана не останал спокоен, но събрал достатъчно войска и почнал да напада жителите на Търново (Асен бил още в града, задържайки при себе си протостратора Касим бег, когото императорът удостоил с тази длъжност – тогава императорът все още бил благосклонен към Асен).

Сведението е на Пахимер - очевидно е на кой е протостратор касим бег.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, наистина. Какъв ли е бил тоя татарин, че да го направи византийският император протостратор...

Тогава жестът на Ногай става още по-интересен. Слага Ивайло и протостраторът на другия претендент един до друг и после нарежда да ги убият там на място.

Очеваден психологически натиск върху избрания вече Иван Асен...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според проф. Павлов Касим не бил с татарски произход, а малоазийски селджук или туркопул. Въпросният станал Иван-Асенов протостратор още докато българина бил динат в Мала Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Но ако Касим е протостратор на Иван Асен това коренно променя нещата.Гневът на татарина е бил насочен и към двамата /Ивайло и Иван Асен/ и вторият е оцелял по случайност.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Големия печеливш от цялата ситуация е Георги Тертер І.Ако беше убит и Иван Асен спокойно можеше да даде банкет в Търново.Големия въпрос е дали това се дължи на негови дипломатически ходове или е уникален късмет благодарение на лошото пиянство на Ногай.Все си мисля че е по вероятно второто.Ако Ногай беше решил предварително да убива Ивайло няма никаква необходимост да разиграва цирк с този пир.Ивайло щеше да е като минимум поставен под стража и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Но ако Касим е протостратор на Иван Асен това коренно променя нещата.Гневът на татарина е бил насочен и към двамата /Ивайло и Иван Асен/ и вторият е оцелял по случайност.

Пак според Павлов, Иван Асен не е убит защото жена му (ромейската) на Ногай се застъпва за българина, оти били рода.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

,, Във времето на Ивайловото движение в България се появил един донякъде загадъчен за нас военачалник, т.нар. "Касим бег". Повечето автори го смятат за покръстен във Визатия татарин, който станал протостратор на византийското протеже Иван Асен III (1279-1280). Приема се също, че той изведнъж преминал на страната на Ивайло, защото бил убит заедно с него, когато в пристъп на "лошо пиянство" Ногай заповядал да убият българския селски цар. Всъщност този човек не се е казвал "Касим" (име, което византийските автори пишат правилно!), нито пък е бил татарин. Най-вероятно името му било "Джасим бег","паша" (или нещо подобно), както може да се мисли от изписването "Цасимпаксин" у Георги Папимер. Това ни кара да мислим, че той бил покръстен селджукски турчин или "туркопул". Такива хора имало във Византия по същото време и е съвсем естествено един малоазийски "динат" ("болярин"), какъвто бил преди Ивайловото въстание Иван Асен, да бил свързан с подобни личности. По всяка вероятност т.нар. "Касим бег" си оставал Иван-Асенов протостратор и при "визитата" в двора на Ногай. Вярно е, че тогава той бил убит заедно с Ивайло, но и самият Иван Асен III насмалко щял да сподели участта им, ако не го била спасила Ефросина - "византийската" съпруга на Ногай, чийто зет се явявал Иван Асен... " http://liternet.bg/publish13/p_pavlov/buntari/voenachalnici.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наистина Георги Тертер има интерес от смъртта и на Ивайло , и на Иван Асен III -именно ръководеният от него заговор е причината Иван -Асен да избяга във Византия . И селският цар , и ромейското протеже искат да го свалят от трона ... :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но ако Касим е протостратор на Иван Асен това коренно променя нещата.Гневът на татарина е бил насочен и към двамата /Ивайло и Иван Асен/ и вторият е оцелял по случайност.

Протостраторът също може да е заговорничал.Ако е татарин може да е заговорничал и срещу Ногай,ако е византийски приближен - също.Ясно е само,че Ивайло не е желан от никого.

А това как да го тълкувам:

"Когато били пияни и разсъдъкът ги напуснал, изведнъж Ногай скочил като от сън и като си спомнил тогава за препирните им (Асен бил седнал до него, а Лахана и протостраторът му Касим бег по-долу, но от двете му страни),"

http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/17.3.html

Че са стояли от двете страни на Ногай ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

И двамата претенденти са търсили татарската подкрепа, тъй като Ногай се явява техен сюзерен. На него очевидно му е било все тая кой точно ще царува в Търново, стига да спазва васалитета. Ивайло обаче си го е отнесъл, именно защото бил враг на Михаил Палеолог, а към тъста си Ногай питаел уважение - ако не към персоната, то към ранга и институцията.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ако е така Йончев защо Ногай го мотае няколко месеца.И при хиляди възможности да го убие избира толкова странна ситуация - по ереме на пир.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, не е решил веднага. Т.нар. източни владетели не са известни с бързина. А по време на пир, защото човек като се натаралянка, е склонен да взема по-радикални решения - отпадат разни задръжки.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И все пак най вероятно Ивайло просто е имал лош късмет да попадне под пиянския поглед на Ногай.Лично Ногай не виждам какво печели от това убийство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За себе си считам, че към 1280г. Ивайло е бил вече напълно нежелан и неособено полезен в слабата България, а за Ногай- той е просто досадно ненужен...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...