Отиди на
Форум "Наука"

Оптимумът без "всичко или нищо" (1913 - 1945)


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Да помечтаем малко, но все пак с мярка ;)


В една по-щастлива алтернативна вселена политическият и военният ни елит не си загубва ума и на 16 юли 1913 г. войските не получават заповед да нападнат сръбските и гръцките сили в Македония. Фердинанд приема за отправна точка на преговорите да се вземе реалната окупация на териториите, която към този момент изглежда така, ако вземем предвид и Лондонския мир, както и създаването на Албанска държава:

а1.png

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 90
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Глобален Модератор

Въз основа на това, че по Лондонския мир България трябва да се раздели с излаза си на Мраморно море и с превзетите земи на изток от Мидия-Енос, както и да се раздели със Силистра, за да компенсира Румъния, съответно ще искаме малки корекции в наша полза в Македония от страна на Сърбия и Гърция.
Основната цел на сръбско-гръцкия таен договор е в никакъв случай да не се допусне граница между България и Албания, което да даде достъп на сърбите до Егейско море и възможността да прокарат жп линия и шосе към Солун. Ясно е, че за тази цел Сърбия не може да отстъпи нищо на запад от Вардар, затова им предлагаме границата да минава по самата река. Нашите войски и без това са стигнали вече до нея, ще поискаме обаче нагоре и територията до Куманово (Крива паланка и Кратово по това време са били още села, тъй че нямаше да се запъват много за тях). След като се съгласяваме да им отстъпим без бой и Спорната и Безспорната зона е редно и те да отстъпят нещо. И с оглед на това, че в случая няма военни действия между нас и гърците, нито румънците и турците, сърбите надали щяха да скочат на война 1:1 срещу нас само заради Куманово и околностите, чиято липса все пак няма да им попречи на коридора към Солун.

На Гърция се съгласяваме да отстъпим Солун и изтегляме нашия контингент в града. Той е основната цел на Гърците и няма никакъв шанс за договорка ако го искаме за себе си. Тъй или иначе той реално никога не е бил наш и спокойно можем и без него. При такъв развой Кавала скоро би го настигнала по големина и значение, като стане главно средиземноморско пристанище на една по-вътрешноконтинентална държава.
Отделно и ще им отстъпим повечко хинтерланд около Солун, за което великодушие + изтеглянето на гарнизона от града ще поискаме те да ни отстъпят повече хинтерланд около Кавала + близките острови Тасос и Самотраки. При положение, че имат ок. 5000 острова, няма да им е голяма драма да се разделят с два, при това нито сред най-големите, нито най-стратегическите.

Стисваме си ръцете и Междусъюзническата война не се състоява. Румънците и турците не нахлуват. Южна Добруджа остава в пределите ни (единствено без Силистра) и Източна Тракия до Мидия-Енос + широк излаз на Егейско море.
Единствената мъка, която трудно биха понесли хората и особено активистите на ВМРО е отстъпването на Западна Вардарска Македония (за нас така остават Струмица, Щип, Куманово, Кратово и махалата на Велес на отсамната страна на Вардар), но за сметка на това пък получаваме Източната част на Егейска Македония, която е по-стратегически важна.

а2.png

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

През ПСВ се съгласяваме да минем на страната на Антантата. С такава територия, армията ни щеше да е с 4-5 дивизии повече + евентуални англо-френски подкрепления ако се наложи - измитаме директно турците и влизаме в Истанбул. Съюзниците се прехвърлят в Мала Азия и още края на 1914 или началото на 1915 г. Турция е изкарана от войната.
Естествено ще трябва да се изтеглим от Цариград и района на проливите, но все пак ще поискаме колкото ни дадат още от Източна Тракия (без излаз на Мраморно море) + остров Имроз. Но тъй като това е много малко територия за толкова добре свършената работа ще искаме и съдействие от Антантата да натиснат сърбите и румънците за отстъпки. От сърбите ще искаме Пирот, а от румънците - Силистра. Те щяха да се дърпат, но Антантата щеше да ги убеди, обещавайки им гигантски парчаци от Австро-Унгария, както и нашата помощ да я разгромим. След капитулацията на Турция така или иначе армията ни нямаше да има друга работа, така че спокойно може да отиде да помогне на сърбите, които по това време вече щяха да пъшкат тежко под австро-немските удари. С мощна офанзива на българската, сръбската и румънската армия + англо-френски подкрепления от юг, руската армия от изток и италианската от запад, Австро-Унгария също капитулира. Войната приключва през 1916 г. без да успее да стане световна.

а3.png

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И накрая, но само при добро желание :) ако има ВСВ и сме на страната на анти-хитлеристката коалиция от началото и при контраофанзивата на РККА през 1944 г. тръгнем да гоним немците, но първо от Румъния, можем да поискаме и малко компенсация от злите румънци-нацисти в Северна Добруджа и понеже сме добрички, няма да им я взимаме цялата, няма да им взимаме дори Констанца, както и моста при Черна вода и жп линията към нея, а само до линията Расово - Мангалия, както е било по Санстефанския договор.

Това мисля, че е оптимумът, който биха позволили великите сили и околните държави. Естествено можеше и за някои неща да не се съгласят точно така както е изложено тук, но както казахме - оптимумът.
При още по-добро желание може да се помисли и как да джойннем и Западна Македония при разпада на Югославия през 1990-те и дали при това положение щеше да има всъщност македонска нация. Но да не прекаляваме :)

а5.png

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Лорде, такава алтернатива вече има и тя е ако нямаше втора балканска война. Това, което ти конкретизираш, е твърдото ни влизане на страната на Антантата. То обаче предвид тогавашните обстоятелства е можело да стане само по един-единствен начин, а именно Енвер Паша да си разшири авантюрата от есента на 1914 и освен руски чрез Гьобен и Бреслау да атакува и български пристанища, без значение дали Германия и Австро-Унгария са съгласни. Това наистина би значело по-бърз край на войната, но не би било възможно предвид репресиите над българското население на запад от Вардар от сръбските власти да изпратим войски на помощ на сърбите без да сме си получили Битоля, Охрид, Прилеп, Велес, Тетово и Скопие. Даже не бихме пропуснали англофренски войски у нас без таен договор да не се допуска Русия до Проливите, което би било постижимо. Да не говорим до новата турска атака към нас през 1914 според алтернативата колко атентати на ВМРО би имало, може би дори срещу Фердинанд заради отказа от територии западно от Вардар. Освен това не е лошо да уточниш съдбата на Проливите, английската гледна точка по въпроса е била за демилитаризирана зона, дори за свободен град под формата на неутрална теократична държава с Вселенския патриарх начело, но ти конкретно като създател на алтернативата трябва да го уточниш. Също така уточни ако България от есента на 1914 е във войната, нападната от Османската империя заради Одрин, в кой момент конкретно като месец и година биха се включили Гърция и Румъния.

Освен това за каква РККА говориш в поста за ВСВ, след като при по-ранен край на ПСВ революция в Русия не би имало и царският режим би оцелял.

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ясно е, че в РИ всички са били бесни на Сърбия и никой не е желаел да сме им съюзници. Но ако си бяхме стиснали ръцете мирно през 1913, както е в тази алтернативка, щяхме да си останем съюзници и след това и можеше и да се разберем и с тях и с гърците за мирна размяна на население и за гарантиране на правата на малцинствата ни там, което много по-трудно би станало в РИ когато вероломно ги нападаме и губим войната после.

Уточнено си е обаче в началото на темата, че решението на Фердинанд е окончателно (ако ще после да го свитнат войводите от ВМРО, нямаше да ми липсва особено ;) ). Да речем, че успява да обясни от трибуната на парламента, че всичко това, което искаме да притежаваме, просто нито балканските държави нито Великите сили ще ни го дадат, затова е необходимо да се постараем да вземем колкото се може повече от него, за да не стане така накрая, че да не получим нищо.

Съдбата на Истанбул си я представям г/д като на Сингапур - населен с малайци, но отделен от Малайзия, официален език - английски. И както в Сингапур днес има много китайци, така в Истанбул щеше да има много българи (щяхме да сме със значително по-голямо население при такава алтернатива).

Колкото до Русия, тя дори и преди влизането във войната е вече колос на глинени крака и признаците на вътрешно разложение се появяват още през 1915 г. Тъй че ако не до Октомврийската, то поне до Февруарската революция рано или късно щеше да се стигне. Керенски нямаше да може сам да удължи властта и останалите хиени като Сталин, Ленин и Троцки по един или друг начин щяха да се намърдат във властта и да го докарат до някаква форма на авторитарен режим. Това обаче е доста обширен въпрос, за цяла отделна тема.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Така. Значи с гърците мирната размяна на население и била постижима, самият Венизелос я е предложил, а и съвсем обективно цифрите от епохата говорят, че както е имало много компактно българско население в Югозападна Македония, така е имало и компактно гръцко население в Тракия и Източна Македония, демек удобно за размяна. Земи със сръбско население обаче България не окупира в онзи момент, а за сърбите българи във Вардарска Македония няма, политиката им там си е за насилствена асимилация, съответно никой и нищо не е можело да я промени. Просто не е имало каквито и да било опции сърбите да се съгласят да признаят българско малцинство там. Така че напрежението щеше да си остане. 

Колкото до Русия, колос на глинени крака, но все пак ако Проливите паднат през пролетта на 1915, то няма да има проблем и снабдяването с оръжие и муниции през тях отстрана на Франция и Великобритания, така че Велико отстъпление не би имало и при ранен край на войната през 1916 година Николай Некадърни остава на власт, но пък ще има недоволство, че дори в съюз с англофренците изконната цел не се е сбъднала, но също така ще има и сили да потуши всякакви вътрешни вълнения, както прави след загубената война с Япония. ВСВ пак ще има, но този път германците ще искат на първо време да си вземат загубеното от Русия, Румъния ще иска Бесарабия, Япония ще иска придобивки в Сибир все още като английски съюзник, самата Великобритания ще се върне към традиционната вражда с Русия и така царския режим ще падне, но след 20-25 години.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Абсурд е да си стиснем ръцете със сърбите без Прилеп,Битоля и Охрид да са за нас.Сега много се спекулира че на заседанието на сръбската Скупщина от 17 юни щяло да се приеме решение за арбитраж съгласно договора /тоест безспорната зона за България/.Аз доказателство в тази насока не съм видял.Но е ясно че на арбитража можеше само да спечелим.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 8 минути, resavsky said:

Абсурд е да си стиснем ръцете със сърбите без Прилеп,Битоля и Охрид да са за нас.Сега много се спекулира че на заседанието на сръбската Скупщина от 17 юни щяло да се приеме решение за арбитраж съгласно договора /тоест безспорната зона за България/.Аз доказателство в тази насока не съм видял.Но е ясно че на арбитража можеше само да спечелим.

Не лъжи, че не си видял доказателства в тази насока, в една от другите алтернативи ти беше дадена като доказателство книгата на Софроний Ников. Престани да повтаряш като папагал лъжата, че от арбитраж бихме отишли на запад от Вардар. На теб ти беше дадено доказателство за каето чрез книгата на Софроний Ников, хайде сега ти дай едно доказателство, че Русия е смятала да ни допусне на запад от Вардар, било дипломатическа преписка, било книга на съвременник или друг научен труд по въпроса. Ами няма такова. Единственият шанс това да се случи е бил да се изпратят повече войски в Македония, демек по-малко кражби от правителството на Гешов, за да може да се купят 1,5 повече пушки и патрони, да се мобилизират около 100-150 хиляди души допълнително и тогава вече овладяването на безспорната зона не би било проблем и даже сърбите нямаше да има как да го оспорят. Но при стъпили сръбски войски там да ни я отстъпят доброволно е било напълно невъзможно.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Софроний Ников добре.Но пък в книгата си Стоян  Данев твърди че безспорната зона е била сигурна на арбитража.

П.П.Айде да намалиш малко тона.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, resavsky said:

Софроний Ников добре.Но пък в книгата си Стоян  Данев твърди че безспорната зона е била сигурна на арбитража.

П.П.Айде да намалиш малко тона.

Стоян Данев е възможно най-недостоверният източник конкретно що се касае до руските намерения спрямо България. Той е един болен и сляп русофил, заявил открито, че политика с Русия не прави. Има си официална дипломатическа преписка, според която Сазонов е настоявал пред Гешов България да се откаже от част от безспорната зона в полза на Сърбия още през април 1913. Така че спри да повтаряш тази неистина, че Русия е имала намерение на арбитража да притисне Сърбия за цялата безспорна зона, това няма нищо общо с реалността. 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

През 1912 може и Русия все още да е била склонна да остави цялата безспорна зона на България, но след създаването на Албания вече никакъв шанс. Така просто нищо не остава за Сърбия и баланса на силите би се наклонил прекалено в полза на България. Това и австро-унгарската дипломация нямаше да го допусне. 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Здравейте! От известно време чета с удоволствие темите във форума и сега реших и аз да се включа с едно мнение. Мисля, че след Лондонския договор бихме могли да преговаряме за известни отстъпки на Гърция и Сърбия спрямо зоните на фактическа окупация. Нещо от този род: Balkans_map_1.thumb.jpg.7556bbe93c70c2a9a368a38485c48487.jpg

Позволих си да направя някои корекции на най-първата карта в темата, защото не беше съвсем точна в югозападния си край - Гевгели и близката му околност са били окупирани от България. И така, по-скоро смятам, че бихме могли да се споразумеем да ни бъдат отстъпени Крива Паланка и Кратово и районите около тях, и може би и Велес, защото те и без това са в безспорната зона от сръбско-българския договор. Това не е голяма територия като площ и сърбите може би биха се навили да ни я отстъпят, ако примерно им обещаем и някои допълнителни финансово изгодни за тях неща, примерно:

- икономически излаз на Беломорието
- запазване на правото им да експлоатират находищата в отстъпения от тях район в продължение на ... години.
- намаляване (или дори премахване) на митата върху стоките, които Сърбия би внасяла в България и др. 
 
С Гърция по-скоро виждам размяна на района на Нигрита срещу окупираната от тях територия по източния бряг на Струма, които са приблизително равни по площ, и после да опитаме да договорим да ни отстъпят районите на Гумендже и Енидже Вардар, което е още по-малка по площ територия. Мисля, че това би бил максимумът в тази ситуация и не ми се струва неизпълним. За по-големи територии вече би могло да се мисли едва след Първата световна, ако сме били на правилната страна. 
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Така е, много добре знаем какви са били настроенията в София тогава и до какво са довели. Затова и тук дискутираме само "ако" ;) 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Най реалистичното "ако" е положението при което Сърбия получава някакъв /макар и символичен/ излаз на Адриатическо море.Дали тогава биха били толкова неотстъпчиви за безспорната зона?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

То идеята на Австро-Унгария да създаде Албания е именно Сърбия да не получи никакъв излаз на Адриатика, което да даде коридор за австрийско разширение на юг, дори и индиректно да е. Така че реалистичен алтернативен сценарий със сръбски излаз няма, освен ако сърбите не се навият на война и срещу Австро-Унгария ако намерят достатъчно съюзници.
Но дори и да допуснем, че по някаква фантастична причина получават тънко коридорче през албанските планини до Шкодра и едно морско пристанище, според мен пак нямаше да се навият да отстъпят нищо на запад от Вардар.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...
 • Потребител

Вие май пушите някакъв опиум. За какъв оптимум бълнувате? Не е могло да стане нищо от това, което пишете. Лондонският мирен договор потвърждава създаването на Албанска държава и че Османската империя трябва да се оттегли на изток от линията Енос-Мидия. Не урежда обаче изобщо разпределянето на териториите, които турците губят. Румъния се е готвила за война, подстрекавана от Русия и хич не е била навита само на Силистра. Тоест България пак е щяла да губи от земите, които към онзи момент е имала контрол, защото не е могла да воюва едновременно срещу Сърбия, Гърция и Румъния. Просто не е трябвало да отваряме ние войната, въпреки провокациите от сърби и гърци. Освен това България изнася основната тежест на войната през 1912 и е била най-изтощена. Това също се подценява. Гърция на практика воюва малко при Янина и още влиза в Солун без бой. Сърбия среща по-голям отпор от турците във Вардарско, но България поема войната срещу основните турски сили в Одринска Тракия. Та даже елитните турски части са били в Либия, откъдето по-късно ги преместват на Чаталджа да пазят Истанбул. Румъния удря със свежи сили от север, с над половин милионна армия!

България щеше да губи територии при всички случаи. Но на всяка цена трябваше да задържи излаза на Беломорието. И също така да задържи Гевгелия (бил е тогава към нашата зона), като така се отрязва дирекният достъп на сърбите към Солун. Турция вероятно пак щеше да вземе Одринска Тракия, при условие че я бяха оставили да наруши Лондонския договор. Румъния и това е най-наглото щеше да вземе южна Добруджа, защото никоя от Великите сили не са искали голяма България. Тоест както се и случи щяха да оставят Румъния да нахлуе от север. Гърция щеше да пробие към Кукуш, Сяр, Драма и Кавала, но поне можеше да бъде спряна и границата да минава по билата на планините Славянка-Змийница-Щудер-Дебелина (Боздаг)-Коджадаг-Урвил + да запазим линията Дойранско ез-Богдан пл.-Шарлия пл. Така България запазваше Беломорието от Кавала до Дедеагач/устието на Марица. Дори и самата Кавала да беше паднала, щяхме да си направим пристанище при Чапрандов чифлик (Неа Карвали), което е реално днешното пристанище на Кавала. Но поне нямаше да бъдем третирани като агресори. От сърбите щяхме да запазим Западните покрайнини + Струмица и Гевгелия, но Щип вероятно щеше да бъде загубен. Велес и Куманово със сигурност. ПСВ е чукала на вратата и тогава е щял да се решава въпросът за Македония, южна Добруджа и Одринска Тракия. Но пак, всичко едва ли е било могло да се присъедини към България. 

 

Искам да обърна внимание днес как румънското посолтво в София е сложило панели на региони и забележителности от страната. Един от тях обаче е за Добруджа, представена като румънска земя! Нито северна Добруджа (както те не й казват), нито югоизточна Румъния, а просто Добруджа. Това е скандално и трябва незабавно да бъде коригирано или премахнато. Писал съм на Външно министерство - никакъв отговор! Паното седи точно срещу спирката на трамвай 20 към румънското посолство. Обърнете този въпрос и към медиите да се вземе отношение, защото това не може да продължава по този начин. Южна Добруджа днес е неразривна част от България! 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, Niko13 said:

България щеше да губи територии при всички случаи.

Нямаше да загуби,ако Централните сили и най-вече Германия не бяха проиграли по толкова глупав начин Първата световна война... И Втората световна. И се очертава Германия да загуби и предстоящата Трета световна война...

Преди 2 часа, Niko13 said:

Нито северна Добруджа (както те не й казват), нито югоизточна Румъния, а просто Добруджа.

Какво точно пише на паното?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 39 минути, deaf said:

Нямаше да загуби,ако Централните сили и най-вече Германия не бяха проиграли по толкова глупав начин Първата световна война... И Втората световна. И се очертава Германия да загуби и предстоящата Трета световна война...

Аз говоря за 1913 след сключването на Лондонския мирен договор, а не за Първата световна война. Отношенията на България със Сърбия и Гърция реално са били и преди него вече доста обтегнати, така че междусъюзническата война е била неизбежна, защото всички в региона са точели зъби за български земи. Не е трябвало обаче да я отваряме ние. Нека другите ни нападнат първи, като толкова искат. Така щяхме да имаме дипломатическа и обществена подкрепа за нашата кауза на Запад.

Вместо това Турция използва на практика нарушаването на Лондонския мирен договор от България за да влезе обратно в Одринска Тракия и я обезбългарява. Ако не е била намесата на Великите сили, турците щяха да стигнат до Пловдив и въобще да откъснат още земи в Тракия. Русия е била бясна на България за Обединението на Княжеството с Източна Румелия малко по-рано и всячески е искала да ни накаже. Какво по-добро от това Румъния да окупира южна Добруджа и да сипе още сол в и без това отворената рана. Българите пък във Вардарака Македония изведнъж са обявени за южни сърби и именно Русия подкрепя тази теза. Другите Велики сили си траят и румънците виждат отлична възможност да се намесят във войната под предлог, че България се уголемявала много от Балканската война. А истината е, че тогава България дори с всичките си военни придобивки е била едва малко по-голяма по площ от тогавашна Румъния без Трансилвания! А населението е било почти едно и също. 

Никой обаче не напада т.н. Румъния през 1859, когато се обединяват Влашко и Молдавия. Русия е капитулирала в Кримската война и няма сили. Османската империя е против, но е с големи вътрешни проблеми и не може да се намеси. Влашко е било със статут тогава като Княжество България и не е могло да прави подобни промени в границите без да пита Високата порта в Истанбул. Австро-Унгария е пас, защото е в интерес на Виена едно обедение между Влашко и Молдавия. България още не е на политическа карта, а и да беше едва ли би имала против такова сливане на власи и молдовци в една държава. Румъния обаче не се свени да нападне България в гръб през 1913, когато българите искат да се обединят в една държава. Така че причината България да загуби Вардарска Македония и Беломорието и да стигне до национална катастрофа, е била точно Румъния. Не е ясно защо днес се премълчава това, а се фокусира вниманието само върху Сърбия и Гърция за техните иначе безспорни планове да си поделят Македония. Турция е била спряна при Свиленград от Великите сили през 1913, но никой не спира румънците, които стигат чак до Враждебна тъй като в Мизия няма кой да ги посрещне. Ако не беше намесата на Румъния във Втората балканска война, България въпреки трудностите щеше да се справи със Сърбия и Гърция поотделно. Сърбите са били спрени при Калиманци и Криволак. Гърците са били пред тотален погром в Кресна. Но вече румънците идват в повече. Затова България е щяла да губи земи през 1913 и максимум да запази това, което писах по-горе. В най-добрия хипотетичен случай, България можеше да запази и Одринска Тракия до Енос-Мидия по Лондонския мирен договор, но Турция никога нямаше да се примири със загубата на Одрин като бивша столица на Османската империя. 

Относно Германия и ПСВ, ами интересите на България са били насочени към Централните сили поради простата причина, че България е вече веднъж излъгана, а Антантата е казвала, че българският национален въпрос може да се реши само след войната. След дъжд качулка. Естествено, че ще минем на страната на Германия. Германия пък загуби войната, защото няма ресурси да се бие срещу всички. За какво им трябваше да нападат Франция, при условие, че имаха Елзас и Лотарингия от Френско-Пруската война?!? Какво търсят повече във Франция? Само за да помогнат на Австро-Унгария, която така или иначе е вървяла към разпад с многото си националности вътре.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Какво точно пише на паното?

Пише просто Добруджа, с картина на обработваема селскостопанска земя. Тоест житница. За мен това е недопустимо! Или трябва да бъде само Северна Добруджа, което пак е дразнещо, но може някак да се приеме. Неслучайно румънците и днес в Северна Добруджа пазят турските имена на много селища и географски обекти, защото просто нямат влашки аналози за тях. Всички български имена обаче отдавна са заличени.

Или трябва да бъде много по-доброто наименование югоизточна Румъния, или въобще да го няма и да сложат каквото искат друго. Няма как обаче да остане само Добруджа, защото част от Добруджа е в пределите на България. И тук българските държавни институции трябва да се намесят.

Ако си от София, иди се разходи да го видиш. Гледам минават и други хора и на никого не му прави впечатление. Предполагам, че не е умишлено, но не може румънците да правят подобни неща в центъра на София. Това си е чиста гавра с България и българите. Убеден съм, че това е станало точно във времето на политическата криза в България, когато се сменяха правителство след правителство.

Представи си ако посолството на България в Скопие сложи такива пана и едно от тях е с име например Македония. Още първия ден ще стане политически скандал и посланикът ни там ще бъде викнат за обяснение. А и не само там. Този в Атина също ще бъде повикан за обяснение. Това с румънското посолство в София съм го видял случайно, поне от година и половина. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 15 часа, Niko13 said:

Пише просто Добруджа

Не виждам териториална претенция от страна на Румъния. Областта се казва Добруджа. Нормално е и румънците,и ние българите да наричаме и пишем по географските и политически карти тази област с името Добруджа. Впрочем,предполагам че е и на нашите карти е изписано Добруджа.

Виж "случаят" с македонците е съвсем друг. Македонците се опитват да крадат от българската и древногръцка история. Но ако България изпише на картата Македония,(на Пиринската част от Македония),това е нормално и НЕ Е териториална претенция към Северна Македония,просто защото тази област така се нарича географски и политически – Македония. Учудвам се че все още има хора,които не разбират в какво се състои измамата на македонците. Не е проблем името Македония,а това че днешните македонци официално обявяват създаването на държавата си от времето на...Александър Велики и съответно че Цар Самуил бил...македонец! Докато всъщност Македония съществува от 1945г...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 16 часа, Niko13 said:

Германия пък загуби войната, защото няма ресурси да се бие срещу всички.

Това не е вярно. Германия загуби заради проклетото си високомерие,което винаги бива последвано от умопомрачителна глупост,в случая германското абсолютно необяснимо съгласие с условията на унищожителния Версайски договор. Тази теза за "ресурсите" е пропагандна лъжа на Антантата и днес на Англия и Франция... Но...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 7 часа, deaf said:

Не виждам териториална претенция от страна на Румъния. Областта се казва Добруджа. Нормално е и румънците,и ние българите да наричаме и пишем по географските и политически карти тази област с името Добруджа. Впрочем,предполагам че е и на нашите карти е изписано Добруджа.

Виж "случаят" с македонците е съвсем друг. Македонците се опитват да крадат от българската и древногръцка история. Но ако България изпише на картата Македония,(на Пиринската част от Македония),това е нормално и НЕ Е териториална претенция към Северна Македония,просто защото тази област така се нарича географски и политически – Македония. Учудвам се че все още има хора,които не разбират в какво се състои измамата на македонците. Не е проблем името Македония,а това че днешните македонци официално обявяват създаването на държавата си от времето на...Александър Велики и съответно че Цар Самуил бил...македонец! Докато всъщност Македония съществува от 1945г...

Човек, четеш ли въобще какво съм написал или не? Не става дума за никакви карти, а за посолство, което се води официално представителство на една държава в рамките на друга. В случая посолството на Румъния в България. Те на географски карти си слагат каквото искат. Не говоря за прентенции на територия, то само това оставаше! А за подигравката с България днес през 2024 и българите като цяло. Южна Добруджа, която условно е наречена така след изкуственото разделяне на исторически силно свързаната с България географска област Добруджа, е част днес от република България. Това не е румънска земя, че да лансират каквото им скимне и румънците много добре го знаят. И не, не е изобщо нормално да стои името Добруджа като етюд на такова пано на оградата на посолството на Румъния в София! Как не те е срам да пишеш подобни неща? За мен е обидно дори само заради предците ни в северна Добруджа да стои тази подигравка, да не говорим за жертвите от румънските издевателства там. Точно затова Външно министерство трябва реагира, да извика посланика на Румъния и да му обясни в добронамерен, но категоричен тон, че България не е съгласна с подобно представяне и Румъния трябва коригира името. Да решат какво искат да бъде то, но само Добруджа със сигурност не може да остане. 

Иронията е, че Румъния има днес излаз на Черно море точно заради Русия! Даже границата е била установена да минава по линията Мангалия-Кубадин-Расово включително със суходолията, които се оттичат по естествен начин в Дунав от юг на север, но е смъкната още на юг на Берлинския конгрес, за да задоволи стратегическите претенции на власите в случай на конфликт с България! Румъния иначе е имала излаз на Черно море в Буджака (днешна Одеска област на Украйна) и затова също се мълчи днес. Реално от делтата на Дунав почти до Днестърския лиман, но Русия им го взима с части от днешна република Молдова (общо 3 области) и им дава като компенсация два пъти по-голямата по площ Северна Добруджа с главно пристанище Костенец/Констанца. За сметка на България разбира се и с това умишлено посажда враждата между българи и румънци заради Добруджа.

За онези дебили днес в Скопие няма какво да се говори, там нещата са повече от ясни. Аналогът, който направих с нашето посолство в Скопие си е много актуален даже, защото става дума за географски области, каквито са още Мизия, Тракия, Добруджа и дори Шопско. България няма да направи това, защото е ясно какво ще последва. Румънският акт си е чиста провокация и наглост. Името Македония не е адекватно и точно затова Гърция с право ги блокираше сърбоманите-македонисти в Скопие 30 години. То по мое мнение и това Северна Македония не е адекватно така, че въпросът не само за Гърция, но и за България не е приключен окончателно. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...