Отиди на
Форум "Наука"

Гледате ли много ТЕЛЕвизия?


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

25 годишно проучване в САЩ установило, че хората, които гледат много телевизия и са с ниска физическа активност демонстрират по-слаби умствени резултати в сравнение с тези, които гледат малко телевизия и се движат повече:

https://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2471270

Проучването стартирало през далечната 1985 г. и средната възраст на 3247-те участници била 25 години. Съотношението мъже/жени било почти по равно; половината били бели; а около 85% имали завършено средно образование. Според резултатите, правени през годините, тези, които се движели малко и съответно гледали много телевизия, се представили два пъти по-лошо на тестовете за когнитивни способности /DSST и Струп-тест/.

Резултатите са статистически значими. Изводите си ги правете сами.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако не броим national g. Wild, от време на време, не не гледам изобщо. Но това не означава, че не гледам филми или сериали(breaking bad) на компютъра. Така или иначе дали чрез новини, предавания, реалитита или филми, все по някакъв начин ти се промива мозъкът.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

аз не гледам телевизия /и свързаните с нея сериали, реалитита и пр. бълвоч/ от близо 10 години и съм доволен от резултата :)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Чакай, че ядосахме центуриона.. Истината е, че даже и без звук не мога да я понасям.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

На въпроса.. Имам само ефирна телевизия. Не кабел, нито интернетска. Вечер за отпускане гледам някоя новина, но не ми е основния източник.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Стани перипатетик - разхождай се сред природата и чети книги. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Новини не гледам. Едно, че се депресирам и второ ме хваща яд как излъчват каквото им е изгодно. Информирам се от нета, а понякога си ходя и в затъмнение. Ей тогава съм най-добре.

Сори за спама, Романе. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз провокирах спама, извинение от мен.. 

Идеята не е лоша, но трудничка за изпълнение в моя случай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

днес хората имат по 4-5 телевизора и не могат да се откажат от тях. глобано село без прозорци към света не може да има. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гледам и то с голямо удоволствие винаги щом си намеря нещо интересно.

При 145 канала определено не мога да се оплача от разнообразието.  

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз съм с около 250 канала. Понякога няма нищо интересно по нито един от тях.

Иначе гледам разни филми, определени сериали, новини и коментари... С разни шоу програми, брадъри и тем подобни щуротии не си пълня главата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Винаги си намирам по нещо. Било то и да пусна някой чуждоезичен канал за поддържане или усвояване на език. Например изкарах един доста дълъг период гледайки само http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/.  На 18 езика, чудесни документални филми за япония и азия, курс по японска кухня и японски, повтарящи се новини, политически и финансови беседи. Какъв по-добър начин да се учат езици? :) Ок, може и да има по-добър, но за мен това е най-добрият. 

Сега съм на вълна http://www.n24.de/n24/ за да  понауча и малко разбираем немски. Уча със слух и картина и се отразява добре на произношението ми ако гледам и имитирам движенията на устата на учител/говорител/водещ. Езикът се отразява на лицевите характеристики на хората и добиват специфично за говора изражение. Понякога няма значение колко ми е интересно в личен план едно предаване. Ако то повишава езиковата култура се насилвам, но го гледам/слушам/повтарям. Не обичам новини, но съм забелязала, че уча доста добре чрез новинарските емисии. 

"Обиколих света" благодарение на предаванията за пътешествия. В това отношение нищо не задоволява страстта ми към пътувания така, както успява да го направи телевизията. Някои поредеци като "Железопътни приключения" ги гледам и при всяко повторение ако попадна на вярния канал в правилния момент - такова удоволствие ми доставят.

Определени сериали също гледам. Сега, ако някой ми каже, че "Всички обичат Реймънд" или "Убийства в Мидсъмър" не си струват висенето пред екрана, ще подмина забележката повече от снизходително :))) 

Наздраве за телевидението! :beer:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ех, лейдита и джентълмени , помните ли вия , че навремето имаше една тв  1-ва програма и след 18:30 ..и 2-ра програма. ?  А знаете ли колко интересни бяха ? Особено събота вечер забавната програма от Германската демократична република....Техничарите по високите блокове монтираха антени с 20-30 елемента + разни усилватели за да хванат Белград или Скопие. ( Говоря за София) Какво бинго бе за мен , някои от "големите" да отсъства и да ме поканят на гости петък /събота за белот,  в "баш майстора на сръбската " докато започне  забавната програма на телевизия Београд.  После една седмица се фуках какво съм гледал...Сега се заситихме, претенции и т. н. Някога взимахме видео касета с мач на Барселона със Стоичков, плащахме депозит + цената за наем, събирахме се и керизихме... 90 - та....Сега на финал за Шампионска лига се изпъвам и след 15-та минута изпадам в здравословен сън

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ай да не се връщаме толкоз.. Знам, че в Сф гледахте сръбско порно.. :)

Първа програма почваше от 17:30 и свършваше преди 00:00, а преди обяд я имаше между 10:00 и 12:30 или някъде там.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък помня, че навремето, когато пуснаха поредицата Космос на Сейгън улиците в квартала ни се опразваха.  

Брояхме часовете до следващия епизод. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

''Космос'', "Пътят на коприата", "Духът на романтизма" "Съкровищата на Ермитажа" "1300 години България" 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Телевизия не съм гледал от доста години, по компа гледам само една, чието име няма да кажа, защото политиката е забранена в форума (думам ти дъще, сещай се снахо). Това което наистина ме нервира са рекламите. Да кажем гледам някой филм, тъкмо съм попил атмосферата и бам-10 минути глупости. По добре да си го сваля на компа и да го гледам без тях. По хубавите телевизии нешанъла, дискавъри, хистори прекаляват с глупостите като търгуване с вехтории, кучета ровещи в задния двор и търсене на живия Хитлер, та и там вече рядко поглеждам.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Телевизия не гледам от години. Информирам се от интернет и от радиото. По радиото (канадското официално) лъжат повече от селски партиен секретар, но го правят по-грамотно. Това ме информира какъв курс държи америка. А по интернет намирам и другата гледна точка. Каква ирония на съдбата, преди слушах "свободна европа" и "гласът на америка", а сега предимно руски источници. И си включвам акъла да отсея зърното от плявата. 

Но забелязвам, че вече имам перспективата на личния опит - историята. И доколкото човешкия живот е сравнително кратък, аз живях в т.нар. комунизъм и сега в т.нар. капитализъм, то сега в голяма степен мога да отсея къде шикалкавят с някаква цел. И междувременно ми стана интересна историята. И нещата се навързват. И да, историята не се учи само от учебници. Щото в учебниците е историята на победителите. Така е било, така и ще бъде. А моето влизане в осъзнатия реален свят започна през техниката и физиката - това са точни неща и не търпят свободна интерпретация, мисленето там е само въз основа на точно дефинирани неща. А историята се поддава на интерпретация и възприятие и може да се жонглира с нея.

Така де, отклоних се малко, та телевизора и радиото спускат една удобна за някого версия. А чисто научни предавания отдавна не съм срещал. Да е жив и здрав нета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хистъри не е хубава телевизия :annoyed:. Там наистина "търсят" и Хитлер (което вече даже не е смешно). Вайсат Хистъри обаче е приятен канал. Вайасат Нейчър също. 

Щом не гледате телевизия, най-вероятно сте изпуснали чудесните сериали на ВВС (заснети през последните 5 години), които дават напоследък по VН водени от сър Дейвид Атънбъро.

От няколко месеца използваме "Първите Животни" 2010,  "Замръзналата Планета" и "Царството на Растенията" 2012 за семеен празник пред големия екран и ако се запознаете с 10 годишното ми хлапе, ще останете доста приятно изненадани от познанията му за природата и живота на земята. Не защото сме праскали торенти, а защото сме успявали да го задържим пред нам си колко инча HD, за да се запознае с живата история на планетата заснета със последната дума на техниката, кадри със зашеметяваща  фотография. "Царството на Растенията" е реверанс към ботаниката в градинита на Кю, където растенията оживяват пред погледа на зрителя http://www.dailymotion.com/video/x1x3wfr_bbc-kingdom-of-plants-1-4-em-ingles-sem-legenda_shortfilms (на английски, за да добиете представа за качеството, което на компютърния ми екран няма нищо общо с това, което имам на истинските инчов).

 "Първите Животни" е световна еволюционна обиколка, която до сега не си спомням така синтезирано и с такъв обучавщ ефект да е била пускана на някакъв екран, при това да накара 10 годишно да поиска да гледа някои от епизодите на повторение, за да научи нещо вместо да цъка игрички като 95% от съучениците си. 

Разбира се може да си имате причини да "не", но субективно имам точно обратните доводи "за".  

Не знам кой тук в какъв свят живее, но моят е свързан с отчаяни опити да създам хора (2 броя), а не човечета, при това в изключително агресивна към знанието среда. И трябва да се боря с нея по всякакъв начин. Телевизията за нас се оказа подходящо средство и я използваме при всяка възможност. Вчера обиколихме Индия с мотори (всъщност с моторите сме ходили къде ли не) играем си на Брейн Геймс, определено сме наясно с Теорията на Глупостта, пътуваме през Космоса и обхождаме Дивата природа на планетата. Всеки си търси начините. Ние сме си намерили наш и съм доволна от резултатите - синът ми не прекарва повече от час на игрички, защото е открил, че да научиш нещо ново е 100 пъти по-интересно, от олигофренското повтаряне на едни и същи действия с мишка и клавиатура в името на някакви виртуални точки за победа. Да не говорим, че именно благодарение на телевизията научи български по-добре лексикално от нейтив връстниците си.

ПС. И другото...не знам как си представяте къща с 4 човека забили носове в 4 компютъра - на мен ми изглежда адски страшно. Удобно канапе и смейна сбирка пред един голям екран е моята предпочитана версия (особено когато всички са наясно, че програмата приключва не по наша воля и не можем да зяпаме в правоъгълника до припадък). А ако искате да накарате дете да чете, за Бога, не му купувайте собствен компютър/таблет/джаджи, а му давайте почасово вашия. 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Frujin Assen said:

 По хубавите телевизии нешанъла, дискавъри, хистори прекаляват с глупостите като търгуване с вехтории, кучета ровещи в задния двор и търсене на живия Хитлер, та и там вече рядко поглеждам.

Напълно съм съгласна. Отдавна тези телевизии, не са това което бяха. Явно това се търси и предпочита, но на мен ми е супер досадно и ги отбягвам. Изключение прави една производна на първата посочена от теб. Пускам си я от време на време, докато вечерям например. Понякога застивам от изумление и възхита. Няма реклами. Е, ако рекламирането на природата се смята за реклама, то значи нямам нищо против.

Аби, много ме заинтригува с тези поредици или филми, не знам. Надявам се ти да ми кажеш. Само на посоченият линк ли могат да се гледат или е възможно да се изтеглят от някъде. Ако предпочиташ ми пиши на лични.

 

Редактирано от Gia
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля, че мястото на тези поредици е достойно за публичност във форум наричан Наука.бг. Дори би трябвало някъде да има една тема, в която да се линкват такива неща. Всеки може да пропусне, да не знае или да търси нещо качествено и да има нужда от препоръка. Сега ще ти намеря линкове и ще редактирам този постинг. 

bbc kingdom of plants http://www.dailymotion.com/video/x1x3wfr_bbc-kingdom-of-plants-1-4-em-ingles-sem-legenda_shortfilms - 1-ви епизод - отстрани са останалите 4 епизода, последният 4/4 е как е заснета поредицата 

https://www.youtube.com/watch?v=L62LdgVvXWM - Micro Monster 3D

http://www.dailymotion.com/video/xu7497_david-attenborough-s-first-life-part-1_tv -   David Attenborough's First Life - Part 1 - там е и част две 

Защото търсенето е доста трудоемко, а всеки си има интереси ето филмографията: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough_filmography 

Последните му филми са заснети по последен писък на технологията. Могат да се намерят в мрежата и да си избира кое от естествената история би било интересно. Идеални за образователна цел на подрастващите, както и за попълване на пропуски от смятащите се за всичко знаещите :046:

Може и във vbox да са качили нещо. 

*********

Друг канал за подрастващи, дори и за 4,5 годишни  www.davinci-learning.com. Дребното хлапе зяпа Арзука и Марви Хамър с огромен интерес, включително задава адекватни въпроси. Същото, без особени усилия е понаучило завиден английски от телевизията и вече няма нужда от субтитри (така или иначе още не чете) :)))) Но Голямото хлапе се научи да чете бързо благодарение и на субтитрите, за да следи съдържанието. Освен това, няма никакъв афинитет към английския език, за това пак опираме до гледане на документални филми по телевизията - заради субтитрите. 

 

 

 

 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ние също гледахме в неделя Дейвид Атънбъро в Кралската ботаническа градина. Зад един приятен и интригуващ научнопопулярен филм стои мого работа и техника, но преди всичко мислене и творчество. Направи ми впечатление как обясняваше,че  говоренето трябва да е разбираемо и недвусмислено. Нещо, което се постига с много знания и талант.

Велик разказвач на истории за растения и животни е :). Първият път, когато попаднах на негов филм се зачудих какво прави този клатушкащ се старец по телевизията, но след няколко минути вече мислех само за термитите, за които разказваше по изключително увлекателен начин. От тогава като го видя потелевизията, знам, че предстои нещо качествено.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...