Отиди на
Форум "Наука"

"Честит осми март, българко - ако още си жива"


Recommended Posts

 • Потребител

На вашето внимание един текст:

http://terminal3.bg/chestit-8-mart-blgarko-ako-vse-oshhe-si-zhiva/

И покана за дискусия как според вас е добре да се промени законодателството, а и в обществото като цяло (и най-вече второто), за да може описаното в статията да не се случва.

За леснота, текстът е копиран и долу:

---

Това не е текстовият еквивалент на лилав зюмбюл в станиол. 

Този текст са останалите 364 дни от годината, в които българките получават не цветя, а вербално и физическо насилие, липса на реакция и защита от правосъдието и държавата… или ако наистина “са си го заслужили”, и панихида.

Но нека е честит Международният ден на жената в държавата, в която системно се случва това:

Преди дни съседи са слушали цяла нощ как мъж пребива жена си, блъскайки я и влачейки я в общия им дом. Накрая писъците утихват, защото тя е жестоко и мълчително умъртвена от мъжа, с когото живее. В началото на януари мъж пребива жена си от бой, причинявайки ѝ и прободни рани и удряйки я с горещ котлон.

През август миналата година жена бе разстреляна в столицата пред очите на десетки свидетели. С незаконно оръжие. При наличието на ограничителна заповед. А всички помним и Виола Николова, пребитата със стик за голф, след което наръгана многократно жена.

За тези жени нямаше масова, инстинктивна реакция. За тези жени нямаше апел за промяна на закона. За тези жени Народният съд се произнесе, че са заслужили своята смърт по един или друг начин. А правителството с низък страх се оттегли от проблема.

Но всички тези жени имат нещо общо помежду си – нещо, което засяга всяка една от нас. Освен начина, по който са загинали, всички те са се оплаквали на различни инстанции в държавата. И държавата е оставала глуха за техните молби.

Законът разпорежда следното: пребитите жени да подават сигнали до МВР, които обаче нямат право по закон да сезират съда и да образуват производствопо Закона за защита от домашно насилие.

МВР не изпраща подобни сигнали до прокуратурата, тъй като същата не преследва леки телесни повреди. Пребитата жена може да се обади на полицията, които да предупредят насилника на място. След това вратата хлопва и блъскането продължава, защото не живеем в утопии и не вярваме в приказки.

Ако жената има тежка телесна повреда, прокуратурата може да повдигне обвинение само при липса на брак. Женен ли си – твоя е за пребиване.

Психическото насилие не е криминализирано от държавата. Това означава, че спокойно може да я обиждате, да ѝ крещите, да се подигравате с нея, да ѝ забраните да общува с близки и приятели, да я преследвате, да ѝ изпращате есемеси, да я следите и да я унижавате.

Всичко това оставя жертвите с опцията самостоятелно да организират защитата си, чакайки решение от съд без намесата на прокуратура.

А мерките срещу насилниците, които съдът може да вземе?

Да каже на извършителя да се “въздържа” от домашно насилие (например да я пребива само в четвъртък?); да отстрани извършителя от общо жилище, но само в срок до 18 месеца; да издаде ограничителна заповед (тоя филм сме го гледали); да изпрати извършителя на специална програма.

И да глоби извършителя – боят струва максимум хиляда лева по закон. Оказва се, че е достъпно удоволствие.

И българите единодушно сметнаха, че това стига. Оттеглихме ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Ние такива проблеми нямаме, те са за другите.

Опазихме и българката – никакви ценности от държавите, в които има закони и “трети пол” – българката можем да я пребиваме, насилваме, изгаряме, кълцаме, затваряме и обиждаме само и единствено ние!

Завършвам този черен коментар така – мотото на този 8 март е Press for progress, или натиск за прогрес. Жените търсят своето място в света. Тоест проблеми като неравенство, социални роли (да, gender roles), насилие и място на жените като професионалисти продължават да занимават света. И всяко едно общество ще плати своя дълг в тази област.

Няма развита страна обаче, в която законодателната рамка по отношение на жените да е толкова примитивна и безпомощна, колкото е тя в България.

И в България никога няма да има прогрес, докато жените се страхуват за живота си, а държавата и обществото игнорират растящия тумор.

А ако това продължи, по-добре да носим зюмбюлите директно на гробищата. 

 

 

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 216
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Потребител

И още една статия:

http://terminal3.bg/vinovni-njama/

Там се споменава изрично, че прокуратурата е неглижирала четири сигнала.

Същото се споменава и в "Дневник":

"Прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Стефан Станев, който бе задържан след убийството на Виола Николова, след което се разбра, че преди убийството разследващите са неглижирали четири сигнала срещу него."

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/10/12/3058464_prokuraturata_kompensira_podceneni_signali_za/

Как да бъдат накарани българските институции да не бездействат в случаите на насилие върху жени?

А как да бъде накарано обществото най-накрая да ги разпознае като жертви, нуждаещи се от помощ и защита, а не като съучастници, които са си го "търсили" или не са направили необходимото, за да се спасят сами?

И то не когато нови и нови бъдат убити а сега, веднага.

Дайте идеи.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Честит празник! Основно трябва да се промени манталитета на някои индивиди. Това обаче става със активно семейно и училищно /обществено възпитание.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 минути, Last roman said:

Честит празник! Основно трябва да се промени манталитета на някои индивиди. Това обаче става със активно семейно и училищно /обществено възпитание.

Благодаря, аз лично не го празнувам, защото го считам за лицемерен, но уважаавам и тези, които го празнуват. Както и благодаря, защото не считам, че хората са длъжни да помнят дали го празнувам или не, особено когато искрено искат да ме зарадват с поздравлението :)

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 29 минути, Last roman said:

Основно трябва да се промени манталитета на някои индивиди.

:) толкова, колкото манталитета на някои съфорумници..... с тия общи фалшиви приказки - нищо не се променя.

А и въпроса е... че със сегашното положение се запазва едно хилядолетно статукво. В цялата работа е обикновената сметка и полза. Това е - всичко друго е имитация на интелигентност и разтягане на локуми. А най-лицемерното е пожеланието за "празник" някакъв си... 

Не че домашното насилие се определя единствено и само от насилието на мъж над жена си, а и над децата в него... Разбира се налице са всякакви варианти за насилие един над друг, насилието е трудно дори за формулиране еднозначно, защото производните му са много.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 часа, dora said:

...

Лично преживяване

Улична семейна разправия. Намесихсе на страната на мъжа, смятайки, че жената не е права. Той ме удари за де не се меся. 

Друг случай. Съсед биеше жена си, наричайки я "курва". Помолих го да не прави "пакости". Сега отношенията ни с него са хладни, а жена му ми се усмихва. Дори ме черпи с бонбони. Жена ми се муси.

Виц. Един биел яко жена си с юмруци по главата. Съсед му казал, за да не стане сакатлък, да я бие по задника. Оня отвърнал "Аз със задника съм в добри отношения, аз имам проблем с главата й"

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 5 часа, dora said:

...

За да няма насилие, влияе средата. Обща агресивност, изпростяване, вулгарност, медийна среда представяща жената единствено като обект на сексуални нагони.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 6 часа, dora said:

...

Жената различна ли е от мъжа? Приемате ли , че е по- слаба, недъгава, по- неспособна на самозащита в сравнение с мъжа?

В НК има специални норми за някои деяния срещу родител, дете, служител. Какви са основанията, за да има специално отношение към жените? Дори да са по- често жертви, това прави ли ги различни от общия случай ЧОВЕЦИ?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 часа, Last roman said:

Честит празник! Основно трябва да се промени манталитета на някои индивиди. Това обаче става със активно семейно и училищно /обществено възпитание.

Какво обаче правим с държавните институции, които:

- игнорират сигналите до прокуратурата, докато жертвата накрая бъде убита

- не предриемат никакви действия, когато бъдещият убиец си нарушава забранителната заповед нееднократно, докато жертвата бъде убита.

- не задържат насилника, а при сигнал само го предупреждават да не прави така, след което си тръгват и той продължава, докато жертвата бъде убита.

- не са инкриминирали леката телесна повреда. Жената трябва да пострада с тежка такава или да бъде убита, за да може да попадне под защитата на закона. Ако всеки ден й нанасят леки телесни повреди, това не е проблем, а семейното насилие с времето ескалира и ако я бият всеки ден, рано или късно ще я убият.

- при тежка повреда, жената пак не може да се обърне към прокуратурата, защото нанеслият я й е мъж.

- по закона сексуално насилие в семейството не съществува. Дори ако всяка вечер бие и после изнасилва собстваната си жена, за мъжа няма последствия, защото изнасилването е престъпление само ако го извършва чужд мъж

- не заделят никакъв бюджет за места за настаняване за жертвите от насилие и са оставили този въпрос изцяло на неправителствените организации, сякаш това, че мъже убиват жени, не е проблем на държавата

- задължили са се всяка година да приемат национална програма за борба със семейното насилие, но такава не са създавали от 2014 насам, тоест въпросът четири години виси във въздуха, докато от жертвите се очаква да се оправят, както могат, докато бъдат убити? Колко от тях се чака да бъдат убити, преди да се приеме такава програма, че и по нея да започне да се действа?

Къде да отидат тези жени, към кого да се обърнат и как да се спасят? Към съседите, които си траят, докато биват убивани? Към полицията, която не им обръща внимание? Към прокуратурата, която няма законов механизъм да ги защити, докато не ги убият?

Към кого?

- правителствата оставят впечатление, че действат под натиска на улицата. Ако има протестиращи, считащи, че трябва да се въведат промени в закона за неизбежната самозащита, то предприема някакви мерки. Ако няма протестиращи, че трябва да се промени законодателството, така че жени да не бъдат убивани, защото държавата е бездействала, то не се случва нищо.

Трудно е човек да не си мисли, че от Елин Пелиново време досега нищичко не се е променило:

https://chitanka.info/text/5272-nevesta-nena

Това не е конкретно към вас, Last Roman, само формулирам, за да насоча разговора към същественото.

Какво да се направи, за да може това горното да не е така? Тук има хора умни, все ще възникнат идеи.

Напр. необходима ли е гражданска активност, за да може въпросът да се вземе присърце от институците.

Дали трябва ли да разчитаме само на институците да се "разпоредят" за нещо, за да го вземем присърце?  Или по-скоро трябва да се замислим какво бихме могли да направим като общество.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Честит 8-ми март на всички дами!

И едно процедурно питане: във всяка тема ли е позволено пробутването на истанбулски бълвоч или има някакви правила или опорки по въпроса?

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 16 минути, dora said:

- при тежка повреда, жената пак не може да се обърне към прокуратурата, защото нанеслият я й е мъж.

- по закона сексуално насилие в семейството не съществува. Дори ако всяка вечер бие и после изнасилва собстваната си жена, за мъжа няма последствия, защото изнасилването е престъпление само ако го извършва чужд мъж

Това не са верни неща.

ВСЕКИ, при тези случаи може да се обърне към полиция или прокуратура. Независимо дали е мъж, дете, родител или жена. При това ще получи закрила незабавно.

Цитирай

 

Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.

Чл. 152. (1) Който се съвъкупи с лице от женски пол:
1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие;
2. като го принуди към това със сила или заплашване;
3. като го приведе в безпомощно състояние, се наказва за изнасилване с лишаване от свобода от две до осем години.
(2) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от три до десет години:
1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако изнасилената не е навършила осемнадесет години;
2. ако тя е низходяща сродница;
3. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако е извършено повторно.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години:
1) ако е извършено от две или повече лица;
2) ако е причинена средна телесна повреда;
3) ако е последвал опит за самоубийство;
4) (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако е извършено с цел въвличане в последващи развратни действия или проституция;
5) (предишна т. 4 - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако представлява опасен рецидив.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За изнасилване наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години:
1. ако изнасилената не е навършила четиринадесет години;
2. ако е причинена тежка телесна повреда;
3. ако е последвало самоубийство;
4. ако представлява особено тежък случай.
(ОБН. - ДВ, БР. 74 ОТ 2015 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 83 ОТ 2016 Г.)
§ 32. Този закон въвежда изискванията на Директива 2011/93/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография и за замяна на Рамково решение 2004/68/ПВР на Съвета (ОВ, L 335/1 от 17 декември 2011 г.; попр., ОВ, L 18/7 от 21 януари 2012 г.).

 

 

Виждате, че няма някакви условности и изключения.

Мисля, че ако престъплението се е случило в семейството, това е частен случай, който е взет предвид при общия. 

Моля, дайте конкретен случай с подробности. Другото е, меко казано, предубеждение.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 21 минути, Втори след княза said:

При това ще получи закрила незабавно.

А защо не я получава?

Ето това е законът за защита от домашно насилие:

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501151

Там пише, че "§ 1. За неуредените в този закон въпроси се прилагат съответно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс."

Не на Наказателния кодекс (където са изнасилване, тежка телесна повреда и убийство).

Вижда се и какво може по закона да се случи с насилника:

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мерките за защита от домашното насилие са:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. (доп. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от три до 18 месеца.
(3) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мярката по ал. 1, т. 4 не се налага при висящ съдебен спор между родителите по упражняване на родителските права, по определяне местоживеенето на детето или режима на личните отношения.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
 
Пише и, че:
 
"2) (Доп. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Отговорността по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на извършителя."
 
Обаче не я и включва. Не пише, че това да биеш или убиеш жена си е криминално престъпление.
 
Там ли е разковничето?
Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 минути, dora said:

А защо не я получава?

Ето това е законът за защита от домашно насилие:

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501151

Там пише, че "§ 1. За неуредените в този закон въпроси се прилагат съответно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс."

Не на Наказателния кодекс (където са изнасилване, тежка телесна повреда и убийство).

Вижда се и какво може по закона да се случи с насилника:

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мерките за защита от домашното насилие са:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;
3. (доп. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от три до 18 месеца.
(3) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Мярката по ал. 1, т. 4 не се налага при висящ съдебен спор между родителите по упражняване на родителските права, по определяне местоживеенето на детето или режима на личните отношения.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.
 
 

Не съм юрист, но забелязвам, че давате текстове, които се отнасят за "домашно насилие". Преди това пишехте за "тежка повреда" и нещо като изнасилване, по- точно "сексуално насилие". Не правите ли разлика или е нещо друго? За кое ще пишете? 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 минути, Втори след княза said:

Не съм юрист, но забелязвам, че давате текстове, които се отнасят за "домашно насилие". Преди това пишехте за "тежка повреда" и нещо като изнасилване, по- точно "сексуално насилие". Не правите ли разлика или е нещо друго? За кое ще пишете? 

За всички форми на домашното насилие, което включва сексуалното, когато е извършено над членове на семейството.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 минути, dora said:

За всички форми на домашното насилие, което включва сексуалното, когато е извършено над членове на семейството.

Аха, ами добре. Нали ще има конкретика,а не патетика?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 1 час, dora said:

Отговорността по този закон не изключва гражданската, административнонаказателната и наказателната отговорност на извършителя."

 
Обаче не я и включва. Не пише, че това да биеш или убиеш жена си е криминално престъпление.

Това означава, че насиленият има право да подаде оплакване за извършено престъпление срещу него. Например заплаха или опит за убийство. Но това трябва да се докаже чрез свидетели и т.н. Или означава, също така, че може да се задейства гражданско дело за развод и т.н.

Преди 6 часа, Last roman said:

Основно трябва да се промени манталитета на някои индивиди. Това обаче става със активно семейно и училищно /обществено възпитание.

Това е начинът, друг няма. Но еврократите не мислят така. Сякаш някой някога е разрешавал насилието, та тези сега искат да го забранят с поредния нов лист хартия, струпан върху старите безброй препоръки и забрани на насилието. Но сега има и нещо ново, което не присъства в предишните забрани. Сега, ако някой се скара с жена си, пращат джендър да ги оправя. което е в унисон с ултралевите им идеи. Във всяко семейство има място за още един - Фюрерът, пардон - джендърът.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 6 часа, dora said:

И още една статия:

http://terminal3.bg/vinovni-njama/

Там се споменава изрично, че прокуратурата е неглижирала четири сигнала.

Същото се споменава и в "Дневник":

"Прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Стефан Станев, който бе задържан след убийството на Виола Николова, след което се разбра, че преди убийството разследващите са неглижирали четири сигнала срещу него."

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/10/12/3058464_prokuraturata_kompensira_podceneni_signali_za/

Как да бъдат накарани българските институции да не бездействат в случаите на насилие върху жени?

А как да бъде накарано обществото най-накрая да ги разпознае като жертви, нуждаещи се от помощ и защита, а не като съучастници, които са си го "търсили" или не са направили необходимото, за да се спасят сами?

И то не когато нови и нови бъдат убити а сега, веднага.

Дайте идеи.

За съжаление от разни изроди, ревнивци, садисти, кретени насилие се извършва не само над жени, но и над деца, старци, съседи, съученици , престарели роднини, инвалиди, болни хора, социално слаби и над животни. Ще кажете - хайде сега пък, убили куче, отрязали опашката на коте да си направят майтап, или сложили хамстера в хладилника или пералнята. Който извършва безсмисленна жестокост над живо същество е урод. Рано или късно той ще продължи експериментите си върху хора. Някой в 3 часа ноща му се слуша музика и надул уредбите. Друг иска да покаже че си е купил от Европа 15 годишен Мерцедес и надува клаксона. За съжаление насилие се извършват не само над жени. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 5 часа, ramus said:

А и въпроса е... че със сегашното положение се запазва едно хилядолетно статукво. В цялата работа е обикновената сметка и полза.

Твоето статукво е подписано в Хелзинки, дето за него пише Георги Марков в "Другарят Статукво". А хилядолетното статукво не е статукво, защото е естество. В естеството няма полза и няма сметка.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 часа, Втори след княза said:

Лично преживяване

Улична семейна разправия. Намесихсе на страната на мъжа, смятайки, че жената не е права. Той ме удари за де не се меся. 

Друг случай. Съсед биеше жена си, наричайки я "курва". Помолих го да не прави "пакости". Сега отношенията ни с него са хладни, а жена му ми се усмихва. Дори ме черпи с бонбони. Жена ми се муси.

Виц. Един биел яко жена си с юмруци по главата. Съсед му казал, за да не стане сакатлък, да я бие по задника. Оня отвърнал "Аз със задника съм в добри отношения, аз имам проблем с главата й"

При изостаналия , реакционен комунизъм беше строго забранено да си биеш жената, да и изменяш и да я обиждаш. Милицията следеше и накзваше за биене, и при побой над жената си  и биеше побойниците нехуманно ! Слава богу сега полицейско насилие нямаме и сме демокрация и полицията не бие вече ! 

При обида и измяна жената можеше да се оплчи в профсъюзите или ОФ то или на партийния секретар. Поведението на лошия мъж се разглеждаше от реакционния, комсомолско - комуняшки ДРУГАРСКИ съд и наказвахме с Мъмрене, Строго Мъмрене и така нататък. 

Един като се ядосвал на жена си наричал я крава ! Викал и

- Тъпа си както крава.  или Махай се от погледа ми краво . 

Жена му се оплакала на профсъюзите, свикали събрание мъмрили го и той тържественно обещал честна комсомолска дума да не нарича жена си крава. Като се прибррали в къщи ядосан казал на жена си.

- Ти защо се оплака на профсъюзите ма ? Яд ме е и ми се иска да те ударя между рогата ама ще се сдържа.

Но вече никога не я наричал крава.

8_marta.jpg

Питат жената на партийния секретар.

- Мъжът ви е за пример но ако ви измени какво ще направите ?

- Ще кажа на партията.

- Ако ви измени втори път ?

- Ще кажа на профсъюзите.

- Ако ви измени трети път ?

- Ами за какво ми е след втората измяна ? Безпартиен и безработен ? 

Слдава богу днеска е демокрация. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 31 минути, Du6ko said:

За съжаление от разни изроди, ревнивци, садисти, кретени насилие се извършва не само над жени,

Не е само това, домашно насилие се извършва от хора със всякакъв социалноикономически и образователен статус. Както и на всяка възраст.

Профилът на домашния насилник не е като профила на психопата или криминалния престъпник.

Ако човек просто въведе "уби жена си" в google, ще получи десетки резултати само от месеците между март и октомври миналата година.

И случаите са изключително разнообразни. Пускам няколко линка за сравнение:

https://www.dnes.bg/sofia/2018/03/07/ubiistvoto-v-svoboda-bita-bita-i-ubita-viktoriia-kato-viola.369991

https://nova.bg/news/view/2018/02/01/205788/въпреки-ограничителната-заповед-мъж-уби-съпругата-си-с-нож

https://www.dnes.bg/stranata/2018/01/25/diado-ubi-jena-si-inscenira-samoubiistvo.366132

https://troyanpress.com/извънредно-мъж-уби-жена-си-по-изключит/

https://dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-prebi-zhestoko-syprugata-si-schupi-j-rebrata-2071853?

http://www.standartnews.com/balgariya-krimi/mazh_ubi_zhena_si_po_osobeno_zhestok_nachin_v_silistra-367025.html

https://dariknews.bg/regioni/haskovo/syprug-ubi-zhena-si-v-haskovo-zaradi-zabelezhka-za-visoka-muzika-2072466

http://www.19min.bg/news/8/94409.html

С тази честота убийството на жени от партньор започва да взема размерите на епидемия.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 часа, dora said:

А защо не я получава?

Защото я смятат за Untermensch . В това е разликата със случаи на насилие, от които страдат и другите членове на обществото - деца, старци, мъже.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 25 минути, Doris said:

Защото я смятат за Untermensch . В това е разликата със случаи на насилие, от които страдат и другите членове на обществото - деца, старци, мъже.

Старая се да не мисля така, но колкото и да се старая, съм склонна да се съглася.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 часа, dora said:

Не е само това, домашно насилие се извършва от хора със всякакъв социалноикономически и образователен статус. Както и на всяка възраст.

Профилът на домашния насилник не е като профила на психопата или криминалния престъпник.

Ако човек просто въведе "уби жена си" в google, ще получи десетки резултати само от месеците между март и октомври миналата година.

И случаите са изключително разнообразни. Пускам няколко линка за сравнение:

https://www.dnes.bg/sofia/2018/03/07/ubiistvoto-v-svoboda-bita-bita-i-ubita-viktoriia-kato-viola.369991

https://nova.bg/news/view/2018/02/01/205788/въпреки-ограничителната-заповед-мъж-уби-съпругата-си-с-нож

https://www.dnes.bg/stranata/2018/01/25/diado-ubi-jena-si-inscenira-samoubiistvo.366132

https://troyanpress.com/извънредно-мъж-уби-жена-си-по-изключит/

https://dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-prebi-zhestoko-syprugata-si-schupi-j-rebrata-2071853?

http://www.standartnews.com/balgariya-krimi/mazh_ubi_zhena_si_po_osobeno_zhestok_nachin_v_silistra-367025.html

https://dariknews.bg/regioni/haskovo/syprug-ubi-zhena-si-v-haskovo-zaradi-zabelezhka-za-visoka-muzika-2072466

http://www.19min.bg/news/8/94409.html

С тази честота убийството на жени от партньор започва да взема размерите на епидемия.

 

 

Едва ли е епидемия, просто сега се обръща повече внимание на такъв вид престъпления.

България по принцип не е от най-лошите страни по отношение на правата на жените, даже е сред по-добрите.

В този доклад  се твърди, че ще трябват още 200 години, за да се достигне равноправие между половете .

http://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2017.pdf

Има статистики и за различните държави.

България е на 18то място  сред 144-те държави, включени в Глобалния доклад на тема неравенство между половете. Много преди САЩ.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 часа, Doris said:

Защото я смятат за Untermensch . В това е разликата със случаи на насилие, от които страдат и другите членове на обществото - деца, старци, мъже.

Как разбрахте?

... не думата, дето Иванчо няма да може да си изкриви езика за да я каже, а че някои смятат Марийка за такова?

Мисля, че всеки насилник приема жертвата си за ... такова де и жената не е по- различна от коя да е от другите жертви- "деца, старци, мъже".

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...