Отиди на
Форум "Наука"

Химнът на МВР в епохата на чалга-културата


Recommended Posts

  • Потребител

ХИМНЪТ НА МВР В ЕПОХАТА НА ЧАЛГА-КУЛТУРАТА

доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист

Тази година се навършват 131 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Брумов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и първи председател на Министерски съвет. По този повод ръководството на МВР организира малко тържество в зала № 1 на НДК. В рамките на концерта прозвуча и новият химн на МВР със заглавие „Нашата полиция". Текстът е на Евтим Евтимов, музиката – на Тончо Русев, аранжиментът – на Пламен Велинов, изпълнителят е Веселин Маринов. Самият текст е:

Ако някой някъде предава/ моето отечество и слава, /ако клетвата за дълг прегази,/ моята полиция ме пази. /Ако някое продажно братство/ граби от народното богатство,/ истината днес е само тази,/ родната полиция ни пази./ Припев: Хора, подарете цвете,/ хора, запомнете ни добре./ Гордост е да служиш в редовете/ на България и Ме-Ве-Ре./ Ако някой вярата убива/ и престъпниците сам закрива,/ ако някой през лъжата лази,/ нашата полиция ни пази./ Припев: Хора, подарете цвете,/ хора, запомнете ни добре./ Гордост е да служиш в редовете/ на България и Ме-Ве-Ре.

Текстът е изграден на базата на контраста, характерен за подобен род текстове. В двете крайности на скалата се подреждат съответно думите: в негативната част - предавам, грабя, продажен, престъпници, лъжа, в позитивната – отечество, слава, клетва, истина, гордост, вяра. В този позитивен ред от думи се включват и съчетанията: моята полиция, родната полиция, нашата полиция, както и съкращението МеВеРе. Градирането – мой, роден, наш, включваш личността в общността и сливането й с нея, е особено сполучлив похват на автора на текста.

И тъй като най-неочаквано за духа на празника и празничното настроение на хората от бранша поръчката за обругаване празника на полицията трябваше да бъде изпълнена с участието на някои медии, за по-голяма достоверност се включиха и аналогии с времето на Маяковски в Съветския съюз и песента за Кремиковци у нас за алюзия с времето на социализма в Съветския съюз и в България. В асоциативен план тя трябва да свърже в съзнанието на зрителите на „Шоуто на Слави" действията на днешната полиция с действията на милицията от времето на социализма. Твърде плитка политическа манипулация, но тя имаше своето въздействие и именно този факт ме подтикна да напиша текста. Естествено е въздействието главно върху публиката на Слави Трифонов и шоуто му, този път поднесено от критика Иво Сиромахов на 5-и и 6-и юли 2010 г. След това заглъхна като въздействие. Именно повторението на 6-ти юли ме накара да се усъмня в искреността на критиката, още повече, че тя беше включена и в сутрешното предаване „Денят е прекрасен" на 6-и юли 2010 г., пак с участието на Иво Сиромахов. Т.е. в рамките на един ден в две предавания на една и съща телевизия се обсъжда обругаването на химна на МВР. Подобна експанзия върху съзнанието на зрителите и обсебването му със сигурност не е случайна. Подобно целенасочено въздействието има ясен поръчков, при това за съжаление – политически, характер.

Иронизирането на т.нар. от Сиромахов „нежни" полицаи, т.е. балетистите, които представяха фона на песента, изпълнена от Веселин Маринов, също не е на мястото си, защото в изпълнението имаше и лека маршировка, и отдаване на чест и стилизирани според изискванията на хореографията резки движения, наподобяващи част от действия, свързани с функциите на полицията.

Аз лично предпочитам да направя сравнение не с времето на социализма (защото историята на България не започва и не завършва със социализма), а с по-далечната българска история и затова ще цитирам текст от албума на випускниците на 49-ти Витошки випуск на Военното на Н.В.Училище през 1930 г.:

За теб дойдохме тук, Родино,/ от всички твои кътове./ На теб да служим, татковино,/ кат смели, верни синове./ И всеки миг сме ний готови/ над теб да бдиме със любов./ Родино, твоите окови/ ще скъсаме при бойни зов./ Готови сме велико дело/ за тебе, майко, да творим,/ Съдбата твоя ние смело/ с венци и лаври ще дарим./ Ние криеме във себе сили/ и огнен дух над нас витай./ Гърди си в броня сме обвили/ заветът роден в нас сияй.

Смелост, вярност, преданост, любов към родината – това са ценностите, възпитани във Военното на Н.В.Училище. Текстът е наситен с думи с висока емоционалност, които поддържат атмосферата на приповдигнатост, боен дух и дълг. Ще повторя – и морален дълг към родината, която се свързва със светия образ на майката.

А ето и марша на Военното на Н.В.Училище, за да се потопим в атмосферата на Училището. Текстът е на Михаил Йовов, музиката – на Т.Шагунов:

Светиня си за нас,/ светиня си за нас, светиня си/, ти, роден дом свещен,/ за наший мощен дух кален./ Ти учиш ни на дълг и чест,/ да любим наши цар-герой,/ за наш народ и край рожден/ да журтвуваме живота свой./ В тебе ние за първи път/ раздвижваме сърцата си/ за славата на бащин край/ за гибелта на вси врази./ Народът ни, потънал в своите тъги/ научи ни да бъдем страж,/ да го браним срещу врага.

Независимо от известни грапавини в поетичен план като ритъм и др. маршът дава представа за ценностната система, възпитавана в Училището. Подборът на думите е от сферата на морала – дълг, чест, възпитаваните качества – дух кален, светиня, жертване, живот, враг, браня, бащин край, страж. Подбират се думи с висока интензивност на емоционалното въздействие, ориентирани в позитивната скала – мощен дух, светиня, слава, страж, браня. Свързани в асоциативен план, тези думи оформят образа на бъдещия офицерски корпус в България, предан на страната си, готов да жертва живота си в отбраната на държавата от евентуални външни врагове, в чиято представа народ и роден край са едно неотменно цяло, а Училището – светиня за възпитаниците си, се свързва с представата за роден дом. Думата светиня е повторена три пъти в близък контекст за акцент.

С други думи химнът на Министерството на вътрешните работи „Нашата полиция" не е създаден на празно място, а се включва в утвърдена вече практика, мога да кажа и традиция. В българската история има подобни, да използвам модерната думичка, корпоративни, песни. Цитирах за аналогия текстове от другото силово министерство – военното, чийто министър уважи празника на полицаите с присъствието си на концерта.

Като сериозен контраст бихте могли да послушате текста и на някои популярни чалга-парчета, които се срещат в изобилие в нета -

или http://www.youtube.c...5c1IX1xNNg&NR=1 . Ще се въздържа както от сравнение с изкуството, подплатено от силикона, така и от коментар и анализ, но едно е вярно, че поколението, възпитано в духа и примитивизма на чалга-културата и Big Brother няма шанс да се възторгне от думи като отечество, слава, гордост, служа, пазя, МеВеРе, моята полиция, родната полиция, нашата полиция. Този факт пък трябва да ни накара да се позамислим за ценностната система на младите хора в България и източниците на формирането й. Защото е въпрос именно на възпитание признаването и осъзнаването на полицията като наша, родна и моя.

Заедно с това трябва да признаем, че когато музиканти с класическо музикално образование като членовете на Ку-ку бенд с цел да разширят публиката си се принуждават да вмъкват и чалгата в развлекателното шоу, вече не става дума за естетически вкус в забавната музика, а за сериозно слизане надолу в естетическата скала с комерсиална цел. Така че когато Иво Сиромахов критикува текст на една друга професионална общност извън шоубизнеса, би било добре да се вгледа в текстовете на шоуто, в което сам участва, защото трудовият делник на полицаите съвсем не преминава в атмосферата на силикона, скечовете със задължителен сексуален подтекст и прожекторите. Празникът на полицията беше само малка емоционална пауза в упоритата, ежедневна битка с престъпността. И едва ли заради една политическа поръчка трябваше да огорчава общността и да се внася осъзнат дисонанс в празника й. Друг е въпросът, че се натъкваме на случай, доказващ по неуспорим начин прословутото неумение на българите да се зарадваме на нещо добро, на нещо създадено като позитивно послание към хората от общността.

Политическата манипулация чрез медиите и особено чрез магнетичното въздействие на звука, подкрепен с видео, чрез телевизията и нета не бива да се подценява като целенасочено въздействие върху съзнанието на публиката, за което свидетелстват клиповете с химна, които веднага се появиха в нета. В придружаващите текстове се срещат иронични, поставени в кавички изрази, като „мегахита" или „мегахита" на лятото. Просто използвана стратегия на омаловажаването, обичайна политическа манипулативна стратегия.

Ясно е, че трябва да изминат още години, за да се отдалечим от спомена за социалистическата милиция и вицовете, с които хората си отмъщаваха за страха си от системата и да започнем да мислим със съвременни мащаби, да придобием манталитета на хората от съвременните развити демокрации, в които полицията заема достойно и уважавано от гражданите място в обществото.

Имам кураж да мисля в тази посока, защото присъствах на концерта, помня атмосферата, която витаеше в залата, усмихнатите лица на присъстващите, които честитеха празника на полицаите, съвсем доброжелателно. Имах и два повода във връзка с анализа на своя книга да потърся справка в Министерството на вътрешните работи. Удиви ме точността и акуратността на изпълнението, все още неприсъщо за повечето държавни служби в посттоталитарна България. Разбира се става дума за процес, който започна с новото управление на Министерството на вътрешните работи и личния принос на министър Цветан Цветанов. Този процес, който включва и запознаване на гражданите чрез медиите с трудната професия на полицая, ще продължи и трябва да бъде подкрепен от обществото ни, от всички нас, защото е позитивен. Нали в случай на неприятен личен инцидент ще се обърнем за помощ именно към полицията, към нашата полиция.

Самия химн на МВР можете да видите тук -

post-6780-1278660922,6158_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това откровено бездарие беше осмяно в блогове, форуми и коментари из целия нет. Мой познат каза, че да се пишат химни в България днес е все едно да се слага черешка върху кофа с помия. Като помисля обаче, че авторите на това чудо са Евтим Еввтимов и Веселин Маринов, тези титани на посредствеността, истинта е още по-досадна. Става дума не за черешка, а за някаква завършваща нечистотийка. Кич на годината.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Т.нар. "осмиване" е от хора, които предпочитат чалга-текстове, нали? Цитирала съм два, има много в нета. Прочетете текста и тогава пишете - за помия, за посредственост и за кич. И още - от хора, които не знаят, какво е политическа манипулация и още по-малко - политическа поръчка. Цялата манипулативна мрежа на БСП е вдигната не в бойна готовност, а в бойно действие. Оттам е т.нар. "осмиване", защото действията на полицията поразбъркаха плановете на корупционните мрежи и то само за една година.

Кой се дразни от изрази като: "нашата полиция ни пази". Това ли е посредственост? Знаете ли, какво е отношението на гражданите към полицията в развитите демокрации? Аз познавам това отношение от Дания и Германия, но то ми стига. Гражданите уважават полицията си, помагат й и разчитат на нея.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И един въпрос: Как би трябвало да изглежда текстът на песен, отнасяща се до една професионална общност, все едно дали става дума за служители на "Техномаркет", МТel, google? Какви думи трябва да съдържа, за да не бъде окачествена като "бездарие"? И какви думи трябва да съдържа, за да се свързва с професионалната общност? Аз посочих примери от друга сфера, от професионалната общност на армията ни, при това съвсем съзнателно съм заобиколила историческия период на социализма.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Моля? Изобщо не става дума за някакви чалгомани, чалга е самият "химн". И нямам предвид нищо извън естетическата му стойност. Тя клони към минус безкрайност. Нормален човек не може да хареса тази песен. По дяволите, самият аз не мога да я понасям. Става дума за музика и текст, не за политика. Няма сила на света, която да може да убеди нормален, здравомислещ и що-годе музикално изкусен човек, че това е произведение на изкуството. А все пак се имам за що-годе грамотен слушател. Песента на Евтимов и Маринов е подигравка с полицията ни. Антиреклама.

Едно е сигурно: добър текст на песен не бива да включва трафарети като "истината днес е само тази" и лесни рими. Мелодията, по която ще се пее за полиция или друга въоръжена сила, трябва да е маршова, парадна, а не естрадна. Това са очевидни неща, просто няма какво да се умува върху тях.

Ето един добър пример за маршова мелодия:

Колкото до пропагандата - на нашите ченгета в момента им трябват успехи и заплати, а не песни. Ако нещо в цялата работа намирисва на соц - това са Евтимов и Маринов с техния златноорфеевски патос.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е песен, насочена към една професионална общност. В този смисъл е корпоративна като характер. Такива примери вече съм посочила от по-далечната история на България, за да изключим социализма и сравнението с него като исторически период. Какво й има на музиката? Композиторът е един от добрите български композитори. Песента има лесно запомняща се мелодия, при това приятна за слушане. Текстът съдържа думи, ползващи се с висок престиж в професионалната общност. Този принцип е важен при съставянето му. Въобще правите ли разлика между организираната манипулация в нета и мнението на професионалисти? Мнение на оперен певец, посветил живота си на италианското белканто, не е мнение на човек от забавния жанр, защото песента, предназначена за груповата общност, клони към него. Тя съзнателно използва ефекта на приятната, запомняща се мелодия и е написана в 2/4-такт, защото се отнася именно за професионалната общност на полицията. Не виждам професионални аргументи за отричане - нито при текста, нито при мелодията. И ако с музика и теория на музиката съм се занимавала в ранното си детство, то с политически текст и то в посттоталитарния период се занимавам, съм принудена да се занимавам, през последните 20 години като политически лингвист. Самата наука се роди в Германия през 1994 г. под натиска на обществените събития там.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тоест тази песен ти харесва? Ако е така, прощавай, но тя е предназначена за музикално напълно непретенциозни хора, да не кажа друго.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Успехите на нашата полиция ще дойдат не само със съвременното й въоръжаване, макар че и то е важно, а и с обучението й, защото ЕВРОПОЛ не е празна дума. Обучението впрочем се отнася до всички сфери на обществения ни живот, които трябва да се придвижат към европейските стандарти. Нали уж сме европейска страна, защо не отговаряме на европейските стандарти? Колкото до заплатите, сега, точно в икономическата криза, сигурно трябва да помълчим. Заплатите на полицаите са такива, каквито са и на българските учени. Сигурно ще добавите - "ако има такива". Може и да има, знам ли? Понякога в тъмнината проблясват ярки лъчи, макар и за кратко.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Говорехме за така наречената песен, химн или каквото там е. От музикална гледна точка и като текст - страшен провал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тоест тази песен ти харесва? Ако е така, прощавай, но тя е предназначена за музикално напълно непретенциозни хора, да не кажа друго.

Няма защо песента да ми харесва или не. Тя е предназначена за друга професионална общност и между другото има за задача да я обедини. Пак казвам, че не е нещо ново или неочаквано, още по-малко трябва да се свързва със социализма. Не виждам защо приятната мелодия в маршов ритъм трябва с оглед на "претенциозността" да се свързва с нещо друго извън сферата и ежедневието на полицая. В училищния си период съм се занимавала с музика, свирех на пиано в Детска музикална школа, учила съм и малко теория и солфеж, но равнището ми е на среднотрудните сонати на Хайдън и Бетовен и сонатините на Моцарт. Затова посочих пример със завършилите Музикалната академия музиканти от Ку-ку бенд, които яко жулят чалгата /тя има и текстове, нали?/ и да, ще го напиша, примитивните балкански ритми, за да печелят публика. И с комерсиална цел, разбира се. Затова и изпълняват партийни поръчки, за които се плаща, права ли съм? За да пренастроят нагласите на съзнанието на нищо неподозиращия зрител на шоуто. В науката това действие се нарича манипулация. Тя е политическа, не друга.

Не мога да разбера, защо използваш емоционални оценки, а не аргументи от музикологията или съставянето на текстове на песни. На редовия полицай и музиката и текстът се харесаха. Зала № 1 беше пълна с полицаи и роднините им. Аз нямам роднини полицаи. Бях там, защото следя по-значими обществени събития. Като учен изследвам съвремието и използвам метода на включено наблюдение.

Лошо ли е, ако хора от една професионална общност си имат обща песен, която ги свързва в едно? Трябва да излизам и нямам възможност да цитирам песни на композитора, станали любими на българите, но ти би могъл да се поразровиш в нета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е песен. Произведение на изкуството. Следователно е напълно естествено за нея да може да се говори емоционално, така че не виждам защо това трябва да те притеснява. Не става дума дали ченгетата могат или не могат да имат химн, а че конкретно този опит за химн е бездарен. При това не го казвам само емоционално - защото определено имам опит и в правенето на музика, и в писането на стихотворни текстове.

А че сама си противоречиш ненужно, се вижда и от километър; един постинг по-нагоре мелодията беше приятна, сега пък песента нямало защо да ти харесва или не. В крайна сметка никой не е казвал, че ученият няма право на вкус в музиката. И увертюрите на Люли не са предназначени за мен, но ми харесват. И това се дължи на техническите умения и вдъхновението на композитора. Пък и на теория музиката е адресирана до всекиго, следователно всеки трябва да може да я оцени.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Песента на Евтимов и Маринов е подигравка с полицията ни. Антиреклама.

Глишев, пропускаш и Тончо Русев. Той може и да е голям композитор, може и да има големи хитове в миналото, но тутакси трябва да спре да пише музика! Стига бе хора, Пол Макартни почти не издава албуми, защото очевидно с годините се е поизчерпал, но Тончо Русев бълва песни на конвейер!

За мен песента е халтура. Клипът пък е откровено нелеп с тоя балет "полицаи". Въобще не се връзва с внушението, което би трябвало, а и иска да постигне.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Става въпрос за оценка от гледище на професионалната общност. След като аз съм учила, макар и като дете, класическа музика, това не означава директно, че всички полицаи трябва да бъдат задължени да слушат класическа музика. Въобще не си противореча. Че музиката е приятна, няма спор, но не аз съм човекът, за когого е музиката и да бъде прехласнат, без да има предвид всичките аргументи, които изложих по-горе, а те са именно професионални в текстов план. На мене и текстът, и музиката ми допадат. Те са професионално създадени. Ако са спазени изискванията за насоченост към професионалната общност и песента се харесва от нея, значи е постигнала целта си. Самият Веселин Маринов пя доста вдъхновено и имаше бурни аплаузи. Имам привилегията на личното наблюдение, а то е именно такова. Така че едно са манипулативните мрежи, които трябва да дискредитират, разбира се министър Цветанов, кой ли се сеща за "ченгетата", важна е политическата поръчка, ГЕРБ да не се меси в корупционните мрежи и да не ги разкрива чрез работата на полицията, нали?

Музиката на Люли и въобще предкласиката има още по-малко почитатели и от класическата музика. Едва ли полицаите слушат Люли от сутрин до вечер. Ние можем, защото нашата работа е друга, ние сме в нета и не общуваме с престъпници, когато сме в нета.

Ежедневието на полицаите е друго. Те не са сигурни, че когато отиват на работа, ще се върнат при семействата и децата си. Това е рискова и много тежка професия, която умишлено се омаловажава в нашето общество, именно защото още не сме се измъкнали от социализма като мислене. Защо един датчанин или един германец уважават полицията си? Защото обществото е на друг етап на развитие, който бих нарекла - СЪВРЕМЕНЕН.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"...защото определено имам опит и в правенето на музика, и в писането на стихотворни текстове..." Ако това наистина е така, моля те публикувай твоите текстове на песни, за да ги обсъдим като избор на лексика, предназначеност за определена аудитория и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Люли няма общо в случая, ползвах го като пример. Дадено произведение може да не е предназначено конкретно за нас, но пак да имаме преценка за него като качество. Дето вика Михов - оценката за този опит за химн е ясна. Колкото до текстовете ми - към част от тях имаш линк най-ниско в подписа ми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз чух тази песен без да имам предварителна информация (рядко гледам телевизия) и реших, че това е някакъв майтап в стил ретро . Чак след като прочетох коментарите загрях, че било истински химн. :doh:

Казват, че Веселин Маринов изпаднал в депресия...Какво да се прави, доста се е изложил.

Полицията трябва да се уважава, именно заради уважението към нашата полиция и държава трябва да се признае, че това произведение не става .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Слаба ракийка е кръчмаро-частушковия Веселин Маринов пред химна на ГЕРБ. tooth.gif

http://www.youtube.c...h?v=RoPND_UDRWU

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

....

Защо един датчанин или един германец уважават полицията си? Защото обществото е на друг етап на развитие, който бих нарекла - СЪВРЕМЕНЕН.

Уважаема госпожо,

Осмелявам се да допълня списъка на споменатите нации с британците. Те също изпитват силно уважение към полицията си. И песни за тях пеят...

http://www.youtube.c...h?v=wwVV19Sr9iU

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да бъда справедлив, трябва и да кажа, че по принцип писането на подобни произведения е наистина трудно.

В случая, авторите определено не са се справили.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Получи се голям смях и мисля, че в МВР години ще се разказва как началниците гледаха от първите редове, потънали в земята. Особено високообразованите сред тях, просто си личеше, как не могат да си намерят място.

Сега музикалните дейности не са били никога полицейски приоритет, така, че това нещо трябва да се приеме откъм хумористичната страна, и толкоз. Няма никаква трагедия в края на краищата, стават бели сега.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля си че лоша услуга изигра на органите на реда тази песен. По принцип патриотичните песни възпяват някакъв подвиг, саможертва или победна война. В случая сякаш се подражава на руските военно-патриотични песни от времето на войните в Афганистан, Чечня и т.н.т.

Да ама руснаците имат какво да възпяват, те си имат техните войни, поражения, победи. При нас пък излиза като фарс...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И другото не струва. В последно време новините не звучат никак похвално за полицията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря на авторката на темата, защото някък в суматохата съм пропуснал този, това, туй, ъъъ как му се вика на тази чудесия? Халтурка, кич, напаст божия, бич божи? Искам да благодаря на Веселин Маринов за това, че го има. Нека да иляди! А балета?! Уникални!!! Можели такава гаргара с родната полиция? Тя ги пази, те повръщат отгоре и. Грешния човек биха наскоро. Отнесе го човека-глас, а е трябвало др. Ефтимов да навестят в късна доба.

Чудесен атестат впрочем за свършеното от полицията в последните 20 години. Ако съдим по песничката автора е нямал много материал за вдъхновение. Да живее чалгата, дами и господа, за да имаме повод честичко да се смеем както сега!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Титан си ти, Стоедине, още неоткрит гений на пекинската оперна критика :)

Обче и бай Богданов изтрепа рибата с ACAB. Ашколсун, Богданов, пънко нема`а умре!

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...