Отиди на
Форум "Наука"

Спасяването на българите от еврейския въпрос


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, 

Търся отговор на два въпроса, които непрестанно се подновяват във времето без да намират своето решение 

1/ Спасила ли е България 48000 евреи през 1943г.?

2/ Какво точно се е случило с 11343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия? 

Видях и предишната тема от 2008г. по този въпрос и макар че е доста изчерпателна, там също липсват доказателства и документи.

Ще обясня и интереса си по темата и до някаква степен възмущението ми, че докато ние толкова години се караме кой повече е спасил евреите в България - царят, църквата или комунистте, някои страни се възползват от разногласията ни, за да издигнат "научни тези", че такова спасяване изобщо не е съществувало. Обявяват го за митология на комунистическия режим и подъл начин България да си припише геройства, които не е извършила. (Статиите, на които се базира в основата си новата редакция на Уикипедия по темата, са от една и съща авторка Nadège Ragaru. В тях България е представена като виновна наравно с всички страни участвали активно в Холокост)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_during_World_War_II

Не търся георизъм или еднозначна постулатна истина по този въпрос, но и не мога да приема, че сянката на някакви нюанси може да заличи  главната истината.

Разбирам, особено за втория въпрос, че има спорове и хипотези, (можело ли е нещо да направи България, използвала ли е тези хора, за да маневрира при опитите си да спаси евреите от старите територии и пр.тълкувания), но това дава ли правото за напълно свободно тълкувание на реално доказани факти (48000 евреи остават живи)?

Не съм историк, образованието ми е в областта на точните науки и затова не проумявам как е възможно заради хипотези с много малка вероятност да се оспорват факти с вероятност 1?!  Защото те все пак реално са се случили - влаковете не са отпътували и евреите са останали живи? Нали? 

Извинявам се, че не съм на висотата на знанията Ви по история, но именно затова се обръщам към Вас за съдействие, защото се изгубвам в спорове, опити за пренаписване на историята и политически игри. За съжаление, в 21в. истината е предимно това, което съществува в дигитален вариант. Смятам да използвам това, което ще отговорите като аргумент в споровете ми с Уикипедия и писмата, които възнамерявам да изпратя до всички свързани с въпроса институции както и до самата авторка. Вече започнах някои от кореспонденциите, ще се радвам ако и вие като професионалисти се включите. Няма да спра докато текстът в този основен за съвременниците ни източник на информация (Уикипедия), не придобие поне малко по-обективен вид.

Благодаря Ви предварително за всяко едно мнение

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 269
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Преди 54 минути, Lavazza said:

ние толкова години се караме кой повече е спасил евреите в България -

Заслугата за спасяването на българските евреи е изцяло на Цар Борис III. То и няма кой друг,тъй като цялата власт е била у Царя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата трябва да се погледнат от друг ъгъл. Ако църквата и хората не ги бяха спасили, евреите щяха да бъдат депортирани и изгорени.  Били са във влака почти, и въпроса не е колко велики са онези които са направили така, че да бъдат спасени, а въпросът е че евреите са били качени на влака. И са ги качили не други, а българските политици и управници.  

Парламента и правителството създават и приемат "Закона за защита на нацията", който напрактика праща евреите във влака. И който твърди че в България е нямало фашизъм трябва да обясни защо са приели този закон, който въпреки, че има някои добри алинеи има и расистки и антисемитски алинеи. Закона явно е приет под немски натиск, но е можело и да не го приемат. Опозицията е била против, но мнозинството го е приело. И сред това мнозинство е имало фашисти, начело с Александър Белев, които са поддържали политиката на Германия, ходили са на обучение там, изучавали са фашистките закони на Германия и са ги въвели в България. След приемането на закона евреите са изхвърлени от обществения живот и правата им почти напълно са били отнети. И това си е било чист расизъм по съвременните критерии. Няма как да се отрече това. 

Ролята на Борис III пък е ясна - след като парламента и правителството създават и приемат "Закона за защита на нацията", Борис го подписва, с което го утвърждава и легитимира, като същевременно се присъединява към създателите му и приелите го. Това че по-късно променя позицията си и застава на страната на защитниците на евреите не променя фактът че преди това е подписал и легитимирал закона. Можеше и да не го подписва и да абдикира ако немския натиск е бил голям, но не го прави. И ако след това решението му беше да не подкрепи защитниците, готовите за тръгване влаковете щяха да заминат. Тоест Борис си е гледал интересите и се е нагаждал към средата, като първо заради връзките си с Германия е бил склонен да жертва евреите, а после заради обществения натиск се е обърнал е спрял влаковете. Така Борис не е героят. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря ви за включването. Бих искала да избегнем обаче определението чия заслуга е и да се съсредоточим върху съдбата на тези хора и каква точно е била ролята на България. Изчетох доста мнения и изследвания, предимно в последните месеци по-задълбочено. От многото спорни неща за мен остава безспорно това, че случилото се в България е различно от всичко случващо се в Европа. 

Колкото до това кой каква роля е изиграл, си го представям повече като петточков предпазен колан за детска седалка - т.е. трябвало е много фактори да се съберат, за да кликнат нещата - и парламентът да приеме, а после да отхвърли собствения си закон; царят да е уж с Фюрера и да демонстрира лоялност, но после да смени подхода и да протака; наличието на непредвидими елементи като комунистите, които да събират критична маса хора, оспорващи наложеното статукво, църквата, която да обяви депортирането за неморално, но най-вече липса на анти-еврейски нагласи в народа. Според мен всеки един от тези фактори е бил задължителен и липсата, на който и да е от тях би нулирал усилията на другите. Тежестта на ролята на всеки един от факторите всъщност важна ли е? За кого?

Това, което ме шокира в случая мен като не специалист е, че явно този въпрос няма да спре да бъде политизиран и използван отвън. Сами виждате , минават години, говорим си, уж се разбираме , а след 5-10 години сме пак на същото място. В тази връзка бих била много благодарна ако някой от вас разполага със заключението на "кръглата маса" по този въпрос на форума от август 2008. Тогава видях , че са се събирали историци, но явно исторически издържан еднозначен отговор и на двата въпроса не е даден. 

Госпожата пищеща тези статии (Ragaru) e представител на френски "тинк-танк" за стратегически връзки. Това говори, че темата ще бъде използвана срещу нас и в бъдеще. Сами разбирате, че колкото и да сме подписвали закони, колкото и да сме налагали исканото от Германия по отношение на евреите (забрана за професии, лишаване от граждански права, носене на отлизителни знаци ..- кой не го е правил всъщност от съюзниците или окупираните от Германия?) ..ние все пак оставаме фашизма вън от парламента си и най-вече в много случаи само на хартия. В статията на Рагару не пише нищо за влаковите композиции , които са спрени.. Спасените 48000 са представени като по-скоро "оцелели" във вакум от безразличие, което изобщо не отговаря на истината. Нищо за манифестацията на 24 май, нищо за българския свещенник укривал главния равин. Нищо за нормално човешко отношение.  А такова безспорно е имало. Дори в една от статиите й, мога да ви предоставя целият текст, ни обвинява, че всички случаи на "спасение" са с единствен мотив "клиентализъм". А това вече е абсудрно. 

Ще задам въпросът така - Според вас тази статия в уикипедия обективна ли е?

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_during_World_War_II

Защото противоречейки на досега известната история, тя изхожда от претекста за обективност, а постига ли я?. За незапознатия читател остава мнението, че, България едва ли не както всички останали страни участвали в Холокост с охотност е товарила евреи на вагоните, предавала ги е на Гестапо преди те да ги потърсят дори и е имала анти-еврейски нагласи сред народа. Това според вас вярната страна на историята ли е? Няколко представители на властта равнозначни ли са на цял народ? Личностите правят грешки и затова носят своята отговорност . Александър Белев не е ли осъден? Народните представители приели закона не го ли опровергават с действията си после? Ако се разсъждава само от юридическата призма тогава ми отговорете в коя държава приетите закони представяляват единствен идеален образ на реалността там? 

Да, много лошо, че сме ги приели тези закони. А има ли всъщност някоя от страните съюзници, която да не го е направила? И не е ли хубаво (поне в този случай, че много много май не сме ги спазвали стриктно)? Иначе нямаше да има кораби през Черно море за Палестина със знанието на властта? Декларации на парламента и манифестация на българи и евреи заедно? Не е ли?  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Lavazza said:

Това според вас вярната страна на историята ли е? Няколко представители на властта равнозначни ли са на цял народ? Личностите правят грешки и затова носят своята отговорност . Александър Белев не е ли осъден? Народните представители приели закона не го ли опровергават с действията си после?

Не е въпрос на вярна и невярна страна на историята, а до колко пълно се представят нещата. Фактите са, че парламента е приел закона, и че администрацията и правителството са започнали да го изпълняват реално. Имало е антисемитизъм, имало е дискриминация, правата на евреите са отнети, от София са изселени хиляди евреи. Това са все действия според закона и са били извършени от избраните и назначените да управляват. Не е въпрос само на приехме закона, а после го отменихме. Между тези две действия закона е бил прилаган, и евреите са били дискриминирани и гонени, слагали са им жълтите звезди, вземали са им работата и т.н. Ако нямаше подобни неща нямаше да има нужда и свещенника да укрива главния равин. Тоест опасността е била реално съществуваща, и законът е бил прилаган. Не трябва тези неща да се пренебрегват и омаловажават и да се твърди само положителното - че сме ги спасили, а да се отрича, че лошото в България го е нямяло. Имало го е. 

А това, че някоя французойка или някой македонски режисьор изтъква само лошото е съвсем нормално при положение че ние изтъкваме само това, че сме ги спасили. Просто когато някой чете какво пишем за спасяването на евреите и как все едно тук всеки българин е спасил по един евреин, тогава в него няма как да не светне червената лампичка и ще започне да сочи и лошите неща, които са се случвали тук и за които не говорим. 

Ако ние не представяме достатъчно обективно и пълно фактите, няма смисъл да се оплакваме че някой външен представя само другата част от фактите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, makebulgar said:

А това, че някоя французойка или някой македонски режисьор изтъква само лошото е съвсем нормално при положение че ние изтъкваме само това, че сме ги спасили. Просто когато някой чете какво пишем за спасяването на евреите и как все едно тук всеки българин е спасил по един евреин, тогава в него няма как да не светне червената лампичка и ще започне да сочи и лошите неща, които са се случвали тук и за които не говорим. 

Чудесно. Точно такова мислене търся и аз. Разбира се, че сте прав, че едностранното представяне на нещата ни вреди както и мълчанието пред също толкова едностранно представени тези като тази на французойката. 

За опасността от полу-истини, за отричането и изкривяването на факти става дума и в тази декаларация от 08.06.2020. Тя е по повод германското председателство на IHRA тази година: 

The difference between denial and distortion of the Holocaust

“Holocaust deniers seek to make antisemitism acceptable, to provide legitimacy for Nazism and fascism, to claim that the Holocaust was a product of the Jewish imagination, and so on,” says Robert Williams, Chair of IHRA’s Committee on Antisemitism and Holocaust Denial. The eventual goal of Holocaust denial is to recast history to erase the legacy and reality of the genocide of the Jews and related atrocities by the Nazis and their collaborators.

Distortion of the Holocaust is rhetoric, written work, or other media that excuse, minimize, or misrepresent the known historical record. This can be intentional or unintentional. However, all distortion, whether intentional or not, feeds into antisemitic narratives, and can lead to more violent forms of antisemitism.

In this sense, as IHRA Honorary Chairman Yehuda Bauer notes, “a half truth is worse than a full lie.”

От:

https://www.holocaustremembrance.com/task-force-against-holocaust-denial-and-distortion

 

Редактирано от Lavazza
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, makebulgar said:

Ако църквата и хората не ги бяха спасили, евреите щяха да бъдат депортирани и изгорени.

Сериозно! Какво е направила БПЦ за спасяването на българските евреи,освен една декларация написана на хвърчащ лист?! БПЦ дори не е посмяла да заплаши Царя с анатемосване,(отлъчване от Църквата)! Единственото оръжие на БПЦ. Нещо повече,имало е свещеници,които са се обявили за депортирането на евреите.

Цар Борис III е бил върховен главнокомандващ и ако беше издал заповед на българската армия да депортира евреите,никой нямаше да може да спре изпълнението на тази заповед. Кой "обикновен" българин би тръгнал да се бори с българската армия,рискувайки живота си,за да спаси евреите,които са от чужд етнос и чужда раса?! По времето на анти-човешкото престъпление наречено "Възродителен процес" да сте чули някой българин да се е застъпил на дело за българските турци?! Аз не знам за такъв.

Българските евреи дължат живота си на 100% на Цар Борис III. Той е бил близък приятел на Хитлер и просто го е помолил деликатно да не закача българските евреи. И Фюрера е удовлетворил молбата му. Ще ми се да знам ако "българските" комунисти бяха помолили Сталин да не закача белогвардейците живеещи в България,как е щял да реагира той?!

При положение,че цялата власт е у Царя,да се твърди че в България тогава е имало фашизъм,е нелепо! Това че имало някакъв си закон,(за защита на нацията),нищо не значи. Реалността съществува без да и пука за законите.

На Запад не се признава спасяването на евреите от България,защото тя поне формално е била съюзник на нацистка Германия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Тази декларация при условията на 1943 година хич не е малко.Дори за нея се е изисквало много смелост.А фашизъм в България не е имало.Имало е фашистки елементи но цар Борис умело ги държи далеч от властта.Един Александър Цанков например е бил убеден че след идването на Хитлер на власт ще се завърне триумфално на министърпредседателския стол но котка му минава път.А възгледите на Александър Цанков след 1930 година опасно се доближават до фашистките.

Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, resavsky said:

Тази декларация при условията на 1943 година хич не е малко.Дори за нея се е изисквало много смелост.А фашизъм в България не е имало.Имало е фашистки елементи но цар Борис умело ги държи далеч от властта.Един Александър Цанков например е бил убеден че след идването на Хитлер на власт ще се завърне триумфално на министърпредседателския стол но котка му минава път.А възгледите на Александър Цанков след 1930 година опасно се доближават до фашистките.

Имало е фащистко <законодателство> , май е било с укази,, някои действия са копирани от нацистка германия. Фашистки групи е имало и убийствата са реални , нашите комунисти също са убивали, и това е реално.

Има укрити и подпомогнати евреи, моите от родата са помагали, единият от каналите към Турция и  поемането и грижите в турция е бил <собственност> на моето семейство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, deaf said:

Цар Борис III е бил върховен главнокомандващ и ако беше издал заповед на българската армия да депортира евреите,никой нямаше да може да спре изпълнението на тази заповед.

И като върховен главнокомандващ е допуснал създаването на закона и го е подписал, а щом той го е бил подписал, тъй като както казваш власта е била при него, закона са почнали да го изпълняват. И ако не е имало фашисти, след закона вече са почнали да се образуват... по закон. 

 

Преди 2 часа, deaf said:

Той е бил близък приятел на Хитлер и просто го е помолил деликатно да не закача българските евреи. И Фюрера е удовлетворил молбата му.

Удовлетворил молбата му, и след това го отровил. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Законодателството не е фашистко а е антиеврейско /има разлика/.И е прието след натиск от Германия и Италия.Как е изпълнявано то е е друг въпрос.В България за разлика от една Германия за сериозни антисемитски настроения не може да се говори.Сега че е имало отделни групи които са организирали антиеврейски погроми /по точно разграбване на магазини и дюкяни/ но доколкото знам до убийства не се е стигало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, resavsky said:

Законодателството не е фашистко а е антиеврейско /има разлика/.

Е антиеврейското законодателство е раздел в фашиското законодателство, тъй че няма как да ги делим. От гледна точка на евреите закона ги е дискриминирал по същия начин както в Германия и за тях България е била фашистка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Но антиеврейско законодателство през 30 те години на миналия век има в твърде много европейски страни /да не кажа почти всички/.Имайте го предвид когато осъждате България.

Link to comment
Share on other sites

Преди 16 минути, resavsky said:

Законодателството не е фашистко а е антиеврейско /има разлика/.И е прието след натиск от Германия и Италия.Как е изпълнявано то е е друг въпрос.В България за разлика от една Германия за сериозни антисемитски настроения не може да се говори.Сега че е имало отделни групи които са организирали антиеврейски погроми /по точно разграбване на магазини и дюкяни/ но доколкото знам до убийства не се е стигало.

Остави евреите, други укази и властването имат фашистки образ.  Враговете на са били евреите, враговете на властта, а е било подобно на днес, враговете са будните и мислеши, онези с несломима воля и трудно управлявани, къде интелигенция, къде буйни селяни, къде дребни буржоа. Нашите са били комунисти от  заможен произход , като при включването им в преди балканските войни и след това на страната на България , изгубват много, освен животи, имали са собственност в Турция., Гърция, България и онова което е днес Албания. Двама предци донасят комунист. идеи от западна европа, Германия тогава, а после и още един е бил в Русия.

Моето семейство в период от 2 години е водило истинска война с местни, областни сили на реда в България и тогава другата България , която днес е в територия на Гърция.

Link to comment
Share on other sites

Преди 10 минути, resavsky said:

Не ти разбрах поста признавам си.Каква борба какви пет лева?

Сериозно, Националната Идея, България да обедини етническите си територии, балканските и първа световна война, преди и по време на  войните участваме, с каквото имаме, организация, контакти, злато пари и...............25 изгубени живота, като преки мои са 5 ма.

  Сетне , след възстанието и преди и по време на 2 та световна са в конфликт с властта. Към 41/ 44 има период на истинска <семейна> война, където нашите хора са екзекутирали едни много лоши , алчни индивиди , избили по тяхно нареждане няколко наши хора.Групи са прашани по областния и обшински центрове и до София за да ликвидират обектите. Приписвали са ги като криминални случаи полицаите в разследванията или като комунист. тероризъм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, deaf said:

Българските евреи дължат живота си на 100% на Цар Борис III.

Разбирам гледната ви точка, но горното твърдение няма как да е вярно. Първо защото теоритично дори в историята (като съвкупност на история на отделни индивиди) не може да има нещо валидно на 100%. Второ, отново повтарям молбата си, защото тя е много важна : Не търсим заслуги. Търсим истини. В този момент е много по-важно да съберем максимално валидната истина в обективна форма, отколкото да се делим на лагери и да я дърпаме към царя или комунистите. Точно това ни е вкарало в трапа да не можем да разгледаме собствената си история обективно. Моля Ви! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, makebulgar said:

Имало е антисемитизъм, имало е дискриминация, правата на евреите са отнети, от София са изселени хиляди евреи. Това са все действия според закона и са били извършени от избраните и назначените да управляват. Не е въпрос само на приехме закона, а после го отменихме. Между тези две действия закона е бил прилаган, и евреите са били дискриминирани и гонени, слагали са им жълтите звезди, вземали са им работата и т.н.

Към вас имам въпроси, защото виждам, че познавате материята задълбочено. Въпросите са ми следните:

1/ Къде са описани случаите на дискриминация? Изучавани ли са количествено? Явлението с какво социологическо значение е било? Къде могат да се намерят архиви, документи, свидетелства?

2/ Къде са изселени хиляди български евреи? Географско място. Кога? Има ли документи?  Има ли карта на тези лагери? Защото лично аз откривам например това: 

https://www.jewishvirtuallibrary.org/map-of-concentration-camps-in-bulgaria

За разлика от други страни у нас дори в еврейският архив няма отбелязани установени трудови лагери / лагери за задържане или друго освен транзитните лагери. Не искам да гледам на желаното като единствено възможно. Признавам, че много ми се иска  да не е имало наистина, но ако е имало - моля да ми предоставите точно - географско място / име / брой задържани евреи с дати и цифри. Защото на много места пише , че са принуждавани да работят в лагери, но искам да изясним какви са били тези лагери, имало ли е други етноси там, имали ли са храна и в какви условия са работили и пр. и пр. Т.е. искам да разбера какво се има предвид пред "лагери" .

3/ Жълтите звезди, конфискациите и унижението - същата работа. Искам цифри и конкретни документи с историческа стойност, свидетели и пр. 

Изобщо провокирайки тази тема идеята ми беше да бъдем максимално откровени. Нито да се правим на герои, но пък и да не позволяваме да се омаловажава това, което е направено, защото то също е факт. И не да правим поредния рунд на политическа възстановка според едни или други интереси. Искам да се съсредоточим върху фактите - дати и цифри, свидетелства и ако може до дъно да се изговори всичко. Да взимаме екстремни позиции или да заобикаляме темата...мисля вече се доказа, че на никой не върши работа. Освен на фактори извън страната (не е само французойката, тя е представител на много интереси, които имат за цел да атакуват етническия ни модел. Това е друга по-голяма тема, но е реалност. А и дори само тя да беше (Nadège Regaru - моля ви не я подценявайте. Ще ви изпратя ако искате описание на профила й - системно и от години пише тенденциозни статии за България - ту за ромите, ту за евреите, мохамеданите  и пр. а е и консултант към Парламента на Европа и Европейската комисия. Не мисля, че думите й потъват в ефира без отзвук. Ако се интересувате ще ви препратя всичките й писания на мейл)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, laplandetza said:

Моето семейство в период от 2 години е водило истинска война с местни, областни сили на реда в България и тогава другата България , която днес е в територия на Гърция.

Благодаря Ви за включването. Свидетелствата от първа ръка са изключително ценни и стават все по-ценни с времето. Бихте ли разказали по-подробно за тези събития ако това не представлява за Вас непреодолима травма или нещо, което определяте като много лично. Какви са били взаимоотношенията на смейството Ви с представителите на властта? Може да не използвате имена на личности ако не желаете, но от друга страна имената на градовете и ориентировъчни дати са важни. Благодаря Ви предварително за всичко споделено. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, Lavazza said:

Към вас имам въпроси, защото виждам, че познавате материята задълбочено. Въпросите са ми следните:

1/ Къде са описани случаите на дискриминация? Изучавани ли са количествено? Явлението с какво социологическо значение е било? Къде могат да се намерят архиви, документи, свидетелства?

2/ Къде са изселени хиляди български евреи? Географско място. Кога? Има ли документи?  Има ли карта на тези лагери?

 

Съвсем не съм вещ по материята, но хората пишат това в уикипедия за Закона за защита на нацията и за Белев: 

"Ограничителните общи разпоредби забраняват на лицата от еврейски произход да бъдат приемани за български поданици, да бъдат избираеми, да заемат държавни, общински и други служби, да се откупуват от военна служба, да встъпват в брак или извънбрачно съжителство с лица от български произход и т.н. Въвежда се и извънреден данък върху еврейското имущество.[2][4] Постановени са ограничения за местожителство, постъпване в учебни заведения (еврейска квота), за имотите, за професионалната и стопанска дейност и т.н."

"Белев в крайна сметка е принуден да се откаже от плановете си след публични протести на Българската православна църква, различни граждани на България, Димитър Пешев, и др. срещу депортирането на българските евреи и след телефонен разговор с цар Борис III. В опит да се справи с българските евреи, той насилствено премества 19 000 софийски евреи в по-малките градове и села из цялата страна през май 1943 г"

 

Ето и статията Холокост в Българияhttps://bg.m.wikipedia.org/wiki/Холокост_в_България

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, Lavazza said:

1/ Къде са описани случаите на дискриминация? Изучавани ли са количествено? Явлението с какво социологическо значение е било? Къде могат да се намерят архиви, документи, свидетелства?

2/ Къде са изселени хиляди български евреи? Географско място. Кога? Има ли документи?  Има ли карта на тези лагери? Защото лично аз откривам например това: 

https://www.jewishvirtuallibrary.org/map-of-concentration-camps-in-bulgaria

За разлика от други страни у нас дори в еврейският архив няма отбелязани установени трудови лагери / лагери за задържане или друго освен транзитните лагери. Не искам да гледам на желаното като единствено възможно. Признавам, че много ми се иска  да не е имало наистина, но ако е имало - моля да ми предоставите точно - географско място / име / брой задържани евреи с дати и цифри. Защото на много места пише , че са принуждавани да работят в лагери, но искам да изясним какви са били тези лагери, имало ли е други етноси там, имали ли са храна и в какви условия са работили и пр. и пр. Т.е. искам да разбера какво се има предвид пред "лагери" .

3/ Жълтите звезди, конфискациите и унижението - същата работа. Искам цифри и конкретни документи с историческа стойност, свидетели и пр. 

Изобщо провокирайки тази тема идеята ми беше да бъдем максимално откровени. Нито да се правим на герои, но пък и да не позволяваме да се омаловажава това, което е направено, защото то също е факт. И не да правим поредния рунд на политическа възстановка според едни или други интереси. Искам да се съсредоточим върху фактите - дати и цифри, свидетелства и ако може до дъно да се изговори всичко.

Всичко това може да откриете в документите от епохата, но нали разбирате какъв труд Ви се отваря:

http://jews.archives.bg/36-Вътрешна_политика_по_отношение_на_Еврейския_въпрос

само тук има архивирани над 400 архивни единици, след като ги прочетете внимателно и анализирате, вероятно ще добиете бегла представа за отговорите на въпросите, които си задавате.

Изчитането и анализирането на всеки отделен документ е само по-леката и по-малка работа, след това ще трябва сама да си сглобите цялата картина и да си очертаете собствена карта на видяното.

Пожелавам Ви успех!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Lavazza said:

Разбирам гледната ви точка, но горното твърдение няма как да е вярно. Първо защото теоритично дори в историята (като съвкупност на история на отделни индивиди) не може да има нещо валидно на 100%. Второ, отново повтарям молбата си, защото тя е много важна : Не търсим заслуги. Търсим истини. В този момент е много по-важно да съберем максимално валидната истина в обективна форма, отколкото да се делим на лагери и да я дърпаме към царя или комунистите. Точно това ни е вкарало в трапа да не можем да разгледаме собствената си история обективно. Моля Ви! 

Вие правите ли разлика между факт и истина?! Факт и истина са два различни свята. Факт е,че Цар Борис III спасява българските евреи. Само той. Дадох Ви пример и с "Възродителният процес". В смисъл,че ако държавният лидер,(в случая Тодор Живков),реши да извърши анти-човешко престъпление,никой от народа не може да го спре. Същото е положението и с евреите у нас. Ако Царя беше решил да ги депортира,никой нямаше да може да го спре.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 часа, laplandetza said:

Двама предци донасят комунист. идеи от западна европа, Г

Лапландец,какво стана с тези идеи СЛЕД 09.09.1944г.? Ето чети:

https://kultura.bg/web/идеалите/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.06.2020 г. at 16:33, Б. Киров said:

Изчитането и анализирането на всеки отделен документ е само по-леката и по-малка работа, след това ще трябва сама да си сглобите цялата картина и да си очертаете собствена карта на видяното.

Благодаря Ви Г-н Киров, точно това имах предвид. Факти, действителни лица, дати и цифри.

Започнах да ги чета, но сте прав, че това ще отнеме време. Ще се опитам да си сглобя картинката и във всички случаи ще съм много по-спокойна като споря, когато имам документи зад гърба си. Много съм Ви признателна.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...