Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 20 минути, deaf said:

Така е,но има няколко храни,които просто няма как другояче да стигнат до потребителите,без да са замразени. Като грахът,зеленият боб или акула.

Затова ядеш: 1) Сезонни храни; 2) МесТни храни. А грах,зелен боб или акула можеш да ядеш и от консерва. Защо смяташ, че може само от фризера?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, boyko said:

Затова ядеш: 1) Сезонни храни; 2) МесТни храни. А грах,зелен боб или акула можеш да ядеш и от консерва. Защо смяташ, че може само от фризера?

Защото има разлика между храната от фризера и от консерва. Огромна. Сготви размразен грах и от буркан/консерва и ще се убедиш. Иначе наистина при размразяването изтичат много хранителни вещества,ама няма начин...

Впрочем както вървят нещата технологично,сред време може би ще стане възможно да се доставя прясно уловена акула от Черно море например,до Кюстендил. Дай боже. 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, deaf said:

Впрочем както вървят нещата технологично,сред време може би ще стане възможно да се доставя прясно уловена акула от Черно море например,до Кюстендил. Дай боже. 🙂

Не знам за акулата, обаче в Белчин има цех за скумрия. Превъзходно качество. На 500 км от морето :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, boyko said:

Ами, без да налагам лично мнение, това със замразяването е някаква модерна нелепост. Подобно на веганството. Предполагам, измислена от хранителната индустрия, за да ти "обясни" колко качествени са продуктите и, нищо че са поотлежали някоя и друга годинка в някой фризер. Някъде. Пък и грамажа се качва с малко лед. Замразяването драстично намалява хранителните качества на храната. Да не говорим за вкусовите. Да не изпадам в подробности, че ме мързи да пиша, а и май вече съм го писал по темите. Основното е, че при при замразяването водата в клетъчния сок образува кристали, които пробиват клетъчната мембрана и в последствие, при размразяване и последващите процеси по приготвяне на храната тоя клетъчен сок изтича и се губи. А с него заминават и хран. в-ва, и вкусът. Главно затова свинското в супера е с вкус на стиропор, а на това на някой чичо от село - почти като едно време. Другото, разбира се, е изкуственяците, с които хранят животните, но да не се отплесвам. А пастърмите и т.н. си се консервират (консервират!, стерилизирането при храната е друг процес с термична обработка) прекрасно от солта и ензимите (т.нар. зреене, прави се от векове) и не виждам що ти е да ги скапваш като ги замразяваш. Но пък - въпрос на вкус и разбиране, все пак

Замразяването е за убиване на разни твари живеещи в месото. И замразяването чак толкова не влошава хранителната стойност на храната. Влошаването е най-вече после когато размразиш и хвърлиш пържолите на скарата или в тигана при над 300 градуса. При тези високи температури хранителните вещества се видоизменят и се получават много вещества, които не са хранителни, а са оксидиращи и вредни. Щом покафенеят или почернеят храните при готвенето значи в тях вече има такива вредни вещества. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Warlord said:

Добре че това не е вярно :) Защото като изключим от 2 до 10% модерни вегани/терианци в западните общества, всички останали ок. 90% консумират месо, термично обработени храни, пият, пушат, живеят в големи мръсни градове, затлъстяват и т.н., абе въобще със сигурност отговарят поне на едно от тия условия, а и част от веганите също отговарят на някои от тях. Та по твоята логика вече всичките трябваше да са измрели от инфаркт на 49 или от рак на 51 и планетата вече да е опустяла. Е хубаво ама не се получава така. Ако някой се случи да умре от инфаркт преди 50, това става фрапантна новина за обществото, именно защото е рядък и изолиран случай, а не ежедневие както излиза по твоите думи. И причината обикновено е, че просто има слабо сърце, високо кръвно, наднормено тегло или нещо друго от сорта, при каквато ситуация вече е редно да се пази.

Еми причината не е, че просто има слабо сърце, високо кръвно или наднормено тегло, защото те не са просто нещо което ти се случва просто случайно когато одъртееш. Причината за тези болести в 99,99% от случаите е основно вредната храна и алкохола, тъй че като отидеш при доктора обикновено ще ти каже да спреш вредните храни и алкохола и разни други неща, а няма да ти каже, че просто така се случва на 50. Тоест доктора ще се опита да те вкара в правия път, а вече твой е избора след това дали ще направиш промяна. 

Хората не умират на 49 или 51 толкова често основно поради това, че когато ножа им опре до кокала повечето все пак променят храненето си и навиците си. Който не го направи мре. Друг вариант е да не си променят навиците и с помощта на лекарства да си поддържат живота още десетина години, докато умрат вече на една "нормална" за умиране от инфаркт, рак и дебелина възраст. Ама живот ли ще е това да пиеш 10 или 20 години по една шепа хапчета всекидневно. 

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 1 час, makebulgar said:

Причината за тези болести в 99,99% от случаите е основно вредната храна и алкохола

А не е ли причината в 99.99% от случаите, че човека просто има слабо сърце, високо кръвно или друг проблем по рождение? Поне когато говорим за млади хора - до 50.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Warlord said:

А не е ли причината в 99.99% от случаите, че човека просто има слабо сърце, високо кръвно или друг проблем по рождение? Поне когато говорим за млади хора - до 50.

В 0,01 % от случаите проблемите може да са по рождение, а останалите са заради храната основно. Има хора, които на 30 са със затлъстяване, кръвно и проблеми със сърцето, заради коли, чипс, мазно и преяждане, но на 15 са нямали никакви проблеми. 

Сипи захар, брашно, кафе, лой и сол в резервоара на новата си кола и ще видиш как ще реагира двигателя на промените в горивото, и ще видиш колко ще ти струва ремонта. Същото е и с човека, като му се задръстят с излишъци и ненужни неща тръбите и филтрите, по които се движат работните флуиди, и двигателя (сърцето) или някой друг механизъм (жлеза) първо започват да сдават багажа, а после умират. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето едно сведение за човек принудително превърнат във веган за три години, който обаче бил в цветущо здраве: 

Цитирай

"Френският агроном Антоан-Огюст Пармантие (на когото са кръстени супата „потаж Пармантие“ и овчарският пай „аше Пармантие“) изиграва важна роля за промяната на общественото мнение. Той прекарал три години като военнопленник при прусаците, които го хранели с храна, считана за долнопробна и обикновено давана на конете – картофи.

Здравето на Пармантие било цветущо, въпреки диетата, която бил принуден да спазва. По тази причина, когато бил освободен, той решил да докаже, че картофите изобщо не са вредната храна, за която много хора ги смятали."

 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Ето едно сведение за човек принудително превърнат във веган за три години, който обаче бил в цветущо здраве: 

 

Навремето бяха много модерни някакви, дето се хранеха със слънчева енергия. И на тях нищо им нямаше. Седяха като  минзухари по цял ден и махаха с длани. Май по една чаша вода пиеха. А на тетевенския Кордел хижаря даже я зареждаше с енергия в пластмасови бутилки под една пирамида. И увиваше бутилките в станиол, да не бяга енергията. И на него нищо му нямаше. Дай Боже още да му няма :D 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 22 минути, Кухулин said:

Навремето бяха много модерни някакви, дето се хранеха със слънчева енергия. И на тях нищо им нямаше. Седяха като  минзухари по цял ден и махаха с длани. Май по една чаша вода пиеха. А на тетевенския Кордел хижаря даже я зареждаше с енергия в пластмасови бутилки под една пирамида. И увиваше бутилките в станиол, да не бяга енергията. И на него нищо му нямаше. Дай Боже още да му няма :D 

И със светена вода става това :)
https://podtepeto.com/aktualno/inovaciya-v-hrama-bachkovskiyat-manastir-vkara-svetena-voda-v-pvc-butilka/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 минути, nik1 said:

ПС. Все пак картофите имат висока хранителна стойност, и в този смисъл  - не изглежда невъзможна здравословната картофена диета за един възрастен мъж

Бедни са белтъчини, но пък възтрастния организъм няма нужда от голямо количество

Липсват им мазнини, но това не би ътарвало да е проблем за организма на възрастния мъж

https://hranene.framar.bg/групи-храни/картофи

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, nik1 said:

ПС. Все пак картофите имат висока хранителна стойност, и в този смисъл  - не изглежда невъзможна здравословната картофена диета за един възрастен мъж

Бедни са белтъчини, но пък възтрастния организъм няма нужда от голямо количество

Липсват им мазнини, но това не би ътарвало да е проблем за организма на възрастния мъж

https://hranene.framar.bg/групи-храни/картофи

В случая не е толкова важно какво има в картофите, а откъде знаем, че е ял само картофи и откъде знаем, че е бил здрав после. И дори да е така, какво отношение има това към статистиката. Виж по-горе дискусията за венецианския дож и оня китаец, дето ял 250 години само марули. И баба Гинка, дето пушила 80 години, а нищо и нямало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 минути, Кухулин said:

В случая не е толкова важно какво има в картофите, а откъде знаем, че е ял само картофи и откъде знаем, че е бил здрав после. И дори да е така, какво отношение има това към статистиката. Виж по-горе дискусията за венецианския дож и оня китаец, дето ял 250 години само марули. И баба Гинка, дето пушила 80 години, а нищо и нямало.

Вярваме в добрите намерения на доктора. Разбира се, друг е въпросът какво той е разбирал под добро здраве  и дали  наистина е било такова , а не е било например субективно разбиране и виждане за това

За статистика не може да се говори,  просто защото картофената диета в класическия случай не може да е здравословна - картофите са бедни на белтъчини, липсват им мазнини, липсва им и витамин Б12 (липсата на В12 в храната в продължение на година или повече , според изследванията оказва негативно влияние на здравето на всеки човек)

 

Апропо: Предците ни дори  и да са били строги вегетарианци, изглежда са приемали В12 с насекомите (термити, щурци, хлебарки и други), т.е били са и "инсективора"..( хербивора-инсективора)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30658738/

 


 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, nik1 said:

липсва им и витамин Б12 (липсата на В12 в храната в продължение на година или повече , според изследванията оказва негативно влияние на здравето на всеки човек)

 

Еми яж картофите и морковите от градината си без да ги миеш много много и няма да имаш проблеми с витамин Б12. Б12 се синтезира от бактерии в почвата, тъй че насекомите и месото на тревопасните и пилците не са първичния източник. По-скоро трябва да се внимава за липсата на витамин Ц, а не толкова на витамин Б12. Витамин Ц ще ти липсва ако ядеш банички, хляб, чипс, месо, кюфтета, торти, пасти и кола. 

Дефицит на Б12 се получава и при консумация на месо, ако животните са отглеждани стерилно в затворени клетки без излизане сред природата. А иначе човек ако е често сред природата или сам се занимава с отглеждане на плодове и зеленчуци в градината си, то едва ли ще му липсва Б12. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Витамин Ц ще ти липсва ако ядеш банички, хляб, чипс, месо, кюфтета, торти, пасти и кола. 

Какъв е механизмът ? По какъв начин изброени продуки създават липса на витамин Ц ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, Orbit said:

Какъв е механизмът ? По какъв начин изброени продуки създават липса на витамин Ц ?

Витамините са много сложни молекули и при високотемпературна обработка като печене и пържене лесно се преобразуват химически в други молекули с други свойства, и вече не са витамини. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, makebulgar said:

Еми яж картофите и морковите от градината си без да ги миеш много много и няма да имаш проблеми с витамин Б12. Б12 се синтезира от бактерии в почвата, тъй че насекомите и месото на тревопасните и пилците не са първичния източник.  

Не става баш така - порядъците са пикограмове на куб сантиметър пръст

Ако поливаме с фекална вода ще минем вероятно на "нано," но за 1 микрограм дневна доза (СЗО определя необходимото дневно киличество към 6- 7, микрограма) ще трябва да изядем кило земя.

Цитирай

Б12 се синтезира от бактерии в почвата, тъй че насекомите и месото на тревопасните и пилците не са първичния източник.  

Ако трябва  да посочим аргументирана теза какъв точно е "първичния източник" на витамин В12  за приматите - това са насекомите... и собствените им фекалии..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 48 минути, makebulgar said:

Витамините са много сложни молекули и при високотемпературна обработка като печене и пържене лесно се преобразуват химически в други молекули с други свойства, и вече не са витамини. 

Помислих че има някакъв механизъм за неутрализация на витамин Ц от изброени храни. 

В изброените храни по принцип не се намира витамин Ц в големи количества.  Моята информация по въпроса с витамина Ц е че този витамин повече се "страхува" от кислорода от колкото от температурата. Издържа до около 200 градуса, но много бързо реагира с кислорода. Например в чаша със студена вода витамин Ц след 5 минути почти изчезва, докато в чаша с гореща вода може да оцелее доста по дълго време. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.02.2022 г. at 18:37, Orbit said:

В изброените храни по принцип не се намира витамин Ц в големи количества. 

Идеята е, че много хора карат месеци наред хранейки се с такава храна в която липсват витамини, а после се чудят защо се разболяват и защо са хронично уморени. Няма витамин Ц - няма и синтез на колаген, и от там следват болести, състаряване и други. 

 

On 18.02.2022 г. at 18:37, Orbit said:

Издържа до около 200 градуса, но много бързо реагира с кислорода. Например в чаша със студена вода витамин Ц след 5 минути почти изчезва, докато в чаша с гореща вода може да оцелее доста по дълго време. 

В пресните плодове и зеленчуци витамините са далеч от кислорода и след изяждането им имат много кратък допир с кислорода. Обаче като ги хвърлиш витамините от месото, брашното или зеленчуците във фурната, на скарата или в тигана при над 300 градуса и всичко се преобразува и  видоизменя химически, и си губи свойствата. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, makebulgar said:

Идеята е, че много хора карат месеци наред хранейки се с такава храна в която липсват витамини, а после се чудят защо се разболяват и защо са хронично уморени. Няма витамин Ц - няма и синтез на колаген, и от там следват болести, състаряване и други. 

 

В пресните плодове и зеленчуци витамините са далеч от кислорода и след изяждането им имат много кратък допир с кислорода. Обаче като ги хвърлиш витамините от месото, брашното или зеленчуците във фурната, на скарата или в тигана при над 300 градуса и всичко се преобразува и  видоизменя химически, и си губи свойствата. 

Казах, че няма да участвам повече в темата отговаряйки на твоите простотии, ама не се търпи твоето. Коя печка с фурна готви на 300+ градуса бе, Маке? А как готвейки супа вдигаш 300+ градуса, Маке? 
Кога пържейки зеленчуци, месо или нещо друго се вдигат 300+ градуса, Маке? 
Точката на задимяване на олиото е около 230 градуса. Пържейки нещо с олио Вдигат ли се 300+ градуса? Преди да напишеш някоя простотия първо прочети нещо. Стига си използвал заблуди за да си  налагаш идеологията!
П.С. Повечето ястия на фурна се готвят на 150-250градуса (на фурната), като температурата на храната НИКОГА НЕ ДОСТИГА тези градуси! И да си я нагласил на 250 градуса, самата храна не може да ги достигне - това е температурата вътре във фурната, но през цялото време топлината се поема от храната и голяма част от нея се губи и като топлинно излъчване от самата тава или от фурната. А готвейки някаква супа да достигнеш 300 градуса - я се гръмни.

Link to comment
Share on other sites

Преди 39 минути, Димитър Йорданов said:

Казах, че няма да участвам повече в темата отговаряйки на твоите простотии, ама не се търпи твоето. Коя печка с фурна готви на 300+ градуса бе, Маке? А как готвейки супа вдигаш 300+ градуса, Маке? 
Кога пържейки зеленчуци, месо или нещо друго се вдигат 300+ градуса, Маке? 
Точката на задимяване на олиото е около 230 градуса. Пържейки нещо с олио Вдигат ли се 300+ градуса? Преди да напишеш някоя простотия първо прочети нещо. Стига си използвал заблуди за да си  налагаш идеологията!
П.С. Повечето ястия на фурна се готвят на 150-250градуса (на фурната), като температурата на храната НИКОГА НЕ ДОСТИГА тези градуси! И да си я нагласил на 250 градуса, самата храна не може да ги достигне - това е температурата вътре във фурната, но през цялото време топлината се поема от храната и голяма част от нея се губи и като топлинно излъчване от самата тава или от фурната. А готвейки някаква супа да достигнеш 300 градуса - я се гръмни.

Печка с фурна вдига над 300 градуса, ако е за пици. те се правят на много висока температура. Пърженето със слънчогледово олио естествено е на много по-ниски температури, както правилно е отбелязано, 160-180 градуса е максимума на който се настройват фритюрниците, но при слагане на продукта температурата пада и се вдига бавно. Супите се готвят във вода, някой в мляко, което изключва високите температури.

За витамините се говорят много неща, това е тема за специалисти, но по-принцип всичко в зеленчуците и растителните храни се усвоява много по-трудно и в малки количества от това в месото. Човекът е всеядно и е редно да се придържа към природата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 55 минути, Димитър Йорданов said:

Казах, че няма да участвам повече в темата отговаряйки на твоите простотии, ама не се търпи твоето. Коя печка с фурна готви на 300+ градуса бе, Маке? А как готвейки супа вдигаш 300+ градуса, Маке? 
Кога пържейки зеленчуци, месо или нещо друго се вдигат 300+ градуса, Маке? 
Точката на задимяване на олиото е около 230 градуса. Пържейки нещо с олио Вдигат ли се 300+ градуса? Преди да напишеш някоя простотия първо прочети нещо. Стига си използвал заблуди за да си  налагаш идеологията!
П.С. Повечето ястия на фурна се готвят на 150-250градуса (на фурната), като температурата на храната НИКОГА НЕ ДОСТИГА тези градуси! И да си я нагласил на 250 градуса, самата храна не може да ги достигне - това е температурата вътре във фурната, но през цялото време топлината се поема от храната и голяма част от нея се губи и като топлинно излъчване от самата тава или от фурната. А готвейки някаква супа да достигнеш 300 градуса - я се гръмни.

Еми ако започнеш да четеш по внимателно ще видиш, че никъде по-горе не говоря за варене на супи или пък за готвене на пара. Тези термични обработки са приемливи въпреки, че не напълно, тъй като все пак някои по-чувствителни съставки като витамините се скапват и при тези температури.

По-горе говоря за печенето, пърженето и най-вече за скарата, при които термичната обработка е при по-високи температури. При тези три начина на обработка освен температурата важно е и времето. Няма голямо значение дали ще печеш 2 часа при 150 градуса във фурната или 20 минути при 600 градуса на скарата. И в двата случая в храната възникват необратими промени, които я правят вредна. Появят ли се черните ивици на кебапчетата и пържолите, и покафенеят и почернеят ли ти картофите във фурната, вече имаш промените. Тоест няма значение дали са точно 300 градуса. Важно е колко време и при каква температура. 

Вече е доказано, че печенето на скара и появата на почерняване по месото и останалите храни води до образуване на бензопирен и разни хетероциклични амини, които са канцерогенни. Печенето и пърженето на нишестените храни пък води до поява на много акриламид, който също е канцерогенен. 

Ако си препичате филийки хляб в тостера така, че да почернеят леко, вече сте ги превърнали в нещо, което ви вреди на здравето. Една филийка хляб разбира се няма да ви убие, но след 15 години всекидневна консумацая на такава почерняла храна резултата може да е убийствен. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Казах, че няма да участвам повече в темата отговаряйки на твоите простотии, ама не се търпи твоето. Коя печка с фурна готви на 300+ градуса бе, Маке? А как готвейки супа вдигаш 300+ градуса, Маке? 
Кога пържейки зеленчуци, месо или нещо друго се вдигат 300+ градуса, Маке? 
Точката на задимяване на олиото е около 230 градуса. Пържейки нещо с олио Вдигат ли се 300+ градуса? Преди да напишеш някоя простотия първо прочети нещо. Стига си използвал заблуди за да си  налагаш идеологията!
П.С. Повечето ястия на фурна се готвят на 150-250градуса (на фурната), като температурата на храната НИКОГА НЕ ДОСТИГА тези градуси! И да си я нагласил на 250 градуса, самата храна не може да ги достигне - това е температурата вътре във фурната, но през цялото време топлината се поема от храната и голяма част от нея се губи и като топлинно излъчване от самата тава или от фурната. А готвейки някаква супа да достигнеш 300 градуса - я се гръмни.

300°F :) 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, Кухулин said:

300°F :) 

При липса на уточнение приемаме, че са 300 по Целзий. Тук в България, а и в Европа се ползва тази система за отчитане на температурата. Такива са и уредите, които се използват масово. Не използваме нито скалата по Келвин, нито тази по Фаренхайт или Ранкин. Така, че не може да си сериозен. И не давай още идеи на Макето да се прави на не разбрал или хитрец. :D 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...