Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, makebulgar said:

Дракула и той бил вегетарянец или веган според последните проучвания: https://www.vesti.bg/lyubopitno/iznenada-drakula-veroiatno-e-bil-vegan-6177598

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

  • Потребител
Публикувано
Преди 54 минути, sir said:

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

Не знам кое е откачено и кое не. Зависи от гледната точка сигурно. Човекът традиционно оприличава с рай градината, която дава плодове, докато кланницата за добитък обичайно е във филмите на ужасите.

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

Ето още едно доказателство, че месото е вредно. 

Ново проучване публикувано през септември - Dietary fatty acids differentially impact phagocytosis, inflammatory gene expression, and mitochondrial respiration in microglial and neuronal cell models, показва, че консумацията на месо, млечни храни и други храни с високо съдържание на наситени  мастни киселини и по-конкретно на палмитинова киселина, води до нарушения във функциите на мозъка и до по-къса памет. Палмитиновата киселина водела до възпалителна реакция в нервните клетки, която нарушавала предаването на сигнали между клетките, намалявал броя на синапсите и т.н. 

Палмитиновата киселина е една от най-често срещаните наситени мастни киселини при животните и растенията. Палмитиновата киселина е първата мастна киселина, произведена по време на синтеза на мастни киселини и е предшественик на по-дълги мастни киселини. В резултат на това палмитиновата киселина е основен компонент на тялото на животните. При хората,  анализ установи, че тя съставлява 21-30% (моларни) от човешката мазнина, и е основен, но силно променлив, липиден компонент на човешката кърма. Тя е основен компонент на маслото от плодовете на маслодайните палми (палмово масло), съставлявайки до 44% от общите мазнини. Месото, сирената, маслото и други млечни продукти съдържат палмитинова киселина, възлизаща на 50-60% от общите мазнини. Палмитиновата киселина се произвежда от широк спектър от други растения и организми, обикновено в ниски нива. В говеждата лой, свинската мас, зехтина, и какаовото масло се съдържа около 25% палмитинова киселина. В пилето е 23%. В останалите растителни масла е по-нисък процент – царевично олио 12,2%, фъстъчено масло 11,6%, кокосово 8,4%,  рапично 3,6%.

Добре прието е в медицинската общност, че палмитиновата киселина от хранителни източници повишава липопротеините с ниска плътност (LDL) и общия холестерол. Световната здравна организация заяви, че има убедителни доказателства, че палмитиновата киселина увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Преглед от 2021 г. показва, че замяната на диетичната палмитинова киселина и други наситени мастни киселини с ненаситени мастни киселини, като олеинова киселина, може да намали няколко биомаркера на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Редактирано от makebulgar
  • 10 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано

Нов лабораторен анализ на човешки зъби може да разреши една от най-големите загадки, свързани с нашите предци: колко важно е било месото за тях и дали това е бил пробивът, направил възможен прехода към съвременния човек?

https://m.dnevnik.bg/sviat/2024/09/01/4669738_otkoga_iadem_meso_i_to_li_ni_e_napravilo_takiva/

  • Потребители
Публикувано
Преди 41 минути, vandu said:

Нов лабораторен анализ на човешки зъби може да разреши една от най-големите загадки, свързани с нашите предци: колко важно е било месото за тях и дали това е бил пробивът, направил възможен прехода към съвременния човек?

https://m.dnevnik.bg/sviat/2024/09/01/4669738_otkoga_iadem_meso_i_to_li_ni_e_napravilo_takiva/

 

  • Потребител
Публикувано (edited)

Една "теория" в стил Мейк. 

Имало едно време някакви примати от които след много хилядолетия щели да се пръкнат хората. Та тия примати като пълни плодояди (според макето) много обичали да си хапват добре узрели плодове. Ама точно тия плодове за пуст късмет съдържат и алкохол, особено ако са добре ферментирали (а изключително много бозайници ги избират пред по-малко узрелите). Всичко хубаво, ама пак според макето алкохола в каквито и да е количества ни прави глупави, щото бялото и сивото ни мозъчно вещество намалява.  Значи какво излиза - нашите предци - пълни плодояди са се правели по-тъпи с естествената за тях храна (плодове). 

И един ден какво се случило - променило се нещо в климата и околната среда и хората почнали да ядат "неестествена" за тях храна. И точно поради нея и по-малкото алкохол дето приемат с храната - взели, че поумнели. 😁

И какво излиза накрая - "естествената" за нас храна - изцяло плодове ни прави по-тъпи и ни държи на нивото на животните, а видиш ли неестествената и вредна за нас храна на спасява от това постоянно оглупяване и ни е направила човеци. 😁

Та моя извод е че ако хората не ядат каквото ядат - а именно всичко достъпно и усвоимо от организма в тяхната среда ще се върнат на новото на животните. Заради пустите ферментирали плодове 😁

Това е само моя "хипотеза", "теория" или както там искате го наречете, защото не съм много запознат нито с хранителните навици на хората, нито с източниците на ресурси, а всичко, което противоречи на моята теория го смятам само за спекулация и неподкрепено от доказателства. Така, че както и да искате да ме оборите - не си губете времето, аз така мисля и съм решил значи е така 😁😁

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 21 минути, Димитър Йорданов said:

Една "теория" в стил Мейк. 

Имало едно време някакви примати от които след много хилядолетия щели да се пръкнат хората. Та тия примати като пълни плодояди (според макето) много обичали да си хапват добре узрели плодове. Ама точно тия плодове за пуст късмет съдържат и алкохол, особено ако са добре ферментирали (а изключително много бозайници ги избират пред по-малко узрелите). Всичко хубаво, ама пак според макето алкохола в каквито и да е количества ни прави глупави, щото бялото и сивото ни мозъчно вещество намалява.  Значи какво излиза - нашите предци - пълни плодояди са се правели по-тъпи с естествената за тях храна (плодове). 

И един ден какво се случило - променило се нещо в климата и околната среда и хората почнали да ядат "неестествена" за тях храна. И точно поради нея и по-малкото алкохол дето приемат с храната - взели, че поумнели. 😁

И какво излиза накрая - "естествената" за нас храна - изцяло плодове ни прави по-тъпи и ни държи на нивото на животните, а видиш ли неестествената и вредна за нас храна на спасява от това постоянно оглупяване и ни е направила човеци. 😁

Това е само моя "хипотеза", "теория" или както там искате го наречете, защото не съм много запознат нито с хранителните навици на хората, нито с източниците на ресурси, а всичко, което противоречи на моята теория го смятам само за спекулация и неподкрепено от доказателства. Така, че както и да искате да ме оборите - не си губете времето, аз така мисля и съм решил значи е така 😁😁

 

Опитите ти да иронизираш и да ме представиш като псевдоучен са също толкова слаби като опитите ти да мислиш научно. :)

Похвално е обаче, че следиш творчеството ми и си попил поне малко от научните статии, които съм цитирал.

За приматите, от които са произлезли хората е ясно, че са били плодоядни когато са били на дърветата, но до тук свършва това, което си разбрал от историята. Напълно наненаучно манипулираш с твърдението, че "изключително много бозайници" избирали ферментиралите плодове пред добре узрелите, които не са ферментирали, като целта им била да се напият. Няма такова нещо изключително много бозайници, които избират ферментирали плодове. Има някои, които ги ядат, но не защото ги предпочитат, а защото иначе ще умрат от глад. Вкуса на повечето ферментирали и полу-развалени плодове става горчив както заради алкохола, така и заради други вещества, а горчивите неща са сигнал че са вредни. Това, че алкохола убива мозъчните клетки и свива сивото вещество е научно доказан чрез проучвания факт, колкото и да не се харесва това на пиячите. И очевидно няма как да поумнееш като пиеш алкохол или като ядеш ферментирали плодове.

Онова, което ти се губи манипулативно в историята е че пропускаш фактът, че проточовеците от плодоядни дървообитаващи примати след това са станали двукраки ходещи животни, които наред с плодовете са яли и много семена, ядки, грудки и други растения. Именно семената и грудките, богати на нишесте и от там на глюкоза, са позволили развитието на мозъка на човека, тъй като учените смятат, че бързите дози глюкоза, която се усвоява директно от мозъчните клетки са способствали за развитието на мозъка и мисленето. Учените установили, че всъщност прачовекот е ял доста нишестени семена, а неандерталците си варили каша от ечемик.

Тъй че историята на еволюцията може да се проследи, и наред с изследването на зъбния емайл има и други методи, които са използвани до момента - полени, състав на костите и други.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 минути, makebulgar said:

 

Опитите ти да иронизираш и да ме представиш като псевдоучен са също толкова слаби като опитите ти да мислиш научно. :)

Похвално е обаче, че следиш творчеството ми и си попил поне малко от научните статии, които съм цитирал.

За приматите, от които са произлезли хората е ясно, че са били плодоядни когато са били на дърветата, но до тук свършва това, което си разбрал от историята. Напълно наненаучно манипулираш с твърдението, че "изключително много бозайници" избирали ферментиралите плодове пред добре узрелите, които не са ферментирали, като целта им била да се напият Вкуса на повечето ферментирали и полу-развалени плодове става горчив както заради алкохола, така и заради други вещества, а горчивите неща са сигнал че са вредни. Това, че алкохола убива мозъчните клетки и свива сивото вещество е научно доказан чрез проучвания факт, колкото и да не се харесва това на пиячите. И очевидно няма как да поумнееш като пиеш алкохол или като ядеш ферментирали плодове.

Странно. Тук се казва, че редица примати целенасочено избират презрели и ферментирали плодове и нещо важно ИМСТ МЕХАНИЗМИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА АЛКОЛОХА В ТЯХ и то ефективни и за оползотворяване то му за енергия. Преди в тази и в друга свързана тема много примери са давани и за редица други бозайници ядящи в дивата природа точно ферментирали плодове (предпочитани пред само узрели). Както и примери за афинитета на много видове маймуни специално към алкохола в различни форми. 🙂

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciata-na-plodove-s-alkoh-182860.html

Допълнение. Ето и статия за документирани пияни шимпанзета в дивата природа целенасочено търсещи алкохол. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/dokumentirani-sa-51-sluchaia-na-pianstvo-na-shimpanzeta-video-12570.html

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 8 часа, Димитър Йорданов said:

Странно. Тук се казва, че редица примати целенасочено избират презрели и ферментирали плодове и нещо важно ИМСТ МЕХАНИЗМИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА АЛКОЛОХА В ТЯХ и то ефективни и за оползотворяване то му за енергия. Преди в тази и в друга свързана тема много примери са давани и за редица други бозайници ядящи в дивата природа точно ферментирали плодове (предпочитани пред само узрели). Както и примери за афинитета на много видове маймуни специално към алкохола в различни форми. 🙂

 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kakvo-e-evoliutcionnoto-predimstvo-na-konsumatciata-na-plodove-s-alkoh-182860.html

Допълнение. Ето и статия за документирани пияни шимпанзета в дивата природа целенасочено търсещи алкохол. 

https://nauka.offnews.bg/zhivotat/dokumentirani-sa-51-sluchaia-na-pianstvo-na-shimpanzeta-video-12570.html

И в двете статии единствено изказват предположения за причините защо маймуните ядат ферментирали плодове или пият ферментиралия палмов сок. Учените само са предположили, че причините са свързани с алкохола в тези плодове, калориите от него или други подобни, като съответно не анализират напълно поведението на маймуните, а по-скоро търсят паралели с човека, който пие като казак и се алкохолизира. 

Реално по-смислено и по-оправдано предположение е това, че и маймуните и разни други като плодоядните прилепи, ядат ферментирали плодове просто защото са много по-сладки от просто узрелите плодове. Плодовете зреят, като в началото са богати на киселини и животните не ги ядат, после узряват и постепенно стават сладки, като най-сладки са накрая точно преди да се развалят. Примерно дивите джанки са най-сладки когато са презрели и когато са се спаружили от жегата, като вкуса им е буквално на сладко. 

В конкретния случай с маймуните, които пият ферментиралия палмов сок малка подробност е, че този сок е супер сладък. Захарността му е 66%(!), което е в пъти повече от захарността на гроздето или други плодове. Този сок дори и да ферментира пак си остава супер сладък и животните го пият именно заради сладостта му. Ако от тези 66% захари ферментират примерно 1/3, за да се получи 7% алкохол пак ще имаме почти 45% захарност, което е много. Подобна захарност ще има коктейл с 250 мл натурален сок (в който има по принцип 30 гр. захар), към който добавяш още 80 грама захар (!) и 20 мл водка. Ще е супер сладък коктейл и алкохола почти няма да го усетиш. 

Редактирано от makebulgar
  • 9 месеца по късно...
  • Потребител
Публикувано (edited)

 

Като спомена това, че минералите в големи дози са вредни, трябва да се отбележи, че постоянната и продължителна консумация на месо, което съдържа много хем желязо, води до повишени нива на желязо в организма, което от своя страна е доказано, че влияе пряко на възникването и развитието на заболявания като рак, диабет, Алцхаймер, деменция и множествена склероза. 

За раковите клетки излишъка от желязо бил много полезен за размножаването. 

Учени установили, че високата консумация на хем желязо увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 26%.

Натрупването на желязо в мозъка пък се наблюдавало в ранните стадии на Алцхаймер, деменция и множествена склероза.  

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 10 минути, makebulgar said:

Като спомена това, че минералите в големи дози са вредни, трябва да се отбележи, че постоянната и продължителна консумация на месо, което съдържа много хем желязо, води до повишени нива на желязо в организма, което от своя страна е доказано, че влияе пряко на възникването и развитието на заболявания като рак, диабет, Алцхаймер, деменция и множествена склероза. 

За раковите клетки излишъка от желязо бил много полезен за размножаването. 

Това е някаква научна двойственост понеже пък без желязо и не говорим специално желязо от месо, може и от спанак да е, от сушени кайсии и т.н. рискът от рак е висок.

Желязото е полезно за размножаването, ако вече го имаш рака, ако го нямаш е превенция. Отново говорим за концепции различни от черно-бяло.

  • Потребител
Публикувано

Мастната тъкан, обикновено наричана "телесна мазнина", съхранява излишните мастни киселини и ги доставя обратно, когато възникне нужда. Фино балансираните нива на желязо са важни за здравето на адипоцитите, клетките, които изграждат мастната тъкан. Претоварването с желязо, особено в адипоцитите, може да намали системната инсулинова чувствителност.

Merla J. Hubler et al. MFehi adipose tissue macrophages compensate for tissue iron perturbations in mice, American Journal of Physiology-Cell Physiology (2018). DOI: 10.1152/ajpcell.00103.2018

  • Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, makebulgar said:

 

Като спомена това, че минералите в големи дози са вредни, трябва да се отбележи, че постоянната и продължителна консумация на месо, което съдържа много хем желязо, води до повишени нива на желязо в организма, което от своя страна е доказано, че влияе пряко на възникването и развитието на заболявания като рак, диабет, Алцхаймер, деменция и множествена склероза. 

За раковите клетки излишъка от желязо бил много полезен за размножаването. 

Учени установили, че високата консумация на хем желязо увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 26%.

Натрупването на желязо в мозъка пък се наблюдавало в ранните стадии на Алцхаймер, деменция и множествена склероза.  

@Димитър Йорданов Във всеки отговор до теб ти казва, че дозата е важна. Никой не е казвал, че прекомерната консумация на месо не е вредна. Това толкова ли е трудно да се разбере или се преструваш?

  • Потребител
Публикувано

Ново проучване от Училището по обществено здраве на Университета в Индиана в Блумингтън затвърди връзката между консумацията на червено месо и сърдечните заболявания, като откри силна връзка между хем желязото, което се намира само в месото, и потенциално смъртоносната коронарна болест на сърцето.

Проучването установи, че консумацията на хем желязо увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 57%, докато не е открита връзка между нехемовото желязо, което е в растителни и други немесни източници, и коронарната болест на сърцето.

Проучването е публикувано онлайн преди печат в Journal of Nutrition. Заедно с първия автор Джейкъб Хуникът, аспирант в катедрата по епидемиология и биостатистика на училището, съавтори на изследването са Ка Хе и Пенгчен Сюн, преподаватели в катедрата.

Хъникът каза, че връзката между приема на желязо, запасите от желязо в тялото и коронарната болест на сърцето се обсъжда от десетилетия от изследователите, като епидемиологичните проучвания предоставят противоречиви констатации. Новото изследване на IU, мета-анализ, изследва 21 публикувани по-рано проучвания и данни, включващи 292 454 участници по време на средно 10,2 години проследяване.

Новото проучване е уникално, защото разглежда връзките между общата консумация на желязо, както и приема на хем и нехемово желязо в сравнение с риска от коронарна болест на сърцето. Единствената положителна връзка е приемът на хем желязо.

Тялото третира двата вида желязо по различен начин. Той може по-добре да контролира усвояването на желязо от растителни източници, включително добавки с желязо, но не и с желязо от месни източници.

"Наблюдаваната положителна връзка между хем желязото и риска от ИБС може да се обясни с високата бионаличност на хем желязото и неговата роля като основен източник на желязо при участници, пълни с желязо", пишат изследователите в статията на списанието. "Хем желязото се абсорбира с много по-голяма скорост в сравнение с нехемовото желязо (37 процента срещу 5 процента). Веднъж абсорбиран, той може да допринесе като катализатор за окисляването на LDL, причинявайки увреждащо тъканите възпаление, което е потенциален рисков фактор за ИБС."

Запасите от желязо в тялото се увеличават с времето. Единственият начин за намаляване на желязото в организма е чрез кървене, даряване на кръв или менструация. Някои диетични избори, като кафе и чай, също могат да инхибират усвояването на желязото.

 

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 22 минути, Gravity said:

Никой не е казвал, че прекомерната консумация на месо не е вредна. Това толкова ли е трудно да се разбере или се преструваш?

Темата е дали човек е месояден по природа. Ако яде само месо като хищниците, това е прекомерна консумация. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, makebulgar said:

Темата е дали човек е месояден по природа. Ако яде само месо като хищниците, това е прекомерна консумация. 

Никой не твърди обратното!!!

  • Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, makebulgar said:

Ново проучване от Училището по обществено здраве на Университета в Индиана в Блумингтън затвърди връзката между консумацията на червено месо и сърдечните заболявания, като откри силна връзка между хем желязото, което се намира само в месото, и потенциално смъртоносната коронарна болест на сърцето.

Проучването установи, че консумацията на хем желязо увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 57%, докато не е открита връзка между нехемовото желязо, което е в растителни и други немесни източници, и коронарната болест на сърцето.

Проучването е публикувано онлайн преди печат в Journal of Nutrition. Заедно с първия автор Джейкъб Хуникът, аспирант в катедрата по епидемиология и биостатистика на училището, съавтори на изследването са Ка Хе и Пенгчен Сюн, преподаватели в катедрата.

Хъникът каза, че връзката между приема на желязо, запасите от желязо в тялото и коронарната болест на сърцето се обсъжда от десетилетия от изследователите, като епидемиологичните проучвания предоставят противоречиви констатации. Новото изследване на IU, мета-анализ, изследва 21 публикувани по-рано проучвания и данни, включващи 292 454 участници по време на средно 10,2 години проследяване.

Новото проучване е уникално, защото разглежда връзките между общата консумация на желязо, както и приема на хем и нехемово желязо в сравнение с риска от коронарна болест на сърцето. Единствената положителна връзка е приемът на хем желязо.

Тялото третира двата вида желязо по различен начин. Той може по-добре да контролира усвояването на желязо от растителни източници, включително добавки с желязо, но не и с желязо от месни източници.

"Наблюдаваната положителна връзка между хем желязото и риска от ИБС може да се обясни с високата бионаличност на хем желязото и неговата роля като основен източник на желязо при участници, пълни с желязо", пишат изследователите в статията на списанието. "Хем желязото се абсорбира с много по-голяма скорост в сравнение с нехемовото желязо (37 процента срещу 5 процента). Веднъж абсорбиран, той може да допринесе като катализатор за окисляването на LDL, причинявайки увреждащо тъканите възпаление, което е потенциален рисков фактор за ИБС."

Запасите от желязо в тялото се увеличават с времето. Единственият начин за намаляване на желязото в организма е чрез кървене, даряване на кръв или менструация. Някои диетични избори, като кафе и чай, също могат да инхибират усвояването на желязото.

 

 

Посочвай и самата статия. За това ли става дума?

https://jn.nutrition.org/article/S0022-3166(22)00830-6/fulltext

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gravity said:

Посочвай и самата статия. За това ли става дума?

https://jn.nutrition.org/article/S0022-3166(22)00830-6/fulltext

Вероятно е това, доколкото и статията от която е преведен текста по-горе, е от 2014 г. В нея не е дадено заглавието на проучването, а само името на списанието. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gravity said:

Никой не твърди обратното!!!

Проучването описва това, че запасите от желязо в тялото се увеличават с времето, и че единственият начин за намаляване на желязото в организма е чрез кървене, даряване на кръв или менструация. Тоест, дори нередовното консумиране на месо, което ти носи излишъци от желязо вероятно ще ти вреди в дългосрочен план, тъй като желязото се натрупва и не се изхвърля. 

И други минерали се натрупват по същия начин, като например калция. Особено опасно е в сърцето като се натрупва.   

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, makebulgar said:

което ти носи излишъци от желязо вероятно ще ти вреди в дългосрочен план, тъй като желязото се натрупва и не се изхвърля. 

това, както и същото относно калция са фейк. 

само за пример:

image.png.af650241b031833628091744d5277ee1.png

Няма активен механизъм, но е налице друг такъв - чрез регулация на усвояването. С калция е същото. Щом е налице контрол на желязото през хормон, значи че хипофизата го управлява динамично, спрямо хомеостазата. 

А за калция мога веднага да напиша без справка през ИИ - точно зад щитовидната жлеза стоят подобни като нея образования, които хирурзите наричат жаргонно "копчета". Те са основните, които регулират усвояването на калция в организма. 

като мое лично обобщение:

Трудно ми е да повярвам колко вътрешен напън е нужен на някого, за да поддържа личното си вярване с какви ли не влачения и позоваване на подбрани миксове от кого ли не, само и само да маскира личната си падалка като общовселенска "мегаистина". 

При това - само с няколко клика може да се разбере общата схема, през информацията от ИИ-бот, вместо да се влачат "научни трудове" от кой ли не. 

 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, makebulgar said:

Ново проучване от Училището по обществено здраве на Университета в Индиана в Блумингтън затвърди връзката между консумацията на червено месо и сърдечните заболявания, като откри силна връзка между хем желязото, което се намира само в месото, и потенциално смъртоносната коронарна болест на сърцето.

Проучването установи, че консумацията на хем желязо увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 57%, докато не е открита връзка между нехемовото желязо, което е в растителни и други немесни източници, и коронарната болест на сърцето.

Проучването е публикувано онлайн преди печат в Journal of Nutrition. Заедно с първия автор Джейкъб Хуникът, аспирант в катедрата по епидемиология и биостатистика на училището, съавтори на изследването са Ка Хе и Пенгчен Сюн, преподаватели в катедрата.

Хъникът каза, че връзката между приема на желязо, запасите от желязо в тялото и коронарната болест на сърцето се обсъжда от десетилетия от изследователите, като епидемиологичните проучвания предоставят противоречиви констатации. Новото изследване на IU, мета-анализ, изследва 21 публикувани по-рано проучвания и данни, включващи 292 454 участници по време на средно 10,2 години проследяване.

Новото проучване е уникално, защото разглежда връзките между общата консумация на желязо, както и приема на хем и нехемово желязо в сравнение с риска от коронарна болест на сърцето. Единствената положителна връзка е приемът на хем желязо.

Тялото третира двата вида желязо по различен начин. Той може по-добре да контролира усвояването на желязо от растителни източници, включително добавки с желязо, но не и с желязо от месни източници.

"Наблюдаваната положителна връзка между хем желязото и риска от ИБС може да се обясни с високата бионаличност на хем желязото и неговата роля като основен източник на желязо при участници, пълни с желязо", пишат изследователите в статията на списанието. "Хем желязото се абсорбира с много по-голяма скорост в сравнение с нехемовото желязо (37 процента срещу 5 процента). Веднъж абсорбиран, той може да допринесе като катализатор за окисляването на LDL, причинявайки увреждащо тъканите възпаление, което е потенциален рисков фактор за ИБС."

Запасите от желязо в тялото се увеличават с времето. Единственият начин за намаляване на желязото в организма е чрез кървене, даряване на кръв или менструация. Някои диетични избори, като кафе и чай, също могат да инхибират усвояването на желязото.

 

 

И извода какъв е? Не бива да се прекалява с месото от което желязото се усвоява много лесно, а да се храни човек балансирано и без да се лишава от месо и растителна храна. Но и без да прекалява и да отива в една от двете крайности, които са доказано вредни освен ако човек не Мери и пресмята буквално всяка една хапка храна какво му дава като минерали, витамини, въглехидрати, мазнини и белтъчини. За нормалния средностатистически човек това означава от време на време да халва месо или черен дроб - лесно си набавя желязо и куп други важни неща, риба, млечни продукти и много растителна и разнообразна храна. 

И тук сам споменаваш, че кафе или чай могат да намалят усвояването на желязо - ето как нормалния прием и на тях до 2-3 кафета на ден, което е здравословно (или едно сутрешно, което е при повечето пиеши кафе) е от полза. Освен това доста билки от които се прави отвара или запарка и хората обичат да пият зимата в студа или лятото оказват същото въздействие и намаляват усвояването на желязо, други на калций, понякога някои сокове от плодове или комбинация от плодове или билки също имат подобен ефект или обратния - на повишаване на усвояването. 

Така че за какво точно спориш? Май и ти не знаеш. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, ramus said:

това, както и същото относно калция са фейк. 

само за пример:

image.png.af650241b031833628091744d5277ee1.png

Няма активен механизъм, но е налице друг такъв - чрез регулация на усвояването. С калция е същото. Щом е налице контрол на желязото през хормон, значи че хипофизата го управлява динамично, спрямо хомеостазата. 

А за калция мога веднага да напиша без справка през ИИ - точно зад щитовидната жлеза стоят подобни като нея образования, които хирурзите наричат жаргонно "копчета". Те са основните, които регулират усвояването на калция в организма. 

като мое лично обобщение:

Трудно ми е да повярвам колко вътрешен напън е нужен на някого, за да поддържа личното си вярване с какви ли не влачения и позоваване на подбрани миксове от кого ли не, само и само да маскира личната си падалка като общовселенска "мегаистина". 

При това - само с няколко клика може да се разбере общата схема, през информацията от ИИ-бот, вместо да се влачат "научни трудове" от кой ли не. 

 

Рамусе, не проектирай собствените си ограничения върху реалността. 

 

Това, че в организма има регулация на минералите го знае всеки. Въпросът е, че ежедневното плюскане на пържоли, салами, сирене, кюфтета и кебапчета, а също така на много сол, захар и тестени неща, води до нарушение на всички регулации. Натрупването на килограми не е просто натрупване на сланина, а е и натрупване на излишъци от всички минерали. 

За натрупването на калций в коронарните артери всеки може да си намери купища научни статии. 

Същото и е за излишъците от желязо, в различни части на организма, за които също има много статии. Установено е, че желязо се натрупва в мозъка още в ранните стадии на Алцхаймер, деменция и множествена склероза. 

Това са факти. 

 

Който иска може да си ги провери в научните статии , а който е мързел може да ползва чатботове.

Ако иска само с чатботове да си общува рамус или друг, може да поиска форума да го прекръстим на Форум "Чатбот Наука", че да не се занимаваме с някакви научни списания и книги. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

И извода какъв е? Не бива да се прекалява с месото от което желязото се усвоява много лесно, а да се храни човек балансирано и без да се лишава от месо и растителна храна. Но и без да прекалява и да отива в една от двете крайности, които са доказано вредни освен ако човек не Мери и пресмята буквално всяка една хапка храна какво му дава като минерали, витамини, въглехидрати, мазнини и белтъчини. За нормалния средностатистически човек това означава от време на време да халва месо или черен дроб - лесно си набавя желязо и куп други важни неща, риба, млечни продукти и много растителна и разнообразна храна. 

И тук сам споменаваш, че кафе или чай могат да намалят усвояването на желязо - ето как нормалния прием и на тях до 2-3 кафета на ден, което е здравословно (или едно сутрешно, което е при повечето пиеши кафе) е от полза. Освен това доста билки от които се прави отвара или запарка и хората обичат да пият зимата в студа или лятото оказват същото въздействие и намаляват усвояването на желязо, други на калций, понякога някои сокове от плодове или комбинация от плодове или билки също имат подобен ефект или обратния - на повишаване на усвояването. 

Така че за какво точно спориш? Май и ти не знаеш. 

За нормалния обикновен средностатистически човек и в България и по света е съвсем нормално сутрин обед и вечер да си хапва месо, сирене, яйца и всякакви други готвени от тях неща. Не понякога, а ежедневно. 

Това, че ти искаш да е отвреме на време не означава, че нормалните са така отвреме на време. 

Като седнеш в нормален български ресторант или кръчма 80% от менюто е месо, сирене и други високомазни и много солени неща. 

 

За чая и кафето, които намаляват усвоявянето на минералите какво повече да гаворим. Който смята, че е много добре да си ограничаваш усвояването на минералите с някакви напитки с алкалоиди, значи не е много наред с мисленето и логиката. Първия вариант, е да преяждаш и да се претоварваш с желязо и други минерали и да се надяваш, че кафето и чая ще те спасят от отлагания в мозъка и артериите. А втория вариант, е да се храниш нормално и пиейки кафета и чайове да си ограничиш минералите така че да станат недостатъчни. И двата варианта са лоши, като в първия ще получиш излишъци, а във втория недостатъци. Друг вариант при пиенето на кафе и чай няма.

Няма как да разбереш пиейки кафе или чай дали те ще са достатъчни да ти ограничат излишното желязо до степен да не води до отлагания.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, makebulgar said:

Въпросът е, че ежедневното плюскане на пържоли, салами, сирене, кюфтета и кебапчета, а също така на много сол, захар и тестени неща, води до нарушение на всички регулации. Натрупването на килограми не е просто натрупване на сланина, а е и натрупване на излишъци от всички минерали. 

това са популизми и клишета, които могат да се прочетат навсякъде. 

Само да напомня, че вашите написани думи по-горе бяха следните. 

Преди 6 часа, makebulgar said:

дори нередовното консумиране на месо, което ти носи излишъци от желязо вероятно ще ти вреди в дългосрочен план, тъй като желязото се натрупва и не се изхвърля. 

И други минерали се натрупват по същия начин, като например калция.

няма никакви проекции на рамус, написах ясно че тия ваши думи са  фейк, въпреки думичката "ВЕРОЯТНО" - за същия тоя рамус просто вие си играете с думичките само заради бърборкането.

Ролята на любимата контра - ту в политически план, ту в каквото и да е - сигурно за форума е чудесна, защото ражда повече съдържание. Но да се ползва наука за това, се налага да се извъртат всякакви нагласации за да приличат на "аргументи на другата страна". Поне не намесвайте в това науката, защото така заради някаква си нужна форумна роля се превръщате в рупор на заблуди и псевдонаука. А смешното че именно вашата роля като борец и разобличител именно срещу същата "псевдонаука" едновременно с това ви прави неин репликатор.

 Една роля на контра в моабета, за да върви някак си, за да не затихва - сигурно ви харесва или пък имате разбирателство със Радослав - това са само условни предположения, защото сред други форуми го има и това. Но за мен вашата роля не е просто компромис, а е нещо като "лицемерие", примерно.  

Да, сега е модерна позицията че всякаква гледна точка имала право да се изрази. И че съвкупността от гледни точки са някаква форма на мироглед и всякакъв тип имал място, роля и значение. Но според мен само когато се налага, като инструмент, а не да се намира каквото и да е сред виртуала, да се извърта и мимикрира с разни реторични трикове само и само да се държи една напълно ефимерна и съвсем културно обусловена социална мода.  

Относно храненето темата е огромна и за нейната компетенция се изискват широки познания в няколко биологични дисциплини, вкл и в медицината. А сред социума залитането по една или друга мода няма никаква научна стойност. Обаче понеже живеем във времена на измислици, що да не се подпрат и социалните залитания с "научни аргументи, изследвания". По същия начин с лекота могат да се намерят "аргументи" и за плоската земя, за отвъдното, за бог, за чорапеното чудовище, за диетите само на шоколад, за модата и заблудите на ония" дето се храниха с дишане" и си измряха тихо един след друг... но не е достатъчно атрактивно, нито скандално... 

 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, makebulgar said:

За нормалния обикновен средностатистически човек и в България и по света е съвсем нормално сутрин обед и вечер да си хапва месо, сирене, яйца и всякакви други готвени от тях неща. Не понякога, а ежедневно. 

е, не знам - значи рамус е ненормален, защото си хапва освен изброеното и много друго, вкл и растителна храна. И то "ежедневно" и еднократно - защото рамус се храни само веднъж дневно, обедно време и спортува активно минимум три пъти в седмицата, пробягвайки поне веднъж 5 км :) 

Вероятно "нормалния обикновен средностатистически човек... си пийва ракия, пуши цигари, пие кафе. Докато рамус тия работи не ги употребява въобще - и това ме прави силно "ненормален". 

От научни подборки трябва да опитате да се насочите и към социални статистически данни. Кое какво било 'нормално' е обикновен популистки трик, а не научен аргумент. 

Месото е вредно, кафето е вредно, шоколада е вреден, алкохола е вреден, медицината е мафия, не купувайте лекарства, яжте плодове, яжте зеленчуци... са преди всичко популистки клишета, с които определен тип хора опитват да внесат в социалния живот известни изменения. Всъщност всяка вреда има и ползи. Но когато се подбират такива елементарни послания, навързани само с "едната страна" на всяко житейско явление или процеси, то няма как това да е "наука". 

Редактирано от ramus

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.