Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

61 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      36
    • Против влизането в еврозоната 2024
      25

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, miroki said:

Пък еврото още не е дошло. Кой виновен сега?

Вероятно производителят на шоколада. Намерих същата кутия в Амазон е цената е $33 преди данъка. А това на снимката е в физически магазин и вероятно с включено ДДС. Та след като цената в България и САЩ е практически една и съща, оплакванията следва да се насочат към Швейцария. 

Amazon.com: Lindt Swiss Luxury Selection Assorted Chocolates, Chocolate Gift Box, Great for gift giving, 5.1 oz Gift Box : Grocery & Gourmet Food

• 1 месец по късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Честито евро!

Някакъв в Слънчака изтеглил евро от банкомат двадесет секунди след полунощ. Подозирам,че този е зевзек,който е планирал да насмете банкомата – започнал е процедурата по тегленето секунди преди полунощ с цел да изтегли парите няколко секунди след полунощ и да види дали банкомата ще се обърка. 🤣

• Потребител
Публикувано

За сега по някаква причина кафето е скъпо. Друго не съм видял. Олиото си е 2 и нещо лева. На дюнера всичко е същото. Всички сайтове на които съм слагал цени в евро (модул за евро/лева) нямат корекция на нито една стока. Трябва да видя дали ще отпаднат някои промоции, като Коледните св. плешка за 5,90лв. Не съм я виждал още за под 3 евро.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Skubi said:

Колко е поскъпването?

Голям стрес! 🐎

Даваме левове на касата, а ни връщат ресто наполовина в евро и си чакаме за още. :)

Преди оставяхме жълтите стотинки, а сега си прибираме всички медни. 😊

Това, което купувах преди за 2 лв., сега ми излиза 2€. 🥳

Голямо прецакване! 😂

Ще видим как ще е след адаптацията. 🤭

• Потребител
Публикувано

От утре ще има и евробабички. Вземат първа евро пенсия и ще е интересно по опашките.

Пропуснах за намаленията. Колега е забелязал, че промоциите почват да ги правят на 1,99 евро. С което правят намаление.  не на реалното 3,99 лв. Или 2,04 е. Аз още не съм ходил толкова по магазини. В Бриколаж в неделя работеха на две каси. Каквото дадеш, такова ресто. Другата хич не я отварят. В лидъл бяха железни. Само в евро връщаха. Но и в една забавачница са видяли цената от лева станала в евро без да я сменят. Дали е случайна грешка не знам. Казаха ни за Нова година да си изтеглим левове, че картите няма да работят. Сега се сърдят защо им даваме левове. До заплата ще е така.

• Потребители
Публикувано

Айде честито! :)

Аз не виждам увеличение, имаше увеличение цяла година от високата инфлация, но това е нещо друго - еврото там не е виновно ;)

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, vvarbanov said:

По същество: няма такова поскъпване.

Преди 4 часа, insighting said:

Това, което купувах преди за 2 лв., сега ми излиза 2€. 🥳

Сега на кого да вярвам? Попитах ИИ: 

Кой от къде почнаха да се разпространяват тези клюки? проруски тролове?

Твърденията за драстично поскъпване (като Вашия пример за троен скок на цената) се засилиха в края на 2025 г. и началото на 2026 г., съвпадайки с официалното приемане на еврото в България на 
1 януари 2026 г.. 
Произходът на тези „клюки“ и страхове може да се проследи до няколко основни източника:

1. Дезинформационни кампании
Експерти и международни медии посочват, че проруски групи и радикални националистически формации (като партия „Възраждане“) активно използват темата за еврото, за да всяват несигурност. Основните наративи включват: 
  • „Ценови шок“: Твърдения, че търговците масово ще закръглят цените нагоре (например от 1 лв. на 1 евро), което е техническо поскъпване от 100%.
  • Загуба на суверенитет: Страхове, че премахването на лева ще доведе до бедност и икономическа криза. 
  • Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, Skubi said:

Сега на кого да вярвам? Попитах ИИ: 

Кой от къде почнаха да се разпространяват тези клюки?

ИИ не може да дава мнения от градинката на личния си опит. Аз съм тази, която пазарува в магазина. :)

Дезинформациите не ме интересуват, не ги чета.

Обаче за да се каже, че "няма по същество такова поскъпване", това означава, че цените поддържат същото ниво при промоция от 50%. 

Като пример ще дам парченцето пица, което рядко е в такава промоция. И като ни се прияде пица, можем да сметнем какво е по-изгодно. Така че вчера вкъщи си направихме страхотна пица, ама с кори за баница. Стана вкусна и сочна като за първи път. Марка "Направи си сам". 🤭

• Потребител
Публикувано

За мен пицата вкъщи винаги е по-хубава от навън. Поне като е правена с брашно за пици. Хлебопакарната го омесва и после само се пече. Дори на старото ми горене има функция пица за печене. 

Относно цените има такива които обикалят, тук-таме са видели разлики, та има и такива. Но са рядкост. 

Не се бях сетил за списанията. Наистина е гот като всичко е на една цена (валута демек), още не сме и свикнали, но от другия месец ще сме бетер европейци.

За сега единия джоб за стотинки другия за евро стотинки. 

• Администратор
Публикувано
Преди 2 часа, insighting said:

Като пример ще дам парченцето пица, което рядко е в такава промоция.

И това е субективно, защото парчето пица може да се предлага от хиляди търговци на хиляди места, където точно при теб да има поскъпване, а на друго място да няма.

Аз сега сравних цените на пици в една популярна пицария в София и цените не са мръднали от няколко месеца. Включително и сега са си на същата цена както приди месец. Друг е въпроса, че в София пиците са по-скъпи от тези в Милано или Рим, но това е друга тема :)

Много лесно се прави равносметка в края на месеца, ако сме купували същите неща, които всеки месец си купуваме и сравним дали има някаква разлика в личния ни бюджет.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, miroki said:

За мен пицата вкъщи винаги е по-хубава от навън. Поне като е правена с брашно за пици.

Не си играя със специални брашна. Моята кръстница ме научи да правя разкошна наложена баница. Чичо ми все повтаряше, че не бил ял такава баница през живота си. Та с другите съставки стана страхотно калцоне. Сговорна дружина сме вкъщи. :)

Преди 26 минути, Р. Теодосиев said:

Много лесно се прави равносметка в края на месеца, ако сме купували същите неща, които всеки месец си купуваме и сравним дали има някаква разлика в личния ни бюджет.

От август до сега наблюденията ни са, че вече плащаме два пъти повече за храна.

• Администратор
Публикувано
Преди 1 час, insighting said:

Да, това може да е вярно, но еврото няма нищо общо.

Тук липсата на държавен контрол е проблема. Можем да сравним продуктите в нашите магазини с тези на същите вериги магазини в други европейски държави и да видим, че там цените са или същите или по-евтини. А покупателната способност в България не е равна на другите държави.

• Потребител
Публикувано

Що за домашната пица....Сега следпразниците.....Вземам сехият хляб и му орязвам кората. В една плитка чевия наливам мляко и топвам нарязаният на филии хляб от едната страна. Редя в тавата прътно една ди друти. И от там както при пиците. Слагам всичкине онворени но не довършени продукти от фризира. Доматено пюре, салами, кашкавили, капии, маслини сирене....И да се изпича.... От отворените но не доизпити шампански и вина пък Байкал коктейл. 2 Червено вино : 1 шампанско.

И така си компевсираш шокът от поскъпването на животат.

• Потребител
Публикувано

Всяко увеличение на заплатите води до увеличение на цените. И сега я вдигат минималната и сега ще има увеличение. Това е неизбежно следствие. Това няма връзка с евро. И от август до сега нямаше евро. Не вдигат само минималната. Много предприятия са с обвързана към минималната заплата, заплати с коефициент. На други им се доближи заплатата с минималната и я вдигат, да не са на минимална. И цените не са по две.  И аз обядвам. За храна увеличението е минимално от заведенията. В магазина дори има по-евтини неща. Отколкото от началото на годината.  И месо и олио е по-евтино.  Краставиците не, кафето не. И те също не са във връзка с евро. 

Скоро предстои да намалее драстично вноса от Китай. Та от там може да се очаква също увеличение на някои цени, но предстои да видим.

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, insighting said:

Много добре, че водиш наблюдения, малко хора го правят!

Кои цени на хранителните стоки са се вдигнали толкова много ?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.