Отиди на
Форум "Наука"

Какво друго да си построим, освен писта за Формула 1?


Какво друго да си построим освен писта за Формула 1?  

18 потребители са гласували

  1. 1. Какво друго да си построим, освен писта за Формула 1?

    • Айфелова кула
      0
    • Статуя на свободата
      2
    • Космодрум
      4
    • Китайска стена по билото на Стара планина
      2
    • Капалъ чаршия (покрит пазар)
      0
    • Още голф игрища
      0
    • Кула Биг Бен
      0
    • Дисни ленд
      0
    • Изкуствен остров в Черно море с хотел върху него
      3
    • Нова магистрала
      4
    • Музей на статуите от епохата на тоталитаризма
      1
    • Стрига нови градежи! Време е да бутаме!
      2


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Я да видим сега!

Аз съм за една нова китайска стена по билото на Стара планина. Китай е много далече и не мога да си позволя да отида до там. Затова нека Китайската стена да дойде до мен!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз си харесах последната опция - прекалено много простотии са изградени по България - кофти хотели по крайбрежието, незаконни лифтове и други такива. Време е да бутаме! Не сакам да стрОим, ами направо Seek'n Destroy!

http://www.youtube.com/watch?v=FoXicB3aUVk

Да не говорим още колко архитектурни безмислици ни предстоят - новия стъклобетонен проект между Художествената Академия и Галерията за чуждестранно изкуство, "Българският Лувър" и т. н. Може би е време група радикализирани естети да се хванем с бомби по молове, чалготеки и грандомански кич-билдунги с псевдокултурно предназначение. Нещо като Баадер-Майнхоф на архитектурното възмущение. С фалшивите стени на Царевец, просташки зографисаната "митрополия" на върха на Царевец и обидната за религиозните ми чувства "църква" на Рупите бих се заел сам. А ако някой взриви затъналата във въшки хижа "Вихрен" на Пирин, ще направи услуга на туризма в България.

Охо, днес е Девети септември. Ами таман време да преброим дивите зайци, които биха искали да препикаят, да нашарят със спрейове и накрая да вдигнат във въздуха бившия Партиен дом и целия набор от безобразни паметници на социализЪма, изтропани по лицето на иначе нелошата ни страна. Начело с паметника на съветската армия, египетския обелиск навръх Братската могила и летящата чиния на Бузлуджа.

(Ех, ако д-р Николай Михайлов четеше в БГ-наука, щеше да ме посочи като пример за "брутален десен сленг", но на него му е простено, той е висококачествено гуру ;)).

Явно тая заран съм в особено деструктивно настроение - ще да е от махмурлука.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Идва 2012 г. Трябва да се бутне това:

http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450gy250_734568.jpg

и да се върне това:

http://i40.photobucket.com/albums/e223/TheSeaDog/Fun/fyromwwii.jpg

Иначе просто е срам и позор, това е българският Арлингтън, сменен от ветровете на 20 век с една изключителна простотия.

Идват сто години от 1912....

post-727-054145100 1284014541_thumb.jpg

post-727-048857100 1284014698_thumb.jpg

post-727-024360900 1284014708_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ама това на снимката от в-к "Дневник", което предлагаш за бутане, какво представлява?

Добавих и още една опция - музей за статуите от епохата на тоталитаризма.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е т.нар. от vox populis "Шестокрилен пето..й", безумен социалистически паметник пред НДК, който беше сложен през 1981 г. на мястото на тези плочи. Там целия терен е бил казарма на Софийската пехотна дивизия, плочите са с имената на загиналите през войните.

Паметникът беше някаква модернистична щуротия с "портрети" на Паисий и Левски и с надписи: "Времето е в нас и ние сме във времето" и пр., та до славната победа през 44-та, разбира се.

Сега чувам, че искали да го възстановят.

Ако това стане, значи София не се управлява от Българи.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Народа никога не греши, хубаво име са му дали. Този паметник наистина трябва да бъде възстановен, загиналите във войните са несързмерно по достойни за уважение, отколкото някаква социалистическа простотия, при това получила такова звучно име.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Знаех че е имало паметник на загиналите през войните на това място, но чак сега видях как е изглеждал. Напомня ми на стената на загиналите във Виетнамската война. Бутнат е явно с хунвейбинска стръв. После малоумниците каскетлии вдигат там "пето...х-ка". Иначе по темата-писта за Ф1 не ни трябва, по-добре да построим АЕЦ Белене. Щото другите "умници" за 20г. освен молове един клозет не са построили.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

glishev тотално изпростял с оня пост горе, дано наистина да е от махмурлука. Но пък, съм чувал, че човек е най-искрен в пияно състояние.

Писта за Ф1 в България скоро няма да има. Просто нямаме инфраструктурата да поемем 300 000 човека за три дни на едно място, без да броим екипите на отборите с огромните им камиони. БЕ като дойде и види за какво става дума и ще се изсмее. Но, ако има частни инвеститори, които са твърдо решили да си вложат парите, нека. Ако това накара държавата по-бързо да строи магистралите и жп трасетата към София, лошо няма. Поне си имаме прилично летище.

На бутачите само едно ще кажа - първо постройте и тогава бутайте. Щото заличаването на мемориала от снимките на КГ125 е също толкова престъпление, колкото сегашните призиви за бутане. Крайно време е да започнем с надграждане и да приключим с бутането.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм, но имай предвид следното нещо:

Новият паметник е на мястото на стария. Как сега да възстановим стария? Защото мисля, че няма спор за нуждата от възстановяването му.

Новият паметник е безобразно грозен, лишен от всяка естетика. Може би за висоокообразованите специалисти значи нещо, но за гражданите на България, които минават покрай него, той е нещо като съвременна симфония - хаотичен набор от звуци.

Попитайте ги и ще получите в 99% този отговор.

Какво правим в тази хипотеза? Да запазим разрушенията на предния режим ли предлагаш? Ако паметникът не беше там, ОК, но той е точно върху мястото на паметните плочи.

Трябва да избираш. Или сега искаш да се дадат днес, в тая криза, народни пари за възстановяване на това недоразумение ли?

ПП

На Владая стои паметник, огромен, на 6000 разбунтувани хора, огромната част от които са си отишли след бунта по домовете. На по-малко от 2% от действащата българска армия. Къде са паметниците на тия, които бяха на Дойран?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Крайно време е времсто разни МОЛове и други перачки за пари , във време в което парите са по-малко и пералните ще стоят празни да се направят 10-15 крафеверми и други животновъдни ферми , та поне да има какво да ядем.

И с новите стара планина дето не стават от соя ,а няма месо , а за сирене не може само с палмово масло трявба вече и мляко.

Интерсно ми е да видя ефективността на 5 те мола Във Варна които вече имат освободени терени. Да не говоря за Бизнес парка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ще се случи в момента, в който тази дейност - производството, стане печелишва в България. Не съм икономист и не ми е никак ясно как.

Но и духът на народа трябва да си се подхранва от автентични, а не празни символи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросният паметник пред НДК досега съм го виждал на само на снимка. Минавал съм там неведнъж, но никога не ми се е набивал в очи и не съм го забелязвал. Идея си нямам какво представлява на живо и затова ще се въздържа от коментар дали го искам или не.

Що се отнася до паметните плочи, не съм много сигурен, че мястото им е там. Просто няма да се впишат в новата обстановка. Но че трябва да се възстановят като място за поклонение пред нашите воини, които са спечелили всички битки през войните на 20 век, спор няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мястото им си беше там, за съжаление тогавашните власти не се съобразиха с тях... а можеха и трябваше. :(

Тъжно е колко късогледи понякога са българите. Дори според тогавашните критерии българските победи бяха приемливи - те са срещу Турция, Гърция и Сърбия - все страни, с които и тогавашната българска власт имаше проблеми.

Уви, късогледство, съчетано с наглостта на творците от Тодор Живковото поколение.

Кой си ти, че да си позволиш да пипаш тези паметници, за да си монтираш творбата!!!

И къде, на м... си са днешните управници, които мъдрят планове за не знам си какви си харчения на пари върху същия тоя пето....., а не ги възстановяват?!?

Въпросният паметник пред НДК досега съм го виждал на само на снимка. Минавал съм там неведнъж, но никога не ми се е набивал в очи и не съм го забелязвал. Идея си нямам какво представлява на живо и затова ще се въздържа от коментар дали го искам или не.

Какво представлява сега е ясно - оказа се, че и 20 г. не може да изтрае, с такова качество беше направен, а кой знае колко грешна пара българска отиде и там...

Какво представляваще преди? Бетонна конструкция, увенчана с каменно крило, до което водеха надписи - от Паисий и Левски.

Хората веднага го кръстиха "шестокрилен пето..й" Защо ли?

Всъщност може би съм прекалено критичен - в светлината на по-модерни концепции за изкуството, може би...... не би пречел.

Но той е на мястото на Онези паметни плочи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пишман идеи са вашите.

Ясно е какво трябва да се построи - статуя на Премиера ни в позата на Родоския колос със слънчеви лъчи около главата. Само че по-голяма. Единият крак да е стъпил в Мизия, другият в Тракия, а по средата, където е чаталът, да стърчи връх Ботев. tooth.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

залагам гладиуса си, че следващият мащабен проект на правителството ще е космодрум, наречен "Бойконур" на името на славния ни вожд! :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бойконур е много съветско, какво ще си помислят за нас хората?! :tooth:

Ще го кръсти Бойк Канаверал, за да са доволни и партньорите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако може и от там да се изстреля, все пак Луната е доста по-голяма от тез 111х. кв. км. за Марс и Венера к'во да говорим. Абе хареса ми Бойк'анаверъл ;). Имаш мента!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На Аспандиат и Ласт Роман, поздрав от Партията и все така високо бойния дух, гответе се за нови подвизи, нашите хора винаги идват откъм гората (септември ще бъде май) :whistling:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=614410

ПП Чаталът не е на връх Ботев, а в Македония. Анатомично не е много издържано, но това, което е невъзможно за вас, е възможно за ББ :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, да почва се. Изборите идат след 2 г. Сега ще почне медийна атака, ще се напълним с негативни новини и с новини, създаващи впечатление за несправяне.

В последната година вече юрушът ще е пълен.

Ако не намерят начин да обясняват на хората подробно какво става, ще ги капичнат и тези.

После пак Доган/Станишев, но с нови лица и тъй... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако си отворим отделна политиканска тема, има какво да се каже и "за" (приятно съм изненадан), и "против" (неприятно не съм изненадан). Но гигантоманията струва пари, които не е редно да се дават за глупости. Да не говорим, че архитектурата лесно увековечава идиотизми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Я да видим сега!

Аз съм за една нова китайска стена по билото на Стара планина. Китай е много далече и не мога да си позволя да отида до там. Затова нека Китайската стена да дойде до мен!

Като се построят най-после магистралите ни (които имат историческа и археологическа стойност в най-старите си участъци), може и Китайската балканска стена. За прИмиера няма невъзможни неща, нали така?

Само едно ме притеснява... Ако вдигнем таз стена, ще се окаже, че северняци се явяват варварите и се вардим от тях, което хич няма да им хареса. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предлагам някъде на Бакъджиците да построим кръст, по-голям от този в Рио. Да се вижда отдалече. Да обозначава границата на Християнска Европа. Белким я опази от ислямизация.

А пък в София, на мястото на старата зоологическа градина, да построим православен храм, по-голям от този в Белград и по-висок от съветския войник в съседство.

Забележка: Дълго време най-големият действащ православен храм на Балканите беше в София. Наскоро Белград излезе начело.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...