Отиди на
Форум "Наука"

Паметник на Съветската армия в Борисовата градина


Recommended Posts

  • Потребители

Аз не виждам кич. А паметниците, за които говориш не е задължително да са едно място. ПСА си има място, цял ансамбъл даже, и смятам спора за излишен вече.

Ами то много хора не смят за кич също творчеството на Азис, Сашка Васева и ПайнерТВ. Втори е въпросът дали не е така. А за мястото на ПСА - в някой комбинат за цветни метали за претапяне. Очевидно компината няма да е другият безмислен софийски гигант "Кремиковци", защото него го разпарчетосаха и обраха преди това.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 509
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители

Ааа, не с лошо :) Ами ако ти се наложи да се разправяш наведнъж с цяла банда впиянчени спортисти-костовисти? :P

Пада другарят в смъртен бой.

Пада за теб, Монумент!

За да изгрее и стане той

малък червен прецедент!

:tooth:

В този случай някоя нощ другарите-комунисти на мястото на разбитите фигури на съветски воини, ще сложат на върха негова статуя. :tooth:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За паметник на вермахта съм за, макар че по очевидни външнополитически причини името не би трябвало да е предложеното от теб. Не за друго, ами със символите на победените е по-трудно да се работи. Но е факт че и от двете страни ан фронта загиват милиони войници, повечето от които са били патриоти воюващи за родината си. Така че независимо от това в името на каква политическа кауза са се били заслужават съответното уважение.

Османската и византийската армии нямат нищо общо с темата. Тези двете армии са воювали ефективно срещу България с цел да завземат териториите ни. Което не може да се каже нито за германската, нито за съветската армия. Първата ни е била съюзник докато са били на наша територия а втората е изпълнявала решение на великите сили по разпределението на света, без да влиза в сражения с Българска войска (дефакто също като съюзник, въпреки формалното обявяване на война). Политическите последствия не са предмет на настоящата дискусия. Хайде тук да се ограничим върху паметниците на армиите/войниците.

Така че дали ще един добър компромис паметника на съветската армия да бъде преместен на някое войнишко гробище, а срещу него да бъде изграден такъв на загиналите немци на балканския полуостров през ВСВ?

Мемориала направен от Франко е точно такъв - общ пометник за всички паднали във войната. Що се отнася до турската и виз. армии, техните лидери са имали права, при това много по-големи от тези на съветската и германската. В симсъл, че Василий ІІ и Мурад І, като царски зетьове са имали някакви права на върху бълг. трон. съветската армия не е воювала с нашата просто защото България е капитулирала. Но ако нашата армия се беше опитала да опази границите на страната си, то едва ли всичко шеще да е мирно. А с германската армия нашата е воювала съвсем ефективно.

Войниците са воювали, но въпросния паметник не е на войници. На него не пише иманата на загиналите, както на останалите войнишки паметници.

А за местене на паметника - ами да го преместят в Киев. Украинците много ще му се зарадват. :tooth:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така че дали ще един добър компромис паметника на съветската армия да бъде преместен на някое войнишко гробище, а срещу него да бъде изграден такъв на загиналите немци на балканския полуостров през ВСВ?

Това са глупости и то големи. ПСА не е войнишки и поради това няма начин да се изгради на войнишко гробище. Пък и как си го представяш, тоз монумент на което и да е войнишко гробище? Че нали ще засенчи с грандоманията си обикновенните войнишки паметници, където почиват наистина войници. А пък от паметник на германци точно там не само няма нужда, а и ще бъде голям скандал (но не това е важното). Войнишките паметници са на войници, не на армии, точно това не можете да разберете поддържниците на ПСА! Ако вземем да прекръстим ПСА, на Паметник на Съветския Войн (ето че стана ПСВ ;)), ще трябва да обясним защо в центъра на София има такъв паметник. Воина затова е воин, че изпълнява заповеди и затова загива, ама няма съветски воини загинали на наша територия (поне в бой). А пък и как ще се върже цялата композиция, със селянката, работника, Батман и Дядо Мраз (упссс грешка ;), ама не е грешка, всичкото са измислени персонажи!).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А друго решение е неприемливо за друга част от Българите. До кога някоя (която и да е) по-гласовита група с ярки политически пристрастия ще разделя обществото ни(независимо как се казва ей така от раз се сещам за 3-4 подобни)? Защо конкретно вие тук които пишете в този форум, конкренто не се хванете да потърсите приемлив компромис който да ни обедини, а търсите начин да се делим пак на "комунисти" и "демократи", на "русофили" и "русофоби", на сини и червени и тнт. Ясно е че негативизма е една силна наша черта на която се дължат повечето ни проблеми. НО хайде да се пробваме да надскочим недостатъците които ни спират. Така че спрете да мислите негативно или деструктивно за паметника на съветската армия. Спрете да го гледате в негативната му светлина, а потърсете позитивната. Не за друго, ами докато търсим за какво да се заядем и да си намираме "кусури" никога няма да дръпнем от положението в което сме. Ето за този мироглед демонстриран в тази конкретна тема казваме: "Хубава работа ама Българска".

Защо трябва да е приемливо за всички? Какъв ще да е критерия? Аз предлагам да си е исторически. Без гласовити групи и пристрастия. РККА не е дала и един войник жертва в бой на територията на България. РККА не е освободила България. Значи не е войнишки и не е освободителен, нали? Компромиси, освен че не са нужни са вредни. Компромисите раждат деленията. Не е въпрос на негативизъм, а пак на факти, Португалеца се вкопчва в идеята, че това ще наруши туристопотока (от Латинска Америка и т.н.), че как, като боядисването го покачи? Аз сериозно питах, дали да не си боядисаме всички руски паметници (че ако го направим с българските серизен 'лобут' ще падне върху бояджиите, както и за руските, а ако някои посегнат на войнишките не ми се мисли!).

Ти също пишеш във форума, дай идея. Но приемайки истините. Пак повтарям не е въпроса в делението или квалификациите. Но си е въпрос на лична позиция.

Я с'я да потърсим позитивната. Търся, търся и не намирам (въпреки отзвука не смятам, че периодичното му боядисване е позитивна, пък когато (и винаги) там се пишат сума ти мръсни думи нямаше никакво отразяване, а и ти си мълчеше, както и Португалеца 9как ли е обяснявал надписите на туристите?). Защо тогаз не повдигнахте тоз въпрос? ся за сведение има и други такива паметници, но къде сте вие? Когато се демонтира паметника на Ленин така ли смятахте? Ще питам директно Португалеца: на паметника на св. София води ли туристи? Е ако си седеше/стоеше там Лебин щеше да е друго!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може да е исторически, а може и да е чисто демократичен критерий. Просто трябва да харесва на мнозинството постоянни жители на София. Обществен дебат в града, приказки и от двете страни, а накрая гражданите решават. И дебатът се свършва. Ето, сега идва изборно време, урожайно време, дето се вика. Таман за момента. А хубавите исторически аргументи могат да се включат в дебата за да се изясни каква точно стойност има или няма паметникът. Така покрай другите язви на града хубаво да се разгледа и тази.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Напротив, ние сме сред воювалите с Германия! Но пак поради съображения на СССР и новата власт, не само че не се оплакваме, ами и македонизираме Пирин!!!

напротив, ненапротив, но ние не стоим от страната на победителите на масата на преговорите; Стоим от страната на загубилите.

А българите преди да бъдат наричани фашсити, са денационализирани за да бъдат направени южни сърби.

Виж как се посрещат българските войски в Македония, виж как се посреща българския цар в Скопие (бях дал спомените на един български археолог и историк в една друга тема)..Ако отвориш смомените на църношанов и други автори от Македонски корени (от макекедония) ще видиш че Македония и преди 1941 година е българска (по дух).

След това тези хора стават македонци, само и само да не са сърби (защото не могат да станат българи - те са преследвани от сръбските комунисти и македонските им протежета, и поради антибългарския реваншизъм /такъв съществува, защото ние сме "били" сърбите през войната, и сме "фашисти" и "окупатори"- демек/

Забравяш предходния войната период. Така, че голямо значение няма това, с кого сме били. Да не говорим, че е можело да бъдем премазани тотално.

Преходния период е едно, друго е за ръкопляскаш и да приемаш с абсолютно мнозиство за война със целия останал цивилизован свят..

Всеки, които не е идиот би следвало да си гледа гледа интереса без знание с кого е бил..

К'во значи "премазани тотално"?

Какво щеще да се случи в случай на "въоръжен нетралитет" т.е. при необявяване на война на великите сили?

През март 1941 г.:

1/ СССР и Германия са в съюз.

2/ Югославия е на косъм от Тристранния пакт;

3/ Румъния е с немците.

4/ Немците идат.

5/ България има да взима територии от Гърция и Сърбия и просто няма начин да воюва с Германия, за да ги пази за последните две изключително долнопробно постъпващи дори по политическите критерии страни..

Какво се очаква от България?

Каквото направиха други хора и народи, по-умни от нас: Неутралитет, последван от хитлеристка окупация..

А разделянето после след войната няма нищо общо с това кой с кого е бил. Съображенията са съвсем други. Ето една Румъния - 600 000 човека загиват във война със СССР, а получава Трансилвания и става една от най-големите държави в Източна Европа.

Има огромно значение кой срещу кого е воювал; Унгария трябваше да бъде наказана, поради което Румъния взе Трансилвания.. Ако бяхме изпратили войски на Източния фронт, то днешна България щеще да е с територия от не по-голяма от 80 000 квадратни километра..

България не воюва, но за сметка на това получава насилствена македонизация чак до Родопите.

В България нямаше прозападна опозиция по време на войната; Страната не беше прозападно ориентирана; България седна на масата на преговорите на загубилита страна. Не знаем как би се развил македонския въпрос и изобщо съдбата на България, ако тези постановки бяха други.

Ето хипотетичен вариант: на конференцията Х се ревашава в тази конфигурация (Гърция и България - бивщи противници на Райха), да бъдат в сферата на Английските интереси.

Друг вариант: Чърчил решава (неговото мнение натежава) инвазията да се извърши през Балканите..

Друг варинт: прозападно настоената бивша опозиция има тежест и място в бъдещото управление (в Полша тя е избита при завладяването и ликвидирането на Полша от СССР и Германия през 1939 година)

Друг вариант: Югославия , ставайки част от тристранния пакт - влиза във война със Великите сили, и другите момчета

След войната Югославия престава да съществува. Македония става свободна страна (свободна от Югославия) "народнодемократична" или "не" (няма значение), и се сближава с България - нещо естествено.

Друг вариант - създава се славянска федерация от страни с българско участие (вкл Софийска България), в която на македонските българи се признава правотото им да са българи, да се самоопределят (хипотетчен случай, при който българите сме от "добрите", а не "сме фашисти и окупатори").

И тоя, дето е вдигнал шпагина на паметника, символизира точно тоя диктат!!

Има различни мнения, но да, ако гледаме епохата, и контекста и мотивите на построяване, то би могло да се каже и така..

Толкоз ли е сложно да се проумее, че това си е чист комунизъм и както руския народ е страдал от него, така и българския. Това няма нищо общи с Русия изобщо или днес и който не го разбира е много късоглед.

Това е така, но тук не са важни мотивите на тоя който го строил..Войнишките паметници, в никоя цивилизована страна не се разрушват (знаеш го, предполагам)..Как искаме да ни приемат като цивилизовани хора, ако го направим?

/Нямам против този паметник да излезе от списъка на войнишите паметници, тогава бих дискутирал по въпросите защо, какво и как../

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно, че паметниците на РККА не са в "безопасност" на територията на самия СССР. Към информацията на Слава, можем да добавим и тази:

"В Херсоне исчез памятник советским воинам. Коммунисты возмущены"

http://podrobnosti.ua/criminal/2011/07/04/778635.html

Оказва се, че явно ние сме най-ревностни пазители на съветското наследство!

Бравос!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интересно, че паметниците на РККА не са в "безопасност" на територията на самия СССР. Към информацията на Слава, можем да добавим и тази:

"В Херсоне исчез памятник советским воинам. Коммунисты возмущены"

http://podrobnosti.ua/criminal/2011/07/04/778635.html

Оказва се, че явно ние сме най-ревностни пазители на съветското наследство!

Бравос!

Аз лично не ща да се сравнявам с братята руси :) Малко са "дивички" :)

Soviet military MONUMENT in Austria

http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&hs=bAR&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=np&biw=1024&bih=636&q=Soviet+military+MONUMENT+in+Austria&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&oq=Soviet+military+MONUMENT+in+Austria&aq=f&aqi=&aql=undefined&gs_sm=s&gs_upl=381429l381429l1l1l1l0l0l0l0l238l238l2-1l1

http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&hs=bAR&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=np&biw=1024&bih=636&q=Soviet+military+MONUMENT+in+Germany&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&oq=Soviet+military+MONUMENT+in+Germany&aq=f&aqi=&aql=undefined&gs_sm=s&gs_upl=18540l21483l0l7l7l0l6l0l0l163l163l0.1l1

Soviet military MONUMENT in Germany

http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&hs=Tpl&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=np&biw=1024&bih=636&q=Soviet+military+MONUMENT+in+Germany&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&oq=Soviet+military+MONUMENT+in+Germany&aq=f&aqi=&aql=undefined&gs_sm=s&gs_upl=499877l501278l0l7l7l0l6l0l0l123l123l0.1l1

http://www.war-memorial.net/Soviet-War-Memorial-in-Berlin-%28Tiergarten%29-1.36

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C_%28%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%29

Реставрация

Осенью 2003 года скульптура воина была разобрана и отправлена на реставрацию. 2 мая 2004 года отреставрированная скульптура вернулась на своё прежнее место.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ник, за паметника във Виена, Глишев поясни достатъчно ясно. Очевидно не е любим и на виенчани, но какво да се прави - Австрия до 1955 г. е окупирана, а след това е наблюдавана и задължена да спазва "вечен неутралитет", т.е. СССР продължава да има своя сфера на влияние там. Неслучайно съветските и нашите другари предпочитаха австрийските банки. ;)

Всъщност въпросът е дали и доколко върху Австрия продължават да тегнат договореностите от Студената война? Новини като тази ме карат да си мисля, че продължават, прочети я, има и за тамошния паметник: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=444&sectionid=4&id=00005

А за Германия? Всичко, което казах за Австрия, окупацията и договорките с победителите, важи стократно за Германия! Върху немския народ е стоварен и огромен комплекс за вина и не знам кой ще е този, който ще се осмели да говори против паметника на РККА. Веднага ще бъде изкаран по-голям нацист от Хитлер.

Естонците също са много цивилизован народ, но преместиха своя. А нашето положение е по-близо до естонското, не до немското.

По-интересното е друго в "моята" новина. От нея оставам с впечатлението, че в бившия СССР за паметниците на армията му милеят отново главно и предимно комунистите. Уж РККА е на целия съветски народ, пък само комунистите вдигат врява. Е, вероятно и национал-комунистите, каквито имаме много и тук.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо трябва да е приемливо за всички? Какъв ще да е критерия? Аз предлагам да си е исторически. Без гласовити групи и пристрастия. РККА не е дала и един войник жертва в бой на територията на България. РККА не е освободила България. Значи не е войнишки и не е освободителен, нали? Компромиси, освен че не са нужни са вредни. Компромисите раждат деленията. Не е въпрос на негативизъм, а пак на факти, Португалеца се вкопчва в идеята, че това ще наруши туристопотока (от Латинска Америка и т.н.), че как, като боядисването го покачи? Аз сериозно питах, дали да не си боядисаме всички руски паметници (че ако го направим с българските серизен 'лобут' ще падне върху бояджиите, както и за руските, а ако някои посегнат на войнишките не ми се мисли!).

Ти също пишеш във форума, дай идея. Но приемайки истините. Пак повтарям не е въпроса в делението или квалификациите. Но си е въпрос на лична позиция.

Я с'я да потърсим позитивната. Търся, търся и не намирам (въпреки отзвука не смятам, че периодичното му боядисване е позитивна, пък когато (и винаги) там се пишат сума ти мръсни думи нямаше никакво отразяване, а и ти си мълчеше, както и Португалеца 9как ли е обяснявал надписите на туристите?). Защо тогаз не повдигнахте тоз въпрос? ся за сведение има и други такива паметници, но къде сте вие? Когато се демонтира паметника на Ленин така ли смятахте? Ще питам директно Португалеца: на паметника на св. София води ли туристи? Е ако си седеше/стоеше там Лебин щеше да е друго!

Митак, паметникът е войнишки, защото е посветен на армия, не на отделен човек или идеология. А интересът към него не е мотивиран от партийна принадлежност, а от интерес към тази част от нашата история, без значение дали е надраскан или не. Ако има надписи, те говорят на чуждия турист единствено отношението на българина към историята и паметниците й. Ако аз отида в Португалия и вида паметник на Салазар целия в графити, също ще заключа, че тези хора са вандали и не си ценят миналото.

Да, на Света София водя туристи, но този паметник е пълна излагация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Митак, паметникът е войнишки, защото е посветен на армия...

Ха, все едно да кажеш, че статуята "Империя" в Констанц е паметник в чест на крал Сигизмунд :biggrin: Пълен абсурд.

Между другото, назад в темата някой сериозно разглежда възможността за нацистка окупация на България. Даже я "препоръчва" (от дистанцията на времето) като нещо полезно. Какво дебелоочие, наистина. Какъв удобен ретронихилизъм. Вбесяващо. Особено на фона на още по-вбесяващата реплика, че по време на войната не ставало дума за "нашите кожици" (в контекста - не ставало дума за България). О, по дяволите!

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Паметникът остава там, където е, и ако някой реши да ми го пипа, ще си има работа с мен, ясно? Аз с вандали и бандити неведнъж съм се оправял.

Хехе, хихи. Алвич, това мога ли да си го сложа като подпис? Ако имаш нещо против, до 3 дни ми пиши на ЛС. След крилата фраза на Т 34 за упойващите субстанции и на Любима за манипулативната мрежа на БСП, пуснала пипалата си и във форума на БГ наука, друг подобен шедьовър не бях виждал тук.laugh.gif

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ха, все едно да кажеш, че статуята "Империя" в Констанц е паметник в чест на крал Сигизмунд :biggrin: Пълен абсурд.

Между другото, назад в темата някой сериозно разглежда възможността за нацистка окупация на България. Даже я "препоръчва" (от дистанцията на времето) като нещо полезно. Какво дебелоочие, наистина. Какъв удобен ретронихилизъм. Вбесяващо. Особено на фона на още по-вбесяващата реплика, че по време на войната не ставало дума за "нашите кожици" (в контекста - не ставало дума за България). О, по дяволите!

Ами както казвам за пети път, паметникът офииално е войнишки, така фигурира в ИПК. Смятам повече спорове по този въпрос за излишни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прав си, Алва, споровете са излишни. Той и паметникът е излишен :biggrin:

Спандю, бисерите някак все лятото се раждат. Но и оня за алкохолизираните костовисти беше на ниво.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ник, за паметника във Виена, Глишев поясни достатъчно ясно. Очевидно не е любим и на виенчани, но какво да се прави - Австрия до 1955 г. е окупирана, а след това е наблюдавана и задължена да спазва "вечен неутралитет", т.е. СССР продължава да има своя сфера на влияние там. Неслучайно съветските и нашите другари предпочитаха австрийските банки. ;)

Всъщност въпросът е дали и доколко върху Австрия продължават да тегнат договореностите от Студената война? Новини като тази ме карат да си мисля, че продължават, прочети я, има и за тамошния паметник: http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=444&sectionid=4&id=00005

А за Германия? Всичко, което казах за Австрия, окупацията и договорките с победителите, важи стократно за Германия! Върху немския народ е стоварен и огромен комплекс за вина и не знам кой ще е този, който ще се осмели да говори против паметника на РККА. Веднага ще бъде изкаран по-голям нацист от Хитлер.

Естонците също са много цивилизован народ, но преместиха своя. А нашето положение е по-близо до естонското, не до немското.

По-интересното е друго в "моята" новина. От нея оставам с впечатлението, че в бившия СССР за паметниците на армията му милеят отново главно и предимно комунистите. Уж РККА е на целия съветски народ, пък само комунистите вдигат врява. Е, вероятно и национал-комунистите, каквито имаме много и тук.

А защо не си представим нещо много по-простичко: че там хората, както във всяка цивилизивана страна ценят паметниците на войниците, и смятат че загиналите войници трябва да имат такива?

Комплекси при германците казваш - добре, но дали ако ги нямаше тези комплекси те биха постъпили по друг начин?

С Естония мисля не ни е близко "дереджето" - тази страна загубва независимостта си (присъдинена е към СССР) при, и следствие на инвазията на Съветската Армия..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само че това кой паметник е излишен и кой не не го решавате Вие камарада Глишев. Решава го обществото, и аз ще браня неговата воля до последен дъх. А сте ми го барнали, а студентстките вълнения в париж през 68 ще ви се видят игричка.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ник, много хубава реторика, но няма ни един съветски воин, паднал в бой в България или за България. А войнишки паметници се вдигат по такива поводи, значи реториката ти е не на място.

Алва, продължаваш да сипеш пърл след пърл. Каква воля на обществото, бе, човек. След някоя и друга година, когато червените възрастни дами отлетят към Вечните ловни полета, внучетата им сами ще превърнат ПСА на шаренийка, бирарийка и прочие :tooth:

Апропо, вече ми дължиш удар с брадва по врата - признавам си безстидно, че съм пил бири и джин на горната площадка на паметника, драскал съм по него с маркер и дори - о, светотатство! - съм "отреализирал" бирите точно пред надписа за армията-освободителка. Ела ме казни :w00t:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войнишки паметници се вдигат по повод на това, че има убити войници. Има ли убити войници РККА? Има. Май не стана ясно, че този паметник визира жертвите на РККА в цялата война, не онези, дето са умрели тук, защото такива няма. Това е паметник с общочовешко значение, не национално.

Глишев, ти си осквернител на паметници, срам ме е от теб.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ник, много хубава реторика, но няма ни един съветски воин, паднал в бой в България или за България. А войнишки паметници се вдигат по такива поводи, значи реториката ти е не на място.

Алва, продължаваш да сипеш пърл след пърл. Каква воля на обществото, бе, човек. След някоя и друга година, когато червените възрастни дами отлетят към Вечните ловни полета, внучетата им сами ще превърнат ПСА на шаренийка, бирарийка и прочие :tooth:

Апропо, вече ми дължиш удар с брадва по врата - признавам си безстидно, че съм пил бири и джин на горната площадка на паметника, драскал съм по него с маркер и дори - о, светотатство! - съм "отреализирал" бирите точно пред надписа за армията-освободителка. Ела ме казни :w00t:

Михов, коментирахме германците и австрийците..

Съгласен съм че в България няма загинали съветски войници в бой. За това пропонирах в едно от по-гормните ми съобщения че трябва да се преразгледа официалния статут на паметника като "войнишки паметник" .

Иначе не бих го написал. Знаеш ми мението, предполагам - щом има загинали бойници в бой (независимо от коя страна, и независимо от каузата на на политическото им ръководство) то те трябва да имат паметник..Това е принципно пак / поне на принципа: как ние ще искаме да има български войнишки паметници в Македония, а няма да допускаме чужди такива?/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само че това кой паметник е излишен и кой не не го решавате Вие камарада Глишев. Решава го обществото, и аз ще браня неговата воля до последен дъх. А сте ми го барнали, а студентстките вълнения в париж през 68 ще ви се видят игричка.

Абе аз предлагам да се съберем тия, дето сме против паметника, да си вземем първо бира (после може да минем на твърдо), да шляпнем едни карти (и те са спорт :tooth: ), докато играем карти да пуснем речи на Костов за фон, че като се понапием, като ни се накървят очите, като се озлобим от спорта и речите на Костов - да тръгнем да го дирим тоя Алва, да види той какво са демократи против ПСА в действие! :tooth: :tooth: :tooth:

Имам чувството, че Пиночет, Салазар и Франко ще му се видят като Шарл Азнавур и Тойнби, в сравнение с нас! :punk::tooth:

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ник, много се радвам, че преценката ти е рационална. Разбира се, че войнишките гробища и войнишките паметници са нещо естествено. И то тъкмо там, където войниците действително са се сражавали и са загивали. А не другаде. Ето това, изглежда, Алва отказва да разбере (или по-скоро се преструва, че не го разбира).

Алва, недей така ялово, теб не просто те е срам от мен - всъщност аз съм бандит и вандал, осквернител на паметници, а ти неведнъж си се оправял с такива. Пък и студентските вълнения в Париж от '68-а ще ми се видят игричка (нищо, че все пак не ти се иска да попаднеш на тайфа впиянчени спортисти-костовисти с антикултурологичен уклон).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов, коментирахме германците и австрийците..

Коментирахме ги - да. Как мога да предположа, ако не ги ограничаваха Съюзниците до ден днешен, как биха постъпили? Гледаш ги културни хора, цивилизовани, ама знаеш ли? Той и Менгеле е високоерудиран и цивилизован, ама какви ги е вършил?

Затова предпочитам да отбягвам празните предположения и да се доверя на фактите - факт №1: австрийците правят опит да се отърват от паметника си; факт №2: цитирам "По молба на Австрия оригиналът на договора, който се пази в Москва, бе показан в двореца Белведере. Говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко подчерта, че изнасянето на действащи многостранни договори извън страната депозитар е без прецедент в световната практика. Документът е една от международноправните основи на следвоенното устройство в Европа и има непреходно значение за Русия, подчерта Яковенко. По силата на договора съюзниците изтеглят окупационните си войски от Австрия. Пет месеца по-късно австрийският парламент обявява Австрия за "вечно неутрална"." http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=444&sectionid=4&id=00005

Т.е. ти ми даваш за пример страни, които нямат свободна воля и са в зависимост първо към СССР, а после към наследницата му в международноправен план Русия.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Коментирахме ги - да. Как мога да предположа, ако не ги ограничаваха Съюзниците до ден днешен, как биха постъпили? Гледаш ги културни хора, цивилизовани, ама знаеш ли? Той и Менгеле е високоерудиран и цивилизован, ама какви ги е вършил?

Затова предпочитам да отбягвам празните предположения и да се доверя на фактите - факт №1: австрийците правят опит да се отърват от паметника си; факт №2: цитирам "По молба на Австрия оригиналът на договора, който се пази в Москва, бе показан в двореца Белведере. Говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко подчерта, че изнасянето на действащи многостранни договори извън страната депозитар е без прецедент в световната практика. Документът е една от международноправните основи на следвоенното устройство в Европа и има непреходно значение за Русия, подчерта Яковенко. По силата на договора съюзниците изтеглят окупационните си войски от Австрия. Пет месеца по-късно австрийският парламент обявява Австрия за "вечно неутрална"." http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=444&sectionid=4&id=00005

Т.е. ти ми даваш за пример страни, които нямат свободна воля и са в зависимост първо към СССР, а после към наследницата му в международноправен план Русия.

Не те разбирам? Австрия и Германия сега се чувстват зависими от Русия и заради това отказват да си премахнат паметниците на "съветския войник" (паметникът в Автсрия, и единият в Германия, поне, доколкото знам имат плочи, върху които са написани имена на загинали воиници и офицери) ?!

Дори това да е вярно, то не би променило моето мнение от по-горния ми пост: Където има паднали войници и офицери и те имат паметници - то паметниците им не трявба да не се унищожават.

"Въпросът" за изграждането на паметници на загинали войници и офицери е малко по-коплициран, защото не всички народи и държави са склонни да създават такива на загинали войници от противниковата страна, но такива все пак има в Турция (вижте галиполийските австралийския и новозенладския мемориали) , и има из цяла Европа..

Иначе доколкото знам, в конвенците се приема, че войниците и офицерите не са отговорни за политическата кауза, на която служат..

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...