Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Откъде са дошли славяните? Генетичен анализ разкрива как славянската миграция е променила Европа

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Южняка явно не е в час че сега темата по славяните ври и кипи.. Водят се 4-5 подобни дискусии. В ген-архивиста се появи някакъв пишещ руснак, дето изписа тонове коментари. За 2 месеца изписаха 1500 коментара, което си е прекалено много за такива скучни теми като славяните..
Но понеже сега се появяват множество такива статии по славяните, може да се каже че по всяка една от тези теми се водят такива оживени дискусии. Статийката на Стамов и тя наля малко масло в огъня.
Стамов обаче си мисли че ние едва ли не му правим сечено... Което си е негова грешка. Коментарите дето ние му ги казваме тука и там се вижда че в общи линии съвпадат и с препоръките на рецензентите им. Наложило им се било да преправят доста от публикацията... Ами ще им се наложи разбира се, а като гледам и още ще имат да преправят, но това си е тяхна работа.
Веднага се появиха и фенове на публикацията на Стамов. Примерно оня хиперактивния руснак - оказва се че той имал подобна хипотеза за аварите, той човека бил историк и сега тезата на нашите идвала точно на време за да потвърди неговите прозрения. Човека едва ли не си мисли че нашите били "доказали" тезата си.. Аз тези доказателства не успях да ги видя, не са ми достатъчно убедителни. Ще видим и другите как ще реагират.. А сега тези дни би трябвало да излязат и нови славянски данни.
При вече работещи и тествани скриптове и при нови и по-добри данн от новите публикации хипотезата им ще може да бъде пробвана и тествана и върху новите данни и тогава ще се разбере кое е верно и кое не става.

Въпреки критичните ми забележки: поздравления за авторите че са докарали труда си до вид в който да става за публикация ! Поздравления също и за това че брояча на посещенията ударил рекорд ! Аз определено нямам принос за тия рекорди, моите коментари и кликания са скромни,  дори се въздържам да го коментирам на международната сцена,  пазя му реномето един вид,  правим си коментари само тук и при Торн в домашни ,  кухненски условия.  До момента статийката все още си е посредствена и плаче за още работа.. Така че въобще не ти завиждам Южняк, никаква злоба,  хващай се и продължавай с работата без да се поддаваш на излишни емоции...  Мен по-скоро ме изкефи избора на "Нганасанците"...  Това беше последното дето съм очаквал..  Преди време аз тука като пишех по-активно и като обсъждахме за евенки, хуни, монголи:  такива неща се изписаха по мой адрес!!!!  Не е за приказване.. А тебе дори те щадят тукашните иранофили..   Ние се напъвахме да доказваме далекоизточна връзка при прабългарите,  а вие дори я намерихте и при славяните ! Е такива финтове се случват понякога !  Как да не се изкефи човек в такива ситуации..

• Мнения 178
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Южняк said:

Рецензентите са трима и има още куп рецензии, които наложиха масивни промени и пинг-понг между нас и редакторите близо 6 месеца. 

Това обяснява много неща.

Дано българското изследване излезе както е планувано и няма спънки от този род. Не знам как е вътре в научните среди, но погледнато отвън, изнасянето на нови данни от различни екипи изглежда малко като състезание – който е пръв, поставя рамката на дискусията. Хубавото е, че по прабългарската тематика посоката ще я зададе екип с българско участие.

• Потребител
Публикувано
On 22.09.2025 г. at 8:14, genefan said:

Тази схема в изследването за трите славянски вълни за населване на Хърватия, аз ги виждам долу-горе така и при българските славяни. 
Първо идват ранни славяни, които обаче се засеват около Солун и Тракия още преди идване на българите. После те се измесват основно с византийци и може да не са оставили много следи у нас, а при гърците.
После в първите векове на ПБД идват славаяни по аварска линия, защото българите са се смесили с тях някъде там, а не по степите. След падането на Каганата, вече целите Блакани се заливат с население от там, защото гъстотата е в Панония по-голяма, а Северна България е малко заселена със земеделци дотогава.

Вероятно има такива 2, 3, 4 ,   а може и 5,6,   може и 10 вълни на заселване да е имало. Може и да е бил непрекъснат процес..

Това обаче не виждам как може да го хванат на база ограничените данни дето ги имаме  . Доста произволно се хващаме за това число 3.

А от ПСА данните да определим че е имало 3 такива вълни - това е абсурдно твърдение.  Аз мога да твърдя че са били само 2 или че са били 10 ?

Имаше също сведения че смесването е станало в Унгарската низина,  а после с преселенията тука са дошли вече смесени групи, а не чисти славяни. 

Другия участник тука: Мироки  - той най-много набляга на тази теза за появата на смесено население при аварите и тяхното преселване на юг с другия брат на Аспарух. 

Обаче в една палео-генетична публикация авторите по-добре нищо да не знаят за историята. По добре да си правят сметките и анализите съвсем на сляпо и накрая да сложат данни, резултати и изводи на масата.. И да оставят после историците да си блъскат главите..

В нашия случай всички си мислят че знаят историята,  прави се подбор и нагласа на данни, за да се случи потвърждение на това дето вече го знаем или предполагаме. 

А има и нещо друго:  генетичния профил на хората от 2-те страни на Дунава не се различава кой знае с какво.. Ами това са доста сходни населения, авно че са минавали от една страна към друга и така от векове.. Колкото и пъти да са минавали Дунава, то понякога може и въобще да не проличи в генетичините анализи.

По-вероятно е обаче археолозите да го установят това предвид различни погребения, жилища, оръжия и друго. 

За смесване на "българи" с авари за момента изобщо не можем да говорим.  Генетичния профил на аварите вече е установен много добре при унгарските погребения.  Ако имахме тука подобни авари  или смесено население с авари - то такива проби щяха доста да корелират с унгарските погребения. 

До момента обаче такива не са обработени при нас.  Не съм срещал още такива. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, Южняк said:

П.С - благодарение на няколко кукумицина основно, изследването за дни влезе в топ 10% по прочити на всички изследвания въобще и в топ 1% по интерес на публикациите във фронтиърс, всичките им издания, поради което всеки ден ми висят на врата с покани за нова публикация, което е най- абсурдния резултат от старанията на 2-3 кукумицина из целия интернет. Ами, няма лошо. -

- номер едно по брой прочити за месец (всъщност два дни..) откак съществува издателската им група и в топ 10% от 29 милиона пулбикувани статии въобще - хахахаха- откак съществува човечеството - и това за няма месец, което е пълен абсурд, ама, добре, няма лошо.

Поздравления за резултатите! Отлична статистика за прочити и преглеждания. За два дни си е впечатляващо, наистина. Дискусиите със сигурност са помогнали това да стане реалност, но в това няма нищо лошо. Интересът е важен за поддържането на инерцията по тези теми. 

Не ми се мисли какво ще настане като излезе и проучването за пра-българите. Тук (а и не само) ще е война, то не че и сега почти не е де... хахаха!

Но да какъв е изводът - българската наука трябва да излезе на англо-говорящата сцена и да създава качествени изследвания, къде повече, къде по-малко.

Включвайте се повече в пост-дискусиите и вие, авторите, ако имате времето, няма да е лошо. Несъгласни и разгорещени спорове винаги ще има, то това е неизбежно, всички знаем как е по историческите теми.

Редактирано от D3loFF

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.