Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 21 часа, esox22 said:

Някой да постне какво са яли първите хора от растителната храна. Защото по това врем не е имало културни растения, а дивите са ненадежден източник, а плодовете сезонен.

 

 

Ако знаеш колко пъти съм задавал този въпрос на Макето. Когато го задам се прави на приятно разсеян и след няколко седмици се завръща пак в тази тема. 
А е просто. Показва в кой времеви период (по негов избор) какви ядивни за човека и неговите предци растения е имало, в кой/кои региони е било възможно да се кара само на тях без насекоми, животни или животински продукти целогодишно преди да започне да се обработва храната ни термично или по друг начин за да е годна за ядене. :)  Ама няма да дочакам такъв отговор. Вече съм се отказал от тази надежда.
Точно такова мълчание винаги е бил "отговора" на всички фенове на веганството в няколко вегански фейсбук групи. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 983
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Можеш да пожелаеш на всички вегани да отидат в една савана и да потърсят нещо за ядене. Оцеляла  от антилопите трева  или грудки - а в грудките няма калории  - само вода и витамини..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, makebulgar said:

Пастърмите и луканките са единствения безопасен начин да ядеш престояло месо без да го печеш. Ако прачовека преди да открие огъня е ядял месо или го е ял веднага след като го е уловил, или го е ял сушено като пастърма и луканка. Както вече беше казано стомаха на човека не може да се справи с бактериите в престоялото месо, а също и с много от паразитите в месото. Тъй че едвали е ял мърша и престояло месо. 

Всички всеядни могат да ядат престояло месо. А мечките не могат да се дават като пример за всеядно, тъй като те си имат зъби, с които да разкъсват месо, докато ние нямаме. 

 

А да свариш разните му бобови храни и голяма част от корените е единствения начин да можеш да ги ядеш. А за всякакви житни ако не ги свариш или смелиш може само да си почупиш зъбите. Айде стига с тия вегански шитни дето ги измисляш и разправяш. 2-3 години преди да ти хрумне тази тема сме водили много по-задълбочени и в пъти по аргументирани спорове на тема веганство. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Димитър Йорданов said:

Ако знаеш колко пъти съм задавал този въпрос на Макето. Когато го задам се прави на приятно разсеян и след няколко седмици се завръща пак в тази тема. 
А е просто. Показва в кой времеви период (по негов избор) какви ядивни за човека и неговите предци растения е имало, в кой/кои региони е било възможно да се кара само на тях без насекоми, животни или животински продукти целогодишно преди да започне да се обработва храната ни термично или по друг начин за да е годна за ядене. :)  Ама няма да дочакам такъв отговор. Вече съм се отказал от тази надежда.
Точно такова мълчание винаги е бил "отговора" на всички фенове на веганството в няколко вегански фейсбук групи. :)

Най-простото обвинение на псевдоучените (и на много обикновени необразовани хора) към всички, които не са на тяхното мнение е да ги обвинят че малчат, че се правят на расеяни, че не отговарят на гениалните им въпроси, и че скриват някви неща. Твърде елементарно обвинение, с което обвиняващия се опитва да замаже некомпетентостта си. И особено това е в сила, когато отговорите не им изнасят на познанията и мисленето. 

Преди време тук в форума някъде по темите бях направил един пост, в който бях събрал различните видове диви плодове, които се срещат в саваната дори и днес. Става на въпрос за огромни смокинови дървета, боабаби, плодове подобни на ябълките и много други. Огромни дървета или по-малки. Примерно смокините в саваната са супер огромни дървета, под които могат да се скрият стотици, ако не хиляди хора. И това е в сухата савана, а в джунглите са много повече. И тези дървета осигуряват плодове целогодишно, тъй като там няма зима. 

Тъй като явно ви мързи за 5 минути да проучите плодовете в саваната ето ви снимки на африканската смокиня, а за бобаба и останалите сами ще си ги потърсите. 

bangladeshi-cluster-fig-fruit-in-jangle-

the-heroic-ficus-daaro-sycamore-segheney

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, esox22 said:

Можеш да пожелаеш на всички вегани да отидат в една савана и да потърсят нещо за ядене. Оцеляла  от антилопите трева  или грудки - а в грудките няма калории  - само вода и витамини..

А за маниоката чувал ли си? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

А да свариш разните му бобови храни и голяма част от корените е единствения начин да можеш да ги ядеш. А за всякакви житни ако не ги свариш или смелиш може само да си почупиш зъбите.

Всички зърнени и бобови храни стават за ядене в сурово състояние, просто трябва да се накиснат във вода за известно време, и стават меки и лесни за ядене. Варенето е просто по-ускорен начин за хидратация на тези храни. С варене става за 1-2 часа, с накисване става за 1-2 дена. При това и зърнените и бобовите могат да се ядат и зелени, когато са все още меки, тъй че проблема е никакъв. При това днес зърнените и бобовите са култивирани и са по-едри, затова на човек му е трудно да си представи как може да ги дъвче без да си счупи зъбите. В миналото семената на дивите некултивирани треви и бобови са били много по-дребни. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, makebulgar said:

Пастърмите и луканките са единствения безопасен начин да ядеш престояло месо без да го печеш. Ако прачовека преди да открие огъня е ядял месо или го е ял веднага след като го е уловил, или го е ял сушено като пастърма и луканка. Както вече беше казано стомаха на човека не може да се справи с бактериите в престоялото месо, а също и с много от паразитите в месото. Тъй че едвали е ял мърша и престояло месо. 

Всички всеядни могат да ядат престояло месо. А мечките не могат да се дават като пример за всеядно, тъй като те си имат зъби, с които да разкъсват месо, докато ние нямаме. 

 

Намерили са големи кокали в Южна-Африка с драсканици от каменни ножове по тях. И счупени правилно. Тоест човечовците са яли мърша. Защото хищниците ядът най-лесно достъпните лакомства, първо. После идват разните меса. Но големите кокали рядко ги консумират....А костният мозък даже и под африканското небе е издържал доста време. Незнам колко но достатъчно, че хората да могат го консумират, като само Те са разполагали с пипи и каменни инсктументи за да ги трошат..... 122796_veloscsont4-201510171437.jpgA ако ги съхранят като суджука и след 9 /ДЕВЕТ/ седмици е годен за консумация.....

7MiqC3op7BfJX2M1s.jpeg https://qubit.hu/2019/10/10/egy-uj-kutatas-szerint-nem-igaz-hogy-az-osemberek-mindent-azonnal-behabzsoltak

veloooo.jpg

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aav9822

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

А за маниоката чувал ли си? 

Маниоката не е ли с произход от Южна Америка? 

Започваш да приличаш на онзи професор по орнитология, който твърдеше, че траките отглеждали пуйки. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

А за маниоката чувал ли си? 

Затъваш, Маке, затъваш...
"Обелената маниока е бяла на цвят и много бързо се окислява и потъмнява, затова, ако не я готвите веднага, сложете я в съд със студена вода, така че да няма допир до въздуха.Маниоката най-общо се използва като картофите – варена, на пюре, печена, пържена. И никога сурова, защото съдържа известно количество токсични цианиди, които при термична обработка се разрушават напълно."

Отделно е култивирана преди има няма 10 000 години и то в Новия свят.  Направи най-накрая проклетия списък с годни за ядене сурови растения без нужда от някакъв вид обработка там където са се появили и най-рано разпространили хората или признай, че говориш глупости. Не ми се четат след месец и половина или два отново твоите мантри за "изначално плодоядния и растителнояден човек който после се преебал и почнал да яде месо".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Всички зърнени и бобови храни стават за ядене в сурово състояние, просто трябва да се накиснат във вода за известно време, и стават меки и лесни за ядене. Варенето е просто по-ускорен начин за хидратация на тези храни. С варене става за 1-2 часа, с накисване става за 1-2 дена. При това и зърнените и бобовите могат да се ядат и зелени, когато са все още меки, тъй че проблема е никакъв. При това днес зърнените и бобовите са култивирани и са по-едри, затова на човек му е трудно да си представи как може да ги дъвче без да си счупи зъбите. В миналото семената на дивите некултивирани треви и бобови са били много по-дребни. 

А за яденето на накиснат боб - хайде без простотии. 
https://www.zdrave.ws/105498/боб-кога-може-да-е-опасен/

https://bg.waykun.com/articles/jadeneto-na-surovi-ili-podgotveni-bobcheta-e.html

https://bgn.koshachek.com/articles/vnimanie-surovijat-bob-e-otroven-tolkova-zdravi.html

https://nalazvai.com/2017/11/how-to-avoid-lectin-poisoning/

Жалко, че не мога да възстановя архива с растения годни за консумация единствено след някакъв вид обработка за да станат годни за ядене. Бяха стотици различни само с произход Африка, Азия и Европа. 
А ти преди да изтипосаш поредната глупост първо прочети по темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Skubi said:

Намерили са големи кокали в Южна-Африка с драсканици от каменни ножове по тях. И счупени правилно. Тоест човечовците са яли мърша. Защото хищниците ядът най-лесно достъпните лакомства, първо....

Т.е човеците по онова време са имали камени ножове и пили за да си набавят храна от убито или умряло животно . И са бягали след някакви хищници в надежда да им остане неще за дояждане, или пак са обикакляли и търсели умряли от болест или от друго животни ? И това е причината да се мисли че са яли мърша ? И не се допуска вариантът че са ловували и са се хранели с прясно мясо ( определни органи) и са придобили навици за консервирането на месото ?

 Яденето на мърша противоречи на здравия смисъл, вече сто пъти е казано че съвремения човек няма механизми които да му позволяват да яде мърша. Тази линия на прачовеците които са се пробвали да употребяват маърша отдавна е приключила своето съществуване. 

Или под думата "мърша" се подразбира нещо друго ... ?

П. С. ако костния мозък е бил консервиран , то това не е мърша .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, Димитър Йорданов said:

Направи най-накрая проклетия списък с годни за ядене сурови растения без нужда от някакъв вид обработка там където са се появили и най-рано разпространили хората

Интересно ми е дали някой е правил подобни списъци. Научно издържани, със съответните доказателства, че даден растителен вид се е срещал в даден регион и период. Сиреч, не такива, които разчитат на веган диета от Била и Метро.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, Orbit said:

Т.е човеците по онова време са имали камени ножове и пили за да си набавят храна от убито или умряло животно . И са бягали след някакви хищници в надежда да им остане неще за дояждане, или пак са обикакляли и търсели умряли от болест или от друго животни ? И това е причината да се мисли че са яли мърша ? И не се допуска вариантът че са ловували и са се хранели с прясно мясо ( определни органи) и са придобили навици за консервирането на месото ?

 Яденето на мърша противоречи на здравия смисъл, вече сто пъти е казано че съвремения човек няма механизми които да му позволяват да яде мърша. Тази линия на прачовеците които са се пробвали да употребяват маърша отдавна е приключила своето съществуване. 

Или под думата "мърша" се подразбира нещо друго ... ?

П. С. ако костния мозък е бил консервиран , то това не е мърша .

Чети!

Не четеш. Става дума за  хомините които са живеели преди 200-420 000 години в региона около Тел-Авив, тоест Те си правили върви от кости, за да си папкат мозъче седмици наред...Наверно преди това те са го патили, пробвали за да знаят да се научат така да си съхраняват "луканки от кости".

мъ̀рша/

Значение на думата мърша

мн. мърши, ж.
1. Останки от умряло животно; /http://www.onlinerechnik.com/duma/мърша/

 

На веганците и прясно убитото животно е мърша.....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, sir said:

Интересно ми е дали някой е правил подобни списъци. Научно издържани, със съответните доказателства, че даден растителен вид се е срещал в даден регион и период. Сиреч, не такива, които разчитат на веган диета от Била и Метро.

И аз съм се чудил това. Ние разчитахме на различни източници за да можем да (пре)потвърдим родината на различни ядливи растения, времето по което са култивирани, пътят им на разпространение по време(приблизително) както и сравнение на техния външен вид и хранителност в диво състояние и след култивирането. И това беше само за такива, които имат нужда от някаква допълнителна обработка за да бъдат годни или безопасни за ядене. 
И да има подобни списъци това е огромен труд и трябва да се съпоставят страшно много данни от най-различни области за да може да се засича в даден регион и време какви храни са били достъпни за хората. Дори и да се направи елементарна засечка само на наличност в определен период в който  хората са достигнали там не е лесно, а ако се включат и промените в климата и разпространението и количеството на различните растения, животните, които също ги използват за храна, различни бедствия или данни за заболявания по тези източници на храна и още фактори задачата ще е почти непосилна. Освен за някой професионалист или екип професионалисти от различните области.
Това, което можем да направим като любителите е единствено да направим списък с растения и гъби в някаква таблица с частично отворен достъп и там да се подредят всички известни и годни за ядене растения и гъби от Африка и Евразия, да се отбележи региона в който те са произлезли и тяхното естествено разпространение в различни периоди, както и кои могат да бъдат използвани директно за храна и кои само след някакъв вид обработка. И да може тези данни да се групират по различни критерии за да може нагледно да се види в даден регион кои са били налични, кои могат директно да се използват, кои само след обработка, кои са ядивните им части, по сезони кои са били естествено достъпни, кои са годни за продължително съхранение и има възможност да се направят запаси от тях още в далечното минало и т.н.
И в крайна сметка да може да се прецени аджеба било ли е възможно целогодишно да се кара само на тия неща или хората са имали нужда и от яйца, риба, морски дарове, месо и животинска мазнина и т.н. за да могат да оцелеят. И после това да се навира в лицето на всеки веган, който почне да пише глупости. Или на всеки привърженик на мръвката. Няма значение, важното е да е полезно и информативно. :) Ако се добавят и активни връзки за да може да се види източника на информацията или подробности за всяко едно растение би било още по-полезно.
Ако това бъде започнато от някой от модераторите в раздел биология и може да им се предоставя информация на тях, а те вече да я публикуват ще е много интересно. Така всеки, който реши ще може да допринесе за един такъв проект.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като си правите сметките да не забравите, че преди 100 000 години хората са били има-няма 50 000. И неандерталците са били толкова малко. Тъй че може да изчислите дали ще им стигнат на тия шепа хора плодовете от милионите диви плодни дървета, семената от милионите декари тревни площи, орехите и жъладите от милионите декари орехови и дъбови гори... и това е в Европа. В саваните на Африка е имало предостатъчно плодове, ядки и кореноплодни, за да се изхрани подобна нищожна популация. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Skubi said:

Чети!

Не четеш. Става дума за  хомините които са живеели преди 200-420 000 години в региона около Тел-Авив, тоест Те си правили върви от кости, за да си папкат мозъче седмици наред...Наверно преди това те са го патили, пробвали за да знаят да се научат така да си съхраняват "луканки от кости".

мъ̀рша/

Значение на думата мърша

мн. мърши, ж.
1. Останки от умряло животно; /http://www.onlinerechnik.com/duma/мърша/

 

На веганците и прясно убитото животно е мърша.....

 

Значението на думата мърша : https://bg.wikipedia.org/wiki/Мърша . Както и да го въртиш,  мършата си е мърша независимо дали ти или някой веган викат така на прясното месо.  Факт е че мършата не става за човешка храна.  Изразявай се коректно , със значението което носи дадена дума.

Относно тези кокали, ти казах вече, че ако мозъкът вътре в кокала се консервира по естествен начин, то това не значи че костният мозък е мърша. 

Хубаво е да си възползваш от собствените си съвети и да четеш, а не само да викаш . 

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 59 минути, makebulgar said:

Като си правите сметките да не забравите, че преди 100 000 години хората са били има-няма 50 000. 

През Античността хората яли ли са месо ? Да нали ?  Гледай сега и се засрами 

Бай ти Горгиас - учен софист роден в Сицилия , пътува за Атина (по пътя какво е ял ? дренки ? или да ти обяснявам менюто на античните моряци?)  Там в Атина Горгий се установява и преподава. На стари години се оттегля в..." Старческия дом на Елада" - Лариса Тесалия. Умира на възраст - ..чети сега ....108 години 

Gorgias
Born 483 BC
Leontinoi, Sicily
(today Lentini, Italy)
Died 375 BC

 

Чакай, чакай той да беше....

Пак в "Старческия дом" в Лариса Тесалия  5 години преди него умира "младока" доктор Хипократ на ...90 години.

Бай ти Исократ - атинянин и любител на светското (поддържа аристократичния режим срещу демоса) ...умира на възраст ...98 години

Известният и с пиршествата които устройва тиран на Сиракуза - Хиерон II умира на възраст ...93 години

Виж сега майтапи - диадохите  и обкръжението на Александър които поркат здраво и ядат дивечово месо  на корем 

Йероним - 104 години 

Полиперхон - 91 

Птолемей Сотер - 84 

Антигон Едноокия - 81 

Лизимах - 80 

Натам са младоци на по на 70 - 79 години които вече съвсем са прекалили с месото

Всички умират не на легло, а предвождащи войските си (воѝни) 

........................................................................................................................................................

Как мислиш венецианските моряци плаващи със седмици по Средиземноморието се прехранват ... със сушени грудки ? Не,  Маке, ядат месо - сушено ! 

Бай ти Енрико Дандоло предава Богу-дух на възраст - 98 години.  И преди да стане дожд е морски капитан - плавал е на дълги рейсове, а менюто му е било ...сушено месо. 

Франческо Фоскари - най-дълго управлявалият дожд на Серенисима (33 години) умира на възраст - 84 години

Нали се сещаш, че в Двореца му се били приеми, пиршества и т. н. 

Дождът Николо да Понте пери 94 години....То са приеми, хапки от месни деликатеси...Вина на корем...

Обръщам внимание : не става въпрос за някой жив труп, а за действащ изпълнител на централната власт. 

....................................................

Да изреждам ли още месоядни дълголетници ? 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Евристей said:

През Античността хората яли ли са месо ? Да нали ?  Гледай сега и се засрами 

Бай ти Горгиас - учен софист роден в Сицилия , пътува за Атина (по пътя какво е ял ? дренки ? или да ти обяснявам менюто на античните моряци?)  Там в Атина Горгий се установява и преподава. На стари години се оттегля в..." Старческия дом на Елада" - Лариса Тесалия. Умира на възраст - ..чети сега ....108 години 

Gorgias
Born 483 BC
Leontinoi, Sicily
(today Lentini, Italy)
Died 375 BC

 

Чакай, чакай той да беше....

Пак в "Старческия дом" в Лариса Тесалия  5 години преди него умира "младока" доктор Хипократ на ...90 години.

Бай ти Исократ - атинянин и любител на светското (поддържа аристократичния режим срещу демоса) ...умира на възраст ...98 години

Известният и с пиршествата които устройва тиран на Сиракуза - Хиерон II умира на възраст ...93 години

Виж сега майтапи - диадохите  и обкръжението на Александър които поркат здраво и ядат дивечово месо  на корем 

Йероним - 104 години 

Полиперхон - 91 

Птолемей Сотер - 84 

Антигон Едноокия - 81 

Лизимах - 80 

Натам са младоци на по на 70 - 79 години които вече съвсем са прекалили с месото

Всички умират не на легло, а предвождащи войските си (воѝни) 

........................................................................................................................................................

Как мислиш венецианските моряци плаващи със седмици по Средиземноморието се прехранват ... със сушени грудки ? Не,  Маке, ядат месо - сушено ! 

Бай ти Енрико Дандоло предава Богу-дух на възраст - 98 години.  И преди да стане дожд е морски капитан - плавал е на дълги рейсове, а менюто му е било ...сушено месо. 

Франческо Фоскари - най-дълго управлявалият дожд на Серенисима (33 години) умира на възраст - 84 години

Нали се сещаш, че в Двореца му се били приеми, пиршества и т. н. 

Дождът Николо да Понте пери 94 години....То са приеми, хапки от месни деликатеси...Вина на корем...

Обръщам внимание : не става въпрос за някой жив труп, а за действащ изпълнител на централната власт. 

....................................................

Да изреждам ли още месоядни дълголетници ? 

 

Представям си,  ако не бяха яли месо, щяха да живеят по 200 години. :)

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Евристей said:

Да изреждам ли още месоядни дълголетници ? 

Аз мога да изредя. Авитохол - 300 години, Ирник - 150 години. Какво ще кажеш? :)

Но за да сме обективни, нека да посочим и един друг твой любимец - Ли Цинюн, който бил доживял до към 200 или 250 години:

Работил като билкар, продаващ рейши, годжи бери, див женшен, многоцветен горец (Fallopia multiflora), готу кола (азиатска центела) заедно с други китайски билки и се прехранвал с диета от тези билки и оризово вино. Също така се предполага, че Ли е оставил над 200 наследника през живота си и е надживял 23 съпруги.

Тъй че нещата са на кантар!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Orbit said:

Значението на думата мърша : https://bg.wikipedia.org/wiki/Мърша . Както и да го въртиш,  мършата си е мърша независимо дали ти или някой веган викат така на прясното месо.  Факт е че мършата не става за човешка храна.  Изразявай се коректно , със значението което носи дадена дума.

Относно тези кокали, ти казах вече, че ако мозъкът вътре в кокала се консервира по естествен начин, то това не значи че костният мозък е мърша. 

Хубаво е да си възползваш от собствените си съвети и да четеш, а не само да викаш . 

От https://bg.wikipedia.org/wiki/Мърша КЛИК НА https://en.wikipedia.org/wiki/Carrion и какво четем?

Те му казват Carrion (from Latin caro, meaning "meat") is the decaying flesh of dead animals, including human flesh. 

И още казват, че Carrion begins to decay at the moment of the animal's death, /Мършата започва да се разлага в момента на смъртта на животното,/.

Не случайно при евреите и при музулманите традиционално се коли и обезкървява трупът. Кръвта почва най-бърже да се разлага.

Щеш не щеш щом като месо ядеш, мърша ядеш....

Ако обичаш image.jpeg.3f077d7b07067c3d17c4679d54348245.jpeg t bone steak да ядеш, тогава това месо с процесът т.н. dry aging 

на 70-80% влага и 0-2 °C близо 4-6 седмици на добре проветрено място се държи да "узрее".

PS. Ако ползваш по големи шрифтове не е викане, ами от копи-пасте се получава, че не можеш да коригираш оригинала. 

Викане е когато ползваш САМО ГОЛЕМИ БУКВИ НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯТ РАЗМЕР В ТЕКСТЪТ....😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, Skubi said:

От https://bg.wikipedia.org/wiki/Мърша КЛИК НА https://en.wikipedia.org/wiki/Carrion и какво четем?

Те му казват Carrion (from Latin caro, meaning "meat") is the decaying flesh of dead animals, including human flesh. 

И още казват, че Carrion begins to decay at the moment of the animal's death, /Мършата започва да се разлага в момента на смъртта на животното,/.

Не случайно при евреите и при музулманите традиционално се коли и обезкървява трупът. Кръвта почва най-бърже да се разлага.

Щеш не щеш щом като месо ядеш, мърша ядеш....

Ако обичаш image.jpeg.3f077d7b07067c3d17c4679d54348245.jpeg t bone steak да ядеш, тогава това месо с процесът т.н. dry aging 

на 70-80% влага и 0-2 °C близо 4-6 седмици на добре проветрено място се държи да "узрее".

PS. Ако ползваш по големи шрифтове не е викане, ами от копи-пасте се получава, че не можеш да коригираш оригинала. 

Викане е когато ползваш САМО ГОЛЕМИ БУКВИ НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯТ РАЗМЕР В ТЕКСТЪТ....😎

carrion meaning in english

carrion
/ˈkarɪən/
noun
  1. the decaying flesh of dead animals.
    "a crow wheeled over the hills in search of carrion"
Превод на carrion 
noun
  1. 1. мърша
  2. 2. леш
adjective
  1. 1. гниещ
  2. 2. загнил

 В превод на Български

гниещата плът на мъртвите животни.

Ти с това ли се храниш ? С мърша ?

П.С. По въпроса с религиозните обезкървявания при животните също не си наясно.  

Забележката относно шрифта се приема.

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Orbit said:

carrion meaning in english

carrion
/ˈkarɪən/
noun
  1. the decaying flesh of dead animals.
    "a crow wheeled over the hills in search of carrion"
Превод на carrion 
noun
  1. 1. мърша
  2. 2. леш
adjective
  1. 1. гниещ
  2. 2. загнил

 В превод на Български

гниещата плът на мъртвите животни.

Ти с това ли се храниш ? С мърша ?

П.С. По въпроса с религиозните обезкървявания при животните също не си наясно.  

Забележката относно шрифта се приема.

Ами ако не си веган, и Ти също.

Защото навярно не си го забелязал, или ти е селективен алгоритмът защото също там цитирах, че Carrion begins to decay at the moment of the animal's death, /Мършата започва да се разлага в момента на смъртта на животното,/. 

Еееее ако на живо разкъсваш, дъвчиш и гълташ, тогава наистита ядеш прясно месце. 😆

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

Ами ако не си веган, и Ти също.

Защото навярно не си го забелязал, или ти е селективен алгоритмът защото също там цитирах, че Carrion begins to decay at the moment of the animal's death, /Мършата започва да се разлага в момента на смъртта на животното,/. 

Еееее ако на живо разкъсваш, дъвчиш и гълташ, тогава наистита ядеш прясно месце. 😆

 

 

Не приятелю, аз не се храня с мърша , и не съм МЪРШояден . Аз се храня с прясно термично обработено месо и съм МЕСОяден . Цитирането на удобни за теб текстове, не променя факта че мърша е гниеща плът . Това че процесът на гниене , условно, започва в момента на смърта на животното, съвсем не означава че в момента в който умира животното месото му се превръща в мърша ( т.е практически за това е необходимо време) . Този процес въобще може да не започне, ако се предприемат на време съответни действия.

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Orbit said:

 

Не приятелю, аз не се храня с мърша , и не съм МЪРШояден . Аз се храня с прясно термично обработено месо и съм МЕСОяден . Цитирането на удобни за теб текстове, не променя факта че мърша е гниеща плът . Това че процесът на гниене , условно, започва в момента на смърта на животното, съвсем не означава че в момента в който умира животното месото му се превръща в мърша ( т.е практически за това е необходимо време) . Този процес въобще може да не започне, ако се предприемат на време съответни действия.

Споко. Папкай си мръвки с царска трошия и се облегни на зад. Мирно е за сега. Lovag étterem szeged - sir lancelot lovagi étterem

Sir Lancelot Budapest VI. kerület - Hovamenjek.hu http://www.sirlancelot.hu/

🤣😂🤣

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...