Отиди на
Форум "Наука"

Яйцата се взривяват в микровълнова печка


Малоум 2

Recommended Posts

  • Потребител

http://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Zashto-iajtcata-se-vzriviavat-v-mikrovalnova-pechka_99157.html

Защо яйцата се взривяват в микровълнова печка

image.png.e49510f44d7aa04a71dbc8e4b7e0006c.png

Всеки знае, че не трябва да нагрява яйца в микровълнова фурна. Кулинарният експеримент вероятно ще завърши с експлозия и дъжд от гореща лигава маса.

На колко силна е тази експлозия? Това е предмет на съдебно дело и едно научно откритие, което засяга акустиката на експлоадиращите яйца, разказва Live Science.

Едно време някъде в Америка (детайлите остават неясни) един човек влязъл в ресторант да хапне яйце. Това яйце сложили да се притопли в микровълнова, но то избухнало, поразявайки добре изглеждащата доскоро кожа на бедния посетител. Клиентът, с изгаряния, съди ресторанта, твърдейки, че е претърпял загуба на слуха от взрива, освен очевидните рани, както се казва в съобщението за пресата.

1515317023_8_559x*.jpg

Компанията Charles M. Salter Associates, специализирана в акустика, е била наета да предлстави вещо лице на съдебния процес. По-конкретно, те са били наети да отговорят на въпроса: Може ли експлодиращо яйце да създаде достатъчно мощна звукова вълна, която да причини увреждане на слуха?

В непубликуван доклад, представен през декември на 174-та среща на Акустичното общество на Америка и предоставен на Live Science, изследователите Антъни Наш (Anthony Nash), вицепрезидент на Charles M. Salter Associates и Лорън фон Блон (Lauren von Blohn), консултант по акустика в компанията, описват резултатите от тяхното проучване на експлодиращите яйца в микровълнова фурна.

За своето проучване Наш и фон Блон използват почти 100 обелени, твърдо сварени яйца, които нагряват едно по едно в микровълнова печка. Тъй като яйцата понякога се разпукват, докато все още се готвят в микровълновата фурна, учените ги поставят в тънки чорапи, преди да ги пуснат в стъкленици с вода, докато тя се нагрява.

След това внимателно изваждат яйцата от микровълновата и да ги поставят на пода, насочват прецизен микрофон само на трийсетина сантиметра, пробождат яйцата с бързодействащ термометър за месо, което води до взривяването на някои от тях.

 

Експлозиите, които записват, са доста силни, като вълните достигат между 86 и 133 децибела.

Това е близо до звука на мотоциклет работещ на 9 метра под звуците на реактивен самолет на разстояние 30 м, съответно. Експлодиращите яйца със сигурност генерират повече шум, отколкото бихме искали, но има "малка вероятност" да е достатъчно силен, за да увреди слуха ви, пишат изследователите.

Защо яйцата се взривяват изобщо?

Ако сложите картофи в микровълновата без първо да пробиете кожата им, налягането на парата може да се натрупа под кожата и да накара картофът да експлоадира. 

Но твърдо свареното яйце не разполага с кожа с висока якост на опън като на картофа, а черупката на яйцето е предназначена да бъде пробита от човката на малко птиче. Черупката на яйцето не е достатъчно здрава, за да издържи високото вътрешно налягане на парата. Има една мембрана между белтъка на яйцето и черупката, която може да издържи нарастването на налягането, но това се случва и на обелени яйца. 

Изследователите предлагат алтернативно обяснение.

1515317286_1_559x*.jpg

Учените откриват с термометър за месо, че жълтъкът на яйцето се затопля много по-бързо, отколкото водата наоколо. Може би, разсъждават те, малки джобове вода са уловени вътре в протеините и се получава прегряване .

При нормално налягане на въздуха тези джобове ще имат възможност да се разширят и ще се превърнат в пара. Но вътре в яйцето налягането от околните втвърдени протеини може да принуди джобовете да останат течни, дори когато температурата се покачи много.

Но ако се наруши един от тези джобове, той ще се разшири и молекулите на водата ще се втурнат да запълнят празнината - разширявайки се, ще разрушат околните тъкани и ще позволят на други джобове да се спукат, променяйки фазата си в същото време. Полученият общ балон се спуква, разкъсвайки яйцето на парчета, които изхвърля навсякъде, което може да прилича на обикновена експлозия под налягане.

"За наблюдател отстрани яйцето изглежда, че избухва", пишат изследователите в статията, но "този феномен може би по-точно е да се опише като бързо кипене на гореща вода".

...

 

За яснота: http://phys.uni-sofia.bg/~cpopov/Almanah-pdf/III chast/07 tehnologii/09 mikro furni.pdf  Физика на микровълновите фурни.

И пак не е ясно:): Защо гърмят яйцата? при загряване в микровълнова?:)

(Все си мисля, че заради обвивките (на жълтък, на белтък... кожа на др.продукти, кост и т.н.) - различни структури "втвърдяват" за различно време във фурната и това предизвиква разлика в наляганията на водните пари вътре в обвивката и отвън. Щото и костите гърмят!)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Някой дали е пробвал да взриви яйце от щраус в микровълновата? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не мога да повярвам, че е толкова трудно за обяснение. В случая е точно така - експлозията е бързо кипене. Това може да се случи и с чаша вода в микровълновата, ако се позабави. Чашата не се чупи, просто водата "експлодира" и олива и тавана на фурната.

Измерили с термометър за месо темпертурата. Добре! Жълтъкът се затоплял много по-бързо. Как се затопля вода от микровълни? Чрез индуцираните токова на Фуко. Ако водата не е чиста а има йони - готварска или друга сол, молекули дори органични, които се дисоциират? Става още по-проводима. Това ще се изрази као по-бързо загряване. Ако пък имаше метал в яйцето и бяха измерили неговата температура ...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 2 минути, Warlord said:

Някой дали е пробвал да взриви яйце от щраус в микровълновата? :)

Сигурно ще отвори вратичката, може и стъклото да издъни

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И може и да удари 150 децибела :) Прага на болката мисля беше 120. А рекорда на рок концерт до момента е на Manowar - 129 децибела.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И последно за яйцето - да, джобове може да се. Но механизмът може и да е друг - водното съдържание (и дори влагата) прави белтъка проводящ. Какво пречи да се получат джобове с прегрята пара?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 2 минути, Warlord said:

И може и да удари 150 децибела :) Прага на болката мисля беше 120. А рекорда на рок концерт до момента е на Manowar - 129 децибела.

Много си навътре, бре! Неподготвен ме сварваш, откак има нет зех да не помня толко. Само да кажа, че импулсен шим - от мили секунди до секунди има различно въздействие и съответно разни лимити в сравнение с продължителния.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То "експлозии" може да се получат в много случаи и само при рязко натрупване на температурна амплитуда или налягане. Виждал съм бутилка бира да се пръсва без първоначално видима причина.

Сещам се и за случая при който Ханибал "взривява" една канара запушила проход в Алпите, като нарежда да запалят огън под нея и постоянно да я поливат със студено вино отгоре.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 5 минути, Warlord said:

То "експлозии" може да се получат в много случаи и само при рязко натрупване на температурна амплитуда или налягане. Виждал съм бутилка бира да се пръсва без първоначално видима причина.

Сещам се и за случая при който Ханибал "взривява" една канара запушила проход в Алпите, като нарежда да запалят огън под нея и постоянно да я поливат със студено вино отгоре.

Това не го видях...

Рязко нарастане на температурата и бързо разширение, да. И от натрупано налягане, като тук броим и имплозията (вакууирани съдов). Пример за последното - кинескопа на стар телевизор, вътре е вакуум, иззстрелите от някои пневматични пистолети...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

аз постигнах сваряване на яйце в микровълнова фурна без експлозията му. Прост начин, прост принцип - нужни бяха наблюдения и изводи от низ от случайни обстоятелства. После - малко експерименти. Просто бях любопитен, а ползвам микровълнови печки още от зората им на пазара. Преди доста години попаднах на статия за казуса с яйцата и екслозиите им в микровълновите печки. Беше извадки на народни въпроси и отговорите им от производител на такива уреди и много се смях. Също се бях сблъскал с въпроса, а яйцата по принцип са ми любимо ястие... И се заинатих, а нищо не ставаше с "резултата". След години съвсем случайно стана че намерих начина, чрез друг подход.... :)

А иначе - за настроение, ето малко хумор по въпроса:

https://www.kazanlak.com/fun-99.html

ВНИМАНИЕ:
Как да сварим яйце в микровълнова печка?

Въпрос: Колко време трябва да варя яйцето в микровълновата печка?
Отговор: Яйца не се варят в микровълнова печка, защото избухват.
Използвайте тенджера и обикновен котлон.


В.: Как да обработя яйцето, за да мога да го сваря в микровълнова печка?
О.: Не съществува начин да се вари яйце в микровълнова печка.


В.: Сварих едно твърдо яйце, после го сложих да се стопли в микровълнова
печка. То избуна. Къде съм постъпил неправилно?
О.: Не е трябвало да топлите яйцето в микровълнова печка. Трябваше да го
ядете студено или да го стоплите в обикновена тенджера с вряща вода.


В.: Увих яйцето в тиксо, за да не се взривява, но то все пак избухна и
изцапа микровълновата печка с жълтък и парчета тиксо.
О.: Изтрийте стените на фурната с влажен парцал. Остатъците от тиксото
може да отстраните със сода бикарбонат. Не бива да надрасквате стените
на микровълновата печка с метални предмети.


В.: Налях в стъклена тенджера вода, за да изравня осмотичното налягане,
сложих вътре две яйца, похлупих йената с капак срещу евентуален взрив
и я сложих в микровълновата печка. Водата още не беше кипнала, когато
яйцата избухнаха и строшиха капака на йената!
О.: Забравили сте да добавите сол във водата. Освен това тенджерата
трябва да бъде не стъклена, а метална, а печката - не микровълнова, а
обикновена.


В.: Сварих твърдо три яйца от пъдпъдък, обелих ги, сложих ги в хлебче за
хамбургер и го претоплих в микровълнова печка. Яйцата избухнаха и
разкъсаха хлебчето.
О.: Трябвало е да ядете яйцата отделно, без да ги топлите заедно с
хлебчето.


В.: Само кокошите ли яйца избухват в микровълнова печка?
О.: Всички яйца избухват в микровълнова печка.


В.: Продупчих яйцето с игла, изпих го и оставих празната черупка да се
стопли в микровълновата печка. Тя замириса на изгоряло, а после гръмна.
О.: Трябвало е да запазите празната черупка за някой празник, а не да я
топлите в микровълнова печка.


В.: Продупчих яйцето с игла, за да изравня налягането и го оставих да се
стопли в микровълнова печка, обаче то избухна.
О.: Измийте стените на микровълновата печка с влажен парцал.


В.: Варих яйце в микровълнова печка 10 секунди и то не избухна. Но не се
и свари.
О.: Трябва да използвате микровълнова печка с по-голяма мощност - от 900
вата нагоре или да увеличите времето на приготванe. Тогава яйцето
непременно ще избухне.


В.: Изпържих си яйца на очи и ги стоплих в микровълнова печка и те не
избухнаха!
О.: Пържените яйца, за разлика от суровите в черупки, рядко гърмят в
микровълнова печка.


В.: Сложих яйце в микровълнова печка, но то не избухна.
О.: Проверете дали вашата микровълнова печка е включена в електрическата
мрежа или се обърнете към сервиз.


В.: Следвайки вашата инструкция "Как да сварим яйце в микровълнова
печка?" започнах да си варя яйце, но то избухна и ми изцапа цялата фурна!
О.: Трябвало е да четете инструкцията докрай, без да прекъсвате веднага
след заглавието.

В.: Само яйца от бозайници ли избухват при варене във вашите фурни?
О.: „ЗАБРАНЕНО Е ВАРЕНЕТО НА ЯЙЦА ВЪВ ВСИЧКИ ВИДОВЕ МИКРОВЪЛНОВИ ФУРНИ!" Всякакви яйца във всякакви МИКРОВЪЛНОВИ фурни! А Вие яйца на кои точно бозайници искахте да сварите?

В.: Пиша ви четвърто писмо, но нямам отговор - В инструкцията не пише на коя точно минута ще избухне яйцето? Имам идея да се извади 5 секунди преди взрива и да се сложи в студена вода? Уточнете.
О.: Изпратете ни точна схема с микронно оразмеряване на яйцето ви +
плазмените му характеристики, за да ви отговорим точно в коя минута ще избухне.

В.: Изпържих си яйца на очи и ги стоплих в микровълнова печка и жълтъците им не избухнаха! Защо?
О.: Пържените яйца, за разлика от суровите в черупки, рядко гърмят в
микровълнова печка.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, ramus said:

аз постигнах сваряване на яйце в микровълнова фурна без експлозията му.

"За своето проучване Наш и фон Блон използват почти 100 обелени, твърдо сварени яйца, които нагряват едно по едно в микровълнова печка. Тъй като яйцата понякога се разпукват, докато все още се готвят в микровълновата фурна, учените ги поставят в тънки чорапи, преди да ги пуснат в стъкленици с вода, докато тя се нагрява"

Цитатът е от заглавната тема.

Идеята, доколкото разбирам в заглавната тема, и в дискусията е, че в жълтъците на сварените яйца (в сварените жълтъци, демек) има нещо като водни мини-джобове, и след поствянето на сварените яйца в микровълновата и нагряването им - водата от тези миниджобове се превръща пара, която експлоадира (в) яйцето навън.

Аз лично не бих пробвал това, защото  не ми се чисти, а и не знам дали няма да си повредя микровълновата, ако експолозията е силна..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Оптимален начин на приготвяне

От най-лесните продукти, които можем да приготвим в микровълнова фурна, е кокоше или пъдпъдъче яйце. Можете да ги добавите, както в различни салати и съставка в различни ястия, така и просто да си хапвате само тях. На масата ще имате винаги питателна и проста закуска. Нека да разгледаме процеса на приготвяне:

Подгответе дълбока чаша или купа, която може да се поставя в микровълнова печка. Също така можете да използвате и специален съд за варене на яйца.

Поставете вътре в купата 2-3 яйца и налейте гореща вода, така че тя напълно да ги покрива.

Добавете задължително 1 чаена лъжичка сол, така че в процеса на приготвяне да не гръмнат яйцата и да не се счупят черупките. В противен случай ще ви се наложи да миете печката продължително и определено почистването й ще е трудно.

Поставете мощността на средна степен, примерно 480, сложете купата вътре и пуснете за 5-10 минути в зависимост от желаната степен на готовност и дали обичате яйцата по-рохки или по-твърди.

И това е всичко. Приготвянето на яйца в микровълнова фурна е достатъчно просто и приятно 

------

Често срещани грешки при приготвянето

Нека да разгледаме основните пропуски, които допускат домакините при готвене на яйца в микровълновата фурна:

  Слагат продукта във вече вряща вода и на силен режим или не добавят сол във водата – взривът на яйцата е гарантиран. А заедно с него и досадното почистване на фурната.

  Затоплят отново вече сварено непочистено яйце (с черупката) - резултатът е подобен на първия случай.

  Ако се използва специален съд за готвене на яйца, той трябва да се покрива плътно с капак и да се добавя към всяко гнездо и по малко вода.

========== https://svetlilo.com/polezno/kak-da-svarim-yajtse-v-mikrovalnova-furna-130

Всъщност ключовият момент в тази техника е добавянето на сол във водата. Това променя цялата картина на процесите вътре във фурната спрямо яйцето. Цялата работа е да се направи препятствие за да не се допусне основната микровълнова енергия да достига до самото яйце и респективно - до жълтъка му.

Аз ползвам съвсем случайно наблюдение, когато купих глинени гювечета от евтин магазин за 1 лев. При приготовлението едно от тях случайно съм го сложил вътре във фурната празно. И бях силно учуден че го извадих силно нагорещено от МВфурната само за минута в нея. После поразмислих и допуснах че в глината е имало наличие на метални съединения или йони и те реагират на микровълните.

Това се оказа адекватно допускане и  в такъв пръстен съд, за който вече е разбрано че е с такъв материал, в него се сготвя каквото и да е и то до голяма степен е като резултат в обикновена топлинна фурна. Така направих и с яйцата, като стоплих водата предварително до горещо... не съм се сетил да слагам сол , но е важно "готвенето" да е на най-много половината на "силата".

Водата кипва в такъв глинен съд за много малко време. А за процедурата си избрах голям такъв, а не малко гювече. :) С малко внимателни опити,  намерих оптималния начин без експлозия.

За да е налице резултат е нужно да се "даде време" на процесите в жълтъка да протекат без взрив. При директно непрекъснато облъчване с МВ това няма как да стане. Заради това се ползват други среди, които да забавят топлинната атака към жълтъка. В случая на горното - е самата вода. Когато солите в нея са с висок процент, тя силно абсорбира облъчването. Рядкото включване по време на бавното готвене спомага да става по-бавно трансформирането на веществата в самия жълтък за да не се стига до взрив. Водата със висока концентрация на соли - допълнително спомага за същото и като се нагрява тя и не допуска директно облъчване на самото яйце.

Възниква при мен една въпросителна относно горния цитат и съвети - яйцата изплуват на повърхността на водата и по този начин се дава възможност на микровълните (които идват най-често отгоре/отстрани) да имат директен достъп до самото яйце. Вероятно казусът се решава с ниската степен на превключвача за мощността. Всъщност самия превключвател не регулира мощността, а само задава изменение на времето на влючен-изключен магнетрон.

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 часа, Малоум 2 said:

И пак не е ясно:): Защо гърмят яйцата? при загряване в микровълнова?:)

Всъщност не е много неясно защо гърмят. От клипчетата се вижда, че гърмят и когато са напълно обелени без кори и ципи, извадени от печките. Тоест налягането се запазва при жълтъка, но го задържа белтъка. Белтъка след като коагулира всъщност се превръща в нещо като балон, който успява да удържи налягането. Ние си мислим, че белтъка е мек, защото го режем с нож, но белтъка си има определена якост на опън и това му осигурява стабилност. Когато го режем с нож концентрираме силите в малка точка и става лесно, ако се опитаме да го разчупим с пръсти ще ни е малко по-трудно, тъй като площа на пръстите е по-голяма, а ако цялото усилие по разчупването се разпредели върху площа на сферата на жълтъка, то до достигането на пределната граница на разъсване на белтъка ще е нужно по-голямо налягане. Тоест нищо учудващо няма.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...