Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

“Холографският принцип” – идеята, че вселена с гравитация може да бъде описана от квантовата теория на полето в няколко измерения, се използва от години, като математически инструмент при странни извити пространства. Нови резултати предполагат, че холографският принцип може да се използва и при равни повърхности. Всъщност, нашата вселена може да е двуизмерна и само да изглежда като двуизмерна – точно като холограма.

the_Universal_Is_Hologram.jpg

Холограма ли е планетата ни?

Снимка: TU Wien

На първо четене, няма ни най-малко съмнение: на нас вселената ни изглежда като триизмерна. Но една от най-плодовитите теории на теоритичната физика през последните две десетилетия поставя това твърдение под въпрос. Холографският принцип твърди, че математическото описание на вселената всъщност изисква по-малко измерения, отколкото ни се струва. Това, което възприемаме като триизмерно, може би е просто образ на двуизмерни процеси, разположени на голям космически хоризонт.

Досега, този принцип е бил изучаван в екзотични пространства с негативно изкривяване. Това е интересно от теоетична гледна точка, но тези пространства са доста по-различни от познатите ни в нашата вселена. Резултатите, постигнати от учени от Виенския технически университет, предполагат, че холографският принцип важи дори при плоско пространство-време.

Цялата статия: http://www.chitatel.net/the-universal-is-hologram/

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 254
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Даже, още малко по-подробно (има препратки, за уточняване на термините) :

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_9604.html

(пп Мое мнениие - не е холограма Вселената.

Когато мислено се "тръгне" от микрото, то неговите вътре-действия (вътрешната му динамика) структурират далечни от централната им област полеви обвивки, от които ... се "взема" информацията за неговата форма и размери - от там се отразяват, пречупват и т. н. вълните с които наблюдаваме. Съответно, когато стане група от подобни обекти с полеви връзки на взаимодействия, то, те също структурират външна обща обвивка, която пък е "по-едър" информационен източник като резултат на вътрешната динамика на подобните обекти...

И така, с окрупняването на обектите се променя (превръща - ентропия, нови физични свойства, придобити с окрупняването) - се променя информацията, а Изследовател "вижда" само тая информация, а не - вътре-динамиката на обектите.

Холограмата е "празна" откъм физични свойства като маса, заряд, спин, а обектите са "пълни" със свойства. Мат-моделите описват какво виждаме, а не каква е реалността, каква е същността на предизвикалото околните (обвивните) полета, в структура, виждаща се като холограма. Директно се разбира, че КМ е непълна по Айнщайн - дълбоко са "скритите" параметри с обвивки и защо сплетеността е частен случай, поради повсеместната декохеренция за по-големи от атомните разстояния)

...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

По-подробно, но това което е написано допълнително и подробно е общо взето невярно и подвеждащо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето още информация (знам, че ти е известна - но има повече във втората част - коментира се холограмността на вселена - казват, на по-високо ниво:

http://nauka.offnews.bg/news/a_14/a_9911.html?preview=ok

(пп Ако имаш предвид писаното от мен в скобки - знам, че ще го отречеш и няма да се подведеш :grin: . Но - всеки линк - с коментар, иначе щяхме да си четем вестниците - за кво ни е форум :guitar2: )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, имам предвид писаното в статият от линка, който даде (пост номер 4).

Последният линк, този от пост номер 6, е много по-добър, за това плюс от мен. Предполагам защот е само превод без опити за разсъждения, а оригинала е писан от някой, който разибира.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Та, има и "краен" резултат от изследвания:

http://megavselena.bg/kyde-e-holografskata-vselena/

Къде е холографската Вселена?

© TU Wien

Физиците от Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ (Фермилаб) от САЩ са публикували на сайта arXiv.org резултатите от експеримента Holometer по търсене на холографската Вселена, съобщава Science News.

В своите опити физиците заявили, че не са успели да открият проява на съществуването на холографска Вселена. Статистическата значимост на резултатите от експеримента е 4,6 сигма стандартно отклонение (във физиката на частиците за сигурност в резултатите от експериментите статистическата значимост не трябва да е по-малко от 5 стандартни отклонения).

„Не успяхме да открием корелации, които да сочат нова физика и холографски шум. Но за мен нашето най-голямо постижение се заключава в това, че сега имаме метод за наблюдение на тъканта на пространство-времето на такова ниво“, казва Крейг Хоган (Craig Hogan) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена (САЩ).

Учените от Holometer твърдят, че са провеждали опитите си на предала на точността на работата на измервателната апаратура.

Съвременните физически теории предсказват съществуването на допълнителни измерения. Според тези модели четириизмерното пространство-време може да е част от пространство с по-висока измерност. Например листът хартия изглежда плосък, макар че той има крайна дебелина и в строг смисъл се явява триизмерен.

...

Днес физици, космолози и астронавти активно спорят за това, явява ли се нашата Вселена истински триизмерен обект, или е плоска холограма. За първи път такава възможност е изказана от нидерландския физик Герардус ‘т Хоофт, който през 1993 г. излага така наречения холографски принцип, обясняващ устройството на Вселената или черните дупки.

Този принцип гласи, че и Вселената, и черните дупки може да се представят във вид на гигантска двумерна холограма, на повърхността на която е „записана“ информация за изкривяването на пространство-времето в тях. Благодарение на тази информация ние виждаме не плоски обекти, а своеобразна триизмерна сфера празнина. На базата на този принцип друг известен учен – американският физик Хуан Малдасена – през 1997 година е разработил теория и уравнения, описващи поведението на холографска черна дупка или Вселена.

Самият Хоган признава, че резултатите от изследването не изключват, че холографската природа на Вселената може да се крие в други ъгълчета на Вселената, например в ъгъла на наклона на обектите от материалния свят един спрямо друг.

Други физици, запитани от сп. Science, се съмняват, че холодетекторът работи изобщо, и изразяват съмнения, че теоретичните заключения на Хоган, обясняващи неговото функциониране, се явяват верни от гледна точка на науката.

...

Както вече съм писал в по-преден постинг (от 21 май) - при тези интерпретации, че Вселената е холограмна - не се отчита при мащабиране, че има НОВИ, колективни свойства на съставните (и крупните) обекти, които свойства могат да синхронизират при обмен на информация. Придобитите свойства в колектив, могат да заформят обвивка (повърхнина), която участва със собствените си характеристики (големина, форма, сумарен спин ефект, честота на повторно образуване, колебания на моментен геом. център на образуване, ефект от частични "отражения" на падащи към обекта изпитващи лъчения - напр., "наблюдаване на кварки").

Илюзията, че вътре-действията, се проектират СЪЩИ, като холограмни изображения на (върху) обвивката, БЕЗ ИЗМЕНЕНИЯ (освен мащаб) - води до заблудата за холограмно тълкуване. Теоретично не е допуснато (няма скрити параметри в КМ!), че именно обвивката СКРИВА информацията за ставащото вътре, а на практика - и самата обвивка е  "придобити нови свойства" (изредени по-горе).

Допълнителните измерения са нужни на матмоделите за описване на това, което ВИЖДА (измерва) ...Човек.

Да, ама като наблюдател (дори с апаратура) е силно ограничен от ползване на фотони високи честоти, чийто дължина на пакет да е съизмерим с някоя от честотите на образуващите обекта фотони. За микро мащабите. Интерферометърът (вещеви обекти) е ОГРОМЕН по размер на изпитващи фотони, в сравнение с това, което иска да "види". От размер на гравитон (обвивка на керн на протон, например) , надолу - никое вещево не може да "гледа"... Затова са важни тълкуванията за обясняване на "по-голямото" от какво се състои, с хипотези.

Хипотезата за холографска Вселена - не издържа на възможните следствия.:)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля,че има краен резултат от експеримента Holometer , по-скоро няма такъв (според статията от Science News ). Българската интерпретация е доста подвеждаща. Един  пример:

Quote

„Не успяхме да открием корелации, които да сочат нова физика и холографски шум. Но за мен нашето най-голямо постижение се заключава в това, че сега имаме метод за наблюдение на тъканта на пространство-времето на такова ниво“, казва Крейг Хоган (Craig Hogan) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена (САЩ).

Е компилация от казаното от двама:

1.   "A correlation that you would attribute to novel physics effects is not seen," says Lee McCuller....

2.  Hogan says....: "For me, the big news is that we have a technique for measuring spacetime at this level,".....

и смисълът е променен тотално.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напълно логично е хора които смятат че пространството се изкривява и времето се забавя да обявят вселената за холограма.

1+1+1=1 т.н. академично смятане

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎08‎/‎12‎/‎2015 at 10:26, mnoogo said:

Напълно логично е хора които смятат че пространството се изкривява и времето се забавя да обявят вселената за холограма.

Напълно логично е хората, които не разбират какво означава кривина, пространство-време и т.н. да се възмущават.

п.п. Така както си го написал дори не е коректно, само показва, че се бил подведен от популярните изложения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има приятно развитие - като любители на новото,  гледаме и четем популярни излагания на сложните научни достижения - и знаем : критиката не е отхвърляне на достигнатото, а стимул за по-нататъшно развитие... Ако някой знае повече подробности - моля, нека разкаже. Популярното изложение  ... е трудно! още от времето на Айнщайн, но пък - съдържа нотка весело ... в криворазбраната цивилизация:)

Вчера беше едно, днес - друго!

http://megavselena.bg/paralelnite-svetove-syshtestvuvat/

"Паралелните светове съществуват!

вселена, мегавселена, паралелни вселени, Космос

Физикът теоретик Джоузеф Полчински от Калифорнийскияя университет в Санта Барбара прогнозира годината на създаването на квантовата теория на гравитацията.

Според учения това ще се случи през 2131 година, а в основата е теорията на струните, която повечето съвременни физици и математици признават за единствен кандидат за ролята на теория на всичко.

...

Съпоставяйки етапите и темповете на развитие на физиката през ХХ и началото на XXI век, Полчинский прогнозира, че към 2131 година окончателно ще бъде формулирана квантовата теория на гравитацията. За тази цел ученият е разгледал еволюцията на физиката за последните повече от сто години и е съпоставил постиженията на човечеството за едни или други мащаби енергия от времето на това събитие.

...

В своята статия Полчински споменава важността на квантовите флуктуации за решаване на уравненията на струнната теория. Независимо че съвременните уравнения на квантовата теория на полето и ОТО добре описват наблюдавания свят на достъпни експериментални мащаби, те допускат модификация, непротиворечаща на първопринципите на тези теории. Това води към ненаблюдавани днес ефекти, които се явяват съществени за Планковия мащаб.

Дуалността на калибровъчните теории и квантовата гравитация, разбирана като холография, според Полчински ще позволи да се опишат физиката на частиците и привличането по единен начин. Холографският принцип, предложен през 1993 година от нидерландския физик Герардус ’т Хоофт, твърди, че за математическо описание на който и да е свят е достатъчна информацията, която се съдържа на неговата външна граница (балк) – представата за обект с голяма размерност в този случай може да се получи от холограмите с малка размерност.

..."

 

Разбира се, че няма никакво доказателство за "съществуване " на паралелни светове. Теоретичните модели на светове са удбно за фантазиране място, но - това е само в главите на човеците. Когато си представяме, че летим като птиченце, това не означава, ..., че летим като птиченце в действителност, в реалност, демек!

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами ще има "криворазбрана цивилизация" , като се предлага "развален тлефон" (имаше такава детска игра). Полчински написал едно, руската съкратена версия го преобразила , българската и тя добпринесла за преобразяването. Не стига че заглавието не отговаря на съдържанието, но поне числата може  да не сменят, а то основната коментирана величина - дължината на Планк се увеличила на 3 порядъка - от 1,6.10-33 см  на 10-30 см. :)

Да разбереш популярната наука в този случай е все едно да си играеш на "Шерлок Холмс".:117:

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.12.2015 г. at 13:09, Gravity said:

Напълно логично е хората, които не разбират какво означава кривина, пространство-време и т.н. да се възмущават.

п.п. Така както си го написал дори не е коректно, само показва, че се бил подведен от популярните изложения.

Подведен не подведен,всичките ви твърдения са на практика теория.Нищо не е доказано все още,дори ОТО или СТО.

 Светът/вселената/ се състои единствено от материя-поле.Няма празно пространство/абсолютен вакум/.Не е имало голям взрив,няма ново начало.Времето е илюзия.Четвъртото измерение е нулевата точка.Няма движение на предмети и хора,има постоянно преобразуване на светът.Светлината не е придвижване на фотони.Светлината е предаване на енергия.Вселената не се разширява,просто материята се превръща от една форма в друга/на микро и макро ниво/.Черната дупка е превръщане на материята в поле,което си е пак материално.Гравитацията е свойство на материята /превръщане от една форма в друга/.Няма привличане,има преобразуване на вселената която е единствена.Човешкото съзнание е свойство на материята организирана при подходящи условия.Холограмата е свойство на материята осъзната от душата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Напълно логично е хора които смятат че пространството се изкривява и времето се забавя да обявят вселената за холограма.

Човек е в състояние да променя времевите си характеристики. Когато влезе в храм, например, времето се забавя (респ. съзнанието), защото това е място с висока информационна плътност. Времето и материята са едно цяло. Те могат да се преливат и взаимовръщат. Произходът на Вселената и процесите в нея са свързани с чувствителността, тъй като всеки обект в пространството има вълнова природа. Човекът представлява едновременно полева и пространствена структура. А главните информационни програми се изпълняват първо в полевите, а след това и във физическите структури. На тънък план всеки заема обема на цялата Вселена, защото всички сме неразривно свързани във вълнови план и сме еднакви в първичен...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, mnoogo said:

Подведен не подведен,всичките ви твърдения са на практика теория.Нищо не е доказано все още,дори ОТО или СТО.

 Светът/вселената/ се състои единствено от материя-поле.Няма празно пространство/абсолютен вакум/.Не е имало голям взрив,няма ново начало.Времето е илюзия.Четвъртото измерение е нулевата точка.Няма движение на предмети и хора,има постоянно преобразуване на светът.Светлината не е придвижване на фотони.Светлината е предаване на енергия.Вселената не се разширява,просто материята се превръща от една форма в друга/на микро и макро ниво/.Черната дупка е превръщане на материята в поле,което си е пак материално.Гравитацията е свойство на материята /превръщане от една форма в друга/.Няма привличане,има преобразуване на вселената която е единствена.Човешкото съзнание е свойство на материята организирана при подходящи условия.Холограмата е свойство на материята осъзната от душата.

 

1 hour ago, insighting said:

Човек е в състояние да променя времевите си характеристики. Когато влезе в храм, например, времето се забавя (респ. съзнанието), защото това е място с висока информационна плътност. Времето и материята са едно цяло. Те могат да се преливат и взаимовръщат. Произходът на Вселената и процесите в нея са свързани с чувствителността, тъй като всеки обект в пространството има вълнова природа. Човекът представлява едновременно полева и пространствена структура. А главните информационни програми се изпълняват първо в полевите, а след това и във физическите структури. На тънък план всеки заема обема на цялата Вселена, защото всички сме неразривно свързани във вълнови план и сме еднакви в първичен...

Вие като си нямате представа от науката физика що се излагате?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минъти, fantom4e said:

 

Вие като си нямате представа от науката физика що се излагате?

Така става когато нетът бълва "от". 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 12/10/2015 at 9:29, Малоум 2 said:

Разбира се, че няма никакво доказателство за "съществуване " на паралелни светове. Теоретичните модели на светове са удбно за фантазиране място, но - това е само в главите на човеците. Когато си представяме, че летим като птиченце, това не означава, ..., че летим като птиченце в действителност, в реалност, демек!

...

Според мен не само, че "няма доказателство", но и изобщо няма никакви паралелни светове. Между другото това се извежда лесно и чрез логика, философия, даже не е необходимо да си физик. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, insighting said:

Когато влезе в храм, например, времето се забавя (респ. съзнанието), защото това е място с висока информационна плътност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Вие като си нямате представа от науката физика що се излагате?

Физиката не притежава средства за измерване на излъчването от един ум към друг.
 

Quote

Всичко тръгва от индийската философия, за да премине през Алберт Майкелсон и Едуард Морли, докато Айнщайн изведе нов постулат, в резултат на което времето става зависимо и започва да забавя хода си около големи маси материя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, insighting said:

Човек е в състояние да променя времевите си характеристики. Когато влезе в храм, например, времето се забавя (респ. съзнанието), защото това е място с висока информационна плътност. Времето и материята са едно цяло. Те могат да се преливат и взаимовръщат.

Не се променя това което не съществува.Съществува единствено материята в нейните разновидности.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, fantom4e said:

 

Вие като си нямате представа от науката физика що се излагате?

Науката физика е все още теория и ще си остане теория завинаги.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...