Отиди на
Форум "Наука"

10.04.2017 : Ново откритие : атмосферата на Марс съдържа метали!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Това е фундаментално научно откритие - за пръв път са открити метални йони в йоносферата на планета, различна от тази на Земята! Нещо повече - поведението на йоните в марсианската атмосфера е коренно различно от това на йоните в земната. Ето как в някои отношения Марс е твърде различен от Земята.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1736-2017-maven-discovers-metals-atmosphere

 

Текст на публикацията: НАСА оповести днес, че автоматичната междупланетна станция "Мейвън", която изучава Марс от 2014 г. до ден днешен, е направила фундаментално откритие за марсианската атмосфера. Оказва се, че тя съдържа йони на метали!

"Мейвън е направила първото откритие на постоянно присъстващи метални йони в йоносферата на планета, различна от Земята", съобщава Джоузеф Гребовски от космическия център на НАСА Годард. "Понеже металните йони имат дълъг живот и могат да бъдат транспортирани далече от техния регион на възникване посредством неутрални ветрове и електрически полета, те биха могли да се използват за разгадаването на движението в йоносферата, по подобен начин, по който чрез вдигнатите листа разбираме в коя посока духа вятърът". Гребовски е водещ автор на научната статия, публикувана на 10-ти април 2017 г. в Geophysical Research Letters.

Металите в атмосферата на Марс пристигат от мъничките микрометеороиди, които постоянно навлизат в нея. Когато високоскоростен микрометеороид удари марсианската атмосфера, той се изпарява. Металните атоми от опашката на метеороида губят част от електроните си поради сблъсъка с други заредени частички от йоносферата и така се превръщат в метални йони.

През последните две години "Мейвън" е откривал желязо, магнезий и натрий под формата на йони в горните части на марсианската атмосфера. Две години са достатъчно дълъг период, за да се заключи, че металните йони са постоянна черта за атмосферата. Но йони, свързани с преходни събития, също са откривани. "Ние сме открили метални йони, асоциирани с близкото преминаване на кометата Сайдинг Спринг през 2014 година, но това беше уникално събитие и то не ни каза много за дълговременното присъствие на йони", смята Гребовски.

Научният екип е на мнение, че понеже междупланетният прах в Слънчевата система, който причинява метеорните потоци, е повсеместен, напълно е възможно всички луни и планети, които притежават атмосфери, да приютяват в тях и метални йони.

До този момент суборбитални ракети, радари и спътници са откривали метални йони в горните слоеве на атмосферата на Земята. За присъствието на метални йони около други планети също има сведения, но засега са индиректни. Например когато космически апарат, обикалящ около друга планета, се свърже със Земята, понякога настъпват смущения в радиосигнала, които могат да бъдат обяснени като причинени от електроните в чуждата йоносфера, а някои от тези електрони се считат за асоциирани с метални йони. "Мейвън" обаче предоставя първите преки доказателства за наличието на метални йони в друга планетарна атмосфера, различна от земната.

Екипът също така е установил, че поведението на металните йони в атмосферата на Марс е коренно различно от поведението на йоните в земната атмосфера. Земята притежава глобално магнитно поле и то заедно с йоносферните ветрове събира йоните в пояси. Но Марс има само локално магнитно поле и пояси се наблюдават само в близост до него.

Научното откритие има и други последствия за разбирането ни на Марс - например остава неясно дали металните йони участват в образуването или поведението на високите облаци. Освен това сравняването на различните характеристики между Земята и Марс дава на учените възможност да предсказват метеороидните удари в други, все още неизучени планетарни или спътникови атмосфери.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Текст на публикацията: НАСА оповести днес, че автоматичната междупланетна станция "Мейвън", която изучава Марс от 2014 г. до ден днешен, е направила фундаментално откритие за марсианската атмосфера. Оказва се, че тя съдържа йони на метали!

Интересно: Защо са си мислили, че в атмосферата на Марс, не трябва да има метални йони.:animatedwink:

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...