Отиди на
Форум "Наука"

Парада на деня на победата


Recommended Posts

  • Потребители

Тази година се навършват 70 години от День Победы и по този случай нещата около подготовката и самият парад са грандиозни. На Червения площад в Москва се очаква да се проведе най-мащабният за цялата история военен парад. Ще вземат участие 194 единици бронирана техника, 150 авиационна техника, 14 хиляди военнослужещи (от който 1500 гостуващи военнослужещи от бившите съветски държави). Миналата година парадът бе доста по-скромен със само 11 хиляди души, 151 единици техника и 69 самолета и вартолета.

post-10610-0-39653400-1431078987_thumb.j

Бе взето решение прабабата на РСЗО от типа на „Град“, „Смерч“ и „Ураган“ да бъде свалена от постамента до предприятието НПО „СПЛАВ“, където тя се намираше 20 години, и да бъде възстановена. След реставрацията бойната машина ще потегли на собствен ход и ще участва в Парада на Победата на 9-ти май 2015 г. в Тула.

Пусковата установка на тулската „Катюша“ е монтирана върху шасито на ЗИС-5-В, камион среден тонаж с двигател отпред и задно предаване, който се доказа по пътищата на Великата Отечествена война. Машината преминавала през всякакви терени, била с лесна поддръжка в бойни условия, проста и надеждна. Това било постигнато благодарение на кардиналното опростяване на конструкцията на автомобила вече във военно време.

Ще възкръсне от пепелта

За производството на купето на автомобила започнали да използват дърво и шперплат, а крилете огъвали от прокат (до войната използвали щампа). Спирачките на предните колела били демонтирани (сега, за да бъде спряна машината, трябва да се използва и ръчната спирачка). Оставили един ляв фар. Броят на падащите бортове били намалени до един.

В Астана, столицата на Казахстан, „Катюшите“ също ще участват в парада, посветен на 70-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война. Те ще бъдат показани в историческата част на парада. За да може още веднъж да бъде демонстрирано това уникално оръжие, до голяма степен променило хода на войната, тази техника се сваля от постаментите, превръщайки паметниците в напълно боеспособни единици. Заместник главнокомандващият по възпитателната и идеологическата работа на сухопътните войски на Казахстан полковник Жумабек Хасенова каза, че „техниката от времето на войната се намираше при нас в резерва, беше по базите като паметник. За да може техниката да се движи, тя се реставрира и модернизира в заводите на „Казахстан инженеринг“.

Пет новости в областта на бронетехника, които ще покажат на Парада на победата

Предвижда се на Парада на Победата на 9 май да бъдат показани най-новите образци руска военна техника, някои от които преди това не са били показвани пред широката публика. „Руски дневник“ избра пет от тези новости на руското оръжие, които в близко бъдеще ще бъдат приети на въоръжение.

Т-14

Танкът Т-14 е разработен на основата на платформата „Армата“. Той ще бъде приет на въоръжение като новия основен танк на руските съхопътни войски. Основната харектеристика на Т-14 е неговият необитаем купол, а тримата члена на екипажа се намират в специална бронирана капсула под купола. Новата машина е въоръжена със 125 мм оръдие 2A82A, зареждането става автоматично, има сдвоена 7,62 мм картечница ПКТМ и 12,7 мм картечница „Корд“.

Техниката на базата на платформата „Армата“ е конструирана на модулен принцип, т.е. ремонтът може да се извърши като просто се маха повреденият агрегат и се заменя с нов. Това ще опрости значително извършването на ремонт на бойното поле. Освен това всички нови бронирани машини ще могат да бъдат доставяни на бойното поле по въздуха или с влакове. А за сметка на най-новото бордово оборудване бронираните машини ще могат да се интегрират в информационното пространство на автоматизираната система за управление на войските и оръжието, което ще им даде възможност да водят и мрежово-центрични войни.

Коалиция-СВ

Самоходната артилерийска установка, която ще замени известната САУ МСТА-С, също е на базата на платформата „Армата“. „Коалиция“ също има необитаем боен отсек, където е мониран пневматичен механизъм за зареждане, гарантиращ висок темп на стрелбата. Новата САУ може да води бърз огън и да поразява наземни цели на разстояние до 70 км. Новата технология за презареждане дава възможност за бърза подготовка за стрелба, а артилерийската установка може да сменя мястото си всяка минута.

Основното въоръжение е разположено в купола, където е инсталирана сдвоената артилерийска установка и се намира механизмът за зареждане заедно с боекомплекта. Двигателят е разположен в задната част на установката.

Курганец-25

„Курганец-25“ е универсална, средна верижна платформа, на базата на която се предвижда да се създаде бойна машина на пехотата, бойна машина за десантните части, верижен бронетранспортьор и противотанкова самоходна установка.

„Курганец-25“ е първата руска БМП, в която екипажът е отделен от модула на въоръжението и боеприпасите.

„Курганец - 25“ е снабден с необитаем боен модул „Епоха“, който се създава и за новите бронетранспортьори „Бумеранг“. Този модул се управлява дистанционно от командира и мерача и не заема място вътре в самата бойна машина. В комплекта на въоръжението на модула влизат 30 мм автоматично оръдие 2А42, сдвоена с него 7,62 мм картечница и противотанков ракетен комплекс „Корнет-ЕМ“ (4 ракети в две пускови установки от двете страни на купола).

Бумеранг

„Бумеранг“ е средна унифицирана платформа, на базата на която ще бъде разработена цяла серия бойни и вспомагателни машини. Колесната платформа „Бумеранг“ трябва да стане основа за създаването на бойни машини (БМП, БТР, колесни танкове, а така също и на техника със специално предназначение). „Бумеранг“ е изпълнен по формулата 8х8, разполага с дистанционно управляем модул на въоръжението и керамична бронезащита. В лекия и среден модел той може да преодолява и водни прегради.

Източник: rbth.com и http://www.ntv.ru/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Зрелището по случай юбилейната годишнина определено ще е на 100%. Братушките умеят да правят грандиозни паради. Чакаме с нетърпение шествието на техниката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много техника много нещо!

Много ме впечатлява авиацията...и показват как се зареждат във въздуха :)


Парада завърши!

Честит празник на всички! :)))

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Модернизираните им МиГ-29 си летят. Су-25 също. Ние ще ги махаме щото им изтичал срока на експлоатация...

Иначе честит празник.

Редактирано от Warlord
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много интересно ми стана, кой са тези ветерани и кой как ги определя като такива...и ето че се появи една хубава статия по този въпрос: http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/09/2529338_shte_se_iznenadate_kogo_smiatat_v_rusiia_za_veteran_ot/

Изобщо не е задължително ветеранът да е бил военен - статутът е за едва ли не всички, които някак са помагали за победата или са пострадали от бойни действия. Има 4 категории:

- участници във ВОВ
- труженици от тила (който поне 6 месеца официално е работил за отбраната, но не се зачита работата в окупираните територии)
- блокадници (попаднали в блокадата на Ленинград)
- помощници на отбраната (строители на военни обекти и укрепления)

Същото важи за доброволци, партизани, членове на нелегални отряди, полеви медици, военни кореспонденти, служители на определени ведомства и предприятия. В същата категория са и хора, които като деца са получили някаква инвалидност в резултат на бойни действия. Едно от най-новите допълнения включва в категорията и хората, привличани за разминиране, събиране на боеприпаси и военна техника.

Интересно определение :)

Link to comment
Share on other sites

Малко известен факт е по време на Зимната война все още във Финландия е имало доста революционно настроени хора.Имало е доброволци за разузнаване, отряди за действия. Примитивните руски началници са оплескали всичко, започнали нападението вместо хитро и коварно, а те животните почнали с безмислена жестокост, отказали хората от помацачески действия, а ги настроели да се бият срещу тях. Подобно се е случило и с немците в Украйна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прекрасен парад, определено братушките както винаги показаха, че са на висота. Честит празник!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Днес също така се празнува и денят на Европа :)

Този ден е доста интересен, забелязах доста хора във фейса, които се дистанцираха от руското отбелязване, даже по радиото чух, че цяла вечер пазили паметника на руската армия в София, да не би някой да го оскверни, а в интернет бил "осквернен онлайн"...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

идиоти - всякакви. Ама интернетът отдавна се е превърнал в поле за избиване на комплекси.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес също така се празнува и денят на Европа :)

Този ден е доста интересен, забелязах доста хора във фейса, които се дистанцираха от руското отбелязване, даже по радиото чух, че цяла вечер пазили паметника на руската армия в София, да не би някой да го оскверни, а в интернет бил "осквернен онлайн"...

День Побе́ды — праздник победы Советской армии и советского народа над нацистской Германией в Великой Отечественной войне 19411945 годов.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%8B

Руснаците смятат този ден за техен национален празник.

Поздравявам съветската армия и съветския народ с Дена на победата!!!

Този ден не е отбелязан като официален празник за 1915 година в България и нас никой не ни поздравява.Не е редно и ние да се поздравяваме един друг с чуждия празник.

Мене не ми свидят поздравите.Ако това е някаква специална русофилска тема ще им тегля един поздрав и на тях.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В момента дават хореографията на Червения площад. Показват всичко, от блокадата на Ленинград, евакуацията, работата в тила, изливането на стоманата в заводите. До Путин е постоянно китайският ръководител с жена си.

Редактирано от kramer
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В момента гледам парада в Минск. На десния фланг е представителен блок от войските на Руската федерация - 76 въздушно-десантна дивизия :)https://youtu.be/5VoTpAq5LPg

Въобще пред преминаващите части всяко второ знаме е руско, самолетите и те, Ту-95, Су-34 от руските ВВС, на края парада завършва с американския духов оркестър в памет на Глен Милър.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Допишете: парада в Москва, че помислих е за нашия.

Гледах днес и американците изкараха самолетите от "нафталина" и ми се сви корема.

Тези, които бомбандираха София.

Чак се зачудих да празнува или не поражението си, България. При това участвала активно на страната на победителите и ... победена....

Кофти работа.

На германците им е най-кофти празненството, няма две мнения.

Печалната истина:

И Русия и България са били съюзници на Германия в тази война. Сега се празнува победата над съюзника.

Какъвто единия такъв и другия.

Така, че приказките за единия, са реално приказки за себе си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Смешни руснаци. Мислят, че ще впечатлят някого, не се видят какви са изостанали.

Алва, няма смисъл, ще ти изтрият поста, както изтриха моя.

Трябваше в началния пост да посочите, че темата е само за похвали и, че критика не се толерира / трие се.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Алва, няма смисъл, ще ти изтрият поста, както изтриха моя.

Трябваше в началния пост да посочите, че темата е само за похвали и, че критика не се толерира / трие се.

http://kaka-cuuka.com/3428

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

В този ден е редно да се отбелязва паметта на всички загинали, всякакви в тая война, немци, хора от бившия СССР, англичани и т.н.т. Това не е само Съветски празник, още по / малко пък Руски ,той е международен.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...