Отиди на
Форум "Наука"

Накъде ще поеме Турция?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Антиислямистки протест в Анкара

Ще успеят ли военните и светски настроените кръгове в Истанбул да разклатят ислямския бастион на фундаменталистите в Анкара, който напоследък взе превес. След като САЩ ги прецакаха с кюрдите заради Ирак при първа възможност и то при положение, че турците им бяха най-верния съюзник в района и след като Меркел им хлопна вратата към ЕС след толкова дълго протакване и празни надежди Турция закономерно почувства необходимост да смени линията, която следваше. Все повече започнаха да издигат неоосманизма и пантюркизма пред идеите на Ататюрк и вместо със Запада да търсят сближение с Бразилия, Китай, Русия, дори Иран...

Но явно покрай арабската пролет и там се надигат някои процеси в обществото. За арабите не съм оптимист, че ще сътворят нещо свястно и ползотворно в тази насока, но за турците изглежда има надежда и стискам палци.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 78
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Там неоосманизмът е много силен, но поне засега е "с човешко лице", даже с едва ли не романтичен облик. За вътрешна консумация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Там неоосманизмът е много силен, но поне засега е "с човешко лице", даже с едва ли не романтичен облик. За вътрешна консумация.

Изобщо не съм съгласен. Напротив, неоосманизмът изобщо не е за вътрешна консумация, Турция се опитва да стане регионален лидер, при това не просто на сравнително ограничените като територия и потенциал Балкани, а на това, което наричаме "Близък Изток" + Балканите, Черноморието и Средна Азия (говорим за регион от 15 млн. км2), със съответната икономическа, културна и политическа експанзия. Разбира се, който си е представял сцени от "Време разделно", кланета, еничари и пр. ще бъде разочарован, но в крайна сметка дори и при по-рафинирани методи, целите и желаните резултати са същите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност не оспорвам това. Имах предвид, че за вътрешна консумация е конкретно човешкото лице на неоосманизма - особено за пред интелигенцията. Навън той има практични и понякога много твърди политически прояви, които ти добре си посочил.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Засега не е ясно - лицето на Турция още не е очертано. Очертан е огромният й стопански и хуманитарен успех! Но за мен е удивително как така кемализмът в Турция загуби и се възроди османизмът?! Та Турция без Мустафа Кемал е.... какво е? ;)

Дали това не е някакъв неоконсерватизъм - нещо, от което всяко модерно общество се нуждае и турското, получавайки го, показа на какво е способна?

Турция досега е "дръпвала" три пъти - през 30-тте години при Кемал; - след 1980 г. при и след ген. Кенан Еврен /от политкоректност ще ви оставя да си спомните какво стана през 1980 г./; - сега, под ръководството на този много, много, много умен лидер.

Странно е това днешното.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Засега не е ясно - лицето на Турция още не е очертано. Очертан е огромният й стопански и хуманитарен успех!

Чак огромен не бих казал, икономически Турция е успешна, но сравнена с България, докато спрямо стандартите на ЕС е на светлинни години във всяко отношение. В Турция има такива фрапиращо бедни региони, където мизерията е по-голяма дори от нашите цигански гета. Все пак ми се струва, че Турция ще влезе в ЕС преди Сърбия и Македония, а тогава за България ще стане доста страшно, когато у нас масово почнат да се заселват тълпи от Анадола.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Турците също като нас имат демографски проблеми и са изправени пред възможността кюрдите(които не успяха да асимилират) да станат мнозинство в Турция. Отделно икономически не са чак толкова цъфнали, та да вържат. С търгофски дефицитит от над 30% не ги чака нищо добро. Това е наследството от кемализъма. С пантюркизма могат да спечелят няколко авторитарни и полуфеодални страни в Средна Азия, а с панислямизма вече нещата стоят по друг начин. :lac:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Академик Георги Марков прогнозира, че до 5-10 години Турция ще излезе от НАТО, защото вече страната не е толкова зависима от САЩ. Това трябва да ни накара да бъдем много внимателни към политическите действия на съседите ни. Историкът сподели още, че според него централата на ДПС в София е поръчала заигравката около генерал Васил Делов, когото Общинският съвет в Кърджали не пожела да направи почетен гражданин.

”Всичко това е планирано от централата на партията в София. Няма как общинските съветници сами да решат да гласуват срещу удостояването на генерал Делов със званието почетен гражданин”, обясни академикът пред Нова телевизия.

Той подчерта и засилващото се влияние и развитите на неоосманизма, което се налага от правителството на Турция и специално подчерта ролята на премиера Ердоган в това.

”Неоосманизмът, който се проповядва от настоящото управление на Турция, цели подмяната на култа към Мустафа Кемал - Ататюрк с този към Реджеп Ердоган. Идеята на неоосманизма е да се възстанови великата Османска империя. В момента в Турция ронят сълзи по величието на Османската империя. Ататюрк унищожава халифата, а сега той се радва на възраждане. Целта на Турция е да оглави ислямския от сват. Това е и причината в близките години Турция да излезе от НАТО, защото вече страната не се намира под контрола на САЩ. Сега в Турция се опитват да подменят освободителния характер на Балканската война. Техният проводник на това у нас е ДПС. Партията прокарва линията на неоосманизма, който идва от Турция. Милиони са наливат за пропаганда от страна на Турция. Саудитска арабия налива милиони в джамиите и имамите, а Турция налива в политика. Българската държава трябва да действа в момента, а не само да наблюдава. Цялата патаклама в Пазарджик идва и се финансира от Саудитска арабия”, коментира още академик Марков.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Академик Георги Марков прогнозира, че до 5-10 години Турция ще излезе от НАТО, защото вече страната не е толкова зависима от САЩ.

Доста ме разсмя това. Явно академикът е много слаб прогностик или просто си говори ей така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, не е така. Турция е страшно зависима от САЩ, а турците, дори да са ислямисти, са доказано прагматични. Саудитците също са ислямисти, но не си и помислят да са срещу САЩ. Икономически и военно Турция просто не може без Америка. Технологично и финансово не може без Америка. Разбира се, нещата се променят, но не толкова бързо и не при сегашното статукво, а то няма как да се измени радикално за 10 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Турция е базов проводник на американската политика в такива стратегически региони за САЩ - Близкия изток и бившия СССР, та и Балканите, та даже се изхвърлят и в СУАР, Китай. Да се мисли че САЩ ще се откаже от Турция в близките деситилетия е меко казано наивно. Тяхния съюз е дълбоко взаимоизгоден и това го осъзнават и двете страни. Даже за ислямистите повече отколкото за светските части в Турция. Както е и със Саудитска Арабия.

Пантюркизма и ислямизма, които Турция произвежда и изнася за Балканите, Кавказ и Средна Азия са основната алтернатива на руското влияние в тея региони, за американците това е изключително важно. Турция е и алтернатива на антиамериканските ислямски и светски режими в Близкия изток. Както виждаме в случая със Сирия и те ще са и прекия военен изпълнител на американските интереси. Щото им се насъбра малко множко войни в ислямски страни, затова и европейците пипаха в Либия, а сега турците евентуално в Сирия, щото пряка американска намеса ептен ще изостри антиамериканизма в ислямския свят.

Това е съюз основан на общи интереси, не на общ цивилизационен и подобен бля, бля избор. Така че ислямизма в Турция с нищо не му пречи.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доктрината на неоосманизма е нещо, която от няколко години Турция се опитва да пропагандира, скъсвайки с кемалистките принципи. Кемалистките принципи бяха, че Османската империя е тюрма на народите, хората в нея нямат никакви права, тя е една държава дори не на турците, а на исляма, където всички народи, включително и турците, нямат никакви права, с които се ползват по това време европейските народи. Затова тази война й нанася предпоследния удар, а последния удар ще й нанесат 10 години по-късно самите кемалисти и ще унищожат напълно Османската империя. Така кемалистите оценяваха дори положително самата война, а това са създателите на съвременна Турция. Допреди 10-ина години, когато със своето ръководство Турция направи неочакван завой в политиката, обяви се за наследник на Османската империя, а нея самата представи като земен рай на живеещите народи”, коментира историкът Божидар Димитров.

По думите му, показателен е филмът „Великолепния век”, който е платен именно от тази пропаганда, за която годишно се отделя по една програма 1,7 млрд. евро. „Такива красиви разголени жени не е имало през ХVІ век дори във френския двор, каквито гледаме в този филм. Жени, дори без забрадки, с пуснати коси, огромни деколтета, европейски дрехи и т.н. Очевидно е, че това е част от тази пропаганда, която цели да представи в друга светлина Османската империя, в която и самите турци страдаха от ред закони, насочени именно срещу тях”, каза Божидар Димитров.

автор: Божидар Димитров

Още малко новини тип копи пейст по темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тоя сериал си е жива пропаганда, очевидна, но въпреки това много добре пласирана, щото всички го гледат, включително и в Сърбия и Русия е хит в момента, плюят яко по него и все пак го гледат :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дойдохме си на мястото, ТВ-историк (Б.Д.) се изказва по върпоса за ТВ-сериал.

Между Турция и Саудитска Арабия разликите са огромни. Но за някои историци това не е много ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе сериала е пропаганда,ама си го бива....

Иначе няма как да се възроди Османската Империя.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Интересността май почна да идва в повечко - http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/incredible-and-frightening-photos-from-istanbuls-occupygezi

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама и турската полиция е брутална. По азиатски брутална. Май нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили, а искаха в ЕС да влизат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак хората са против Ердоганските простотии, масово. Даже футболните агитки на Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай се обединили по време на шествията - такова нещо не се е случвало никога досега :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трудно може да се предскаже изходът, но е ясно, че Ердоган не е човек, който подава оставки. Отделно наистина голяма част от турците са зад него /вдияхте ли вдигнатите пръсти на подръжниците му - "Един е аллах"/. От друга - светските сили в Турцися вероятно ще се консолидират и вероятно ще се формира някакво представителство.

Ако властите употребят сила, това ще е краят - турското общество ще се разцепи. Затова според мен те ще изберат твърда, но дискретна политика, и сложна система от мерки - успокоение, убеждение, дискредитиране, разцепване на протестиращите, меки и по-силни провокации и психологическо въздействие, от което да се види, че силният човек не са протестиращите. Забележете изявлението, че не се отказва от проекта на площада. Това е знак- няма да мине вашата, дори и по такъв не чак толкова важен въпрос.

Ще стане като Тянънмън, обаче в по-мек и по-нахален вариант.

Свалянето на такъв режим е невъзможно. Да са мислили как и дали гласуват - също като при нас. Въпросът е дали гласът на протестиращите ще бъде чут.

Мисля, че няма. Умереността е чужда на такъв тип лидери - тактическата гъвкавост - не.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Даже футболните агитки на Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай се обединили по време на шествията - такова нещо не се е случвало никога досега :)

Нещо изключително знаменателно!Особено що се отнася до феновете на Фенер и Галата.Те не просто се мразят,ненавиждат и бият-те се колят...Не орел,рак и щука,ами змия,таралеж и лисица в един чувал са трите агитки.И щом те са намерили общ език и обща кауза-смятайте за какво става въпрос! :eek:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...