Отиди на
Форум "Наука"

Второто "Средиземноморие" на Европа


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

А такива пристанища и пазари има доста, защото в "Тъмните векове" всъщност се търгува усилено. От време на време фризийски търговец може да купи или продаде роби в Лондон, включително и християни - най-често келтскоезични брити или пикти. Роби-езичници от Англия се продават на пазарите в Рим в края на VI в.

Браво, о, Тюрковъдний.

Ей това ми е най-интересно от всичко. Имало ли е през VІ век изобщо запазена някаква мрежа от търговски комуникации и контрагенти в рухналата Западна империя, за са се продават английски роби чак в Рим. А и към 590 г. Рим е на дъното - пълно обедняване и с население около 10 000 души на фона на 2 милиона при Адриан. Имало ли е въобще смисъл да се влагат пари (ако и имало достатъчно) за купуване на демотивирани да работят роби?

Искам от тебе, о, Тюрковъдний, като намериш време, мокает и подходяща трудова среда, да запознаеш моя милост и форума с ранната история на Ирландия и Шотландия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
От време на време фризийски търговец може да купи или продаде роби в Лондон, включително и християни - най-често келтскоезични брити или пикти.

Лондон вероятно е изоставен и е заселен отново при Алфред. Май някъде около него имаше саксонско селище, но сигурен ли си, че става дума за пазар на роби именно в Лондон и именно в епохата до 8 век?

Колкото до робите в края на 6 век, - имало е за какво да се ползват. Италия може и да е помитана от лангобардския ураган по това време, но големи имения в Сицилия, Сардиния и Африка процъфтяват. А също и в Галия, където поне до средата на 7 век провинциалната аристокрация си живее един типичен късноримски живот в процъфтяващи вили, пълни с произведения на изкуството, където горд.ите римляни, помнещи кой е от сенатското и кой е от конническото съсловие, живеят в разкош, заобиколени от роби. А градовете, макар и с намалено населеение и в упадък, все пак за дълго запазват работещи акведукти и бани, обществени сгради и училища, че даже и арени. И това ва Галия продължава чак до жестоките граждански войни през 7 век, а в готска Испания . чак до арабското нашествие.

Колкото до запазена търговска мрежа - имало е. Поне през 6 век се запазва сериозна международна търговия, която е в ръцете на сирийски търговци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И това в Галия продължава чак до жестоките граждански войни през 7 век, а в готска Испания . чак до арабското нашествие.

Т.е. - докато пристигне варварството и трайно измени начина на живот. Интересно, доколко "римското" повлиява на халифата, за да блесне той така...

Но още по-интересно е горе, за където пише Глишев и където "Рим" го няма или е по-малко представено влиянието му...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... Интересно, доколко "римското" повлиява на халифата, за да блесне той така...

По моето скромно мнение, и римското и гръцкото влияние са решаващи за Халифата. Арабите стават голяма сила (политическа и държавна, а не само военна) след като завладяват най-процъфтяващите римски провинции по това време, а в част от тях има от векове и силно еленистично влияние. В тези провинции на югоизточното Средиземноморие има не само развита икономика и търговия, но и големи умове, които творят в областта на науката, религията, изкуствата, философията и т.н. Арабите вземат това на готово и го развиват в първите векове, когато ислямът все още се формира и не е тази религията, която дърпа назад.

Е, и завладяната Персия с нейният потенциал също дава много на арабите. Без нея и без римо-гръцките провинции арабите щяха да си останат едно войнствено диво племе и да последват съдбата на вандалите, които не използват и развиват пълноценно това, което са завладели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Басейнът на Средиземно море [...] и средновековна Скандинавия.

Колелото се върти, както казват:

Скандинавия (и скандинавците) е "люлката", или, в основата на съвременната западна цивилизация..

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

КГ, Южняк, когато мога, ще допиша.

Ник1, това казвам и аз: континенталната и англосаксонската юридическа система са най-добрата илюстрация на това, че има два основни цивилизаторски фактора на континента - южен, средиземноморски и северен. Наречи го германски, балтийски или скандинавски. И в трите случая няма да сбъркаш.

Спандю, Торн го каза - имало е запазени латифундии и робски труд поне докъм VII в. Питър Браун изобщо твърди, че някои антични форми на стопанството оцеляват и след V в. Същото го пишеше и в книжката по икономическа история, дето ти я пратих. Но нас обикновено тия неща не ни изненадват, когато се отнасят за ранна Византия, а само - когато се окаже, че частично важат и за Западна Европа. Всъщност колкото и западнал да е бил Рим в края на VI в., някъде около 590 г. монахът Григорий Аниций, бъдещият папа Григорий Велики, вижда на някой от градските форуми в бившата столица да се продават особено красиви златокоси роби и пита какви са по народност, а роботърговецът отговаря: "Angli sunt, domine". Нашият си прави игрословица и отвръща: "Verum angeli, quia pulcherrimi". Сведението е от "Църковна история на английския народ" на Беда Преподобни. Явно още е имало редовна употреба на робски труд в VI в. на запад. Да не говорим, че на много от западните езици направо не се прави разлика между понятията "роб" и "крепостник" ("колон", "вилан", "серф").

Торн, да, сведението за Лондон също е от Беда. Самият той пише към 735 г., а сведението му се отнася за периода 538-597 г. В самия Лондон е имало саксонско селище насред развалините на римския град още преди мисията на монаха Августин. Даже изглежда, че местната арена е била преустроена като крепост в VI в. Разбира се, ако е вярна новата хипотеза, че саксонските кралства са основани чак към 30-те години на VI в., а не още в средата на V в., както се смяташе досега, е възможно Лондон да е бил обитаван от романо-бритски жители. Изобщо, хиатусът в обитаването на града трябва да се преосмисли. При всички случаи се оказва много кратък - само в някаква част от VI в.

Отделно от това фризийците не само са купували, а са и продавали роби в Англия. Изглежда, че саксонските олдермани поне до покръстването си са ползвали и робски труд, вероятно на уелсци, ирландци и пикти. Доколкото на саксонските фирдмени очевидно им е разрешено да носят оръжие, а на уелските селяни в саксонските кралства - не, то явно има някаква разлика в статута им.

Дендро, явно и в Източната империя, и в бившите провинции на Западната, и в новия Халифат поне известно време оцеляват стопански форми от времето на късната Античност. Не се съмнявам, че Халифатът е повлиян и от ромеите, и от Персия. Не се учудвам, че самите ромеи запазват начина си на живот от IV в. и в следващите две-три столетия. Това, което може би е малко по-изненадващо, е, че тези отношения поне частично оцеляват както в покръстените, така и в първоначално непокръстените райони на бившата Западна империя.

Тук могат да се обадят нашите тракомани и автохтонисти: ако населението, езикът, латифундиите и дори градският живот се запазват отчасти в бившите западни провинции, тогава защо историографията ни отхвърля такава приемственост за нашите земи? Все пак Балканите дори остават донякъде под имперски контрол през V и VI в., а на запад няма такова нещо - там варварите установяват далеч по-пълен, по-траен контрол. На това просто ще отговорим с фактите - по нашите земи латинският и гръцкият се губят от употреба в VI-VII в., а и тук са земите, където варварските вълни са повече на брой - ако например Северна Галия е завладявана само от франки (които при това се покръстват бързо и то ортодоксално), то за сравнение Мизия попада под последователните и много по-разрушителни удари на хуни, готи, авари, славяни и българи (които в по-голямата си част са все още езичници в момента на нашествието си или пък са ариани като готите). Та явно си има причини Балканите да се окажат в по-неизгодно положение от западните провинции. Спандю веднъж беше отбелязал съвсем на място и ролята на епископската мрежа за запазването на имперската цивилизация по време на Великото преселение и ранните варварски държави. В Британия епархиите се запазват само в Уелс; в Галия, Испания и Италия на практика не пострадват; а на Балканите оцеляват единствено по крайбрежията.

Но всичко това беше офф-топик. Когато мога, ще довърша темата, както обещах. Всъщност това, за което исках да говоря, беше онова, което Ник1 накратко е отбелязал.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колелото се върти, както казват:

Скандинавия (и скандинавците) е "люлката", или, в основата на съвременната западна цивилизация..

англосаксонците имат повече скандинавска жилка отколкото гръцка или римска ...

просто тяхната култура се отцепва и има щастието да извирее на един остров където климатът е по-мек, няма земетресения и с векове да няма войни на собствена територия ... затова и културата им е различна донякъде от скандинавската ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

англосаксонците имат повече скандинавска жилка отколкото гръцка или римска ...

просто тяхната култура се отцепва и има щастието да извирее на един остров където климатът е по-мек, няма земетресения и с векове да няма войни на собствена територия ... затова и културата им е различна донякъде от скандинавската ...

Прав си. Англи, юти, фризи, и британски вигинги са с произход от Скандинавието.

/Под "Скандинавия" имах/имам предвид Скандинавския полуостров, заедно с региона на датско-холандско-северогерманското Североморие, но не уточних/

Прав си за британската англосаксонска култура.

Ако говорим за първична култура: Като първична култура, британската англосаксонска е по "твърда"/мъжествена е от по причините които си посочил (изолация, и мек климат); в останалите си особеноsти тя се развива и/или е "заложена" като скандинавско-холандско-датската ("неаграроцентрична" ако мога да я нарека така):

-спокойна,

-равновластна,

-сравнително гъвкава,

-със себезаличаване ("гъвкавост" и "себезаличаване" понякога се разглеждани като една особеност),

-краткосрочно ориентирана,

-външнопричинна,

-със себеудовлетворяване,

-безродова..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Невски, това, което казваш за произхода, е очевидно вярно и изобщо не твърдя друго. Другото, което казваш за историческия късмет, важи за последните няколко века, а не точно за периода на темата.

Ник1, някой път ще е хубаво да разясниш тия термини в една отделна популяризираща тема за такива любопитни, но непросветени като мен :)

Стинка, какво значи ВГО? Иначе сигурно си прав за вече модерния период. Аз коментирам една често подценявана по-ранна епоха със свои си специфики.

Извинявайте, засега не мога да продължа темата. Надявам се в близките дни да имам време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Невски, това, което казваш за произхода, е очевидно вярно и изобщо не твърдя друго. Другото, което казваш за историческия късмет, важи за последните няколко века, а не точно за периода на темата.

никой не спори с теб, нещо много лично го приемаш ...

просто съм допълнил по темата ...

ей опасни сте ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

A какво значи ВГО?

ВГО = Великите географски открития

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За Глишев:

Съществува нещо като "цяла" теория за културните особености, или културните различия, и смятам със сигурност че не ми е по възможностите да направя преглед на теорията в една тема..Като гледам и Минков е изписал бая книги, но за щастие, във форума, "имаме" поне един гений (според мен) на синтеза, които се е "справил" (цък, синтезът включва и "definition and summary" за изборените особености)

Заб: И твоите синтези ги бива де, но са с друга насоченост.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Невски, то аз вече и по инерция се отяждам, щото все ми се ще темата да си остава както е зададена :)

Историк, мерси. Ей, няма да се науча на тия съкращения - ВСВ, ПСВ, ВБЦ, ПБЦ, ВГО, ВПН, СРИ, ИРИ, ЗРИ... какво пречи човек да напише, примерно, "Второ българско царство"?

Ник, явно ще трябва да чета по това. Кога - и аз не знам.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А какво е СРИ?

По едно време ме затрудняваше съкращението ИЕ народи (индо-европейски).

Ето още интересни съкращения:

КП = кръстоносни походи.

БИ = бойни изкуства (използва се много във форума за бойни изкуства http://daobg.com/ .)

АВР = "Анонимен ватикански разказ"

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А какво е СРИ?

....

Предполагам, Свещената Римска Империя - по аналогия с изброените след това ИРИ и ЗРИ ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Истината е, че второто "Средиземноморие" при все разцвета си дори и в най-бляскавите си години не е могло да се мери с истинското. Ох, даже написах съвсем скоро страхотна (според мен) студия по тези въпроси, но сега съм се хванал за главата къде да я публикувам. Somebody help me please!

Редактирано от Mont Ferrand
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и тук. :bigwink:

Ще ми се някак си на хартия, пък и да се брои за публикация, все пак и аз трябва да взема нещо за труда си, който не е малък (специално за тази работа съм използвал 10 езика, а библиографията ми е 8 страници - имам предвид само списъка на използваната литература). Иначе с удоволствие публикувам и свободно в нета, справка в блога ми, но и историците трябва да си вадят хляба от нещо (за съжаление).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Истината е, че второто "Средиземноморие" при все разцвета си дори и в най-бляскавите си години не е могло да се мери с истинското. Ох, даже написах съвсем скоро страхотна (според мен) студия по тези въпроси, но сега съм се хванал за главата къде да я публикувам. Somebody help me please!

Абе може да се каже, че в периода 17-18 век Балтийско море е по-интензивно и печелившо от Средиземно. Защото тогава Швеция и Жечпосполита все още са велики сили, чиято морска търговия минава от там, а също и на Русия след като Петър І осигурява излаза при Петербург.

Докато в същото време Средиземноморието и пътищата на Изток са затворени от враждебната и отчайващо изостанала Османска империя. Но за беда и на двата региона интересът и просперитетът на западноевропейските държави е насочен извън тях - към океана и Новия свят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Монферан, пусни поне някакво резюме на тезата си тук, та да има над какво да си почешем езиците.

Не съм седнал да твърдя, че Балтийският басейн е родил нещо като древна Гърция, но все пак смятам, че и в този регион става дума за една много богата култура, всъщност може би направо за цивилизация. Ако щеш, постави го така: предхристиянска Скандинавия има потенциала, който е имала, да речем, архаична Гърция. Това може би си струва да се разшири като твърдение. А дори и да се обори :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...