Отиди на
Форум "Наука"

8 май - денят на капитулацията на хитлеристка Германия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Поздрав за всички, които честват края на един мракобесен режим, развързал най-чудовищната война в човешката история!

401799_410308542409397_484676094_n.jpg

Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала на Военно – инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти.
Зад масата заели места заместник Върховния Главнокомандващ на Въоръжените Сили на СССР Маршала на Съветския съюз Г. К. Жуков, заместник Главнокомандващият на експедиционните сили на съюзниците Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал К. Спатс, главнокомандващият френската армия генерал Тасини.
Малко след това в залата били доведени представители на германското Върховно командване- генерал-фелдмаршал Кайтел, главнокомандващият на военно-морските сили адмирала на флота Х. Фридебург и генерал-полковникът от авиацията Г. Щумпф, имащи съответните пълномощия от К. Деница (назначен от Хитлер преди смъртта му за “райхсканцлер и върховен главнокомандващ”).

Първа точка от подписания от тях

“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”

“ Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”.

i050602.jpg

Подписване на Акта за безусловна капитулация на фашистка Германия. Представителят на Съветското Върховно главно командване маршалът на Съветския Съюз Георги Константинович Жуков (крайният в ляво на снимката).
Отдясно – Акта подписва от Върховното командваме на фашистка Германия генерал-фелдмарашал Вилхелм Кайтел Карлсхорст, 8 май 1945 година

i050601.jpg

На снимката: от ляво надясно Бърнард Монтгомъри - английски фелдмаршал, командващ 12-а група армии в Нирмандия, Белгия и Северна Германия, Дуайт Айзенхауер – Върховен главнокомандващ на експедиционните войски на западните съюзници през 1943 година, през 1945 година командващ окупационните войски на САЩ в Германия, Георги Жуков – Маршал на Съветския Съюз, командващият първа френска армия генерал Жан Тасини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност капитулацията е подписана по рано. На 7 май в главната квартира на американския генерал Айзенхауер във френския град Реймс е подписана безусловната капитулация на Германия. Върховното командване на Вермахта поема задължение незабавно да прекрати всички военни действия и да прехвърли пълномощията си на съюзническите войски. По изрично настояване на Сталин актът на капитулацията е повторен още веднъж - в съветската главна квартира в Берлин-Карлсхорст през нощта на 8 срещу 9 май.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Еми Сталин винаги си е имал едно наум. Пък и да не забравяме, че в СССР тогава било 9 май 0:43, докато в Германия - 8 май 22:43. Ретарди, какво да ги правиш. ;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Малко кадри от парада на Победата през далечната 1945 г.:

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста е двузначно за българите това събитие. От една страна, Българската армия също има военен принос за победата над Германия, от друга - България е се оказва сред победените и окупирани страни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста е двузначно за българите това събитие. От една страна, Българската армия също има военен принос за победата над Германия, от друга - България е се оказва сред победените и окупирани страни.

тя не се 'оказва'

веднъж е случайност, два пъти почва да намирисва, а три пъти закономерност

БГ влиза в реваншистки цикъл още преди ПСВ и системно избира да е на страната на победените, като междувремено се опитва да се самоубеди, че не е имала друг избор

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Журавли - Музыка: Ян Френкель, Слова: Расул Гамзатов (русский текст: Н. Гребнев), Исполняет: Марк Бернес

За песента „Жерави (Журавли)” може да се каже, че е японско-дагестанско-руска. Всъщност „японски” в нея е поводът да се появи реминисценцията „жерави – джигити”, която е подтикнала дагестанския поет Расул Гамзатов да напише на родния си аварски език стихотворението „Жерави”. Бил в Япония през 1965 г., разчувствал се от идеята за книжните жерави и направил асоциация с дагестанските джигити.

През 1969 г. в „Нов мир (Нов свят)” стихотворението било отпечатано в превод на Наум Гребнев. То започвало с думите: “Мне кажется порою, что джигиты, с кровавых не пришедшие полей…” („Понякога ми се струва, че незавърналите се от кървавите полета джигити…”) Стихотворението направило впечатление на известния певец Марк Бернес и той се обърнал към известния композитор Ян Френкел да напише по него песен, като помолил Гамзатов да замени думата „джигити”. „Песента трябва да бъде близка на всички, нали с фашистите се сражаваше целият съветски народ”, обосновал се певецът. Расул Гамзатов уважил желанието на Бернес и вместо „джигити”, написали „солдати (войници)”

Работата по написването на музиката дълго време не потръгвала, докато на Френкел не хрумнала идеята песента да започва с встъпителна вокализа. За Марк Бернес това било „лебедовата му песен”. Той я записал тежко болен и скоро починал.

Клипът с песента, вървящ на фона на кадри от класическия съветски филм „Летят жерави” на режисьора Михаил Калатозов с Алексей Баталов и Татяна Самойлова е една голяма находка. Днес видях и друга версия на песента, пак с монтаж на кадри от „Летят жерави”. Неправилно обаче е пояснението „Песня из кф Летят журавли – Журавли”. Песента не от е от филма. Той се появи по екраните през 1957 г., а „Жерави” е от 1969 г.

post-2642-0-69982300-1368083176_thumb.jp

Жерави

Музика: Ян Френкел

Текст на аварски език: Расул Гамзатов (руски текст: Наум Гребнев)

Мне кажется порою, что солдаты,

С кровавых не пришедшие полей,

Не в землю нашу полегли когда-то,

А превратились в белых журавлей.

Они до сей поры с времен тех дальних

Летят и подают нам голоса.

Не потому ль так часто и печально

Мы замолкаем, глядя в небеса?

Летит, летит по небу клин усталый -

Летит в тумане на исходе дня,

И в том строю есть промежуток малый -

Быть может, это место для меня!

Настанет день, и с журавлиной стаей

Я поплыву в такой же сизой мгле,

Из-под небес по-птичьи окликая

Всех вас, кого оставил на земле.

Мне кажется порою, что солдаты,

С кровавых не пришедшие полей,

Не в землю нашу полегли когда-то,

А превратились в белых журавлей...

В песента не са включени:

Сегодня, предвечернею порою,

Я вижу, как в тумане журавли

Летят своим определенным строем,

Как по полям людьми они брели.

Они летят, свершают путь свой длинный

И выкликают чьи-то имена.

Не потому ли с кличем журавлиным

От века речь аварская сходна?

Оригинален текст (на аварски език)

Къункъраби

Дида ккола, рагъда, камурал васал

Кирго рукъун гьечIин, къанабакь лъечIин.

Доба борхалъуда хъахIил зобазда

ХъахIал къункърабазде сверун ратилин.

Гьел иххаз хаселаз халатал саназ

Нилъее салам кьун роржунел руго.

Гьелъин нилъ пашманго, бутIрулги рорхун,

Ралагьулел зодихъ щибаб нухалда.

Боржун унеб буго къункърабазул тIел,

Къукъа буго чIварал гьудулзабазул.

Гьезул тIелалда гъоркь цо бакI бихьула —

Дун вачIине гьаниб къачараб гурищ?

Къо щвела борхатаб хъахIилаб зодихъ

ХъахIаб къункъра лъугьун дунги паркъела.

Гьелъул гьаркьидалъул ракьалда тарал

Киналго нуж, вацал, дица ахIила.

1969

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като сме били прецакани предварително, тогава какво да празнуваме? Още му сърбаме попарата на тоя "День победы".

Празнуваме, тъй като сме участвали във финалния етап от боевете срещу нацистите. Иначе, разбира се, право на личен избор е да празнуваш или не на тази дата. Кеф ти ден на Европа, кеф ти День победьi.

Link to comment
Share on other sites

Нищо не трябва да празнуваме ние българите. Това е една доста черна дата, специално за германците, доста по-черна за тях от нашия девети септември.

Иначе се усеща пълната демагогия на комунистите. Преди девети септември са разправяли как българското правителство трябва да бъде премахнато, защото иска да прати български войски на източния фронт, което не се случва, но веднага след взимането на властта от БКП българската армия е изпратена да се бие в един свирен мач, където напразно загиват 30 000 българи. Мръсници!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Братята руснаци както винаги направиха великолепен и грандиозен парад:

ac7e72e4bcd8.jpg

Над 11 000 войници и офицери участваха в Парада на победата в Москва


Руски танкове на Парада на победата на Червения площад в Москва

Над 11 000 военни от въоръжените сили на Русия и други силови структури дефилираха на Червения площад в Москва. С Парад на победата се отбелязва 68-ата годишнина от Великата отечествена война.
В 139-я военен парад на главния площад в Русия дефилираха също курсанти от висшите военни училища и бойци, сред които участници в операции в Афганистан, Чечения, Южна Осетия.

17 авиационни групи на руските ВВС взеха участие в парада, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Първи прелетяха групи хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52, след което на максимално ниска височина преминаха самолети Ан-22 и Ан-124 "Руслан” - най-големият в света военно-транспортен самолет.
След тях премина самолет-радар А-50 и клин от три военно-транспортни самолета Ил-76.

В малки интервали от 20 - 30 секунди преминаха и изтребители и бомбардировачи МиГ-29, МиГ-31, Су-24, Су-34 и свръзхзвуковият ракетоносец с променящи формата си крила Ту-23 МЗ.
Самолет Ил-78 имитира зареждане с гориво във въздуха, а след него премина турбовитлов стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-95.
Особена зрелищност на тържеството придаде участието в парада на 68 самолета и хеликоптера на Военновъздушните сили на Русия.

В колона, дълга километър и половина, минаха над 100 единици бойна техника.
Парадният разчет на войските за противовъздушна отбрана беше представен от самоходни огневи и пуско-зареждащи установки "Бук-М2”, след които се движиха зенитно-оръдейни комплекси "Панцир-С1” и установки С-400 "Триумф”, които са способни да следят едновременно до 100 цели и да поразят едновременно 12.
В края на колоната зрителите приветстваха ракетните комплекси "Искандер-М” и главният участник на парада - три комплекса "Топол М”, разположени на 16-колесни шасита.

На Червения площад в Москва бяха изнесени държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамена на бойни части от войната и на днешни армейски съединения, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На централната трибуна бяха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации и многобройни гости от чужбина, включително делегати от страни членки на антихитлеристката коалиция и от Общността на независимите държави.

"Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци", заяви Путин в словото си.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно. "Победата през май 1945 г. е камбанен звън, който утвърждава живота без война", добави Путин.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-parad-pobedata-13844480?nt=4

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тя не се 'оказва'

веднъж е случайност, два пъти почва да намирисва, а три пъти закономерност

БГ влиза в реваншистки цикъл още преди ПСВ и системно избира да е на страната на победените, като междувремено се опитва да се самоубеди, че не е имала друг избор

А, Невски, не!

България няма избор.

Когато застава на немска страна, СССР също е на немска страна. А и към 1941 г. март, съюзените СССР и Германия изглеждат съвсем ясно пълни победители.

Братята руснаци както винаги направиха великолепен и грандиозен парад:

ac7e72e4bcd8.jpg

Над 11 000 войници и офицери участваха в Парада на победата в Москва

Руски танкове на Парада на победата на Червения площад в Москва

Над 11 000 военни от въоръжените сили на Русия и други силови структури дефилираха на Червения площад в Москва. С Парад на победата се отбелязва 68-ата годишнина от Великата отечествена война.

В 139-я военен парад на главния площад в Русия дефилираха също курсанти от висшите военни училища и бойци, сред които участници в операции в Афганистан, Чечения, Южна Осетия.

17 авиационни групи на руските ВВС взеха участие в парада, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Първи прелетяха групи хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52, след което на максимално ниска височина преминаха самолети Ан-22 и Ан-124 "Руслан” - най-големият в света военно-транспортен самолет.

След тях премина самолет-радар А-50 и клин от три военно-транспортни самолета Ил-76.

В малки интервали от 20 - 30 секунди преминаха и изтребители и бомбардировачи МиГ-29, МиГ-31, Су-24, Су-34 и свръзхзвуковият ракетоносец с променящи формата си крила Ту-23 МЗ.

Самолет Ил-78 имитира зареждане с гориво във въздуха, а след него премина турбовитлов стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-95.

Особена зрелищност на тържеството придаде участието в парада на 68 самолета и хеликоптера на Военновъздушните сили на Русия.

В колона, дълга километър и половина, минаха над 100 единици бойна техника.

Парадният разчет на войските за противовъздушна отбрана беше представен от самоходни огневи и пуско-зареждащи установки "Бук-М2”, след които се движиха зенитно-оръдейни комплекси "Панцир-С1” и установки С-400 "Триумф”, които са способни да следят едновременно до 100 цели и да поразят едновременно 12.

В края на колоната зрителите приветстваха ракетните комплекси "Искандер-М” и главният участник на парада - три комплекса "Топол М”, разположени на 16-колесни шасита.

На Червения площад в Москва бяха изнесени държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамена на бойни части от войната и на днешни армейски съединения, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На централната трибуна бяха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации и многобройни гости от чужбина, включително делегати от страни членки на антихитлеристката коалиция и от Общността на независимите държави.

"Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци", заяви Путин в словото си.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно. "Победата през май 1945 г. е камбанен звън, който утвърждава живота без война", добави Путин.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-parad-pobedata-13844480?nt=4

Както винаги железни!!! "Вечната руска армия", казва ген. де Гол...

1969

Много търся един документален филм, английски или немски, в който Михаил Минин, истинският руски войник, поставил знамето на райхстага, се прегръща с последния немец, който го е защитавал. Двамата са се оказали заедно в разрушената сграда в нощта, преди да се заснеме режисираната сцена с Мелитон Кантария и Егоров.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

БГ влиза в реваншистки цикъл още преди ПСВ и системно избира да е на страната на победените, като междувремено се опитва да се самоубеди, че не е имала друг избор

Лесно е от дистанцията на времето да говорим...

България няма как да е на "печеливша" страна, защото Антантата през ПСВ и Съюзниците през ВСВ не ни дават нищо, от това което искаме. А няма как да сме заедно със сърби и гърци в един блок, при положение, че имаме диаметрално противоположни интереси. Все едно Германия и Франция да са в един блок. Няма как да стане. Единственият разумен вариант е неутралитет, но сега е много лесно да се разсъждава.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОТ

Ами то Югославия за малко да бъде на германска страна,така че не е било чак толкова невъзможно да сме със сърбите съюзници.След 1934 си подобряваме отношенията с тях.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е допълнителен аргумент в полза на България относно присъединяването.

Югославия е била пред присъединяване към Тристранния пакт - тя се и присъединява, но просто малко след това един неин генерал прави преврат и немците, разбира се, я окупират. Само че, как може това да се предвиди в БГ?

Представя ли си някой какво би значело Югославия в съюз с Германия? Та тя щеше да си дръпне веднага Пирин като минимум, да не говорим как щеше да ни окупира....



Лесно е от дистанцията на времето да говорим...

България няма как да е на "печеливша" страна, защото Антантата през ПСВ и Съюзниците през ВСВ не ни дават нищо, от това което искаме. А няма как да сме заедно със сърби и гърци в един блок, при положение, че имаме диаметрално противоположни интереси. Все едно Германия и Франция да са в един блок. Няма как да стане. Единственият разумен вариант е неутралитет, но сега е много лесно да се разсъждава.

То България това е и подържала - неутралитет. Докато той става невъзможен. Немците така и така минават през БГ - с или без неутралитет. Да се бием с тях... за да защитаваме Гърция ли? Или Сърбия? Не става.

Да ги пропуснем - що ги пуснахте? Пак нямаше да дадат нищо след войната, ако Германия загуби, а ако спечели - най-много да ни грабне така както сме си неутрални.

Остава възможността да търгуваме за Македония, което и става.

СССР е в съюз с Германия. Англия и Франция са наакани най-директно. САЩ е неутрална.

Югославия влиза в пакта.

Лист е на границата при Русе.

Е, ква да я върши България, като си иска Македония?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами през това време и ние се каниме да влезем в пакта,така че няма Югославия да ни нападне.Но ще се включи във войната срещу Гърция.Да не говорим,че с Югославия в периода 1934-1940 не сме в лоши отношения.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно е ако Югославия беше на немска страна,след края на войната какво щеше да стане.Може и дори да се разпадне през 1945,но това си е за друга тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нямаше, най-вероятно - тя съществува не само по свое усмотрение... Ето на, Румъния прати 600 000 на източния фронт и пак остана голяма.

Дори България да воюваше с немците, а Югославия да й беше съюзник, след войната пак България щеще да си остане в старите граници...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лесно е от дистанцията на времето да говорим...

България няма как да е на "печеливша" страна, защото Антантата през ПСВ и Съюзниците през ВСВ не ни дават нищо, от това което искаме. А няма как да сме заедно със сърби и гърци в един блок, при положение, че имаме диаметрално противоположни интереси. Все едно Германия и Франция да са в един блок. Няма как да стане. Единственият разумен вариант е неутралитет, но сега е много лесно да се разсъждава.

аууу

големите държави трябва да дават на /cenzura/ БГ това дето иска

Дори България да воюваше с немците, а Югославия да й беше съюзник, след войната пак България щеще да си остане в старите граници...

разбрахме

по-добре три трагични опита за нови граници, отколкото да остане в стари граници

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

аз ли съм го започнал тоя офтопик та реши на мен да ми се караш

нещо селективно подхождаш и към ОТ както към всичко друго

като не ти изнася и става ОТ

като ти изнася и не го забелязваш

Това не се отнасяше за твоят пост, а за постът на Алвата преди него. Не ти видях поста, който го следваше. Мога ли да помоля да бъда извинен?

разумното не е неутралитет. България трябва да заеме страната на морала. Моралът в 1940 е на страна на нацистите.

Това пък не го разбрах??

аууу

големите държави трябва да дават на кирливата БГ това дето иска

разбрахме

по-добре три трагични опита за нови граници, отколкото да остане в стари граници

Ау, я!

Не трябва ли България да си търси това, което е нейно? Или как точно според тебе е трябвало да се развият събитията?

Кои са "старите" граници?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

е как не го разбра. Изборът за България е

или да браним несправедливо прокараните и в наш огромен ущърб граници на Сърбия Гърция Румъния и да обевим пасивна съпротива или неутралитет

или да подкрепим този който ги ревизира и възстановява справедливостта. което е моралният избор. където има справедливост има и морал.

кое по точно от това КГ не разбираш?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...