Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Шимпанзетата също "пият "алкохол


Препръчано мнение

  • Потребители
Публикувано

image.thumb.jpeg.1a3dae359e946bbbd5599dc45e05385c.jpeg

Според ново проучване, шимпанзетата приемат средно 14 грама етанол ежедневно чрез консумация на ферментирали плодове като смокини. Научният екип не може категорично да определи дали това се случва съзнателно, но склонява към положителен отговор. Въпреки че практическото приложение на откритието засега е ограничено, то търси отговори на съвременни въпроси чрез изследване на миналото.

Резултатите дават нова подкрепа на "хипотезата за пияната маймуна" от предишния век, която предполага че привързаността на човека към алкохола има генетичен произход от по-ранните видове. Въпреки това шимпанзетата, които са най-близките еволюционни роднини на човека, не проявяват признаци на опиянение. Това представлява поредното умение, при което човекът не може да претендира нито за уникалност, нито за превъзходство.

Ежедневна консумация: еквивалент на две бири

Шимпанзетата консумират 14 грама етанол всеки ден - количество, което в зависимост от вида и произхода на бирата може да съответства на една до две алкохолни напитки. Новото изследване потвърждава теорията че човешкото влечение към алкохола има връзка с това на други примати, от които сме еволюирали. Като се има предвид разликата в телесното тегло (приблизително малко повече от половината от човешкото), учените преценяват че човешкият еквивалент би представлявал поне две напитки на ден.

Шимпанзетата изяждат огромни количества узрели плодове - приблизително 10% от собственото си тегло ежедневно. Благодарение на естествената ферментация на част от плодовете и наблюдения на изследователи в два района - Уганда в Източна Африка и Кот д'Ивоар в Западна - изчисленията показват споменатите 14 грама като средното количество, което тези животни приемат, според студията в Science Advances.

Без признаци на опиянение

Според изследователите шимпанзетата не са демонстрирали симптоми на алкохолна интоксикация. Приемането на ферментирали плодове се разпростира в продължение на множество часове през деня по време на търсене на храна. Това също ограничава ефекта на алкохола. Над 70% от тяхната диета се състои от узрели плодове - явно сезонни. Отделните плодове съдържат около 0.5% алкохол, но животните ги консумират през целия ден. Проби от общо 21 вида в Национален парк "Кибале" в Уганда и Национален парк "Тай" в Кот д'Ивоар показват голямо многообразие от плодове. В Уганда критично важни се оказват смокините (с високо съдържание на алкохол). В Кот д'Ивоар - плод, напомнящ на слива.

Изследването не установява дали шимпанзетата активно търсят плодове с по-високо съдържание на алкохол, т.е. по-зрели и богати на захари. Екипът обаче счита този извод за вероятен и предполага че при решението дали да консумират определен плод, шимпанзетата може да се ръководят от аромата на етанола. Алкохолната консумация би осигурила калории, което дава предимство за преживяване.

Заключенията могат да подкрепят концепцията, известна като хипотеза за "пияната маймуна", предложена от професора по интегративна биология в Калифорнийския университет в Бъркли Робърт Дъдли, че човешкият стремеж към алкохол е наследство от нашите еволюционни предшественици. "Алкохолната консумация следователно би представлявала предимство за калорично натрупване и в крайна сметка за преживяване", обяснява Дъдли. "Основните механизми на привличане може да са съхранени и при съвременните хора, което прави нашата склонност да консумираме течен алкохол - понякога в излишни количества - 'еволюционен махмурлук'."

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.