Отиди на
Форум "Наука"

Как може да свърши войната


Recommended Posts

  • Администратор

Как може да свърши войната (извън капана на мисленето за ядрен взрив)

Въпреки цялата привързаност към странните си идеи за Украйна Путин е по-привързан към властта в Русия

Ако Путин иска да остане на власт, една дискредитирана и деморализирана армия не е в негов интерес
17 октомври 2022 09:30
 Ако Путин иска да остане на власт, една дискредитирана и деморализирана армия не е в негов интерес
 
 
 
zx160y160_4403305.jpeg
Тимъти Снайдър, професор по история в Университета в Йейл и изследовател на тоталитаризма, в блога си snyder.substack.com

Отначало никой не можеше да си представи, че може да започне руско-украинската война. И все пак започна. Сега никой не може да си представи как ще свърши. И все пак тя ще свърши.

В крайна сметка войната е свързана с политиката. И това, че Украйна печели на бойното поле, има значение, защото Украйна оказва натиск върху руската политика. Тирани като Путин разполагат с известно очарование, защото създават впечатлението, че могат да правят каквото си искат. Това не е вярно, разбира се; и техните режими всъщност са крехки. Войната ще приключи, когато украинските военни победи променят руската политическа реалност - процес, който според мен е започнал.

Украинците, трябва да признаем, се оказаха изключително добри воини. Те проведоха серия от отбранителни, а сега и настъпателни операции, за които някой би казал, че са "по учебник", но истината е, че тези учебници все още не са написани. И когато бъдат написани, украинската кампания ще даде примерите. Те правят това с възхитително спокойствие и хладнокръвие, дори когато врагът им извършва ужасни престъпления и не крие целта си за унищожаването им като нация.

В момента обаче имаме известна трудност да видим как Украйна стига до победа, дори когато украинците напредват. Това е така, защото голяма част от нашето въображение е в капана на един-единствен и доста малко вероятен вариант за това как войната завършва - с ядрена взрив. Мисля, че сме привлечени от този сценарий отчасти защото ни липсват други варианти, а този най-лесно се възприема като "край".

Използването на гъбения облак за приключване на разказа обаче генерира безпокойство и възпрепятства ясното мислене. Пречи да видим какво всъщност се случва и да се подготвим за по-вероятните възможни развития. Всъщност никога не трябва да изпускаме от поглед доколко една украинска победа ще подобри света, в който живеем.

Но как да стигнем дотам? Войната може да завърши по няколко начина.

Тук бих искал да предложа само един правдоподобен сценарий, който може да се появи през следващите няколко седмици и месеци. (Разбира се, има и други.) Този конкретно предполага, че едно руско конвенционално поражение в Украйна неусетно се слива с руска борба за власт, което на свой ред ще изисква руско изтегляне от Украйна. От историческа гледна точка това е много позната верига от събития.

Всъщност никога не трябва да изпускаме от поглед доколко една украинска победа ще подобри света, в който живеем

Но първо ще трябва да изчистим ядрената статика. Говорейки за ядрена война в широк, общ план, ние се чувстваме се като жертви. Говорим за нашите страхове. Пишем заглавия за края на света. Но тази война почти сигурно няма да завърши с размяна на ядрени удари. Държавите с ядрени оръжия водят и губят войни от 1945 г., без да ги използват. Ядрените сили губят унизителни войни на места като Виетнам и Афганистан и не използват тези оръжия.

Но щом се повдигне темата за ядрената война, тя изглежда изключително важна и ние или ставаме обсебени от нея, или изпадаме в депресия. Точно до това се опитва да ни доведе Путин с неясните си намеци за ядрени оръжия. Представяме си заплахи, които Русия всъщност не отправя. Започваме да говорим за украинска капитулация само за да облекчим психологическия натиск, който изпитваме.

Това обаче помага единствено за спасяването на Путин от бедствието, което сам си причини. Той губи конвенционалната война, която започна. Неговата надежда е, че ядрените намеци ще възпрат демокрациите да доставят оръжия на Украйна и ще му спечелят достатъчно време да изпрати руските резерви на бойното поле, за да забави украинската офанзива. Путин може и да не вярва, че това ще проработи, но риторичната ескалация е една от малкото игри, които са му останали.

Поддаването на това изнудване няма да сложи край на конвенционалната война в Украйна, но би направило бъдещата ядрена война много по-вероятна. Правенето на отстъпки на ядрен изнудвач го учи, че този вид заплаха ще му даде това, което иска, което гарантира по-нататъшни кризисни сценарии по спиралата надолу. Това учи и други диктатори, бъдещи потенциални изнудвачи, че всичко, от което се нуждаят, е ядрено оръжие и малко самохвалство, за да получат това, което искат. А това означава повече ядрени конфронтации. Ако се настани убеждението, че ядрените оръжия са решението, това ще доведе до глобалното им разпространение.

Доколкото има някаква ядрена заплаха, тя е насочена не срещу нас, а срещу украинците. Те се противопоставят на ядреното изнудване в продължение на седем месеца; и ако те могат да го направят, със сигурност и ние можем.

Путин може и да не вярва, че ходът с ядрените заплахи ще проработи, но риторичната ескалация е една от малкото игри, които са му останали.

 

Видни руски политически фигури като чеченския лидер Рамзан Кадиров говорят за ядрена употреба, но войната няма да свърши така. Кадиров същевременно твърди, че изпраща синовете си тийнейджъри да се бият в Украйна. За да бъдат облъчени от руско ядрено оръжие?

Русия твърди, че мобилизира стотици хиляди нови войници. Процесът не върви никак добре, но дори и така: наистина ли Путин ще поеме политическия риск от широкомащабна мобилизация, ще изпрати руските момчета в Украйна и след това ще пусне ядрени ракети?

И без това деморализацията вече е сериозен проблем. Изглежда, че повече от половин милион руски мъже са избягали от страната, вместо да бъдат изпратени в Украйна. Няма да помогне, ако руснаците смятат, че са мобилизирани в зона, където ще има ядрен взрив.

И дори той да се случи, това няма да сложи край на войната, или поне не с руска победа. На американците бяха дадени месеци да обмислят такова развитие и бих си представил, че отговорът им на използването на ядрени оръжия от Русия е изчислен като изваждащ от строя руските въоръжени сили и унизителен за Путин лично. Друга по-непряка форма на възпиране е сигурното знание, че използване на ядрено оръжие ще изличи и малкото останала подкрепа на Путин и Русия по света.

Ако приемем, че Русия наистина иска да взриви малко ядрено оръжие в Украйна, това няма да доведе до решаваща разлика в хода на войната. Няма големи групи от украински войници или оборудване, които да бъдат ударени, тъй като Украйна се бие по много децентрализиран начин. Дори и след ядрен взрив украинците ще продължат да се бият - те го твърдят от месеци и няма причина да се съмняваме.

Ако чистата емоция в резултат на поражението би могла да мотивира ядрената употреба, това вече щеше да се е случило. Едва ли нещо може да е по-унизително от руското поражение при Киев в началото на войната. Колапсът в Харковска област миналия месец също беше шок. Докато пиша, украинците постигат значителни победи в региони, за които Путин току-що заяви в тържествена церемония по телевизията, че ще бъдат Русия завинаги. Всъщност официалният руски отговор на загубите беше, че границите на тези райони не са определени. А практическата реакция е отстъпление.

Така че нека разгледаме по-внимателно позицията на Путин. Руските въоръжени сили не са "опрени до стената" в Украйна - те могат да се оттеглят обратно към Русия. Метафората за "стената" не е особено релевантна и за положението на Путин. По-скоро мебелите са разместени около него и той ще трябва да се ориентира отново.

Това, което Путин направи в Украйна, промени позицията му в Москва, и то към по-лошо. От това обаче не следва, че "трябва" да спечели войната в Украйна, каквото и да означава това ("може" е логично преди "трябва"). Задържането на властта в Москва е това, което има значение, и не означава непременно поемането на допълнителен риск в Украйна. След като (и ако) Путин разбере, че войната е загубена, той ще се съсредоточи върху позицията си у дома.

През лятото тази позиция беше по-проста. Докато не произнесе речта си за мобилизацията през септември, той можеше просто да обяви победа в медиите и повечето руснаци щяха да са доволни. Но Путин доведе безсмислената си война дотам, че дори руското информационно пространство започва да се пропуква. Заради мобилизацията руснаците сега са разтревожени от войната (както сочат социологическите проучвания). И телевизионните пропагандисти започнаха да признават, че руските войски отстъпват. Така че Путин вече не може просто да твърди, че всичко е наред, и да приключи с това. Той трябва да направи още нещо.

Земята се размести под краката на Путин. Неговата политическа кариера се основава на контролирани медии за превръщане на външната политика в успокояващ спектакъл. С други думи, оцеляването на режима зависи от две предпоставки:

 

  • това, което се случва по телевизията, е по-важно от това, което се случва в действителност;
  • това, което се случва в чужбина, е по-важно от това, което се случва в страната.

 

Струва ми се, че тези основи вече не издържат. С мобилизацията разликата между у дома и чужбина беше нарушена; със загубените битки разликата между телевизия и реалност е отслабена. Реалността започва да има повече значение от телевизията, а Русия ще има все по-голямо значение от Украйна.

Има разцепление както в елита, така и в общественото мнение в Русия и сега това става видимо по телевизията. Някои смятат, че войната е свята кауза и може да бъде спечелена, ако паднат глави, ръководството се държи почтено и повече хора и техника се изпращат на фронта. Сред тях са военните блогъри, които всъщност са на фронта и чиито гласове стават все по-масови. Това е капан за Путин, тъй като той вече изпраща всичко, което може. Тези гласове го карат да изглежда слаб.

Други смятат, че войната е грешка и тези гласове ще го накарат да изглежда глупав.

С мобилизацията разликата между у дома и чужбина беше нарушена; със загубените битки разликата между телевизия и реалност е отслабена.

 

Това е само най-основното от противоречията, пред които сега е изправен Путин от открита и отслабена позиция. Ако война в чужбина отслабва позицията ви и ако тази война не може да бъде спечелена, най-добре е да я прекратите днес, а не утре. Подозирам, че Путин все още не вижда това. Той обаче е стигнал достатъчно далеч, за да разбере, че вече трябва да действа в реалния свят.

Мобилизацията беше най-лошото от двата свята - достатъчно голяма, за да отблъсне населението, твърде малка и твърде късна, за да доведе до сериозна промяна преди зимата. Тя вероятно е резултат от компромис, който ни показва, че Путин не управлява сам.

Той се опитва да командва войските в Украйна. Провалите му го оголват за критика (засега непряка). Но Путин, изглежда, е блокирал - прекратяването на войната сега, без да се смени темата, ще засили някои от неговите критици. А сега, когато мобилизацията вече е изпробвана, той разполага с малко възможности за прилагане на по-голяма сила.

Мобилизацията беше най-лошото от двата свята: достатъчно голяма, за да отблъсне населението, твърде малка и твърде късна, за да доведе до сериозна промяна преди зимата.

 

И така, как се променя темата? Променя се от само себе си. Сега Путин е хванат в капана на събитие, което трябваше да бъде телевизионно и за далечно място, но придоби политическа форма в Русия. Двама видни руски политически играчи - Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин, доста брутално критикуваха руското висше командване. Предвид че всички знаят, че Путин действително командва, това трябва да е разногласие.

Не случайно и Кадиров, и Пригожин контролират нещо като частни въоръжени сили. Кадиров, де факто диктаторът на руския регион Чечня, има собствена милиция. Тя беше изпратена в Украйна, където основно тероризираше цивилни и се саморекламираше с видеа в TikTok. След като настоя за мобилизация в Русия миналия месец, когато тя беше обявена, Кадиров заяви, че никой от Чечня няма да бъде мобилизиран. Може да се заключи, че пази хората си за нещо друго.

Пригожин е лидер на мътното наемническо образувание "Вагнер" и се направи по-видим в това си качество. Групировката е участвала в редица опити за смяна на властта в Украйна, включително с кървави чистки на руските марионетни правителства в Луганск и Донецк и опитите за убийство на Володимир Зеленски в началото на войната. Без съмнение това беше по заповед на Путин. Но това са и изнервящи умения.

В момента "Вагнер" ръководи ежедневните опити за руски офанзиви в района на Бахмут в Донецка област, които всъщност не водят доникъде. Бойците й не изглеждат много активни там, където украинците напредват, което е доста по-важно. Пригожин щади каквито ценни хора и материали са му останали и открито вербува руски затворници да се бият в Украйна. Бих се осмелил да предположа, че той ги изпраща да умрат и задържа хората и оборудването, които може да му послужат в някакво друго начинание.

Пригожин и Кадиров призовават за ескалиране на войната и се подиграват на руското висше командване с възможно най-агресивен тон, но защитават собствените си хора. Това също изглежда като капан. Критикувайки начина, по който се води войната, те отслабват информационния контрол на Путин, като го принуждават да поеме отговорност, без това да се отнася и за тях. Така отслабват позицията му още повече - притискайки го да спечели война, която самите те не изглежда да се опитват да спечелят.

В цялостната логика дотук съперниците ще се стремят да запазят всички бойни сили, с които разполагат - или за да защитят собствените си интереси в непредсказуема ситуация, или за да играят за властта в Москва. Ако това наистина е сегашната ситуация, скоро ще изглежда глупаво за всички замесени въоръжени сили да бъдат разположени в далечна Украйна и да бъдат убивани там ден след ден.

Кадиров и Пригожин ще се стремят да запазят всички бойни сили, с които разполагат - или за да защитят собствените си интереси в непредсказуема ситуация, или за да играят за властта в Москва.

 

В определен момент тази логика ще важи и за самата руска армия. Както посочи Лорънс Фридман, ако армията иска да има роля в руската политика или престиж в руското общество, нейните командири имат стимул да се оттеглят, докато все още имат части за командване. И ако самият Путин иска да остане на власт, една дискредитирана и деморализирана армия не е в негов интерес.

Самата мобилизация започва да изглежда като копие, насочено в грешна посока - има ли смисъл да се изпращат хиляди неподготвени и недостатъчно оборудвани мъже на нещо, за което все повече се разбира, че е гибел?

Презумпцията на Путин, разбира се, е, че мобилизираните или ще умрат, или ще победят; но ако вместо това избягат, те се превръщат в опасна група, вероятно готова за друг лидер.

И така можем да видим правдоподобен сценарий за края на тази война. Войната е форма на политиката и руският режим се променя от поражението. Докато Украйна продължава да печели битки, един обрат е придружен от друг: значението на телевизията отстъпва пред реалността, а значението на украинската кампания - пред борбата за власт в Русия.

В такава борба няма смисъл от въоръжени съюзници далеч в Украйна, ако могат да са по-полезни в Русия - не непременно във въоръжен конфликт (въпреки че и това не може да бъде изключено напълно), а за възпиране на другите и за самозащита. За всички замесени играчи може да е лошо да загубят в Украйна, но ще е по-лошо да загубят в Русия.

Логиката на ситуацията е в полза на този, който най-бързо осъзнае това и умее да контролира и преразпределя. След като каскадата започне, бързо ще стане безсмислено някой изобщо да има руски сили в Украйна. Отново, от това не следва непременно, че ще има въоръжени сблъсъци в Русия: просто когато нестабилността, създадена от войната в Украйна, се завърне у дома, руските лидери, които смятат да спечелят от тази нестабилност или да се защитят от нея, ще искат своите силови центрове близо до Москва. И това, разбира се, би било много добре за Украйна и за света

За всички замесени играчи може да е лошо да загубят в Украйна, но ще е по-лошо да загубят в Русия.

 

Ако това се случи, на Путин няма да му трябва извинение да се оттегли от Украйна, тъй като ще го направи заради собственото си политическо оцеляване. Въпреки цялата привързаност към странните си идеи за Украйна той е по-привързан към властта. Ако такъв сценарий се развие, не е нужно да се тревожим за неща, за които сме склонни да се тревожим - като например как се чувства Путин и дали руснаците ще бъдат разстроени от загубата. Понякога вие сменяте темата, а понякога темата променя вас.

Разбира се, всичко това остава много трудно за прогнозиране, особено в конкретни измерения. Напълно възможни са и други резултати. Но тази линия на развитията е много по-вероятна от сценариите за края на света. Има смисъл да обмисляме и се подготвяме за реални неща.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2022/10/17/4403300_kak_moje_da_svurshi_voinata_izvun_kapana_na_misleneto/

  • Харесва ми! 4
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 136
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Доста добър анализ, чиито основни предположения се надявам да се сбъднат, при това възможно най-скоро. Единствено не предвижда, някои нелогични сценарии, които обаче не са невъзможни за Русия - ако разни генерали или други фигури от фракцията на ястребите решат да печелят рейтинг за бъдеща борба за власт, чрез гръмки победи в Украйна, ако ще и с ограничено използване на ядрено оръжие. Или пък с неограничено - ако действително се окаже, че Путин е болен от рак и му остава малко или рейтинга му се срине и властта тръгне да му се изплъзва - колко му е да реши да си тръгне от тоя свят със салюти от ядрени гъби.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кабинетен анализ без кръчмар, както се казва. :) Не е ясно само защо всички си мислят, че украинците правят някакви нечувани победи и изтласкват руснаците от земи, които руснаците са искали да заграбят. Руснаците очевидно дадоха въпросните земи включително и онези около Киев без бой, и се оттеглиха от тях. За украинците това са някакви супер победи, но реално това си е тактическо изтегляне на руснаците, след като целите на операцията бяха изпълнени. Те са си приключили вече операцията и сега просто изчакват да видят как ще се уталожат нещата и до къде ще им стигне мерака на украинците. Подобни анализи за това как Путин и Русия искали да унищожат и заличат Украйна и как щели да я завладеят цялата са комични и късогледи. Путин и Русия влязоха и завзеха територии, в които преобладават руснаци. Това им беше целта на операцията, да завземат тези земи. Нито Киев нито Лвов бяха цел за завладяване. Всичко друго беше отклонение на вниманието. И докато вниманието беше отклонено си превзеха методично земите. Колкото и руснаците да се представят за демони си се вижда, че не водят тотална война и не избиват населението там където има украинци. Не опожаряват и не бомбят тотално Киев, тъй като не им е това целта, въпреки, че могат да го направят. Просто навсякъде там има руснаци и дори в Киев са 25%. Това са и причините, поради които няма и да падат ядрени бомби в Украйна - там има много руснаци и никой руснак няма да изстрелва атомни бомби срещу тях. Атомните бомби са за възпиране на атомните конкуренти, които могат да решат да се включат с армии и бомби срещу Русия.  

Редактирано от makebulgar
  • ХаХа 4
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

И продължаваме с анализите :)

 

Какво ще се случи, ако Путин почине внезапно

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, makebulgar said:

Путин и Русия влязоха и завзеха територии, в които преобладават руснаци. Това им беше целта на операцията, да завземат тези земи.

Коментари като този затвърждават мнението, че русофилите/русоробите живеете в паралелна ралност.

Първоначалната цел на СВО въобще не беше завземането на украински територии, а цялата Украйна да
бъде подчинена на Путин и Русия - по подобие на Беларус. На хартия Беларус е независима държава, но
на практика тя е васал на Русия, а Лукашенко е подчинен на Путин.

На Путин много му се ще Украйна също да е васал на Русия, а украинският президент да е негов подчинен,
но както се оказа именно Путин си е правил сметки без кръчмаря. Вместо да посрещнат руските войски с
хляб и сол както в Крим през 2014г, украинците ги посрещнаха с автомати и танкове.

От всичко наблюдавано е ясно, че Русия не е очаквала подобна съпротива и не се е готвила насеризно за
война. Но след като укранците отказаха да се подчинят на Путин, руснаците бяха принудени да воюват.

Естевено цяла Украйна не е лъжица за устата на руснаците, така че целите на СВО бяха променени и сега
нейната цел е уж "освобождението" на Донбас ... а истината е, че войната в момента продължава защото 
ако не постигне каквато и да било победа в нея, Путин ще трябва да си ходи.

Горният анализ изхожда именно от тази позиция: Путин няма силите да спечели войната, но не може да я
прекрати, защото в такъв случай ще бъде свален от власт.

  • Харесва ми! 5
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 50 минути, makebulgar said:

Просто навсякъде там има руснаци и дори в Киев са 25%.

Преобладаващо руския Мариупол беше разрушен от руските  бомбардировки  и загиналите там са десет  до двадесет   хиляди цивилни..

За да се разбере Путин и режимът трябва да се изгледа поредицата "Путинизм как он есть".
За Путин животът на обикновените руснаци и хора не струва нищо. Мобиките с мотоциклетни каски, фалшиви бронежилетки, без зимно облекло и без медицински комплекти  са пушечно месо, върху което ВСУ трябва да изразходи боеприпасите..

Ако Путин се въздържа от използване  на ТЯО, то не е човеколюбие, причините са други.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пукни Путин и новият президент сключи мир.

Пукни Зеленский и новият президент иска мир.

Пукни, Путин и Зелински и новите президенти сключат мир.

Никой не пуква и войната продължава години наред до крайното материално и хуманно изтощаване на страните...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 18 минути, gmladenov said:

Коментари като този затвърждават мнението, че русофилите/русоробите живеете в паралелна ралност.

Първоначалната цел на СВО въобще не беше завземането на украински територии, а цялата Украйна да
бъде подчинена на Путин и Русия - по подобие на Беларус. На хартия Беларус е независима държава, но
на практика тя е васал на Русия, а Лукашенко е подчинен на Путин.

На Путин много му се ще Украйна също да е васал на Русия, а украинският президент да е негов подчинен,
но както се оказа именно Путин си е правил сметки без кръчмаря. Вместо да посрещнат руските войски с
хляб и сол както в Крим през 2014г, украинците ги посрещнаха с автомати и танкове.

От всичко наблюдавано е ясно, че Русия не е очаквала подобна съпротива и не се е готвила насеризно за
война. Но след като укранците отказаха да се подчинят на Путин, руснаците бяха принудени да воюват.

Естевено цяла Украйна не е лъжица за устата на руснаците, така че целите на СВО бяха променени и сега
нейната цел е уж "освобождението" на Донбас ... а истината е, че войната в момента продължава защото 
ако не постигне каквато и да било победа в нея, Путин ще трябва да си ходи.

Горният анализ изхожда именно от тази позиция: Путин няма силите да спечели войната, но не може да я
прекрати, защото в такъв случай ще бъде свален от власт.

Путинофилията е заболяване, което  уврежда мозъците на хората. Виждам го всеки ден във ФБ, а и в полудели потребители въе форума..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 19 минути, Skubi said:

Пукни Зеленский и новият президент иска мир.

За украинците това е отечествена война и война за нацията (война за синьото и жълтото), война за свободата и война за бъдещето.. Четири  в едно.. Дори и Зеленски  да падне, друг ще го замести.. 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лошото е, че от известните досега играчи във властта няма кой да свали Путин. Протестите са много слаби за да успеят. Остава някой недоволен от загубите си покрай санкциите олигарх (или кръг от такива олигарси) да пробват с атентат. Но навярно потенциалните такива вече са излетели от 6-ия етаж. Слуховете за нелечима болест също не е много вероятно да се окажат истина - изглежда в съвсем добро здраве, а и има на разположение цялата съвременна медицинска апаратура и специалисти. 

Така че изглежда войната ще си продължи неопределено дълго време, поне докато някое от изброените обстоятелства не се промени. 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, gmladenov said:

Коментари като този затвърждават мнението, че русофилите/русоробите живеете в паралелна ралност.

Първоначалната цел на СВО въобще не беше завземането на украински територии, а цялата Украйна да
бъде подчинена на Путин и Русия - по подобие на Беларус. На хартия Беларус е независима държава, но
на практика тя е васал на Русия, а Лукашенко е подчинен на Путин.

На Путин много му се ще Украйна също да е васал на Русия, а украинският президент да е негов подчинен,
но както се оказа именно Путин си е правил сметки без кръчмаря. Вместо да посрещнат руските войски с
хляб и сол както в Крим през 2014г, украинците ги посрещнаха с автомати и танкове.

От всичко наблюдавано е ясно, че Русия не е очаквала подобна съпротива и не се е готвила насеризно за
война. Но след като укранците отказаха да се подчинят на Путин, руснаците бяха принудени да воюват.

Естевено цяла Украйна не е лъжица за устата на руснаците, така че целите на СВО бяха променени и сега
нейната цел е уж "освобождението" на Донбас ... а истината е, че войната в момента продължава защото 
ако не постигне каквато и да било победа в нея, Путин ще трябва да си ходи.

Горният анализ изхожда именно от тази позиция: Путин няма силите да спечели войната, но не може да я
прекрати, защото в такъв случай ще бъде свален от власт.

Е айде сега, бил съм русофил. :) Еми не съм. Нито съм русофил, нито съм русофоб, просто анализирам ситуацията. 

На пръв поглед изглежда, че руснаците са много зле, или поне така го представят въпросните анализатори от университетските кабинети на Йеил и и други подобни. Путин реално каза че започва операция, но не каза, какви са целите й. И се почна с формулиране на целите от анализаторите. То не беше превземане на Украйна, заличаване на украинците, превръщането им във втори Беларус и тем подобни. Все анализаторски напъни, без да се знае точния план на руснаците. 

Ако се анализира обективно какво се случи обаче могат да се извядят няколко извода. Първо, атаките към Киев бяха отвличащи вниманието и ресурсите, а главната атака беше на юг, където и бяха завладяни териториите с руснаци. Второ, явно след завършване на операцията нямаше нужда от отвличащи вниманието атаки към Киев, и съответно земите на север бяха освободени. Украинците не са си завоювали земите на север, а ги взеха след като бяха изоставени. На юг в завзетите земи руснаците и преди имаха мнозинство, но след войната след бежанските вълни мнозинството се затвърди. При положение, че руснаците заявяват, че ще воюват във завладените територии и дори препоръчват и на местните руснаци да се изнесат от там, е много малка вероятността украинците бежанци някога да се завърнат там. А украинската армия ако иска да завземе отново юга ще трябва да воюва и да избива въпросните местни руснаци, което ще ги превърне в лошите, и съответно общественото мнение ще бъде обърнато срещу тях. 

Такива са реалностите, без никакви русофилски, русофобски, украинофилски или украинофобски пристрастия.

Проблемът е, че всеки коментар, който е нещо различно от русофобията и пунинофобията на САЩ и на Европа се обявява за русофилия. И така изкараха и Мъск, че е русофил, а той човека просто иска да спре войната, че не му е изгодно за бизнеса, ако продължи войната. Затова и предлага някакъв вариант, колкото и да е неприемлив за украинците или за американците. Човека просто прави обективен анализ на ситуацията и може да си направи нужните изводи и заключения. Явно е преценил, че няма как да се принуди Русия да се откаже от Крим и останалите земи, в които живеят руснаци. 

Редактирано от makebulgar
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, Warlord said:

Лошото е, че от известните досега играчи във властта няма кой да свали Путин.

Наистина няма. Вчера четох, обаче, че Пригожин (шефът на Вагнер) добивал популярност сред
националистите като алтернатива на Путин. Разбира се не се знае това какво означава. Всички
знаци са, че властта на Путин е все още силна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, makebulgar said:

Ако се анализира обективно какво се случи обаче могат да се извядят няколко извода. Първо, атаките към Киев бяха отвличащи вниманието и ресурсите, а главната атака беше на юг, където и бяха завладяни териториите с руснаци.

Това не е вярно.

В началото на войната всички военни анализатори коментираха, че ако руснаците са имали ясна цел,
те е трабвало да съсредоточат цялата си мощ в едно направление, за да постигнат тази целт ... а не
да разделят войските си на две, както те направиха. Последното е тактическа грешка.

Фактът, че руските войски бяха разделени на две направления показва, че Русия не е планирала да
завладява територии, а е планирала парадно да нахлуе в Украйна - очаквайки само откъслечна
съпротива тук и там от малки украински части. При това положение за тях е било по-смислено
да имат войски навсякъде, за да реагират бързо на тези отделни гнезда на съпротива.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, makebulgar said:

Все анализаторски напъни, без да се знае точния план на руснаците.

Ами самият Путин непрекъснато мени целта на операцията.

Първоначално това беше денацификация и демилитариция на цяла Украйна. След това целта
стана освобождаването на Донбас. А напоследък Путин говори как той в същност се бори с
наглия Запад и хегемонията на САЩ.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Попадна ми статия от Ройтерс, която е точно по темата:

Владимир Путин засега е в безопасност на властта, но предстоят рискове, казват източници
Източник: Ройтерс (на англисйки).

ЛОНДОН (Ройтерс) – Хватката на Владимир Путин върху властта в Русия остава стабилна въпреки
военните неуспехи в Украйна, неуспешната мобилизация и политическите борби, казаха осем добре
информирани източника, но някои казаха, че това може да се промени бързо, ако предвещава пълно
поражение.

Повечето от тях казаха, че руският президент е в една от най-тесните точки през повече от две
десетилетия на власт над Украйна, където неговите нахлуващи сили са били отблъснати на места от
въоръжения от Запада Киев.

Но източниците, включително настоящи и бивши западни дипломати и правителствени служители, казаха,
че не е очевидна непосредствена заплаха от неговия вътрешен кръг, военни или разузнавателни служби.

„За момента Путин се държи“, каза Антъни Брентън, бивш британски посланик в Русия.

Брентън, който се занимаваше с Путин по време на втория му мандат, каза, че не е имало публична
критика към него от политическия или бизнес елит или каквито и да било признаци за действия срещу него,
но това може да не продължи.

„Ако се окаже, че те продължават да се оттеглят през пролетта, през март/април следващата година, тогава
моят инстинкт подсказва, че в този момент нещата стават наистина проблематични за Путин – не на народно
ниво, а на ниво елит.

„Става дума за куп хора там, които фундаментално следват своите собствени интереси и които не искат да бъдат
част от евентуално фиаско.“

Татяна Становая, основател на фирмата за анализи R.Politik, каза, че Путин ще има проблеми, ако му свършат
опциите за ескалация на конфликта.

В такъв случай елитът ще се опита да убеди Путин да се оттегли, прогнозира тя, като добави, че все още няма
признаци за видовете преврати, които свалиха съветския лидер Никита Хрушчов през 1964 г. или бяха насочени
към Михаил Горбачов през август 1991 г.

"Ако той е в състояние... да изпълни негласните си задължения пред елита и населението - стабилност, мир,
пенсии и заплати - тогава нищо няма да го застраши", каза Становая.

„Но ако... руската армия бъде изтласкана обратно към старите граници на Русия преди анексията, ако украинската
армия продължи в настъпление... и ако бюджетът не може да се справи и има забавяния на пенсиите ... елитът
постепенно ще се мобилизира."

Въпреки че проучванията на общественото мнение в Русия показват нарастваща обществена тревога, един
френски дипломатически източник каза, че смятат, че Путин, който доминира влиятелни държавни медии, може
да запази властта си.

„Нека не забравяме, че страхът цари“, каза източникът. „Все още смятам, че мнозинството от руснаците ще
подкрепят Путин каквото и да реши.

Високопоставен европейски служител каза, че Путин ще трябва демонстративно да загуби войната, за да бъде
свален от поста.

Ако и когато дойде това време, каза бившият британски посланик Брентън, неговият наследник едва ли ще бъде
приятел на Запада.

„Хората, които ще вземат решенията, са твърди секурократи. Няма да получим пухкав либерал.“

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, nik1 said:

За украинците това е отечествена война и война за нацията (война за синьото и жълтото), война за свободата и война за бъдещето.. Четири  в едно.. Дори и Зеленски  да падне, друг ще го замести.. 

Да ама се чуват, макар и тихо, че има доста не демократични изявир като забрана на опозициони весницир радио и телевизор, журналисти, политици, изгонени или под надзор и тнт. 

Например точно сега им е хрумнало, че турул птицата поставена на върхът на замъкът в мункачево им пречи и най брутално я изкъсват от основата за да сложат украинският харпун на мястото. Тази птица е била до разкъсването на унгария там. После я свалят чехословаците. После се въстановява, но в СССР ера пак е свалена. И сега когато избухна демокрацията беше на ново поставена. 

Значи това, че на ново я свалят символизира, че украинските братя са на път за нова диктатура....🙄turul22101404.jpg

 Сега

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar szervezetek a munkácsi Turul-emlékmű  eltávolítása miatt Така беше.

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

Значи това, че на ново я свалят символизира, че украинските братя са на път за нова диктатура...

Тази птица е национален унгарски символ и няма нищо нередно,че украинците са я свалили.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 часа, gmladenov said:

Това не е вярно.

В началото на войната всички военни анализатори коментираха, че ако руснаците са имали ясна цел,
те е трабвало да съсредоточат цялата си мощ в едно направление, за да постигнат тази целт ... а не
да разделят войските си на две, както те направиха. Последното е тактическа грешка.

Фактът, че руските войски бяха разделени на две направления показва, че Русия не е планирала да
завладява територии, а е планирала парадно да нахлуе в Украйна - очаквайки само откъслечна
съпротива тук и там от малки украински части. При това положение за тях е било по-смислено
да имат войски навсякъде, за да реагират бързо на тези отделни гнезда на съпротива.

Страгегия "едновременно настъпление от различни посоки до сриване на морала и желанието за съпротива" би стработила, в хипотезата че Украйна ще губи  морала си, или че такъв предварително не е налице..
Забележка: Това са докладвали службите; казано по друг начин - те са докладвали това което са смятали че Путин иска да чуе, нещо.нормално за режима

 

 

Преди 9 часа, makebulgar said:

То не беше превземане на Украйна, заличаване на украинците, превръщането им във втори Беларус и тем подобни. Все анализаторски напъни, без да се знае точния план на руснаците. 

Зададените цели са операцията са ясни на всички които  се интересуват и информират по въпросите с войната. "Демилитаризация и денацификация" значи само едно: сваляне украинския режим и замяната му с марионетен; или казано по друг начин.. "решаване на украинския проблем"..

 

Преди 9 часа, makebulgar said:

Първо, атаките към Киев бяха отвличащи вниманието и ресурсите

Не. Очакванията са били украинската съпротива  да се срине, и народът едва ли не да  започне да посреща с цветя руските войски (както в Крим) . А 25 хилядната армия да влезне като на парад в Киев, след бягството на Зеленски

Защо е имало такива погрешни очаквания? Ето отговорът:

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, gmladenov said:

Ами самият Путин непрекъснато мени целта на операцията.

Първоначално това беше денацификация и демилитариция на цяла Украйна. След това целта
стана освобождаването на Донбас. А напоследък Путин говори как той в същност се бори с
наглия Запад и хегемонията на САЩ.

Ами всеки който е водил война, който играе шах и който е чел Изкуството на войната знае, че целите на играта и основните стратегии не се обявяват публично в началото на играта, като врага трябва да ги разгадава и да се нагажда при всеки нов ход. Тъй че това какво казва Путин и това каква ще е стратегията на играта са две различни неща. Още повече при положение, че все говорим как руснаците ни дезинформират и тролят интернет пространството с фейкнюз. 

 

Преди 9 часа, gmladenov said:

В началото на войната всички военни анализатори коментираха, че ако руснаците са имали ясна цел,
те е трабвало да съсредоточат цялата си мощ в едно направление, за да постигнат тази целт ... а не
да разделят войските си на две, както те направиха. Последното е тактическа грешка.

Фактът, че руските войски бяха разделени на две направления показва, че Русия не е планирала да
завладява територии, а е планирала парадно да нахлуе в Украйна - очаквайки само откъслечна
съпротива тук и там от малки украински части. При това положение за тях е било по-смислено
да имат войски навсякъде, за да реагират бързо на тези отделни гнезда на съпротива.

 

Е това, че някакви коментатори си изказват мнението не значи, че знаят какви са тактиките и стратегиите на военната операция. И в шахмата и във войните е обичайна практика да разделяш армиите, да отваряш втори фронтове, така, че да отвличаш вниманието на врага от основната цел, и понякога дори, за да постигнеш крайната цел жертваш я пешка, я кон. Тъй че няколко жертвани танка на север са никаква цена при положение, че основната цел - завладяването на юга е постигната. 

Никой умен военачалник не хвърля всичките си сили в една посока и никой умен военачалник не хвърля всичките си налични армии и военни ресурси в една битка. Тъй че, като се анализира ситуацията се вижда, че атаката от север към Киев беше втори залъгващ фронт, вижда се, че основната цел е постигната, а също така е близко до ума, че руснаците имат достатъчно голям резерв от танкове, ракети, самолети и армия, който никога не е било смятано да бъдат включвани във войната, и които са предназначени за евентуална по-голяма световна война.

 

 

Редактирано от makebulgar
  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Skubi said:

Да ама се чуват, макар и тихо, че има доста не демократични изявир като забрана на опозициони весницир радио и телевизор, журналисти, политици, изгонени или под надзор и тнт. 

Например точно сега им е хрумнало, че турул птицата поставена на върхът на замъкът в мункачево им пречи и най брутално я изкъсват от основата за да сложат украинският харпун на мястото. Тази птица е била до разкъсването на унгария там. После я свалят чехословаците. После се въстановява, но в СССР ера пак е свалена. И сега когато избухна демокрацията беше на ново поставена. 

Значи това, че на ново я свалят символизира, че украинските братя са на път за нова диктатура....🙄turul22101404.jpg

 Сега

Tiltakoznak a kárpátaljai magyar szervezetek a munkácsi Turul-emlékmű  eltávolítása miatt Така беше.

Ти май малко се впрягаш от Орбановата пропаганда?.. При условие че руските власти забраниха изучаването на български в окупираното и анексирано Запорожие,  внушенията на орбанистите, че "добрия" Путин ще даде свобода и демокрация  за унгарците в Украйна не стоят много добре..

 

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/09/22/kremyl-zabrani-izuchavaneto-na-bylgarski-ezik-v-zaporojka-oblast.544507

Редактирано от nik1
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, makebulgar said:

Кабинетен анализ без кръчмар, както се казва. :) Не е ясно само защо всички си мислят, че украинците правят някакви нечувани победи и изтласкват руснаците от земи, които руснаците са искали да заграбят. Руснаците очевидно дадоха въпросните земи включително и онези около Киев без бой, и се оттеглиха от тях. За украинците това са някакви супер победи, но реално това си е тактическо изтегляне на руснаците, след като целите на операцията бяха изпълнени. Те са си приключили вече операцията и сега просто изчакват да видят как ще се уталожат нещата и до къде ще им стигне мерака на украинците.

А каква  според теб е "целта на оперцията"?   Ако целта е била да се "освободят руснаците" (или рускоезичните), то тя въобще не е изпълнена. Без Харков (втория по големина град в Украйна), Днипро (3-тия), Одеса (4-тия), Запорожие (6-ти) и т.н.(все градове с рускоезично население),   за какво изпълнение на подобна цел може да се говори?

Излиза, че твоите "анализи" са сметки без кръчмар. 

 

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Още ли има наивници, които вярват в приказките за "планирано прегрупиране" и "планирано отстъпление"? Още като офейкаха от Киев стана ясно, че са си правели сметки без кръчмар за победен парад в града. В ръцете на украинците тогава попаднаха камиони и екипировка на жандармерията, които очевидно са били докарани с цел бъдещо овладяване на контрола и евентуалните протести в града. 

А за "тактическото изтегляне" от Харков няма въобще какво да коментираме, там счупиха рекордите на Юсеин Болт по бягане и зарязаха купища напълно изправна техника и цистерни с гориво. 

Явно действително диктатора е бил подведен от разузнаването, откъдето са му доложили каквото ще му хареса да чуе. 

  • Харесва ми! 7
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това, че Русия е изпълнила целите на операцията просто не е вярно. Искат Запорожка област, но не контролират областния център и няма изгледи това да се случи. Искат Донецка област, но не контролират ключов за нея град като Бахмут и само си чупят главите с неуспешни офанзиви там. Нямат пълен контрол и над другите две области, които опитват да отцепят от Украйна. Инициативата вече е на страната на украинската армия и както се вижда няма изгледи това да се промени, защото там войниците са с висок боен дух, готови да се бият докато не си върнат и последната педя земя от международно признатите им граници, докато при руската армия в голямата й част мотивацията е на много ниско ниво. Така че единственият възможен изход от войната при липса на ядрен удар е пълното изтласкване на руската армия от четирите области и Крим. Путин и тогава няма да се признае за победен с мирен договор, но със сигурност ще фокусира усилията си върху задържане на властта в Русия. Това обаче тотално ще компрометира доверието в него и понеже най-вероятно последният руски войник ще бъде изгонен от Украйна някъде през есента на 2024, съответно може да се стигне до най-големия възможен и немислим досега политически прецедент, а именно друг кандидат да спечели планираните тогава президентски избори в Русия.

Редактирано от skorpion1980
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, skorpion1980 said:

Това, че Русия е изпълнила целите на операцията просто не е вярно. Искат Запорожка област, но не контролират областния център и няма изгледи това да се случи. Искат Донецка област, но не контролират ключов за нея град като Бахмут и само си чупят главите с неуспешни офанзиви там. Нямат пълен контрол и над другите две области, които опитват да отцепят от Украйна.

Заблуждавате се, че руснаците искат целите Запорожка и Донецка области. Искат онези земи, в които преобладават руснаците и които могат да завладеят без сериозна война (без избиване на много украинци и без геноцид), а само със референдуми. Бахмут може и да е вежен, но не е чак толкова важен и затова и не го превземат. Ако искат могат да го направят лесно, но просто не им е цел. Атаките там са просто за поддържане на напрежението. Бахмут не е част от отцепилата се Донецка република и не е населен основно с руснаци. Същото е и със Запорожие. 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...