Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Модератор История
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Говорителя на украинската армия Сергий Черевати заяви:

"Натиска на Бахмут отслабва. Южния руZки "клин", който се опитваше да затвори града е "счупен".

Нашите победи край Бахмут са най-важни, за да можем да обърнем хода на войната.

Жертвите, които даде врага тук са огромни, както в личен състав, така и в техника."

https://www.facebook.com/

336552735_611988537017266_4631839682024653633_n.jpg

Честно казано не виждам основание за чак такъв оптимизъм.Освен ако не ни спестяват нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Изчерпване на снарядите и чмобиките. Но имат варианти да набавят още.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Другарят от високата кула" е сложил наколенките, лигавник и обилно целува z-то на Си.

https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2023/03/20/967187-putin-napisal-statyu-ob-otnosheniyah-rossii 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.03.2023 г. at 16:30, Capitainofmarine said:

Картинка комментария

Вперьод таваришчи, таранираха невъоръжения дрон и руская армия снова великая . 🤣

Как стои въпросът със полет МН 17 , има ли скидка за свалянето на гражданска  авиация? Да отричаме ли още, или вече може да се гордеем с непабедимая в битките с невъоръжени самолети? 

  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето руската версия. https://iz.ru/1484923/bogdan-stepovoi-andrei-fedorov/podsmotrel-v-skvazhinu-kakie-dannye-sobiral-bespilotnik-ssha-u-kryma?utm_source=smi2&utm_medium=exchange&utm_term=22810

 

Ето американската

Което е интересно, че се разпада напълно картината. И повредената лопата може и да не е на същият дрон....Ндй знае....В най новите коменти, записът спира при първото нападение и после шнит идат други записи. Например тук.  

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По всичко изглежда че украинците са провели успешна контраатака в южната част на Бахмут. Какви са резултатите  и мащабите тепърва ще се преценява. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сводка украинского Генштаба на утро 20 марта.

За прошедшие сутки ВСУ отразили 69 атак противника. Эпицентром боевых действий остается Бахмут. Также бои шли за Ивановское, Богдановку и Григоровку в Бахмутском районе.

На Купянском и Лиманском направлениях россияне пытались наступать в районе населенных пунктов Новоселовское, Кременная и Белогоровка.

На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях они атаковали у Каменки, Авдеевки, Северного, Водяного, Бердычей и Марьинки.

Россияне за минувшие сутки нанесли 6 ракетных и 13 авиационных ударов по инфраструктуре Донецкой и Запорожской областей.

-------

ISW, 19 март ключови моменти (автоматичен превод)

  • Руските сили продължават ограничени настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили вероятно са постигнали незначителни успехи в района на Богдановка (на 6 км северозападно от Бахмут) на фона на продължаващите руски настъпателни операции в и около Бахмут.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в покрайнините на град Донецк и вероятно напреднаха към Бердичи, на около 10 km северозападно от Авдийвка.
  • Руските сили продължиха да издигат отбранителни укрепления в цяла Южна Украйна.
  • Неизвестни извършители убиха с кола бомба командир на взвод на Патрулната служба на руското окупационно министерство на вътрешните работи в окупираната Херсонска област. украинските медии изказват хипотезата, че нападението може да е било партизанско или резултат от руски бойни действия.
  • Руският федерален надзорен орган по комуникациите Роскомнадзор блокира уебсайт, който помага на руснаци да избегнат мобилизация, в рамките на продължаващите репресии срещу съпротивата срещу мобилизацията.

По-подробно:

Украинските сили вероятно са провели локална контраатака югозападно от Бахмут на фона на засилващото се обсъждане в Русия на потенциална украинска контраофанзива в района на Бахмут. Публикуваните на 19 март геолокационни кадри показват, че украинските сили са провели успешна контраатака югозападно от Иванивске (на 6 км западно от Бахмут) и са изтласкали руските сили по-далеч от магистралата Т0504 в района. говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Череват съобщи, че на 19 март руските сили са провели 25 атаки в района на Бахмут, но руските сили вероятно са постигнали само незначителни успехи.  Руски източници разпространиха кадри от 18 март, на които се твърди, че се вижда колона от украински бронирани машини по протежение на Т0504 югозападно от Костянтинивка (22 км югозападно от Бахмут), и предположиха, че украинските сили се готвят да започнат контраофанзивни операции югозападно от Бахмут.  Известен руски милблогър твърди, че в момента украинските сили са способни да засилят контраатаките, за да стабилизират фронтовата линия около Бахмут.  Засилващите се руски дискусии за предстоящо украинско контранастъпление в района на Бахмут подсказват, че руските източници са все по-несигурни в способността на руските военни да запазят инициативата около Бахмут.

Изявленията на украински военни представители относно темпото и перспективите на настоящите руски настъпателни операции могат да подскажат, че цялостната руска пролетна офанзива може би наближава своята кулминация. Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Череват заяви на 19 март, че Русия не е в състояние да събере достатъчно сили за очакваното голямо настъпление в Донбас и отбеляза, че настоящите руски настъпателни действия не могат да се нарекат "голяма стратегическа операция". " Черевати подчерта, че руските сили не могат да завършат дори тактическото превземане на Бахмут, което подкрепя оценката на ISW, че настъплението на групата "Вагнер" край Бахмут вероятно е към своя край. Руските сили изпитват значителни трудности да осигурят оперативно значими придобивки и на други места по фронтовата линия, особено в районите на Авдеевка-Донецк и Вухледар. Говорителят на украинските Таврически отбранителни сили полковник Олексий Дмитрашковски отбеляза на 19 март, че руските сили отчаяно атакуват Авдийвка, за да подновят настъпателните операции на Вугледар, което вероятно предполага, че продължаващите руски атаки в района на Авдийвка имат за цел частично да изтеглят украинските резерви от западната част на Донецка област към района на Авдийвка - град Донецк.  Дмитрий Драшковски заяви, че това подновяване на настъплението към Авдийвка наскоро е довело до големи руски загуби в района на Авдийвка, възлизащи на еквивалента на една рота, за което ISW вече е съобщавала.  

Освен това украински военни служители продължават да посочват, че масовите руски загуби в района на Вухледар сериозно влошават руския настъпателен капацитет в Донецка област. Дмитрий Драшковски заяви, че руските сили са подсилили елементите на 155-а пехотна бригада (понастоящем силно ангажирана в района на Вухледар) с резервни сили на 98-а гвардейска въздушнодесантна дивизия.  155-та пехотна бригада на ВМС претърпява катастрофални загуби на жива сила и оборудване по време на продължаващите неуспешни атаки към Вухледар през ноември 2022 г. и февруари 2023 г. и руското военно ръководство вероятно силно разчита на резервните елементи от 98-ма въздушнодесантна дивизия, за да компенсира и да компенсира загубите на 155-та пехотна бригада на ВМС.  98-а въздушно-десантна дивизия е поне частично ангажирана в района на Кременна в Луганска област, а ангажирането на някои от съставните ѝ елементи в района на Вухледар вероятно е показателно за степента на отчаяние на руското военно командване, което се опитва да възстанови разбитите части и да възобнови настъпателните операции в западната част на Донецка област.  Украинският генерален щаб също така отбелязва, че руското военно ръководство бърза да изпрати подкрепления във Вухледар и създава отряд "Шторм" в рамките на 37-а отделна мотострелкова бригада (36-а комбинирана армия, Източен военен окръг), който вероятно ще се разположи в района на Вухледар на 24 март.  Случайното възстановяване на съществуващи части за разполагане във Вухледар, както и очевидното създаване на специални формирования от подбригаден ешелон, предполагат, че руските бойни способности в западната част на Донецка област са силно влошени.

По този начин цялостната руска пролетна офанзива вероятно наближава своята кулминация. Продължаващите руски офанзиви по линията Сватово-Кремина, около Бахмут и по фронтовете Авдийвка-Донецк и Вухледар не успяха да постигнат повече от постепенни тактически успехи през първите няколко месеца на 2023 г. Русия е ангажирала приблизително 300 000 мобилизирани войници, призовани чрез частична мобилизация през септември 2022 г. с цел провеждане на точно такава пролетна офанзива, за тези различни настъпателни усилия. Ако 300 000 руски войници не успяха да осигурят на Русия решаващо настъпателно предимство в Украйна, то е много малко вероятно ангажирането на допълнителни сили в бъдещи мобилизационни вълни да доведе до драматично различен резултат през тази година. Следователно Украйна е в добра позиция да си върне инициативата и да започне контранастъпление в критични сектори на настоящата фронтова линия.

Бившият руски офицер, осъден за военни престъпления и виден критичен националист, милиблогърът Игор Гиркин посочи, че вероятно има задълбочаващи се пукнатини във висшите нива на руското военно ръководство. В хиперкритично и саркастично есе от 12 точки за това как Русия може да загуби войната, Гиркин отбелязва, че никога да не се сменя ръководството на държавата, разузнаването и въоръжените сили, които "вече са демонстрирали очевидна некомпетентност", е сигурен начин да се загуби войната и че Русия вече е извършила този кардинален грях. Гиркин призовава за промени в ръководството на руското Министерство на отбраната и Генералния щаб, Службата за външно разузнаване, 5-та служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на външните работи, политическите съветници и представителите на военната индустрия.  Пропускането от Гиркин на по-широката организация ФСБ (5-та служба на ФСБ е отделна, но подчинена структура на ФСБ, която се занимава с разузнавателно насочване към чуждестранните съседи на Русия в постсъветското пространство) и на директора на ФСБ Александър Бортников заслужава внимание, защото подсказва, че Гиркин разглежда ФСБ като нещо различно от проваления руски военен, разузнавателен и охранителен апарат.  5-та служба на ФСБ е отговорна и за полагането на основите на инвазията чрез подкупване на украински сътрудници. коментарите на Гиркин могат да означават, че между руското военно командване и ФСБ, както и в самата ФСБ, съществува значително напрежение. Острият коментар на Гиркин продължава да дава представа за нарастващите търкания във вътрешния кръг.

 

--------

Руските загуби:

https://t.me/besarabskifront/7370

526x699.jpg

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
На конспиративна основа
© Виталий Портников


Всеки ден от руско-украинската война повдига завесата пред плановете на Кремъл и ФСБ за възстановяването на Руската империя, водена от Владимир Путин. Или публикуват план за пълното подчинение на Беларус, после - на Молдова. Не се съмнявам, че такъв план е имало и за Украйна, дори мога да го формулирам, без да чакам да се появи документът. След началото на „специалната операция“ да се върне „легитимния“ Янукович в Киев, който ще прехвърли властта на Медведчук, ще осигури провеждането на референдуми за присъединяване към Русия в източните и южните региони на Украйна и ще интегрира останалата част от Украйна под контрола на марионетки до 2030 г.

Това всъщност беше планът на „специалната операция“ – Путин нямаше намерение да воюва, не разчиташе на съпротивата на украинците. Но, както виждаме, тази съпротива не промени плановете му. Просто сега украинците трябва да бъдат разбити от дългата война, за да обезкръвят страната, да я накарат да „признае териториалните реалности“, неутралитета и да се откаже от НАТО и ЕС. И тогава, както правилно отбелязва Путин, всичко ще трябва да върви по план - останалата част от Украйна ще бъде "интегрирана" до 2030 г. Както и Беларус. Както и Молдова. Както и други бивши съветски републики. Това, което не може да бъде решено с блицкриг, Путин иска да изтощи.

Можете, разбира се, да попитате - а какво след 2030 г.? А след 2030 г. в интегрираните васални държави ще се ускори процесът на русификация, маргинализацията на родните езици, подмяната на собствената им история с отвратителна и лъжлива руска шовинистична митология. Всичко, което се случва сега в националните републики на самата Русия. Така че въпросът за присъединяването на тези страни към Русия - след "денацификация", разбира се, след унищожаването на всичко живо - ще бъде само въпрос на време. 2022-2030 г. е времето на кастрацията. А после ще започне унищожението.

Този заговор на шизофрениците щеше да е доста успешен, ако не беше Украйна. Сега сме на кръстопът. Ако Украйна успее да защити своята държавност и териториална цялост, в самата Русия ще започнат процеси на маргинализация и разпад. Руският шовинизъм просто няма да има сили да се изкачи никъде другаде, освен това дори народите на Русия на определен етап от развитието на държавата могат да получат шанс, ако не и да се отърват от разрушителното си съжителство с руския народ, то поне да постигнат превръщането на Русия в истински съюз на равноправни народи, където руснаците ще станат само един от етносите, а руският език - само един от езиците. И, разбира се, Москва, този грозен цирей на тялото на Русия, ще спре да изсмуква всички сокове от тялото си и ще стане просто един голям град.

Но за да се случи това, шизофреничният заговор трябва да се провали. Русия да загуби, а Украйна да спечели. Да, от успеха на Украйна в тази война зависи не само нейното бъдеще, но и бъдещето на Беларус, и бъдещето на Молдова, и бъдещето на всички други бивши съветски републики, и бъдещето на народите на Русия. Украинците днес се борят за всички потиснати и оклеветени, за всички онези, които архаичната империя е лъгала, унижавала и унищожавала векове наред. И, унищожавайки, се самоизроди - от Рюриковичите към Романовите, от Романовите към болшевиките, от болшевиките към чекистите. Всеки исторически обрат е като ново спускане към крах. Невероятна история за разпад! И удивително желание - когато умираш, да отнесеш останалото със себе си в гроба. Украйна, Молдова, Беларус… И така нататък.

Не се съмнявам, че Путин и неговата банда чекисти няма да имат достатъчно сили да осъществят този заговор. Няма съмнение, че опитите за прилагането му ще донесат на всички ни много кръв и сълзи. Ето защо е толкова важно Русия на Путин да се разпадне възможно най-бързо.

Източник: Виталий Портников специално за graniru org
  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 18.03.2023 г. at 18:31, deaf said:

Това е спекулация,даже – клевета.

.....

Републиканците обаче и най-вече Тръмп и тези около него,искат войната да приключи бързо с победа на Украйна,изгонване на руските войски от Донбас и Крим. И продължаване на санкциите срещу Русия,докато Путин падне и тя не стане предсказуема държава.

 

Точно това пък е абсолютна лъжа! 

Дональд Волфович вече се изцепи, че би натискал Украйна да даде територии на РФ, за да спре по-скоро войната, което няма как да се окачестви като бързо приключване "с победа за Украйна"!

Дейци от Тръмписткото крило се изказаха и против санкциите, а също са и против военната помощ за Украйна! Тръмп - и той!

Тръмп е еманация на американската "идиотокрация", ако мога да се позова на заглавието на тоя симпатичен филм...

  • Харесва ми! 4
  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, isav said:

би натискал Украйна да даде територии на РФ, за да спре по-скоро войната,

Тръмп НЕ Е казвал това! Спрете да лъжете! Но имам друг въпрос,как даването на украински територии ще спре войната за 24 ЧАСА,както се изказа Тръмп? Това дори на теория не може да се случи. Дори за 24 дена няма да спре войната. Изобщо няма да я спре,защото Украйна с помощта на Полша,Англия и още куп държави ще продължи да воюва срещу Русия. И това Тръмп го знае. Следователно когато Тръмп казва,че ще спре войната за 24 часа,той има предвид че ВСУ с помощта на САЩ ще смаже руската армия и я прогони от Донбас и Крим. Няма друго тълкуване на тези думи на Тръмп.

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://nymag.com/intelligencer/2023/03/trump-blurts-out-peace-plan-hand-russia-chunks-of-ukraine.html

 

Е как да не е казвал?

А как Тръмп ще спре войната за 24 часа, знае само той самия? 

Все пак не аз съм американски клоун...

Във въпросното радио интервю Шон Ханити пак се е опитвал да накара Тръмп да определи Путин като лош и пак е получил отговор колко много го уважава... Добре че не е в Белия Дом иначе Украйна отдавна да превзета и заличена...

  • Харесва ми! 2
  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, isav said:

А как Тръмп ще спре войната за 24 часа, знае само той самия? 

Значи твърдиш,че Тръмп иска да спре войната като даде на Русия украинска земя,но после казваш,че не знаеш как ще спре войната?! Последно кое? Не ми отговаряй,всъщност. А бегай да тролиш в Пик,Мик и прочие.

  • ХаХа 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От Александър Коваленко: (автоматичен превод)

Голямата уловка за високопоставеният гост в Москва

Днес и утре китайският лидер Си Дзинпин ще проведе изключително противоречиви срещи с Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления. Изключително противоречиви във всяко отношение за китайския лидер, както във външнополитически, така и във вътрешнополитически контекст.

Външнополитическата двусмисленост на това посещение се състои в това, че Владимир Путин е обвиняем и издирван от Международния наказателен съд за военно престъпление. А днес Си Дзинпин ще трябва ли да стисне ръка и да преговаря с военнопрестъпник?

От една страна, Китай не е ратифицирал Римския статут и следователно това не би трябвало да има значение за китайците, от друга страна, в Китай съществува традиционен култ към детето, а Путин е издирван именно заради престъпления срещу деца.

Значи Си Дзинпин ще трябва да стисне ръка и да преговаря с военнопрестъпник, обвинен именно в престъпления срещу деца?

Освен това буквално в навечерието на пристигането на Си Дзинпин в Москва стана известно, че 9 китайски граждани са били убити в ЦАР, вероятно от наемници на ЧВК "Вагнер", чийто ръководител Евгений Пригожин доскоро се ползваше с абсолютното доверие на Путин.

Това означава, че Си Дзинпин ще трябва да стисне ръката и да преговаря с военнопрестъпник, който извършва престъпления срещу деца и чийто особено близък главорез е отговорен за убийството на 9 китайски граждани?

Та кажете ми, че посещението на китайския лидер в Русия е толкова недвусмислено. Но това, което ме интересува в тази история, е следното...

Колко голям "гений" може да бъде човек, за да организира клане на китайски граждани в ЦАР преди посещението на китайския лидер в Русия? В края на краищата подобен ход прави позицията на Путин в отношенията със Си Дзинпин много, много разклатена. И ако това е направено умишлено, дали не е планирана акция на Евгений Пригожин, който е остракиран от обкръжението си и от потоците за снабдяване и финансиране и затова е решил демонстративно да отмъсти на Кремъл за позора? В крайна сметка не е тайна, че Централноафриканската република е основната база на ЧВК "Вагнер" в Африка. Или...?

През октомври 2018 г. Кремъл обяви намерението си да открие офис на Министерството на отбраната в Централноафриканската република. Споразумението беше одобрено от Министерството на външните работи на рф и редица други ведомства. По този начин МО на рф, като конкурентна фирма, съвсем законно и официално влезе в ЦАР, не само чрез своята ЧВК "Патриот", но и директно като юридическо лице, нещо, което ФСБ не можеше да си позволи.

В същото време имаше изявление на бандата "Селека", която се противопоставяше на настоящите власти в ЦАР и изискваше районите, които са под контрола на правителствените сили и техните руски съюзници, да бъдат напуснати в рамките на 48 часа. Най-интересното е, че "Селека" работи в тясно сътрудничество с ЧВК "Вагнер" и дори осигурява ескорт на руснаците по време на техните пътувания и инспекции на местните мини. Тоест заплахата е дошла не за ЧВК "Вагнер", а... а за руснаците от руската армия, които са навлезли на територията, която е била обезпечена от Евгений Пригожин в тясно сътрудничество със "Селека".

За какво става дума?

Става дума за това, че Централноафриканската република отдавна е платформа за открита конфронтация между ЧВК "Вагнер" и руските въоръжени сили. Именно в ЦАР е ликвидирана групата на Орхан Гемал, известен с работата си за руските въоръжени сили и провел разследване на дейността на ЧВК "Вагнер". Конкуренцията и конфронтацията между руските служби за сигурност там рухва и фонтанира. Ето защо не бих се учудил, ако убийството на китаеца в ЦАР може да е опит за подвеждане под отговорност на Пригожин, особено след като той си позволи да критикува и открито да се противопоставя на Сергей Шойгу.

Такова многоходово движение, с много неизвестни и променливи, но във всеки случай не играе в полза на Путин и поставя високия китайски гост в Москва в много двусмислено положение. И всичко това заради какво? Всичко е заради гризането на паяци в буркана.

https://t.me/zloyodessit/18637

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, deaf said:

Значи твърдиш,че Тръмп иска да спре войната като даде на Русия украинска земя,но после казваш,че не знаеш как ще спре войната?! Последно кое? Не ми отговаряй,всъщност. А бегай да тролиш в Пик,Мик и прочие.

Какво точно не ви е ясно в написаното:"А как Тръмп ще спре войната за 24 часа, знае само самият той?" Аз не съм политически шут като него, за да отговарям за глупавите му изцепки пред журналистите!

За мен е важно да чуя, че той отдавна, подчертавам - отдавна, има намерение да заздрави отношенията с Ерефия, давайки им "там нещо си" от "населените с "руснаци" области в Украйна"! От друг американски Президент не съм чувал подобни глупости!

Неслучайно украинците го емнаха и предложиха да "върне" Аляска на ватенките...

Тролене е човек да твърди, че Тръмп не е казвал да се дава украинска земя на Путин, за да се договорят за мир! За ПиГ-МиГ: Не нам, не нам...

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Днес във Вугледар са ги попиляли със сравнително новата доставка на  155 мм миниращите снаряди RAAM (Remote Anti-Armor Munition). Те обстрелват на 17 км. и могат да минират отпред и отзад на нападащите, които се въртят като пумпали. Във видеотото запис от февруари на ефекта от тези мини - снаряди. Един снаряд носи 9 противотанкови мини, които се задействат електромагнитно. Интересното е, че Соловьов беше при 155 морска да им вдига куража, после други пиар акции им правиха, включително се хвалиха, че някой им изпратил кашони с победоносни хапчета от сьомга. Но днес май пак точно те са отнесли големия бой. 

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, Incorrectus said:

Днес във Вугледар са ги попиляли със сравнително новата доставка на  155 мм миниращите снаряди RAAM (Remote Anti-Armor Munition). Те обстрелват на 17 км. и могат да минират отпред и отзад на нападащите, които се въртят като пумпали. Във видеотото запис от февруари на ефекта от тези мини - снаряди. Един снаряд носи 9 противотанкови мини, които се задействат електромагнитно. Интересното е, че Соловьов беше при 155 морска да им вдига куража, после други пиар акции им правиха, включително се хвалиха, че някой им изпратил кашони с победоносни хапчета от сьомга. Но днес май пак точно те са отнесли големия бой. 

 

Грозна гледка. Чак ми става жал за нападащите и обикновените войници пратени да мрат. :(  Но определено е ефективно.

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Главное в вечерней сводке украинского Генштаба:

1. На Бахмутском направлении продолжаются постоянные позиционные бои в Бахмуте, отражены атаки в районах Богдановки и Ивановского.

2. На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях армия РФ наступала в районах Бердичей, Авдеевки и Северного. Как заявляет Генштаб, атаки отбиты.

3. На Купянском и Лиманском направлениях россияне наступали в районе Новоселовского. По данным Генштаба ВСУ атаки также отбиты.

4. На Запорожском и Херсонском направлениях российская армия обороняется.

5. На Волынском, Полесском, Северском и Слобожанском направлениях оперативная обстановка без существенных изменений.

6. Россияне нанесли 13 авиационных и 4 ракетных удара, а также совершили 7 обстрелов из РСЗО.

7. Авиация ВСУ нанесла 9 ударов.

------

Авдеевка: угроза второго Бахмута, Украине дадут миллион снарядов, с чем Си прилетел к Путину. Итоги

--------

Коментар за Авдеевка, от Александър Коваленко:

Не знаю в каком месте российские пропагандисты увидели оперативное окружение Авдеевки, но это и близко не так.

Более того, чтобы перерезать физически трассу 0542 оккупантам следует больше 4 км топать по чистому полю, что вообще не вариант. Поэтому, будут двигать на сам город.

Но и тут нюанс. Пробиться через линии обороны в северную локацию города не так уж и просто, особенно с учётом местной коксохимической промки.

От Спартака и Опытного оккупантам так же топать по чистому полю, для захода в южную локацию, будет аналогично не комильфо.

Мне кажется оживление российской пропаганды в отношении Авдеевки обусловлено тем, что с Бахмутом они так ничего решить не смогут. Нужно отвлекать внимание потребителей информационного фаст-фуда. Точно так же, как это пытались сделать атакой на Угледар. Чем это закончилось, все помнят.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предстои да разберем дали става въпрос за снаряди или преговори за мир.

https://www.reuters.com/world/kremlin-says-talks-between-putin-xi-still-ongoing-reports-2023-03-20/ 

 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Най-силното ПВО в света"

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сводка украинского Генштаба на утро 21 марта.

Отражено более 120 атак россиян.

На Купянском и Лиманском направлениях противник вел безуспешные наступательные действия в направлении Новоселовского.

На Бахмутском направлении - в районах населенных пунктов Богдановка, Ивановское, Предтечино и Северное.

На Авдеевском, Марьинском и Шахтерском направлениях бои шли у населенных пунктов Бердычи, Авдеевка, Северное, Первомайское и Новомихайловка.

В течение суток противник нанес 21 авиационный и 9 ракетных ударов. Один из них – по городу Славянск. Потерь среди жителей нет. Другой ракетный удар пришелся на Краматорск, по объекту гражданской инфраструктуры. Повреждены 7 многоэтажек и 3 частных авто.

Авиация ВСУ за сутки нанесла 12 ударов по районам сосредоточения личного состава и военной техники противника.

--------

ISW, 20 март ключови моменти (автоматичен превод)

  • Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва и предложи по-резервирана визия за руско-китайските отношения, отколкото Путин вероятно желае.
  • Путин вероятно ще засили опитите си да обедини останалата част от света срещу Запада, въпреки че остава малко вероятно да постигне решаващ ефект в тези си усилия.
  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин изглежда запазва силно политическо влияние и регионални връзки въпреки опитите на някои официални лица да се дистанцират. Руските власти вероятно не са сигурни как да предефинират новата роля на Вагнер след прекомерното увеличаване на ресурсите и подкрепата от страна на Пригожин.
  • Руското информационно пространство продължава да реагира с гняв и безпокойство на издадените от Международния наказателен съд (МНС) заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.
  • Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Андрий Юсов заяви, че честотата на големите руски ракетни атаки е намаляла.
  • Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да обсъди израелските въздушни удари в Сирия, вероятно в отговор на одобрението на Израел на лицензи за износ на системи за заглушаване на антидронове за Украйна.
  • Руски източници твърдят, че украинските и руските сили са провели настъпателни операции североизточно от Купянск.
  • Руските сили са продължили настъпателните операции в близост до Сватве и Кременна.
  • Руските сили са продължили да напредват във и около Бахмут.
  • Руските сили са продължили сухопътните атаки по фронтовата линия Авдеевка-Донецк и са постигнали незначителни успехи край Авдеевка.
  • Руски източници твърдят, че руските сили изграждат отбранителни укрепления и са отблъснали украински разузнавателни операции в Запорожка област.
  • Руски източници обвиняват неизвестни лица, че са заложили бомба, която избухна в близост до газопровод в окупирания Симферопол, Крим.
  • Руският президент Владимир Путин призна, че Русия изпитва затруднения при набавянето на компоненти за високотехнологично промишлено производство.
  • На 17 март украински партизани убиха със самоделно взривно устройство назначения от Русия началник на центъра за предварително задържане в Херсонска област Сергей Москаленко.

По-подробно:

Донецка област:

На 19 и 20 март руските сили продължават да напредват във и около Бахмут. Геолокирани кадри, публикувани на 19 март, показват, че руските сили са напреднали в югозападната част на Бахмут, южно от улица Корсунскохо, на около 7 км северозападно от Бахмут между Богдановка и Хромове, и в северната част на Бахмут близо до комплекса АЗОМ. Геолокирани кадри, публикувани на 20 март, също показват, че силите на Вагнер са напреднали близо до Мариуполските гробища в югозападната част на Бахмут.  Финансистът на Група "Вагнер" Евгений Пригожин твърди на 20 март, че "Вагнер" контролира 70 % от Бахмут. Руски милиблогър твърди на 19 март, че силите на Група "Вагнер" се сражават на пет места по магистралата Т0504 Костянтинивка-Хасив Яр-Бахмут и напредват към самия път.  Руски милиблогър допълнително твърди, че между 19 и 20 март Вагнер е постигнал успехи северозападно от Бахмут в района на Орихово-Василовка (10 км северозападно от Бахмут) и към Новомарково (14 км северозападно от Бахмут).  Няколко руски източника съобщават, че Вагнер е напреднал и в централната и югозападната част на Бахмут и се сражава на стадион "Авангард", на 800 м от сградата на градската администрация в Бахмут.  Руските източници изглеждат особено обезпокоени от перспективата за украински контраатаки в Бахмут и няколко от тях твърдят, че украинските сили се струпват западно от Бахмут в района на Костянтинка и Часив Яр.  Украинският генерален щаб съобщава на 19 и 20 март, че украинските войски са отблъснали руски атаки в самия Бахмут; северозападно от Бахмут край Орихово-Василовка, Богдановка (6 км северозападно) и Грикоровка (10 км северозападно); и западно от Бахмут край Иванивское (5 км западно).

На 19 и 20 март руските сили продължават сухопътните атаки по фронтовата линия Авдеевка - град Донецк и към 20 март постигат незначителни успехи в района на Авдеевка. Украинският генерален щаб съобщава на 19 март, че руските войски са атакували към Бердичи (10 km северозападно от Авдийвка), което показва, че руските сили вероятно са напреднали западно от Краснохоровка (9 km северно от Авдийвка) и са превзели Степово (западно от Краснохоровка), за да започнат атаки към Бердичи. Геолокализирани кадри, публикувани на 18 март, показват, че руските сили са напреднали северно от Авдийвка между Краснохоровка и Камянка.  Геолокационни кадри, публикувани на 19 март, допълнително показват, че руските сили са напреднали в близост до Водяне, на около 6 км югозападно от Авдийвка. Руските милиблогъри широко твърдят, че руските сили се опитват да заобиколят Авдийвка от север по линията Красногоривка-Степово и че руските сили са превзели Камянка (4 км североизточно от Авдийвка) на 20 март.  Няколко руски милблогъри допълнително твърдят, че руските сили са навлезли в югозападните покрайнини на самата Авдийвка и водят боеве в близост до Двореца на технологиите и спорта и в квартал 9-ти квартал, въпреки че известен милблогър подчертава, че съобщенията за боеве в Авдийвка са преждевременни.  Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили са провели неуспешни настъпателни операции на 19 и 20 март край самата Авдийвка; в района на Авдийвка край Камянка, Северне (на 5 км западно от Авдийвка) и Бердичи; в северозападните покрайнини на град Донецк край Водяне и Первомайске; и в югозападните покрайнини на град Донецк край Маринка.  Милблогър публикува кадри на елементи от 20-та мотострелкова дивизия (8-ма комбинирана армия, Южен военен окръг), за които се съобщава, че се сражават край Маринка.

Руските сили не провеждат потвърдени наземни атаки в западната част на град Донецк на 19 или 20 март. Руски милиблогъри твърдят, че руските сили, а именно елементи на морската пехота, отново са се опитали да се придвижат към украинските позиции в югоизточната част на Вухледар (на 30 км югозападно от град Донецк) от района на дачата край Микилске. На 19 март говорителят на руската Източна група войски твърди, че руски мотострелкови елементи са унищожили украинска диверсионно-разузнавателна група край Новодарьовка (източна Запорожка област, на около 45 км западно от Вухледар).

Луганска област:

Руски източници твърдят, че украинските и руските сили са провели настъпателни операции североизточно от Купянск на 19 и 20 март. Говорителят на руската Западна групировка на въоръжените сили Сергей Зибински заяви на 20 март, че руските сили са отблъснали украинско нападение край Хрианиковка (на 14 км североизточно от Купянск) и че неуточнени артилерийски елементи, действащи в зоната на отговорност на 6-а комбинирана армия (Западен военен окръг), са унищожили три украински диверсионни и разузнавателни групи край Хрианиковка, Вилшана (на 12 км североизточно от Купянск) и Першотравневе (на 20 км източно от Купянск).  Зибински твърди, че руските сили са унищожили още две украински диверсионни и разузнавателни групи край Хрианкивка и Орлянка (на 22 км източно от Купянск) на 19 март. Руски милблогър твърди, че руските сили са напреднали край Хрианкивка на 18 и 19 март и че украинските сили са изтеглили силите си на западната (дясна) страна на река Оскил, въпреки че ISW не е видяла визуално потвърждение на тези твърдения.

На 19 и 20 март руските сили продължават настъпателните операции край Сватово. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили са провели неуспешни настъпателни операции край Новоселивске (на 15 км северозападно от Сватове) на 19 и 20 март. геолокационни кадри, публикувани на 20 март, показват, че руските сили вероятно са постигнали незначителни успехи северно от Новоселивске в близост до магистрала N-26.  Зибинкс твърди, че на 20 март елементи на 1-ва гвардейска танкова армия (Западен военен окръг) са нарушили ротациите на украинските сили на предни позиции край Котляровка (27 км северозападно от Сватово) и Стелмаховка (16 км западно от Сватово).

На 19 и 20 март руските сили продължават настъпателните операции в района на Кременна. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили са провели неуспешни настъпателни операции в района на Кременна и на 25 km южно от Кременна в близост до Диброва, Билохоровка, Верхнокамианске и Спирне. Геолокационни кадри, публикувани на 20 март, показват, че руските сили вероятно са напреднали до покрайнините на Макиевка (22 km северозападно от Кременна).  Геолокални кадри, публикувани на 19 март, сочат, че руските сили вероятно са постигнали незначителни успехи югозападно от Плошчанка (17 км северозападно от Кременна) Руски милиблогъри твърдят, че руските сили са напреднали западно от Червонопопивка (6 км северно от Кременна) и са провели неуспешни атаки в посока Макиевка, Ямполивка (17 км западно от Кременна) и Терни (17 км западно от Кременна) на 19 и 20 март.

--------

Сводка МО на Великобритания   (автоматичен превод)

  • През следващите седмици хиляди руски затворници, които са се сражавали за групата "Вагнер", вероятно ще бъдат помилвани и освободени. Набирането на затворници от Група Вагнер достига своя пик през есента на 2022 г., като на затворниците се предлага опрощаване на присъдите им след шест месеца служба.
  • Въпреки че приблизително половината от вербуваните затворници вероятно са били убити или ранени, доказателствата от Русия сочат, че групировката изпълнява обещанието си да освободи оцелелите.
  • В удостоверенията, издадени на освободените ветерани от Вагнер, се твърди, че те са одобрени с указ на президента Путин.
  • Тъй като на Вагнер вероятно вече е забранено да набира повече затворници, това напускане ще задълбочи проблемите му с персонала.
  • Освен това внезапният приток на често агресивни правонарушители с неотдавнашен и често травматичен боен опит вероятно ще представлява сериозно предизвикателство за руското общество, живеещо във военно време.

 

---------

Руските загуби:

https://t.me/besarabskifront/7397

780x1037.jpg

Редактирано от scaner
  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, scaner said:

Днес и утре китайският лидер Си Дзинпин ще проведе изключително противоречиви срещи с Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления. Изключително противоречиви във всяко отношение за китайския лидер, както във външнополитически, така и във вътрешнополитически контекст.

За да бъдем отново обективни, съществува една малка подробност, която трябва да се отбележи. Този съд в Хага, който е издал заповедта, за задържане, няма нищо общо с международния съд в Хага, който е правосъдния орган на ООН! Този съд няма никакви правомощия, да пристъпи към изпълнение на подобна заповед, защото, освен че няма желаещи, зад него не седи никаква международна или народна организация със статут, да го изпълни.

Та всьо ета, дарагие рускоезичньйе друзя и таваришчи, е пунта мара и храна за наивници и рибки...

 

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

7602 фалшиви български профила с общо над 267 000 последователи са премахнати от ТикТок след разследване на социалната мрежа срещу разпространението на неверни твърдения, на руска дезинформация и за нарушаване на вътрешните правила в нейните канали, съобщават нашите партньори от Фактчек България.
В доклада си ТикТок освен това разкрива и съществуването на организирана руска мрежа за разпространяване на невярна информация, която обхваща 1700 профила, достигащи до десетки хиляди потребители на територията на цяла Европа. Данните са базирани на изследване от периода 16 юни-16 декември 2022 г. и анализират начините, по които са действали дезинформационните кампании.
За повече, четете тук: https://factcheck.bg/mrezhata-za-ruska-dezinformaciya-razkrita-ot-tiktok-e-rabotila-i-na-balgarski/?fbclid=IwAR3O8ZCUu8YWhlPvqMEKQzo5jbKx0GjP3aCBn4i5TXnsEz5ZRFOg9S8O0gM

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...