Отиди на
Форум "Наука"

Българска батальонна група


Recommended Posts

  • Администратор

Батальонът се строява

Според военния министър Стефан Янев, вместо да приемаме съюзнически сухопътни формирования, страната ни ще предостави на алианса своя собствена батальонна бойна група с численост около 1000 души, която ще играе ролята на "усилено предно присъствие на НАТО" , ще бъде държана във висока степен на бойна готовност и ще е изрично под българско командване. Под "шапката" на въпросното военно формирование обаче ще могат да бъдат поставяни и съюзнически подразделения, които да осигуряват военни способности, с които технологично застаряващата българска армия не разполага, уточни съвсем между другото военният министър. Под тази форма например вероятно ще дойдат авиационните сили за съвместен Air Policing на испанските и особено на нидерландските ВВС, които ще изпратят у нас два от най-модерните стелт-изтребители F-35.

На практика обаче въпросната батальонна група е по-малко военно подразделение дори от на теория боеготовата 61-ва Стрямска бригада, която от години сме заявили като военен потенциал за коалиционно участие в силите на НАТО за отговор в случай на въоръжен конфликт по линия на чл. 5 на алианса (клаузата за взаимна защита на държавите). Обществена тайна е, че Сухопътните сили на армията ни не са добре технически обезпечени и едва ли биха могли да съберат достатъчно изправно въоръжение (по-голямата част от което е от времето на Варшавския договор), за да участват в по-продължителна военна операция. Също така обикновено т.нар. "рамкова нация", която организира подобна батальонна бойна група в НАТО, идва от някоя голяма държава-членка - такъв е случаят с батальоните за предно разполагане в Полша и Прибалтика, които идват от САЩ, Великобритания, Германия и Канада, както уместно отбеляза в сряда депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Всъщност по-важният възпиращ ефект от присъствието на въпросните натовски сили не е техния размер или огнева мощ, а обстоятелството, че нападението срещу тях би означавало директно обявяване на война срещу въпросните водещи държави в алианса и е много по-вероятно да провокира единен коалиционен отговор.

Позитивен сигнал покрай въпросната инициатива на министър Янев е готовността на страната ни все пак да приеме натовски подкрепления под някаква, макар и завоалирана форма. Информацията за съюзническите подкрепления обаче идва някак постфактум и от чужди източници, което създава усещане за нежелание, неподготвеност по темата или дори за опит да се прикрие реалната ситуация. Така например броени часове след изслушването на Петков и Янев в парламента американската телевизия CNN обяви, че САЩ водят преговори с България, Румъния и Унгария за евентуално разполагане на по около 1000 щатски военнослужещи на тяхна територия. В крайна сметка липсата на проактивно политическо говорене по темата и разбираема за хората аргументация защо подсилването на отбраната ни е важно ще позволи публичният вакуум да бъде запълнен с истерични изказвания и пропаганда от страна на антинатовските формации и "петата колона" на Москва, които ще използват ситуацията за нагнетяване на напрежението и антизападна пропаганда.

За жалост, до момента ръководството на държавата изглежда по-скоро недостатъчно подготвено, а понякога - дори безпомощно, в условията на ескалираща военна криза, без потенциал да предлага някакви гъвкави варианти за действие в зависимост от хода на събитията. Най-голямата партия в управляващата коалиция "Продължаваме промяната" няма никаква реална външнополитическа и отбранителна експертиза - хора с опит, ясна визия и международни контакти. Ръководството на БСП пък е на класически проруски позиции. В ИТН също няма политици с достатъчно полезен за тази криза капацитет. В "Демократична България" такива хора има, но при разпределението на сферите на влияние силовите и дипломатическите ведомства останаха за другите партии. Президентът и военният министър вече имат достатъчно капацитет в тази област, но поне на пръв поглед те решиха да заемат особена романтично-патриотична позиция на необвързване.

Резултатът от това е, че през цялото време и премиерът, и военният, и външният министър говориха как желанието на страната ни е ситуацията да се разреши изцяло със средствата на дипломацията, но не се чу нищо за това как бихме постъпили, в случай че дипломацията се провали. Това само по себе си също може да е риск за сигурността, защото по дефиниция агресорът първо насочва своите най-активни действия към най-слабите звена от защитата на противника, каквото в случая с източния фланг на НАТО може да се окажем точно ние.

Из Капитал: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2022/01/28/4306638_voina_v_ukraina_adekvatna_li_e_bulgariia/

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

На мен това ми звучи доста добре за българската армия, ще имаме финансиране от НАТО, ще получим евентуално и техника и пари.

До колко е реалистично и изпълнимо е друга тема, но както се посочва в статията то стигне ли се до реален конфликт и България е физически засегната то ние ще имаме сериозен риск за сигурността.

Цитирай

 Това само по себе си също може да е риск за сигурността, защото по дефиниция агресорът първо насочва своите най-активни действия към най-слабите звена от защитата на противника, каквото в случая с източния фланг на НАТО може да се окажем точно ние.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

България запя в НАТО: "Батальонът се строява"

Идеите на София за подразделение от родни войници и натовски лозунги може да й изиграе лоша шега
13 Февр. 2022
 
7 397
 
 
radev_baydun_0.jpeg
 Президентство
Президентът Румен Радев говори с американския си колега Джо Байдън. Дали ще може да му обясни какво точно има предвид България с идеята си за натовски батальон, изцяло от българи, на българска територия, с българско ръководство?

"Ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва, ще се преустройваме ... ще се поснижиме, за да мине тази буря, а после ще видим какво ще правиме. Ако не мине бурята, накрая ще се преустройваме". Това е само част от речта на Тодор Живков пред 10-ия конгрес на Българските професионални съюзи, изнесена на 9 април 1987 г., станала особено популярна в годините на прохода. Нейната непреходност, когато стане дума за позиция на български управляващи в критични ситуации, се потвърди за пореден път през последните няколко седмици. Навсякъде около нас ври и кипи, дрънкането на оръжия по оста Русия-Украйна-НАТО-САЩ е от сутрин до вечер, напрежението расте с часове, декларациите и инициативите за съюзническа съпричастност в Алианса летят във въздуха, а

официална България на практика няма дори истинско мнение по въпроса

Отгоре на всичко българските държавници всеки ден или си противоречаха, или се караха на НАТО, САЩ и Русия едновременно. Ако имаше възможност да не се заеме каквато и да е позиция, то управляващите със сигурност щяха да я изберат. Притиснати от обстоятелствата, те обаче решиха, че все пак няма как да не обявят някакво официално становище, което поне да напомня, че България е член не само на Европейския съюз, но и на НАТО. 

 

Стигна се до закрито заседание на правителството, след което премиерът Кирил Петков даде първите знаци, че

България ще разчита здраво на снишаването в опит да угоди на всички

"Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство". Това бе представено като официална позиция на България по кризата Русия-НАТО, а подтекстът беше, че страната ни не иска да приема официално дори 1 американски войник или военен от страна-членка на Алианса.  "Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен", добави тогава още министър-председателят. 

От думите на премиера, неслучайно разяснени по-късно и от военния министър, стана ясно, че правителствената позиция е, че българско бойно формирование ще тренира за отбрана и евентуално участие в операция на НАТО, а няма да има присъствие на части от други страни членки. Тук някъде стана ясно, че

двигателят на българската позиция е военният министър,

а Петков е просто и единствено негов говорител. За да не се обърка някой, то именно Стефан Янев, за когото е ясно, че e eдин от най-близките хора на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, лансира конкретната легенда с някакъв батальон от до 1000 човека, който ще бъде дислоциран някъде в България, ще има състав само от български войници, ще бъде ръководен единствено от български военни и очевидно ще бъде оборудван с българско оръжие, което в случая с България почти винаги означава съветско такова. Тук някъде трябва да се отбележи, че към онзи момент премиерът благодари на няколко пъти на военния министър, защото „след заседанието на Съвета по сигурността, в бърз порядък е предложил детайлен и ясен доклад за българската позиция, която защитава изцяло националния ни интерес“.

Само ден след това същият министър-председател вече обясняваше, но не в София, а в Брюксел, че

дефицитите във въпросния български батальон ще бъдат попълнени от съюзническите сили 

По стар български обичай и той, както своите предшественици, говорят едно в България, друго в чужбина. Защото само със снишаване не става, трябва и натъкмяване и приспособяване.

Затова и българският премиер вече говореше съвсем други неща в белгийската столица: "Рамковата държава ще бъде България. Това означава, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, понеже не сме инвестирали правилно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили". Той обясни, че въпросното подразделение ще бъде изграждано април-май тази година, когато кризата или ще се е развила, или ще е свършила.

Тук някъде стана ясно, че всъщност 

батальонът е изключително имагинерен и

дори бързо го сравниха с популярната песен "Батальонът се строява за последен път".

Така или иначе изобщо не е ясно и до този момент той от какъв род войски ще бъде съставен, каква техника ще има, какви задачи ще може да изпълнява, как точно би се вписал в колективната отбрана на Алианса. Това по никакъв начин не попречи на премиера да го рекламира пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

През цялото време

куп други страни-членки на НАТО, декларираха готовност да приемат

американски или съюзнически сили - и Полша, и балтийските страни, и Румъния. Изобщо да не става дума и за Гърция, в чието пристанище в Александруполис се приемат от месеци голямо количество бойна американска техника, която се разпределя в целия регион. Става дума за тежка бронирана техника, за хеликоптери.

На този фон българският военен министър подложи на остра критика всички световни играчи. Той обвини НАТО, Русия и САЩ, че си говорят само с ултиматуми, а това не дава възможност за дипломация. 

В този момент Стефан Янев отново

се опита да покаже, че не премиерът, а той управлява тези процеси

"България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес ... Която и държава да каже - ние искаме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е на българска територия да се разположат български войски", обясни военният министър. Нещо, което коренно се различаваше от премиерските твърдения как дефицитите ще се попълват със съюзнически сили. 

Отгоре на всичко Янев обяви, че най-неблагоприятният сценарий е това, което започна да се случва в България - "заговори се, че ще има война, от първия момент започва да се чува призив: "Хайде НАТО да идва. Мен това ме притеснява, нашите сили като част от НАТО в публичното пространство се неглижират". Какво точно иска да каже натовският иначе военен министър, то очевидно единствено той си знае. Така или иначе само дни по-късно абсолютно същата позиция лансира Унгария. Така само България и Унгария категорично отказаха дори да се говори за съюзнически сили на своите територии. 

Все пак накрая и Янев изживя катарзис и допусна възможността за участие на американски войници, но подчертавайки отново, че това ще стане в българска батальонна група. "Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват", обяви Янев и изпрати този сценарий някъде в далечното бъдеще.

За да има все пак нещо по-така натовско, България  възроди

друга екстравагантна идея - да пазим въздушното пространство на Северна Македония

със самолети, които дори още не са изработени.

Това не попречи на външния министър Теодора Генчовска да обяви официално: "И още една тема, която по-скоро реферира в контекста на Алианса – България отново поднови предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония".

През лятото на 2019 г. и тогавашният български премиер Бойко Борисов се хвалеше, че България ще пази Македония с новите си 8 американски изтребители, защото и без това взимали завоите над Скопие. После се оказа обаче, че небето на Северна Македония ще се пази от гръцки самолети. Дори наскоро излезе новината, че Гърция ще използва за тази цел закупените само преди три седмици от Франция изтребители "Рафал". Затова и сега не е ясно какво точно е предложила Генчовска.

Но очевидно за сегашната власт, включително и за военно-политическата й част, важното е снишаването - страната да е натовска по периферията и неутрална във важните моменти. 

 
115_5.jpg
 НАТО
С половин уста българските управляващи заобясняваха как, ако има дефицити в жива сила и техника, то може да бъдат поканени и съюзнически сили.
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

Не разбрах точната позиция на автора, критикува или поддържа мъдрата политика на Тодор Велики?

Естествено, че не само в този случай, а винаги трябва да се придържаме към снишаването когато се задава буря, така правят всички. Защо България трябва да има позиция, когато никой няма? Сега ще се снишим, ще се ослушаме, пък като се види накъде духа вятъра и какво ще решат останалите и най-вече какво ще ни дадат, ще решаваме и ние. Много е лесно да се изтъпаним срещу НАТО или срещу Русия с голи задници, но момента в който стана напечено се разбра, че нито американците, нито европейците няма да изпратят и един войник на бойното поле, а Русия даже не отвори дума за някакво по-сериозно възнаграждение, напротив, изпопържа ни с румънците за нещо си, дето не се разбра какво точно е, но със сигурност не беше предложение да ни отстъпи 100 метровата крайбрежна ивица на Крим, заедно с митниците, срещу наша подкрепа.

Както е казал народа - като се ритат атовете...! Ако пък искат да тръгват - Надежда Нейски да разголи гръд, да развее байрака, да свика запаса - Радан Кънев, Иво Инджев и Мартин Димитров и към Москва, ние с Германия и Франция ще се снишим, ще изчакаме, ще видиме и най-накрая, ако трябва, ще решаваме. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, nik1 said:

"Ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва, ще се преустройваме ... ще се поснижиме, за да мине тази буря, а после ще видим какво ще правиме. Ако не мине бурята, накрая ще се преустройваме".

Гледах видео с тази реч на Т.Ж. Но той каза още нещо (цитирам по памет):"...те (СССР) нека се преустройват,щом мислят така,но ние няма за какво да се преустройваме..." Тоест,според Живков в България тогава всичко е вървяло по мед и масло и нямало нужда от преустройване.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, nik1 said:

България запя в НАТО: "Батальонът се строява"

Идеите на София за подразделение от родни войници и натовски лозунги може да й изиграе лоша шега
13 Февр. 2022
 
7 397

Същият автор в статия от 25 ян.т.г. е написал:

"Все по-упорито обаче се говори, че САЩ всъщност са на път да ротират бригади "Страйкър" (Stryker) в Румъния и България. Това е бойна част от хиляди военни. Една от най-боеспособните части - 2nd Cavalry Regiment (2CR), наброява 4800 души. Те са със стотици машини - бойни, транспортни и инженерни, артилерийски части и готовност да се прехвърлят с транспортни самолети и се разгърнат в рамките на 96 часа. "Страйкър" са изградени около високотехнологична интегрирана среда, обучени са да се защитават от химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия, както и да осигуряват засилена сигурност, сдържане на противника и отбрана при конфликт най-малкото докато пристигнат тежки бронирани пехотни и ВВС части. На практика България може само за минути да се превърне в плацдарм за бойни групи, които бързо могат да бъдат прехвърляни в региона - към Украйна например, която е само на неколкостотин километра от летищата в Граф Игнатиево и Безмер. Базата в Ново село, както и полигонът в Корен пък са много удобни места за концентрация на бойни части, които да бъдат транспортирани много бързо в близки точки."

https://www.segabg.com/category-observer/zamirisa-na-voyna-i-politicite-se-razdeliha-na-gulubi-i-yastrebi

Не само се говори, а е било планирано още при Тръмп:

https://www.militarytimes.com/opinion/commentary/2020/08/11/stryker-deployment-to-black-sea-will-bolster-natos-eastern-flank/

А руската военна доктрина предвижда превантивен ракетен удар върху такива бази, за това говори съветника на Путин, който цитирах в темата ми за "САЩ и Китай в капан на Тукидид" - такива удари ще има по Германия, Румъния и т.н. Руснаците са си ги разиграли като сценарий и план за действия, ракетите са им насочени.

Заради това, предполагам, нашите политици мънкат като свенливи моми за българския батальон. Същото правят и други в Източна Европа, никой не иска да го удари ядрена бойна глава.

Но като цяло мисля, че не схващат общата картина на случващото се.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 часа, Б. Киров said:

А руската военна доктрина предвижда превантивен ракетен удар върху такива бази, за това говори съветника на Путин, който цитирах в темата ми за "САЩ и Китай в капан на Тукидид" - такива удари ще има по Германия, Румъния и т.н. Руснаците са си ги разиграли като сценарий и план за действия, ракетите са им насочени.

Но като цяло мисля, че не схващат общата картина на случващото се.

Голямата картина изисква започване на хибридна война срещу режима, садамизацията на Путин (с последващо негово ликдиране).

 

Голямата картина е объркана  в САЩ (и Запада), защото те приемат че руснаците и Русия са Путин, а санкциите срещу Русия "удрят" най-вече самите обикновени руснаци (знае се, пише се и говори за това- как точно и защо), без да засегнат Путин и негово лично обръжение.

В действителност Путин не е повече и по различен с нищо от Садам  или Кадафи, 

Разбира се страхливите европейци треперят да не им се спре кранчето на газа  (чудно как са оцелявали без руския газ, или как ще оцелят когато резервите се изчерпат), да не им се пипнат руските инвестиции в икономиките им (чудно как са оцелявали без руските инвестиции) , внесени най-вече от личните олигарси на Путин, 

Садамизирай го. Говори за руснаците като за подтиснати  и покажи всички  изстъпления и неправди на режима и лично Путин срещу руснаците. Изгони дъщеря му от Великобритания Запорирай всички авоари на най-близките му. Конфискувай имуществото им (става лесно със закон , както става с "Магнитски" или "РИКО". Обяви че ще ги дадеш на първото демократично правителство на РусияМахни много от санкциите срещу Русия, остави и втърди персоналните санкции, (Да видим какво ще говорят  продажните лекета -  пропагандатоторите на Путин) 

 

 

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 9 часа, Б. Киров said:

Същият автор в статия от 25 ян.т.г. е написал:

"Все по-упорито обаче се говори, че САЩ всъщност са на път да ротират бригади "Страйкър" (Stryker) в Румъния и България. Това е бойна част от хиляди военни. Една от най-боеспособните части - 2nd Cavalry Regiment (2CR), наброява 4800 души. Те са със стотици машини - бойни, транспортни и инженерни, артилерийски части и готовност да се прехвърлят с транспортни самолети и се разгърнат в рамките на 96 часа. "Страйкър" са изградени около високотехнологична интегрирана среда, обучени са да се защитават от химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия, както и да осигуряват засилена сигурност, сдържане на противника и отбрана при конфликт най-малкото докато пристигнат тежки бронирани пехотни и ВВС части. На практика България може само за минути да се превърне в плацдарм за бойни групи, които бързо могат да бъдат прехвърляни в региона - към Украйна например, която е само на неколкостотин километра от летищата в Граф Игнатиево и Безмер. Базата в Ново село, както и полигонът в Корен пък са много удобни места за концентрация на бойни части, които да бъдат транспортирани много бързо в близки точки."

https://www.segabg.com/category-observer/zamirisa-na-voyna-i-politicite-se-razdeliha-na-gulubi-i-yastrebi

Не само се говори, а е било планирано още при Тръмп:

https://www.militarytimes.com/opinion/commentary/2020/08/11/stryker-deployment-to-black-sea-will-bolster-natos-eastern-flank/

А руската военна доктрина предвижда превантивен ракетен удар върху такива бази, за това говори съветника на Путин, който цитирах в темата ми за "САЩ и Китай в капан на Тукидид" - такива удари ще има по Германия, Румъния и т.н. Руснаците са си ги разиграли като сценарий и план за действия, ракетите са им насочени.

Заради това, предполагам, нашите политици мънкат като свенливи моми за българския батальон. Същото правят и други в Източна Европа, никой не иска да го удари ядрена бойна глава.

Но като цяло мисля, че не схващат общата картина на случващото се.

Не разбрах. Някой сериозно ли мисли, че Русия ще използва химически, биологически и ядрени оръжия? Тежки бронирани части... които после стават лесно преносими съм самолети... Споменава се бойната машина Страйкър...

На това му се казва "Говориш много, не казваш нищо". Страйкър са просто едни БТРи и нищо повече. Общо взето, това е такси, което да вози пехотата. Тежките бронирани части са въоражени с танкове Абрамс, които тежат по 70 тона и не се превозват със самолети. ВВС части... тоест наземен персонал за обслужване на летищата? Тоест тук ще се пребазират самолети?

Прочее самият Байдън вече каза- американски войски няма да воюват в Украйна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, nik1 said:

В действителност Путин не е повече и по различен с нищо от Садам  или Кадафи

Е, има ядрено оръжие. Ако Садам и Кадафи имаха ядрено оръжие, сигурно още щяха да са на власт.

Link to comment
Share on other sites

Преди 8 минути, nik1 said:

Садамизирай го. Говори за руснаците като за подтиснати  и покажи всички  изстъпления и неправди на режима и лично Путин срещу руснаците. Изгони дъщеря му от Великобритания,  Запорирай авоарите на най-близките му, Махни много от санкциите срещу Русия, остави и втърди персоналните санкции, и да видим какво ще говорят  продажните курви -  пропагандатоторите на Путин. 

Това е апотеоз на цялата западна глупост издигната в култ от масмедиите! Винаги съм казвал, че Русия живее в измислена вселена, но явно и запада живее в такава. Естествен съюзник на Запада е Путин, не руския народ, а Русия е териториално-административна единица, невъодушевен предмет и не взима решения. Никога в руската история не е имало и най-малко различие между самодържеца и народа, волята на самодържеца е воля на народа.

Санкциите срещу Ленинград бяха довели народа до там да яде плъхове, но той не измени на сатрапа и издържа. Смехотворно е да се очаква руснаците да тръгнат срещу Кремъл заради санкциите, те само се сплотяват около него.

В сегашната обстановка няма нищо по-опасно от смяната или отстраняването на Путин, по естествени или нарочни причини. Никой не знае какво ще направи следващия, а Русия, начело с някой Перко Наумов, много лесно може да се разправи със Запада, защото няма никакво значение нито каква ти е икономиката, нито какво ти е въоръжението, когато ти си готов да умреш, а врагът ти не.

Решението което ние трябва да вземем е дали да продължим да се подлагаме на риск въпреки колосалните загуби които претърпя ЕС от това противопоставяне или да спрем да се водим по акъла на една шайка престъпници в Киев?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 11 минути, nik1 said:

Голямата картина изисква започване на хибридна война срещу режима, садамизацията на Путин (с последващо негово ликдиране).

 

Голямата картина е объркана  в САЩ (и Запада), защото те приемат че руснаците и Русия са Путин, а санкциите срещу Русия "удрят" най-вече самите обикновени руснаци (знае се, пише се и говори за това- как точно и защо), без да засегнат Путин и негово лично обръжение.

В действителност Путин не е повече и по различен с нищо от Садам  или Кадафи, 

Разбира се страхливите европейци треперят да не им се спре кранчето на газа  (чудно как са оцелявали без руския газ, или как ще оцелят когато резервите се изчерпат), да не им се пипнат руските инвестиции в икономиките им (чудно как са оцелявали без руските инвестиции) , внесени най-вече от личните олигарси на Путин, 

Садамизирай го. Говори за руснаците като за подтиснати  и покажи всички  изстъпления и неправди на режима и лично Путин срещу руснаците. Изгони дъщеря му от Великобритания Запорирай всички авоари на най-близките му. Конфискувай имуществото им (става лесно със закон , както става с "Магнитски" или "РИКО") Махни много от санкциите срещу Русия, остави и втърди персоналните санкции, (Да видим какво ще говорят  продажните лекета -  пропагандатоторите на Путин) 

 

 

Ами без газ европейската икономика просто ще колабира... Особено Германия, която от индустриален гигант ще се срине до нивото на второразрядна икономика. Разбира се, американците ще им доставят газ... на завишени цени. В резултат на което Виетнам, Малайзия, Корея и Китай с невероятен кеф ще им вземат пазарите. Парите не миришат! Дали са на руски олигарси, саудитски принцове или марсианци е все тая. Хората си гледат интереса.

Аз ще ти кажа какво ще говорят пропагандаторите на Путин- нова студена война. Навални вече е в затвора, последват го и други опозиционери, DW го изгониха... забравяме за всякакви цветни революции. Колкото бяха свалени режимите в Иран, Куба, Северна Корея толкова ще свалят и Путин.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, Frujin Assen said:

Страйкър са просто едни БТРи и нищо повече. Общо взето, това е такси, което да вози пехотата.

Бригадите Страйкър са комплексни съединения, там има всякакви подразделения и всякакви машини на база Страйкър. Обаче са леки и няма как да изпълняват някакви сложни задачи срещу редовна войска. Там се разчита изключително много на огневата поддръжка, имат специални схеми за нея.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Just now, Петър_Пейчев said:

Естествен съюзник на Запада е Путин, не руския народ, а Русия е териториално-административна единица, невъодушевен предмет и не взима решения.

Това е смехотворно, Пейчев

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 1 минута, nik1 said:

Дали?

 

Ми Ким Чен Ун си е още на власт, па не знам. Защото, дори Северна Корея да бъде забомбена в каменната ера, когато ядрените ракети убият милиони в Южна Корея, Япония и САЩ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, nik1 said:

Дали?

 

Еми да. Особено Кадафи всички го знаеха колко е луд. Щеше да ги изгърми като едното нищо. Те китайците затова отказват да му продадат бомба, там за $100млн ли, колко беше.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 2 минути, Кухулин said:

Бригадите Страйкър са комплексни съединения, там има всякакви подразделения и всякакви машини на база Страйкър. Обаче са леки и няма как да изпълняват някакви сложни задачи срещу редовна войска. Там се разчита изключително много на огневата поддръжка, имат специални схеми за нея.

Пак общи приказки, които не значат абсолютно нищо. Ако войната в Сирия показа нещо, то е, че тежко въоражените правителствени сили смачкаха въоражените с ТОУ опозиционери.

Link to comment
Share on other sites

Преди 3 минути, Frujin Assen said:

Ами без газ европейската икономика просто ще колабира... Особено Германия, която от индустриален гигант ще се срине до нивото на второразрядна икономика. Разбира се, американците ще им доставят газ... на завишени цени. В резултат на което Виетнам, Малайзия, Корея и Китай с невероятен кеф ще им вземат пазарите. Парите не миришат! Дали са на руски олигарси, саудитски принцове или марсианци е все тая. Хората си гледат интереса.

С или без газ Европа колабира. Прекалено дълго управлението й беше в ръцете на една посредствена германска домакиня, която преди Хитлер щеше да бъде слугиня в някое еврейско семество а след него в най-добрия случай щеше да е управителка на сладкарница. Европа е опустошена, без иновации, без визия за бъдещето, водена от посредствени политици тя постепенно се превръща в болния човек на света.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, Frujin Assen said:

Пак общи приказки, които не значат абсолютно нищо. Ако войната в Сирия показа нещо, то е, че тежко въоражените правителствени сили смачкаха въоражените с ТОУ опозиционери.

Ама ти не бъркай ТОУ-опозиционерите с бригада Страйкър. Виж прочети нещо, потърси информация. Сериозна сила е това.   Иначе да, бронята си е броня.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 8 минути, nik1 said:

Това е смехотворно, Пейчев

Това е факт който може да се приравни със закон в точните науки. Бихте ли посочили едно единствено изключение в цялата история на тези прокълнати от Бога земи? Вие и останалите съфорумци, които мислят като вас, сте бял кахър, проблемът е, че западните политици мислят така и затова винаги в историята, през определен период от време, Русия е минавала с метлата из Европа за да измете тези, които не я познават добре.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 15 минути, Frujin Assen said:

Ами без газ европейската икономика просто ще колабира...

Хайде стига с лозунгите, Фружин.

Газът ще поскъпне, и ще задейства цикъл на инфлация.  Тя се преживява..

Поскъпването може да се случи по всяко време и при управлението на Путин (случи се и тази зима).
Това винаги може да се случи и ще се случва, когато има монополист, който играе собствената си игра

 

Газът ще поскъпне, но ще се задействат пазарните механизми. Ще се намерят нови вносители, и ще се разработят нови източници

(Газхидратите в Северно, Черно и Средиземно море, и шистовия газ, който се намира в недрата на Европа - правят излишен руския газ)

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 минути, Кухулин said:

Еми да. Особено Кадафи всички го знаеха колко е луд. Щеше да ги изгърми като едното нищо. Те китайците затова отказват да му продадат бомба, там за $100млн ли, колко беше.

Въпросът е дали щяха да го оставят да си размахва бомбите или щяха го ликвидират?

Принципът е същия- имаш непредстазуем и варждебен дикатор с атомно бомби? Какво правиш? Хибридна война, садамизация и ликвиране

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 8 минути, Петър_Пейчев said:

Това е апотеоз на цялата западна глупост издигната в култ от масмедиите! Винаги съм казвал, че Русия живее в измислена вселена, но явно и запада живее в такава. Естествен съюзник на Запада е Путин, не руския народ, а Русия е териториално-административна единица, невъодушевен предмет и не взима решения. Никога в руската история не е имало и най-малко различие между самодържеца и народа, волята на самодържеца е воля на народа.

Санкциите срещу Ленинград бяха довели народа до там да яде плъхове, но той не измени на сатрапа и издържа. Смехотворно е да се очаква руснаците да тръгнат срещу Кремъл заради санкциите, те само се сплотяват около него.

В сегашната обстановка няма нищо по-опасно от смяната или отстраняването на Путин, по естествени или нарочни причини. Никой не знае какво ще направи следващия, а Русия, начело с някой Перко Наумов, много лесно може да се разправи със Запада, защото няма никакво значение нито каква ти е икономиката, нито какво ти е въоръжението, когато ти си готов да умреш, а врагът ти не.

Решението което ние трябва да вземем е дали да продължим да се подлагаме на риск въпреки колосалните загуби които претърпя ЕС от това противопоставяне или да спрем да се водим по акъла на една шайка престъпници в Киев?

Че американците ще размажат Русия е ясно-още през 1989 беше така, а днес още повече. Но това ще доведе до смъртта на десетки милиони в Европа и САЩ и превръщането на Европа в ядрена пустиня. Шайката престъпници в Киев са просто кукли на конци на Байдън, те нямат думата, даже Европа и НАТО нямат думата. Думата имат Путин и Байдън.

Относно заемането на твърда позиция, възможните решения за България са две - да запашем на гол тумбак чифте пищови и да излижем ботушите на Байдън с коленопреклонна усмивка, в надежда да ни подхвърли кокълче, или да се снишим, за да не отнесем шамарите ако атовете се сбият.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 2 минути, nik1 said:

Въпросът е дали щяха да го оставят да си размахва бомбите или щяха го ликвидират?

Принципът е същия- имаш непредстазуем и варждебен дикатор с атомно бомби? Какво правиш? Хибридна война, садамизация и ликвиране

Или го оставяш на спокойствие... Ким Чен Ун.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...