Отиди на
Форум "Наука"

Въпроси за соцреализЪма


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 12 минути, vvarbanov said:

Тия заводи не бяха ефективни, за това и ги закриха. Сега като ги няма вече, нашите стоки са конкурентноспособни на запад.

Нашите стоки? Сега? И кои са тия стоки? Зърнени храни (пак са по-малко отколкото през соца), суров дървен материал (да, станахме Русия на Балканите и си изсекохме горите, за да ги изнасяме евтино), и метали - вкл. злато и всичко що е вторични суровини.

 

Аре да ми кажеш, в берковския завод Ком, кое не му беше ефективното? Втората половина на осемдесетте дойдоха австрийци да монтират перфектни, чисто нови машини за производство на пластмасова дограма. Същата работа и с японски цех, който пък изобщо не започна да работи. И после тия машини ги изхврлиха.

В тоя завод се произвеждаха много качествени бидони, туби, маркучи, каучук и др. Бяха евтини. Бидоните не се трошаха. Знаеш ли колко пращина се влачеше в такива бидони и не се трошаха. За да си купуваме после скъпи боклуци, които се трошат от нема нищо.

 

Завод за дървопреработвене в Берковица. Купува го ортодоксален евреин от Ню Йорк - с масури и бомбе. Заводът се намира в близост до най-качествената бука в света. Що го е купил, ако не иска да печели? Щото аз познавах директора дето го беше назначил и накрая, като завода свърши окончателно, директорът ми казва "Можеше да печели, ама не иска."

Аре да ми обясниш, един евреин от Ню Йорк, що ще в дивия северозапад на България, а па не иска да печели?

 

Изобщо кво толкова е нужно за дървопреработването? Заводи за дървопреработване ли не са могли да направят комунистите? А после иде и евреин от Ню Йорк и се оказва, че той е дошъл да затрие завода, а не иска да печели.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 207
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Just now, bgman13 said:

Нашите стоки? Сега? И кои са тия стоки? Зърнени храни (пак са по-малко отколкото през соца), суров дървен материал (да, станахме Русия на Балканите и си изсекохме горите, за да ги изнасяме евтино), и метали - вкл. злато и всичко що е вторични суровини.

Ето какво изнасяме.

"Гpyпитe cтoĸи c нaй-гoлям изнoc ca eлeĸтpoтexниĸa и eлeĸтpoниĸa, мeд и издeлия oт мeд, мaшини и aпapaти. Eнepгoнocитeлитe (гopивa и eлeĸтpoeнepгия) изпaднaxa oт чeлнaтa тpoйĸa и зaeмaт чeтвъpтa пoзиция, cлeдвaни oт зъpнoтo", oбяcнявaт oщe eĸcпepтитe oт БCK."  https://money.bg/economics/4-stoki-pri-koito-balgariya-e-lider-po-iznos-v-sveta.html

 

 

 

....Изобщо кво толкова е нужно за дървопреработването? Заводи за дървопреработване ли не са могли да направят комунистите?  ...

Какво е нужно ли?

Не е достатъчно да направиш завод за дървопреработване. Трябва да произвеждаш в него и най важното тая продукция да се харчи така, че да печелиш.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, bgman13 said:

А да си чул, на днешно време да се раздават апартаменти, като носни кърпички на свадба? Щото през комунизма ти даваха софийско жителство и апартамент, на момента как сключиш договор, че ще работиш в Кремиковци, поради което автоматично ти отпадаше и ангажимента да служиш в казармата. Не само по тоя начин са раздавани апартаменти като носни кърпички. В провинцията повечето хора живеят в къщи, които са си направили сами - за кво са чакали тия? Да не би за заплатите, като сега миньорите и т.н. ?

Ти сериозно ли? Някъде си го чел това?

Момченце, нямаш си и на идея как се купуваше жилище при соца. Хората внасяха пари, и чакаха по 20 и повече години по едни списъци, и доста хора които познавах така и не дочакаха, по естествени причини... Може някъде да е имало жилища в изобилие, но не достигаха до хората. А това им е главното предназначение, нали?

Софийско жителство значи? Към края на соца, когато съвсем го закъса строителството, имаше младежки набори - напускаш си работата дето си се учил за нея и отиваш за 3 до 5 години в строителството, за да ти се придвижи молбата за апартамента. Сети се после с каква квалификация се връщаш на първоначалната си работа. Софийското жителство беше за избрани, колко мислиш че побираше Кремиковци? Това са изключения, явно не помниш. Чичо Гошо, дето не е металург и не го приемат в Кремиковци, какво да прави?

Преди 20 минути, bgman13 said:

И за вноските за колите си се объркал. Кой е искал да си купи кола по пазарни цени си ги е купувал без да чака. Обаче всички искат да си купуват коли на по-ниска от пазарните и за това чака.

Пълни глупости. Явно си забравил всичко :D Без ред се купуваше само с връзки, методът "ти на мене, аз на тебе". Никой не ти продава на по-ниска от пазарната стойност, а и народът нямаше пари за да си го позволи по-висока цена. Тя беднотията беше умишлено култивирана и насадена, за да не можеш да мърдаш свободно.

Преди 23 минути, bgman13 said:

А па телевизор - тва вече са смешки. Отиваш, купуваш си телевизор. Обаче телевизорите по това време бяха наистина скъпи. Щото тогава се изобщо появиха в света на техниката.

Сега отиваш и си купуваш, тогава не, бяха рядка стока. Едно че вносни нямаше освен съветските, а второ когато 80-те се появиха българските София-85, се чакаше със списъци в магазина и месеци. Приготвяш 4 заплати, и вземаш един. Който се разваля след два месеца, щото качеството беше на световно ниво, социалистическо :) Без ред и връзки само ако имаш познат чужденец с долари,  от Кореком.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, scaner said:

Без ред и връзки само ако имаш познат чужденец с долари,  от Кореком.

Коли също се купуваха без ред от Кореком.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Сега отиваш и си купуваш, тогава не, бяха рядка стока. Едно че вносни нямаше освен съветските, а второ когато 80-те се появиха българските София-85, се чакаше със списъци в магазина и месеци. Приготвяш 4 заплати, и вземаш един.

Току-що отидАх да попитам (пак). 1969 година, срещу цена от 450 лева, плюс 50 лева за антена, при заплата на родителите ми от по сто лева без малко средно, е закоупен ето такъв телевизор. Рядка стока - тва, че стоките в магазините свършваха и постоянно се чакаше да докарат е верно. Абсолютно същото се е случвало и със строителните стоки, докато в Бълария всичко живо строеше - примерно в радиус от сто метра, постоянно имаше на десет места в махалата, хора които нещо строят или дострояват. Ама добре де - не е имало и стротелни стоки. А телевизорът за който става въпрос е те тоя:

https://www.sandacite.bg/телевизор-софия-59-цели-5-варианта/

 

П.П. Телевизорът на тая космическа цена спрямо заплатите тогава е закупен, точно две години, след като сме направили къщата - сто и двадесет квадрата на етаж, всичко е с железобетон и до днес не е мръднала.

 

П.П.П. Ама па като съм тръгнал да питам (че все забравям), дай пак да питам и колко е струвала къщата. Щото да осъзнаеме кво се е случило във времената, когато българите "не са могли да се доберат до жилище", а и заплатите са били мизерни. Говориме за къща на два етажа от по сто и двадесет квадарата всеки, вдигната , покрив, измазване от вътре, плюс дограмата и влизат хората да живеят (даже и мене са ме вкарали вътре, ама аз не съм заемал тогава никакво място) - 6 500 лева общо. Т.е. само нашият етаж е струвал 3 250 лева. А телевизорът заедно с антената - той е струвал една шеста от цената на къщата. Да - телевизорите в тоя момент са били златни. Обаче жилищата са били без пари.

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, Кухулин said:

Коли също се купуваха без ред от Кореком.

Само, че трябва да имаш долари. А пък те се печелеха по следния начин. Участваш в кастинг за работа в Либия да речем. Не приемат кой да е.Трябват връзки и да бутнеш нещо. От там нататък държавата сключва с тебе договор за няколко стотин долара заплата. След това те продава на кибийската фирма. От плащат на България 4-5 хил $, а на теб държавата дава няколко стотин. Така вече подстриган с доларите отиваш в корекома. Тая кола ти излиза скъпо и прескъпо. Същото положение беше и с нашите работници в коми. Там местните ги питаха на колко са осъдени, че работят при тях.

Когато "даваха " жителство и жилище без ред", трябваше да подпишеш договор и да работиш 20г. в най мръсните и ниско платени производства, където нямаше други мераклии да работят. В древна Гърция по тази схема също  е можело сам да се продадеш и да станеш роб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Софийско жителство значи? Към края на соца, когато съвсем го закъса строителството, имаше младежки набори - напускаш си работата дето си се учил за нея и отиваш за 3 до 5 години в строителството, за да ти се придвижи молбата за апартамента. Сети се после с каква квалификация се връщаш на първоначалната си работа

Къв беше термина, дето го използваше, че забравих - що си се разревал ли беше? За тва че хората са се преквалифицирали - сега ги преквалифицират постоянно. Е през соца може и да са били многостранно развити личности - сега са всестранно. И да ревеш на фона на сегашното всестранно преквалифициране на личността не е редно.

После каква квалификация се връщаш на старата работа - леле, ма ти и за квалификация ли ше ми ревеш? И квлафикация ли е имало тогава? И ако обичаш да им обясниш на днешните хора, кво е и тва животно, че те сигурно не знаят.

 

П.П. Сега само остана и да кажеш, какви беха заплатите в строителството. И особено за бояджиите. А също и за ДАПаджиите. Може също ако си в час, да ни кажеш и какъв е бил ленинския принцип за заплатите на работниците и хората на умствения труд.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, scaner said:

Към края на соца, когато съвсем го закъса строителството,

Те върху тае сентенция бих желал да обърна специално внимание! Към края на соца, строителството вече било закъсало. Ама тва е след после - след като е изпонастроило квото е имало нужда да се строи, и което изпонастроено, си стои все още наоколо и може да бъде наблюдавано, като артефакти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Между другото, към края на соца, тамън баш когато вече го закъса строителството, се строеше пети блок на АЕЦ, барабар с гарнитурата на охлаждащия канал и кво още - че не разбирам нищо от ядрена физика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, vvarbanov said:

Когато "даваха " жителство и жилище без ред", трябваше да подпишеш договор и да работиш 20г. в най мръсните и ниско платени производства, където нямаше други мераклии да работят. В древна Гърция по тази схема също  е можело сам да се продадеш и да станеш роб.

Не думай! И имаше ли мераклии при тия нечовешки условия да стават софийски жители?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минути, vvarbanov said:

От там нататък държавата сключва с тебе договор за няколко стотин долара заплата.

Колкото заплатата на един бояджия в България или по-малко?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, vvarbanov said:

Само, че трябва да имаш долари. А пък те се печелеха по следния начин. Участваш в кастинг за работа в Либия да речем. Не приемат кой да е.Трябват връзки и да бутнеш нещо. От там нататък държавата сключва с тебе договор за няколко стотин долара заплата. След това те продава на кибийската фирма. От плащат на България 4-5 хил $, а на теб държавата дава няколко стотин. Така вече подстриган с доларите отиваш в корекома. Тая кола ти излиза скъпо и прескъпо.

В общи линии беше така. Колкото до "скъпо и прескъпо", най-новият модел лада самара струваше малко над $4к, т. е. примерно седем-осем месечни заплати. Нормално. Но наистина, малко хора имаха легален достъп до толкова валута.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, bgman13 said:

Колкото заплатата на един бояджия в България или по-малко?

Мъкнеха левове в пазарски торби, обаче файда йок. Долари трябваха.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега обаче  почвам да осъзнавам по-добре, как точно ни се случи тая случка да падне соца и да бъдем превърнати всички в роби на запада. Постепенно, малко по малко трудът на българите е започнал да се продава срещу долари. Т.е. соцлагерът не беше част от доларовата валутна зона, но постепенно, доларът е започнал да бъде приеман срещу реален труд от зоната и на соцлагера.

Това де факто и по същество, означава, че соцлагерът започнал да плаща данък на САЩ. И когато по някое време, Горбачов съобщил на партнернерите от СИВ, че вече ще продава руските ресурси само срещу долари и Ах, лийбер майн Аугустин, алес ист веег.

Заксен ист веег, полен ист веег..

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, bgman13 said:

Не думай! И имаше ли мераклии при тия нечовешки условия да стават софийски жители?

Тъй думам аз, ти отваряй уши и слушай! Разпитай шараните покрай тебе дали е имало мераклии.

Just now, bgman13 said:

Колкото заплатата на един бояджия в България или по-малко?

Тя пък от какъв зор те интересува или се правиш на интересен?

Заплатата на бояджията зависи от това къде работи. Коя година.Старо или ново строителство. Какъв разряд и стаж има.Сетне през различните месеци има повече или по малко работа.

Попаднал си точно на човека, строителен техник бях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, vvarbanov said:

Попаднал си точно на човека, строителен техник бях.

ИдЯлно! Тамън ти ми требваш.  Ама да не се окаже, че пак е некъв фейк, като тва с цигарите дето си бил на сеерсем гОдин?

Се пак да питам. Един ми разправя, че през соца е изкарвал по осемстотин лева на месец, като бояджия. И че тия от ДАПа, са изкарвали даже по 1500 на месец.

Редактирано от bgman13
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 26 минути, bgman13 said:

После каква квалификация се връщаш на старата работа - леле, ма ти и за квалификация ли ше ми ревеш? И квлафикация ли е имало тогава? И ако обичаш да им обясниш на днешните хора, кво е и тва животно, че те сигурно не знаят.

Тъй, тъй. То за това се беше появил лафа, "Като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на доктор", все поради тая "квалификация".

Преди 27 минути, bgman13 said:

П.П. Сега само остана и да кажеш, какви беха заплатите в строителството. И особено за бояджиите. А също и за ДАПаджиите. Може също ако си в час, да ни кажеш и какъв е бил ленинския принцип за заплатите на работниците и хората на умствения труд.

Така. Бяха доста по-високи и от учителските, и от повечето докторски заплати. Е, ей за това се спихна тоя строй :) Защото умственият труд не се ценеше, а без него само временно може да се прави каквото и да било. То за това и още сме на тоя хал, инерцията е голяма. Имаше си едно типично пренебрежително руско название, "интелигентщина"...

Преди 31 минути, bgman13 said:

Те върху тае сентенция бих желал да обърна специално внимание! Към края на соца, строителството вече било закъсало. Ама тва е след после - след като е изпонастроило квото е имало нужда да се строи, и което изпонастроено, си стои все още наоколо и може да бъде наблюдавано, като артефакти.

Тук в София, в Западен Парк още има едни хрушчовки, на едната (преди да я боядисат отвън) доскоро се мъдреше надпис "Без Димитров - по димитровски", смятай за какво става дума. И тъкмо строителството се понаучи как се строи, и се спихна цялата история.

А строителството закъса, по простата причина, че за него трябват реални пари, а в тая бедна държава те бяха свършили, та се налагаше населението да се храни като се вземаха външни задължения. И въпреки това, сам бай Тошо го призна, в строителството се е вихрела страхотна корупция. Нещата в голяма степен са били безконтролни, важното е било нещо да се започне, без ясна визия дали ще може да се завърши - щом е започнато, държавата почва да се цица за финансиране по-нататък. Това е бил моторът на тая схема, а какво точно е построила, се вижда и сега. Например гигантският завод в Радомир, в който се загробиха милиарди. Или съвсем в последните издихания, известната карикатурна сграда без врати и стълби в Харманли. Ти не гледай само кварталите, дето бяха нарочени за витрина на социализма.

Не ми го хвали социализма, малък си бил, на шарено си се радвал, нищо не си разбирал от случващото се.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 минути, scaner said:

Така. Бяха доста по-високи и от учителските, и от повечето докторски заплати. Е, ей за това се спихна тоя строй :) Защото умственият труд не се ценеше, а без него само временно може да се прави каквото и да било. То за това и още сме на тоя хал, инерцията е голяма. Имаше си едно типично пренебрежително руско название, "интелигентщина"...

Оправдаваме се със инерцията? Аз обяснявам, че не сме сменили системата. Кой е срещу мене - ителигентщината? Ти го каза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минути, scaner said:

Или съвсем в последните издихания, известната карикатурна сграда без врати и стълби в Харманли. Ти не гледай само кварталите, дето бяха нарочени за витрина на социализма.

Всъщност, ти май се опитваш да гледаш карикатурните издихания хептем накрая - ама тия неща се случиха, поради десети ноември. И в Берковица има един култов хотел ресторант на Балкан Турист на най-хубавото място, хем е на центъра, хем е в гората - почнаха да го преустрояват през осемдесет и девета или и осма и го забатачиха - та до ден днешен.

А въпросната карикатура, както я описваш не е нищо ново от гледна точка на карикатурите - чист римейк на строежа на Гражданите на Шилда.

Само витрините на социализма, няма как да ги гледам, даже и да искам - аз съм си от България. Изглежда, че ти гледаш само най-злокачествения брак.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, bgman13 said:

ИдЯлно! Тамън ти ми требваш.  Ама да не се окаже, че пак е некъв фейк, като тва с цигарите дето си бил на сеерсем гОдин?

Се пак да питам. Един ми разправя, че през соца е изкарвал по осемстотин лева на месец, като бояджия. И че тия от ДАПа, са изкарвали даже по 1500 на месец.

Не съм крив, че не вдяваш за цигарите.

Може да са вземали заплата до 1500 през соца.Ама не, че са ги изкарали. 

Такива пари не могат да се изкарат на ново строителство.Там има количествена и стойностна сметка, извършеното се актува и няма много пространство за маневриране.

Става при ремонтни работи. Там може да се развихри въображението. Защото не може да се проверят извършените дейности.Пишат се много квадрати гипсови кърпежи, изкърпване покрай врати и прозорци, боядисване стари изветрели столарски работи, с четка вместо мече,........Всички тия неща ги пише стр. техник.От него зависи заплатата на бояджията. Значи може да се правят наряди с измислени стр. дейности.Но ако трябва да се актува честно извършената работа, ще изкарат до 150 лева заплата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Just now, vvarbanov said:

 Но ако трябва да се актува честно извършената работа, ще изкарат до 150 лева заплата.

Just now, bgman13 said:

На ден ли?

Ясно съм написал(и ти си го копирал) "150 лева заплата". На ден се нарича надница. 

Надницата (също и надник) е трудовото възнаграждение за един работен ден.  https://bg.wikipedia.org/wiki/Надница

 А твоето се нарича тролене.

тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

Могат да бъдат хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо ............https://bg.wikipedia.org/wiki/Интернет_трол

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, bgman13 said:

Току-що отидАх да попитам (пак). 1969 година, срещу цена от 450 лева, плюс 50 лева за антена, при заплата на родителите ми от по сто лева без малко средно, е закоупен ето такъв телевизор. Рядка стока - тва, че стоките в магазините свършваха и постоянно се чакаше да докарат е верно. Абсолютно същото се е случвало и със строителните стоки, докато в Бълария всичко живо строеше - примерно в радиус от сто метра, постоянно имаше на десет места в махалата, хора които нещо строят или дострояват. Ама добре де - не е имало и стротелни стоки. А телевизорът за който става въпрос е те тоя:

https://www.sandacite.bg/телевизор-софия-59-цели-5-варианта/

 

П.П. Телевизорът на тая космическа цена спрямо заплатите тогава е закупен, точно две години, след като сме направили къщата - сто и двадесет квадрата на етаж, всичко е с железобетон и до днес не е мръднала.

 

П.П.П. Ама па като съм тръгнал да питам (че все забравям), дай пак да питам и колко е струвала къщата. Щото да осъзнаеме кво се е случило във времената, когато българите "не са могли да се доберат до жилище", а и заплатите са били мизерни. Говориме за къща на два етажа от по сто и двадесет квадарата всеки, вдигната , покрив, измазване от вътре, плюс дограмата и влизат хората да живеят (даже и мене са ме вкарали вътре, ама аз не съм заемал тогава никакво място) - 6 500 лева общо. Т.е. само нашият етаж е струвал 3 250 лева. А телевизорът заедно с антената - той е струвал една шеста от цената на къщата. Да - телевизорите в тоя момент са били златни. Обаче жилищата са били без пари.

Да беше казал по-рано, че родителите си са били управители на бакалия и плод-зеленчук!

Защото това дето го разправяш и за директор на завод бе недостижимо...

Link to comment
Share on other sites

Едни защитават соца, други го отричат. Аз съм живял достатъчно при него, живял съм и след това. След казармата, докато дойде време за морето и отговорната работа на спасителя на туристическия фронт и по валута второ направление, започнах работа във Васил Коларов, големи мощности. Заводът беше печеливш, произвеждаше големи трансформатори и ги изнасяше от Алжир до Източен Пакистан, сега Бангладеш. За 8 календарни месеца имах 5 месеца и половина трудов стаж. Останалото бяха самоотлъчки и закъснения. Работата започваше в 6,30 до 15.00 часа, нарвеме съм отишъл не повече от 15 дни, а нито веднъж не изкарах до края на работния ден. Първата ми заплата беше 206 лв., а реално аз трябваше да платя за поразиите, които правех. Тези дето говорят срещу соца и хвалят капитализма да кажат колко самоотлъчки имат и знаят ли съдържанието на тази дума? Самоотлъчка е като се напиеш вечер или имаш някаква друга работа да не отидеш на работа. Сега племеника работи в голяма фирма, работи не на работно време, а калко му кажат. Скоро взе и брато да работи за два дни, защото били на зор. Него не го питам какво значи самоотлъчка, защото завалията даже не знае какво е работно време. Взима 7-8 пъти повече от мен, но аз всяка вечер бях по заведения, не бардаци като сега, а супер заведения, поне 2-3 пъти в месеца ходихме на бар с програма, каквито в момента в Балгария няма и т.н. Сега той не знам дали ходи да пие кафе навън 2-3 пъти в месеца.

Дойде края на май и хванахме на морето, ММЦ Приморско - 1980 г., пиша го защото там направихме стачка с демонстрация по главната улица и митинг пред управата, а отстрани беше районното и това седмица-две преди тук да съобщят за Солидарност. Първо ни хранеха и даваха заплати, а след това трябваше да си плащаме храната, а вече бяхме изпили парите, а и откъде накъде при толкова дискотеки ще плащаме за храна? След няколко дни дойде тякакъв тюфлек от ДС Бургас, събра ни на Енце фале в работно, почерпи ни и ни каза, че не е трябвало да правим такива неща пред чужденците, а да се обадим на началството. След това ни направиха заплатите по 187,50 лв. и ни дадоха купони за храна, та ни излизаше почти безплатна, даже водехме гаджета в служебния стол.

Някъде към началото на октомври се върнахме в завода за да си оправим документите, а бригадира още като ни видя каза: Къде ходите бе серсеми, скъсахме се от работа тук, утре с работните дрехи и на работа!

Не казвам, че при соца е било по-хубаво или по-лошо, било е каквото е било, дори да можеше да се върне, а той не може, бих предпочел сегашното, но да не плюем там, където сме се търкаляли по баровете в краката на балерините за по 10-12 лв. на човек.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...