Отиди на
Форум "Наука"

Диктаторските традиции на българския народ


Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

Всичко тръгва още от далеч, още от древна Гърция. Още тогава там определят трите вида държавен строй - демокрация, олигархия и тирания. Това обаче си е чисто гръцко виждане. Тогавашната демокрация няма нищо общо с днешната. Варварите въобще не са хора, а всеки гражданин следва да има най малко 3 роба. И ако варварите са подчовеци, то робите са вещи. Собствено обаче, това е само върхът на айсберга-управлението. За разлика от сравнително „демократичното“ гръцко общество има и източни държави. В Персия и Египет владетеля си е Бог. Равен с него няма и не може да има по никакви определения, всичко, хората, земята, цялата необятна империя са си негови. Ако нещо го ограничава това не е закона, морала или религията, а живия живот и факта, че и той може да умре като всеки друг човек.

Римската империя чиито наследници сме и ние е от „гръцки тип“, като в началото даже е изборна република, после „конституционна монархия“, а накрая става почти абсолютна монархия. Рим се „азиатизира“ по отношение на властта. Например изчезва римското гражданство, вече всички са еднакво ниско по отношение на императора. Той е обожествяван, сената е почти премахнат. Остават и някой „демократични“ особености. Например римския император се избира и рядко се предава по наследство. Оттук обаче събитията тръгват по различни коловози.

В западна европа римското наследство е унищожено, там настъпва варварска демокрация облечена в остатъците от римските термини и виждания. На изток обаче където идва и Аспарух си остава Византия. Във Византия такова „демократизиране“ няма. Напротив, виждането за властта продължава да се азиатизира. Приема се, че както Бог е един, така и владетеля е един, с времето властта на императора става наследствена. Императора е поставен от Бога, неговата власт е свещена и никой няма право да посяга на него (тук пак живота ограничава това). Автокрацията във Византия и България рисува една доста „недемократична“ картина. Царят е самодържец, цялата държава, цялото население са си негова собственост. Той може да прави с тях каквото си поиска. На запад има парламент, съвет на бароните който ограничава краля, при нас болярския съвет няма никаква власт. На запад има разклонено феодално дърво с много степени на зависимост. В България всички са равни пред владетеля. На запад титлите се наследяват, в България и Византия не. На запад имат свободни градове, у нас не.

На запад по късно стигат до абсолютизма и „Държавата това съм аз“. Но е за кратко и не напълно. В България още от реформите на Крум и Омуртаг (особено след покръстването) царя е всичко. Той наистина е цар бащица, единствения на когото всички са задължени за всичко. Самодържавие с една дума. 

Идват турците. Българите попадат в Османската империя. Това си е чиста азиатска държава, властта на султана е толкова силна и непоклатима, че само една династия управлява през цялото време. И ако във Византия и България поне е имало аристокрация с благороднически произход (който царя не може да отнеме), то в Османската империя и такава няма. Там цялата аристокрация е служебна, всички блага произтичат от мястото което ти е дал султана.

Проблема за българите е, че този султан слънце е чужденец. Демокрацията сред българите пълна. Няма благородници по рождение, няма йерархия. Никой не е длъжен да се подчинява никому. Така имаме един двуединен образ, при който хем имаме пълно равенство, хем има един човек който е най отгоре и владее всичко. По надолу си имаме „мини“ султани. Например бащата на семейството се явява един такъв "мини султан".

Да вземем например Левски или Бенковски. Те се държат както бихме казали днес авторитарно. То няма и как по друг начин, цялото българско общество е равно с изключение на „баш боса“.

След освобождението това се вижда повече от ясно. Теоретически България е демокрация. Българското общество има наследено равенство, просто следва да започнем да го прилагаме в партийната система на властта. Демек групи хора обединени от идеи се опитват да дойдат на власт чрез избори. Демокрация та дрънка. Почти веднага обаче става нещо друго. Княза се опитва да стане „цар бащица“ и почти успява с режима на пълномощията. Оказва се невъзможно провеждането на демократични избори. Достатъчно е само да прочетем „Бай Ганьо прави избори“. Измами, фалшификации, бой … пълна програма. Накрая се появява и „царя бащица“ Стамболов. При него няма свободни избори, а той управлява авторитарно. След неговото сваляне ролята на „бащицата“ се поема от Фердинанд, който я държи чак до 1918. Стамболийски се опитва да изгради истинска диктатура и се държи като диктатор. След това си имаме истинска диктатура (с гражданска война) която прераства в „корава демокрация“ в която се управлява „со кротце, со благо, со мало кьотек“. След това пак преврат, опит за диктатура и авторитарно управление на цар Борис ІІІ който си става „бащица“. Опитът Георги Димитров да стане „бащица“ се проваля поради скорошната му смърт, но последвалия го Червенков си е точно такъв. Тодор Живков ясно показва този образ. Управлявал доволно дълго той успява да наистина да стане „Тато“, бащата на народа, бащата на цялата държава, „Първият“ който владее всичко. Всъщност вождизма на комунистите дойде точно на място в България. Даже след промените от 1989 идеята за „бащицата“ е пределно виден. Иван Костов беше наричан „Командира“, след него „царя“ Симеон ІІ беше приеман от цял народ като месия и спасител. Дори днешния министър председател е наричан бат Бойко и е симпатичен на народа точно в ролята си на „батко“, на нашия „цар бащица“.

Отделно трябва да имаме предвид през последните години феномена на „спасителя“, който е широко използван в политиката. Народа иска да се появи някой юнак на бял кон който с остра сабя да посече злото и да донесе доброто. И всички да се преклонят пред него и да кажат „Ти си човека“, след което той да започне дългото си щастливо и богато царуване. Хората си искат „царя бащица“. От това се възползва управляващия елит и от време на време му подхвърля такива „спасители“ за да му отвлече вниманието, и както виждаме доста успешно.

В заключение. Българския „политически модел“ е очевидно наследен от Османската империя и в него всички са равни, с изключение на „царя бащица“ който е над всичко и всички. По антични мерки бихме казали, че българите си обичат и даже несъзнателно се стремят към тирания, към диктатура.

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 80
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОПУЛЯРНИ ДНИ

 • Потребители
Цитирай

По антични мерки бихме казали, че българите си обичат и даже несъзнателно се стремят към тирания, към диктатура.

Да не би Москва да е спряла рублите и да се стратира нов проект? Не сме разбрали още от медиите

/Няма да ни присъедините към московската тирания и да ни направите дунайска губерния, каквото и да правите, не разбрахте ли най-накрая товарищи - гибридчики:animatedwink:/

----------------------

За протокола - пак демагостваш/популизираш и правиш антинаука. За да кажеш че един народ има в даден момент такава или онакава народопсихология/култура , трябва да покажеш изследвания на неговоте ценности (най-малкото защото културата се мени с всяко поколение)

И доколкото такива изследвания, българинът ДНЕС толерира диктатурата по-малко .... от французите

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Идват турците. Българите попадат в Османската империя. Това си е чиста азиатска държава, властта на султана е толкова силна и непоклатима, че само една династия управлява през цялото време. И ако във Византия и България поне е имало аристокрация с благороднически произход (който царя не може да отнеме), то в Османската империя и такава няма. Там цялата аристокрация е служебна, всички блага произтичат от мястото което ти е дал султана.

 

 

Проблема за българите е, че този султан слънце е чужденец. Демокрацията сред българите пълна. Няма благородници по рождение, няма йерархия. Никой не е длъжен да се подчинява никому.

И си прав, и не си – турските султани, 36 на брой и 1 халиф, неуспял да стане султан, преди да бъде детрониран от Кемал Ататюрк, са само фасада на Империята, защото Османската империя реално се управлява от това, което ти наричаш “служебна аристокрация”, тоест Корпуса на еничарите и Великите везири; тези хора се посочват от султана и обкръжението му не по династичност и етнически произход, а по заслугите са способни наемници. между тях има и немалко етнически българи. 

Деградацията на тази империя започва някъде към 10-я султан, Сюлейман Първи, когато харемът и роднинските връзки стават решаващи в избора на везири; нарушава се принципа да се избират най-кадърните, започва подбор по връзки и интриги. Оттам, откъм началото на 16 век, спира и експанзията на Империята, и започва нейния залез, точно поради династичност, а не избор по качества. Горе-долу по това време като основен съперник за наследството на византийската империя се появява и Руското царство, тогава започват и серията Руско-Турски войни, една от които е и Освободителната за нас. Ето хронологията на султаните:

1. Осман Гаази поставя за управители на завоюваните райони синовете си и брат си. Ескишехир се управлявала от брат му Гюндюз, Караджахисар от сина му Орхан Гази, Ярхисар от Хасан, Инегьол от Тургут. Останалите стратегически зони са дадени за управление на най-приближените му командири, отличили се при тяхното завоюване. По този начин той ги прави зависими и си осигурява тяхната по нататъшна подкрепа.

2. Орхан I умира през март 1362 година и е наследен от своя син Мурад.

3. Мурад I, първият, използвал титлата султан, който наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до смъртта си на 15 юни 1389 година.

4. Мурад I е наследен от сина си Баязид I. След едногодишно пленичество Баязид умира на 9 март 1403 в град Акшехир. Погребан е в Бурса от сина си Муса Челеби. Със смъртта на Баязид I Османската империя остава без султан за 11 години.

5. Мехме́д I Челеби́ между 1413 г. и 1421 г. Син на султан Баязид I, след османското поражение в Анкарската битка през 1402 година Мехмед установява контрол над най-източната част на османските владения и успява да надделее над братята си в борбата за трона.

6 Мурад II

7. Мехмед II Завоевателя Мехмед II е третият син на Мурад II.

8. Мехмед Завоевателя На 13 май 1512 г. е свален от престола от еничарите и заместен със сина му Селим I. Отровен на 26 май 1512 г. по пътя към мястото на изгнанието.След смъртта си оставя двама синове - Баязид и Джем /Зизим/. Съгласно Закона за братоубийството е следвало по-младият да бъде убит.

9. Селим I Явуз - 1512 - 1520 г.

10. Сюлейман I , известен също като Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя (Кануни), е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина му Селим II. Харем-и Хумаюн, известен в България като Златната клетка, още и като Златния кафез, е харемът на султана на Османската империя.Османският харем влияе върху държавническите решения на османските султани във всички области на политиката на империята, още от времето на Сюлейман Великолепни, който въвежда за султанските и халифски майки титлата валиде султан(ка). До 1587 г. заемащият длъжността капа агасъ разполага с вътрешната власт в двореца, а важността на поста му е сравнима с тази на везира, но след 1578 г. по-влиятелен от него е командирът на черните евнуси.

11. Селим II, наричан по прякор Пияницата. По времето на Селим II, с първата руско-турска война, започват конфликтите между Османската Империя и Русия.

12. Мурад III (1546—1595), син на султан Селим II, при възкачване на престола, заповядва да бъдат умъртвени 5-та му по-млади братя, което е било обичайна практика на турските султани. Мурад III предпочитал харемните забавления пред държавните дела. Поради тази причина голяма роля в политиката започнали да играят жените от султанския харем.

13. Мехмед III. Погубил 19-те си братя. Загубил Молдова, Трансилвания и Влашко.Известен бил с прякора Казана.

14. Ахмед I, наследил баща си Мехмед III през 1603 г. и управлявал до 1617 г.Той не спазва закона, като не убива, а изпраща по-малкия си брат в стария дворец в Истанбул.Водил неуспешна война с Персия.

15. Мустафа I. Роден и умрял в Истанбул (1592-1639) г. Втори син на Мехмед III, наследил брат си Ахмед I през 1617 г. След 3-месечно царуване е сменен от Осман II. В 1622 г. е възстановен на престола до 1623 г. Удушен е през 1639 г. по заповед на Мурад IV.

16. Осман II е от 1618 до 1622 г. Става султан на 14-годишна възраст, след като неговият чичо, Мустафа I е свален след преврат.Осман II е удушен по заповед на Дауд паша на 20 май 1622 година в Еди куле. Не оставя наследници.

17. тук има прекъсване на династията Мурад IV е 17-ият султан на Османската империя. Отнел от Персия Ереван, Тебриз и Багдад. Когато умира през 1640 г. на 28 години, Османската империя се намира в благоприятно политическо положение: възстановен е вътрешния мир, победени са външните неприятели и са заздравени отношенията със западните държави. Управлението на Мурад IV позволило да се възстановят престижа, силата и стабилността на Османската империя.

18 Ибрахим I. По-късно е наречен "Дели" (лудия) заради неадекватното си поведение. Свален от престола и удушен,

19. заместен от сина си Мехмед IV.

20. Сюлейман II. Син на Ибрахим I, брат и приемник на Мехмед IV. Султан на Османската империя в периода 1687-1691 г.

21. Ахмед II, син на султан Ибрахим I. Ахмед II е наследен от своя племенник Мустафа II.

22. Мустафа II (1664-1703) г. Син на Мехмед IV, наследил чичо си Ахмед II в 1695 г. В 1697 г. е разбит от принц Евгений Савойски в битката при Зента. В 1703 г. абдикирал в полза на брат си Ахмед III.

23 Ахмед III.

24 Махмуд I. Син на Мустафа II.

25. Осман III

26. Мустафа III (1717-1774) г. Син на Ахмед III, наследил братовчеда си Осман III през 1757 г. През 1773 издава ферман, който облагодетелство българските еснафски организации.Прави опити да реформира армията. Води неуспешни войни с Русия, като губи Молдова, Влашко и Крим.Наследен на престола от Абдул Хамид I.

27. Абдул Хамид I, наследил брат си Мустафа III. Провъзгласен за султан през 1774 г. Водил неуспешни войни с Русия, умира от сърдечна недостатъчност, наследява го племенникът му Селим III.

28. Селим III (1789 1807). Син на Мустафа III и Михришах валиде султан. Детрониран и удушен по заповед на братовчед си Мустафа IV.

29. Мустафа IV (1779-1808) г. Наследил и унищожил реформите на Селим III в 1807 г. Мустафа IV заповядва да удушат Селим III, но сам е убит по заповед на Махмуд II.

30. Махмуд II (1808 - 1839 г). Умира от туберкулоза.Идва на власт в резултат от братоубийство на султан Мустафа IV. Наследен е от синовете си Абдул Меджид I и Абдул Азис, управлявали империята до избухването на Априлското въстание в българските земи.

31-36. Абдул Меджид I (1839-1861). Наследява баща си Махмуд II, а самият той е наследен от брат си Абдул Азис. По-късно султани стават и синовете му Мурад V, Абдул Хамид II, Мехмед V и Мехмед VI, последните владетели на Османската империя. Майка на Абдул Меджид I, т.е. Валиде султан е руската еврейка Безмиалем, известна като Сузи.

35. Мехмед V. Няма никаква реална политическа власт. През 1914 г. след започването на Първата Световна Война обявява Джихад на Съюзниците, последният халиф който прави това. С помощта на британски военни части арабите извоюват своята независимост от Османската империя. Умира през 1918 г.

36. Мехмед VI е 36-ят и последен султан на Османската империя. Детрониран е през ноември 1922 г. от Мустафа Кемал Ататюрк, починал в Сан Ремо през 1926 г.

Самият Ататюрк е точно това, което днес наричаме парвеню, човек издигнал се от низините единствено и само заради личните си качества. Може да бъде аналог на Наполеон Бонапарт. Според една от версиите за произхода му, майка му е българка от Битоля, според друга - албанка. Но той реставрира онова, което е загубено някъде по времето на Сюлейман Великолепни, ролята на военния корпус, определяна от качествата на военачалниците, а не по династичност; прави го обаче по западен модел, и го прави безкомпромисно, с драконовски мерки (след като е воювал много успешно срещу войските на Запада за Дарданелите).

 

 

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

  Оправям я: 8. Баязид Втори;управлява в периода 19 май 1481 г. - 25 април 1512 г. е 8-ия султан на Османската империя; поне така е посочено в уикипедия, не съм османист, виждам противоречието, но ги цитирах със съкращения оттам единствено да покажа принципа на династичност, зад който стои управлението на "назначената аристокрация"; когато първият започва да измества втория, идва упадък

 

Текстът с 8 по-горе се отнася към седмия, Мехмед Завоевателя. Благодаря!

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки
Преди 1 час, nik1 said:

Да не би Москва да е спряла рублите и да се стратира нов проект? Не сме разбрали още от медиите

/Няма да ни присъедините към московската тирания и да ни направите дунайска губерния, каквото и да правите, не разбрахте ли най-накрая товарищи - гибридчики:animatedwink:/

----------------------

За протокола - пак демагостваш/популизираш и правиш антинаука. За да кажеш че един народ има в даден момент такава или онакава народопсихология/култура , трябва да покажеш изследвания на неговоте ценности (най-малкото защото културата се мени с всяко поколение)

И доколкото такива изследвания, българинът ДНЕС толерира диктатурата по-малко .... от французите

 

 

Що? Виж как замо звучи - БССР или ДССР :animatedwink:

Ще развиваме тежко машиностроене, компютри, програмни езици на кирилица :)

Ще работиме по Коми и строителството..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 2 часа, Joro-01 said:

Що? Виж как замо звучи - БССР или ДССР :animatedwink:

Ще развиваме тежко машиностроене, компютри, програмни езици на кирилица :)

Ще работиме по Коми и строителството..

А сега де, то бива и ти да се връзваш на тези идеи :animatedwink:

Ще имаме статута на Беларус, Чечня или Южна Осетия разбира се.. Забравете за това какво сме били в социалистическия/комунистическия СИВ.

Важни сме за Русия заради положението си, а за другото "Ще работиме по Коми и строителството" 

(не "ще работиме", а "ще работим")

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки
Преди 25 минути, nik1 said:

 

(не "ще работиме", а "ще работим")

 

 

Знам, ама пропуснах да го натъртя :animatedwink:

Не подценявай хората дето се връзват на тези идеи, изведнъж може да се окажат мнозинство.

От там и чисто демократично да си изберат правителството...

Фактът, че аз не се връзвам (не вярвам да не си хванал иронията) почти няма значение.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Аз не подценявам тези хора, нито изключвам възможността нещата да се обърнат, та за това и не си трая на провокациите им, и пропагандата им .(вижте какво стана с Великобритания за един ден - беше поставена на карта съществуването в сегашните и национални граници, по най-демократичния начин,  и заради ленивостта и на разумните хора там)

Иначе от моя гледна точка - мнозинството от хората пишещи тук ги подценяват, или просто са лениво и незаинтересовани към тях и си траят, не знам защо? Ще им (ще ви) е добре със статута на Беларус или Кавказка република, или очакват че в най-лошия случай че ще станем център на евразийската и световната икономика?

 

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

И Великобритания Ники! Англичаните също ги чака статута на Беларус! Прочее и Швейцария и Норвегия вече горчиво съжаляват, че не са в ЕС, зер няма кой да ги пази от агресивния хибриден путинизъм... Прочее, промъкна се информация, че Путин преоблечен е ходел по пенсионерските клубове в английските села да дава указания как да се гласува.

С федерална европа е свършено, идва времето на европа на отечествата. Само нашия компрадорски слугинаж изпитва ужас от това.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 часа, nik1 said:

Аз не подценявам тези хора, нито изключвам възможността нещата да се обърнат, та за това и не си трая на провокациите им, и пропагандата им .(вижте какво стана с Великобритания за един ден - беше поставена на карта съществуването в сегашните и национални граници, по най-демократичния начин,  и заради ленивостта и на разумните хора там)

Иначе от моя гледна точка - мнозинството от хората пишещи тук ги подценяват, или просто са лениво и незаинтересовани към тях и си траят, не знам защо? Ще им (ще ви) е добре със статута на Беларус или Кавказка република, или очакват че в най-лошия случай че ще станем център на евразийската и световната икономика?

 

Ами, виж, като възразяваш даваш повод за изсипване на допълнителна доза "правилна" политика, въздигната в ранг на нАука (защото ни се повтаря, че тука политика няма) Пропагандата е вид реклама, а лоша реклама няма. Колкото повече шум се вдига, толкова е по-добре за нея.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Боже боже, какъв ужас.. ЕС не е федерация, товарищи, а общо икономическо пространство. Ей на четете, ако не вярвате на мен

Европа се пише с голямо "Е" товарищи):

https://ru.wikipedia.org/wiki/Четыре_свободы_(Европейский_союз)

https://en.wikipedia.org/wiki/Internal_market

--------------

Наглост. Народът се изкарва прехраната в ЕС, а на вас ви е криво че не е беден и осран, и че има въздух за него в ЕС.

(Вие сте за въжето, че за 45 години му е******е мамата и го докарахте до катастрофа - вижте къде е Гърция, вижте къде сме ние)

Що се отнася до лъжите и внушенията че българите не одобрявали ЕС, ами само елита бил за него, то  според изследванията в 2016 година около 73 процента от Българите имат положително отношение към Евросъюза

-----------------

(Майтап). Норвегия и с-ие си плащат за да имат право до този пазар, но без да имат право на глас (майтап).

http://www.eu-norway.org/eu/Financial-contribution/#.V3KHxtR97Mo

-----------------

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сьжалявам ги. Просто тия нещастни страни като Швейцария, Исландия , Норвегиия и Великобритания нямат такьв искрен и добьр приятел като Мак Кейн който да им обясни ясно , точно , демократично с думи прости и ясни кое е добро за тях ! 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Душа, за излизане от ЕС в Британия гласуваха преобладаващо тези които живеят с историческите възстановки и манията за величе на Великобритания, с футболните мачове и пиячката, и тези, които чакат на държавата (това са фактите).

Един въпрос? Ти искаш ли футболните хулигани, нацитата, белия траш (в Англия това са безработните задници, които трето поколение безработни, лежащи на гърба на държавата)  и пенсионерите (в Украйна или там където си) да ти казват какво да правиш с "твоята къща"??

Очаквам честен отговор, а не алабализми (ако не можеш без алабализми, моля, по- добре не отговаряй)

Ето ти нещо за съжаление:

http://www.mediapool.bg/shotlandiya-i-severna-irlandiya-otkrito-zagovoriha-za-nezavisimost-news250813.html

--------------------

При норвежците бирата е друга.. Хората си пазят социалната и данъчна система от външно вмешателство; да си я пазят това си е техен проблем и желание..

Само дето в България ние няма какво да пазим, защото 45 годишното "приятелство" с Големия Брат завърши с хуманитарна катастрофа... за нас..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 24 минути, Doris said:

Ами, виж, като възразяваш даваш повод за изсипване на допълнителна доза "правилна" политика, въздигната в ранг на нАука (защото ни се повтаря, че тука политика няма)

Първият пост в темата е 100% антинаука, пропаганда? - може би, но не и политика. Виж ако темата беше "Диктаторските традиции на руския народ", тогава със сигурност щеше да бъде обявена за политическа.

Би трябвало да си ориентирана кое се приема за политика и кое не.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

:)

Така, за да разсеем малко невежеството относно разбирането фундаментите на ЕС е хубаво да излезем извън голата пропаганда.

Проекта либерална Европа се крепи на 3 фундамента:

свободно движение на стоки

свободно движение на хора

свободно движение на капитали

Всичко това е доброволно. Не е перфектно, но няма друг по-напредничав проект до момента.

Примерът с Норвегия и Швейцария не е никаква алтернатива, защото те макар и нечленуващи пряко в ЕС, те са приели тези 3 фундамента. Участват, пътуват и си плащат членския внос за свободния пазар дори повече отколкото член на съюза. Великобритания също не е пример, защото от една страна брекзитърите не очакваха, че ще спечелят, нямат все още план, няма алтернатива, статута на Норвегия ще им излезне по-скъпо, отколкото ако останат член на ЕС.

електората при тях не гласува точно против ЕС, защото те не знаят в болшинство какво точно е ЕС, както Душко и Фружин например, те гласуваха Против техния елит, поради причини които изискват дълбок анализ. Това беше борба за министерското кресло, не за ЕС, но чрез огромна доза популизъм и откровенни лъжи, националистически настроените политици надвикаха Разума. Британския избирател беше подведен поради своя охолен живот и накрая, който използва имиграцията като плашило, той управлява страховете.

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 4 минути, nik1 said:

Душа, за излизане от ЕС в Британия гласуваха преобладаващо тези които живеят с историческите възстановки и манията за величе на Великобритания, с футболните мачове и пиячката, и тези, които чакат на държавата (това са фактите).

Един въпрос? Ти искаш ли футболните хулигани, нацитата, белия траш (в Англия това са безработните задници, които трето поколение безработни, лежащи на гърба на държавата)  и пенсионерите (в Украйна или там където си) да ти казват какво да правиш с "твоята къща"??

Очаквам честен отговор, а не алабализми (ако не можеш без алабализми, моля, по- добре не отговаряй)

Ето ти нещо за съжаление:

http://www.mediapool.bg/shotlandiya-i-severna-irlandiya-otkrito-zagovoriha-za-nezavisimost-news250813.html

--------------------

При норвежците бирата е друга.. Хората си пазят социалниата и данъчна система от външно вмешателство; да си я пазят това си е техен проблем и желание..

Само дето в България ние няма какво да пазим, защото 45 годишното "приятелство" с Големия Брат завърши с хуманитарна катастрофа... за нас..

 

 

Nik,  52% са си мнозинството. Едва ли са всичките пияници и запалянковци. Напротив за последните е по на сметка евро-съюза. Сега нека сме безпристрастни( или да се опитаме) и да видим как стоят нещата. По конституция има ли всяка страна право да излезе от Съюза ? Да или не ? Не говорим дали то е добре или зле. Бъдещето ще покаже. Но сега какво стана - изригна една истерия от бесните "евро-привърженици" (тук и български политици и близки до тях медии) с пяна на уста да сипят заплахи по бъдещето на Великобритания - разпад, Гибралтар към Испания,  Шотландия независима, Сев. Ирландия ще се обедини с Ейре (майко мила )    Стигна се и до нелицеприятни епитети - тия против са стари, необразовани, тъпи , от севера и т. н.  Е .. сега хубава работа ? Защо ? Излиза, че на теория може, а на практика ....помисли си, че горко ти.  Както е дошла Великобритания така и трябва да си отиде, иначе е като да започнеш работа някъде и няма напускане (само в хоризонтал)  Или сега да кажем за плебисцита за Шлезвиг-Холщайн тези, които са гласували за Дания са пияници или обратното ?  И за англичаните , които лежат на гърба на държавата.....не са виновни те, (не може всички да са програмисти) а други,  ама хайде, че забиваме в забранената трънлива пътека.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

52% от 70% гласували е 35% от населението (с право на глас). Много е възможно при по-голяма избирателна активност резултатът да е друг. Съмненията ми се подхранват и от "ленивостта на разумните", както се изрази Ник. Но както и да е.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Евристей, разбира се, че всеки може да излезе. Също така е добре да оцени последствията. Когато искаш достъп до общия пазар, можеш да го получиш след като изпълниш всички необходими условия.

Озбърн предупфеди за спад на паунда, защото е логично. Предупреди за дефицит в бюджета, защото е логично. Предупреди за свиване на икономиката, защото е логично. Предупреди, че ще се увеличи безработицата, защото е логично.... И т.н.

Забавянето и несигурноста нанасят допълнителни икономически и политически вреди не само на ГБ а и на ЕС

давам ти най прост пример:

фабрика за колела, цена на колело 500£. Износ към ЕЕА, с всички бенефити които произтичат от европазара, въпрпосът е, удачно ли е да губиш този пазар и да се надяваш да намериш подобен другаде. Ключова дума- надяваш.

Несериозно е.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

И понеже пак изместихте темата да я върна към България. Разликата между Русия и България е болярството. В Русия добрия цар иска, но не може защото лошите боляри му пречат. В България този мит го няма, но има друг. Митът за добрия юнак крали Марко (и не само) който е най светлата личност и в името на абсолютното добро се бори чутовно с абсолютното зло. Тоест митът за спасителя, който ще ни оправи идва не от последните години, а съществува вече дълги векове.

Дори ако щетете вижте народния любимец бат Бойко как говори "Аз разпоредих", Намерих пари", "Ще взема мерки". Той говори за себе си както би говорил "бащицата" и точно поради това народа го харесва.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 59 минути, Atom said:

Първият пост в темата е 100% антинаука, пропаганда? - може би, но не и политика. Виж ако темата беше "Диктаторските традиции на руския народ", тогава със сигурност щеше да бъде обявена за политическа.

Би трябвало да си ориентирана кое се приема за политика и кое не.

Неполитическа пропаганда за българския политически модел? - много хитро :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Преди 10 часа, Frujin Assen said:

В заключение. Българския „политически модел“ е очевидно наследен от Османската империя и в него всички са равни, с изключение на „царя бащица“ който е над всичко и всички. По антични мерки бихме казали, че българите си обичат и даже несъзнателно се стремят към тирания, към диктатура.

Изводът е още по-зловещ, драги Фружине. Този народ очевидно не може да еволюира в зряло общество през вековете и запазва в своята дълбинна народностна психика мечтата за Героя/Спасителя, който да се грижи за него, да го храни, да го предпазва от опасности, да носи греховете му, както казват за Христос. А това е една очевидно инфантилна мечта. Индивидуално зрелият човек сам се грижи за себе си и не чака на друг, социално зрелите общества - също. 1300 години тук еволюцията в това отношение е затруднена, поради неизвестни причини, дано пък в следващите еони да се случи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 3 часа, Frujin Assen said:

И Великобритания Ники! Англичаните също ги чака статута на Беларус! Прочее и Швейцария и Норвегия вече горчиво съжаляват, че не са в ЕС, зер няма кой да ги пази от агресивния хибриден путинизъм... Прочее, промъкна се информация, че Путин преоблечен е ходел по пенсионерските клубове в английските села да дава указания как да се гласува.

С федерална европа е свършено, идва времето на европа на отечествата. Само нашия компрадорски слугинаж изпитва ужас от това.

Ха-ха, това е весело, Путин в ролята на Юрая Хийп, ма не състава, а героя на Дикенс. :)

 

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Жить стало лучше, жить стало веселее.За голяма дирижирана русофилска радост, Великобритания ще излезе от ЕС, и руския мужик най после ще заживее добре. Уж пазеха евросъюза от мигрантите да не изнасилят някоя германка или терористите да не го гръмнат.Пък сега ожълтяват гащите по поръчка от радост, че ЕС се разпадал.

Ако ще и всички държави да излязат от ЕС те ще си вземат икономиките с тях и ще договорят помежду си условия и споразумения за търговия.Те пак ще са добре, нашата икономика няма да стане по силна, нито пък руската.Даже няма да им висим на врата, България,Румъния,Испания,Гърция......Ние и без това не сме пазар за мощните европейски икономики.Като гледам по магазините не се виждат много германски, английски и френски стоки.

П.П.Фружине, само рашките имат "бащица "  

 

Cl3hAr4WQAArcOl.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...