Отиди на
Форум "Наука"

Да си припомним наученото


Малоум 2

Recommended Posts

 • Потребител

За образованието (предписвано на Айнщайн): Образованието е това, което ни остава, след като завършим училище.

Идеята е  постепенно ... да напредваме в припомнянето: Клипчето припомня основното по физика за 10 клас:

...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От Warlord
   Живата легенда Юрий Оганесян, единственият човек на когото приживе е кръстен химичен елемент (Оганесон, номер 118), разказва как това е станало и какви са възможностите да бъдат открити нови елементи.
    
    
  • От васил киров
   Привличането и отблъскването във физиката.docx
  • От m.g.2809
   Здравейте! Може ли някой да ми помогне с решението на една задача по физика. 
    Под какъв ъгъл водолаз, намиращ се във водата на Черно море, вижда изгряващото слънце? Показателят на пречупване на водата е n=1,33.
   Благодаря!
  • От Малоум 2
   http://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Zashto-iajtcata-se-vzriviavat-v-mikrovalnova-pechka_99157.html
   Защо яйцата се взривяват в микровълнова печка

   Всеки знае, че не трябва да нагрява яйца в микровълнова фурна. Кулинарният експеримент вероятно ще завърши с експлозия и дъжд от гореща лигава маса.
   На колко силна е тази експлозия? Това е предмет на съдебно дело и едно научно откритие, което засяга акустиката на експлоадиращите яйца, разказва Live Science.
   Едно време някъде в Америка (детайлите остават неясни) един човек влязъл в ресторант да хапне яйце. Това яйце сложили да се притопли в микровълнова, но то избухнало, поразявайки добре изглеждащата доскоро кожа на бедния посетител. Клиентът, с изгаряния, съди ресторанта, твърдейки, че е претърпял загуба на слуха от взрива, освен очевидните рани, както се казва в съобщението за пресата.

   Компанията Charles M. Salter Associates, специализирана в акустика, е била наета да предлстави вещо лице на съдебния процес. По-конкретно, те са били наети да отговорят на въпроса: Може ли експлодиращо яйце да създаде достатъчно мощна звукова вълна, която да причини увреждане на слуха?
   В непубликуван доклад, представен през декември на 174-та среща на Акустичното общество на Америка и предоставен на Live Science, изследователите Антъни Наш (Anthony Nash), вицепрезидент на Charles M. Salter Associates и Лорън фон Блон (Lauren von Blohn), консултант по акустика в компанията, описват резултатите от тяхното проучване на експлодиращите яйца в микровълнова фурна.
   За своето проучване Наш и фон Блон използват почти 100 обелени, твърдо сварени яйца, които нагряват едно по едно в микровълнова печка. Тъй като яйцата понякога се разпукват, докато все още се готвят в микровълновата фурна, учените ги поставят в тънки чорапи, преди да ги пуснат в стъкленици с вода, докато тя се нагрява.
   След това внимателно изваждат яйцата от микровълновата и да ги поставят на пода, насочват прецизен микрофон само на трийсетина сантиметра, пробождат яйцата с бързодействащ термометър за месо, което води до взривяването на някои от тях.
    

   Експлозиите, които записват, са доста силни, като вълните достигат между 86 и 133 децибела.
   Това е близо до звука на мотоциклет работещ на 9 метра под звуците на реактивен самолет на разстояние 30 м, съответно. Експлодиращите яйца със сигурност генерират повече шум, отколкото бихме искали, но има "малка вероятност" да е достатъчно силен, за да увреди слуха ви, пишат изследователите.
   Защо яйцата се взривяват изобщо?
   Ако сложите картофи в микровълновата без първо да пробиете кожата им, налягането на парата може да се натрупа под кожата и да накара картофът да експлоадира. 
   Но твърдо свареното яйце не разполага с кожа с висока якост на опън като на картофа, а черупката на яйцето е предназначена да бъде пробита от човката на малко птиче. Черупката на яйцето не е достатъчно здрава, за да издържи високото вътрешно налягане на парата. Има една мембрана между белтъка на яйцето и черупката, която може да издържи нарастването на налягането, но това се случва и на обелени яйца. 
   Изследователите предлагат алтернативно обяснение.

   Учените откриват с термометър за месо, че жълтъкът на яйцето се затопля много по-бързо, отколкото водата наоколо. Може би, разсъждават те, малки джобове вода са уловени вътре в протеините и се получава прегряване .
   При нормално налягане на въздуха тези джобове ще имат възможност да се разширят и ще се превърнат в пара. Но вътре в яйцето налягането от околните втвърдени протеини може да принуди джобовете да останат течни, дори когато температурата се покачи много.
   Но ако се наруши един от тези джобове, той ще се разшири и молекулите на водата ще се втурнат да запълнят празнината - разширявайки се, ще разрушат околните тъкани и ще позволят на други джобове да се спукат, променяйки фазата си в същото време. Полученият общ балон се спуква, разкъсвайки яйцето на парчета, които изхвърля навсякъде, което може да прилича на обикновена експлозия под налягане.
   "За наблюдател отстрани яйцето изглежда, че избухва", пишат изследователите в статията, но "този феномен може би по-точно е да се опише като бързо кипене на гореща вода".
   ...
    
   За яснота: http://phys.uni-sofia.bg/~cpopov/Almanah-pdf/III chast/07 tehnologii/09 mikro furni.pdf  Физика на микровълновите фурни.
   И пак не е ясно: Защо гърмят яйцата? при загряване в микровълнова?
   (Все си мисля, че заради обвивките (на жълтък, на белтък... кожа на др.продукти, кост и т.н.) - различни структури "втвърдяват" за различно време във фурната и това предизвиква разлика в наляганията на водните пари вътре в обвивката и отвън. Щото и костите гърмят!)
   ...
  • От Zoq
   Здравейте , студентка съм в Македония - първи курс . Моля ако някой може да ми помогне със задачите по биофизика , защото  ми зависи полагането на предмета од тях ! Много ще съм ви благодарна !!! 


 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...