Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Истинската история на Македония

Препръчано мнение

Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:16, tantin said:

Не е тракийски. Бъркаш.

image.png.bd2b8b3f131ca9b77fd717aa919cbd06.png

image.png.c9ff432c9a544bc1373b7489e5702fe1.png

Ако това беше тракийска дума, първо щеше да се е наложила в гръцкия и от там да дойде при нас.. Тази дума вероятно е донесена от циганите, които са индоевропейци..  Циганският език е по-близък по структура до славянските езици, отколкото спрямо тюркските .

Expand  

Може, но защо тази дума я има в Литва, имат села с имена Катулис, Катунис и пр...............да припомня, че Литовците , много от тях знаят за родството си с Траки.

• Мнения 3,7k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:05, tantin said:

Има македонски диалект, който вече  се е отделил като независим език.. С годините тези разлики вероятно ще се увеличават.

Expand  

Да, сигурно като американския, канадския  и австралийския език.

Това е извън нашите компетенции и правомощия.

Expand  

Ми, нека те да си избират или втори официален език – албански или влизане в ЕС.

Славяно-македонци - не е ли също сбъркано понятие ? Дали жителите на областта Македония са българи или не ?? Ами зависи - тия с роднини сърби или албанци може да са на друго мнение..

Expand  

Сбъркано е, и още как. Да, жителите на областта Македония са българи, а останалите са нашественици: албанци(от Централна Албания), сърби(от Санджак и Босна), гърци(от Анадола и Атика), цигани(всички знаем от къде), власи(от Тесалия).

On 6.11.2020 г. at 18:10, tantin said:

Общото е само това че един народ е тръгнал от Изтока и е завлякъл на запад много други. Къде точно в тая схема са пра-българите е трудно към днешен ден да сме сигурни. Възможно е тези последните генни изследвания да дадат още малко светлина.

Expand  

Ми някъде в края, около северозападното черноморие и р. Дунав.

On 6.11.2020 г. at 18:07, laplandetza said:

Катунци значи, знаеш ли произхоф=да на думата Катун. Древен, Вероятно древно тракийски. Катун се ползва в <тракийския език> аз владея тракийски език или поне го разбирах като дете. Смес от старобългарски диалект, гръцки, турски и много тракийски думи. Катун е тракойска дума!м означава  <организирано преселение> , Род, народ в Поход.

Expand  

Не, бях срещал толкова много грешки в изречение. Както казваха в един руски филм – "Няма да се учудя, ако и при думата дом, не допуснеш три грешки".

On 6.11.2020 г. at 18:07, laplandetza said:

Престанете с тъпия национализъм и се взимайте в ръце, инак отивате  на Кино!, Приятно ти <гледане> !

Expand  

Няма да ходя на кино, само тъпи американски бози излъчват, я: Черни Пепеляшки, Черни Орфеевци, Гей Исусовци, Транс-животни, Аквасексуален Спайдърмен, Черен транссексуален Супермен, обул прашки, не мерси! Или пък български филми за секс и наркотици. Аз съм пас!!!

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 6.11.2020 г. at 18:16, tantin said:

Не е тракийски. Бъркаш.

image.png.bd2b8b3f131ca9b77fd717aa919cbd06.png

image.png.c9ff432c9a544bc1373b7489e5702fe1.png

Ако това беше тракийска дума, първо щеше да се е наложила в гръцкия и от там да дойде при нас.. Тази дума вероятно е донесена от циганите, които са индоевропейци..  Циганският език е по-близък по структура до славянските езици, отколкото спрямо тюркските .

Expand  

Тантине, ако беше прочел това което цитираш щеше да видиш, че на първо място с най-вероятен произход тази дума  идва  от румънски (арумънски), което пък идва от лат. cantone - кантон. Като следваща възможност се дава албански произход. Дават се и други  хипотези, но според речника те са  неубедителни.

Редактирано от Atom
  • Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:20, laplandetza said:

Вие май наистина сте далеч от действителността. Аз имам приятели и познати, роден съм мюсщлманин с голям еврейски и арменски примес. Имам мщсщлмани , християни , арменци, евреи , циогани приятели и познати. Значителен брой от тях, мщсщлмани и христояни извън местоживеене София споделят , 1че биха предпочели при <нормализация>  в Турция, нашия регион , Любимец, Свиленград да премине под Турско влияние. Вземете тези факти под внимание и си <опичайте ъкъла>, нещата са серизни и вашите деца, ще страдат, но може и да хе се стигне до там, защото след година и нещо Един Процес става Необратим, Началото на Началата, посчовешкият Възход......

Expand  

Какво е мщсщлмани и циогани, тез понятие са ми непонятни.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:34, Atom said:

Тантине, ако беше прочел това което цитираш, щеше да видиш, че на първо място с най-вероятен произход тази дума  идва  от румънски (арумънски), което пък идва от лат. cantone - кантон. Като следваща възможност се дава албански произход. Дават се и други  хипотези, но според речника те са са неубедителни.

Expand  

Да, много е убедителен албанския произход.

Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:32, Скептикът said:

..

Не, бях срещал толкова много грешки в изречение. Както казваха в един руски филм – "Няма да се учудя, ако и при думата дом, не допуснеш три грешки".

Няма да ходя на кино, само тъпи американски бози излъчват, я: Черни Пепеляшки, Черни Орфеевци, Гей Исусовци, Транс-животни, Аквасексуален Спайдърмен, Черен транссексуален Супермен, обул прашки, не мерси! Или пък български филми за секс и наркотици. Аз съм пас!!!

Expand  

Хах, големи са ми ръцете и пръстите, все пак съм към 2 метра и ръцете са ми <баници> и тежа 125 в момента, както и на лежанка вдигам минимум 125...........на <средна възраст>:D

Вземайте се в ръце , както казах, инак на кино, може и <френски филм> .... кой ще прави вятъра е ясно............

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:32, Скептикът said:

Има македонски диалект, който вече  се е отделил като независим език.. С годините тези разлики вероятно ще се увеличават.

Expand  

Да, сигурно като американския, канадския  и австралийския език.

Expand  

Езикът не е граматиката,а думите. Когато два народа с граматически еднакъв език,влагат в думите различен смисъл,тогава тези два народа говорят на различен език. Например,под думата "приватизация" българите разбира нещо съвсем различно от това,което разбират македонците. Животът и битието определят езика,а не някаква суха граматика.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:40, laplandetza said:

Защо в Литва има Катунис, Катулис, имена на малки населени места

Expand  

Бях саркастичен.

• Потребител
Публикувано (edited)
  On 6.11.2020 г. at 18:42, deaf said:

Езикът не е граматиката,а думите. Когато два народа с граматически еднакъв език,влагат в думите различен смисъл,тогава тези два народа говорят на различен език. Например,под думата "приватизация" българите разбира нещо съвсем различно от това,което разбират македонците. Животът и битието определят езика,а не някаква суха граматика.

Expand  

Английски – Амер.Английски:

Rugby - Football

Fotball - Soccer

Underground - Subway

CV - Resume

Maize - Corn

Pullower - Sweater

Pitch - Field

Редактирано от Скептикът
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:42, Скептикът said:

Бях саркастичен.

Expand  

Аз говоря сериозно. Имаме връзка с Литовците. Имам няколко литовци приятели и разменяме <история> . Те бяха поразени, умни, интелигентни са и се запалиха, сега са по - добри <траколози> от доста Бг историци Признават имаме общи точки, имат си и  <генетика> и запазени думи с корен от общия ни произход.

• Потребител
Публикувано

Интересно ще стане, ако македонците наистина вземат, че се съгласят езикът да се нарича български.  В този случай май ще се наложи и ние да променяме конституцията си за да уточним, че нашият е "българска  книжовна норма на българския език".  В противен случай македонците без проблем ще могат да ползват тяхната книжовна норма в България (нали все пак е "български език), но ние няма да имаме възможност да ползваме нашата книжовна норма в Македония, защото там изрично ще пише, че при тях важи само "македонска книжовна норма на българския език".

Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:55, Atom said:

Интересно ще стане, ако македонците наистина вземат, че се съгласят езикът да се нарича български.  В този случай май ще се наложи и ние да променяме конституцията си за да уточним, че нашият е "българска  книжовна норма на българския език".  В противен случай македонците без проблем ще могат да ползват тяхната книжовна норма в България (нали все пак е "български език), но ние няма да имаме възможност да ползваме нашата книжовна норма в Македония, защото там изрично ще пише, че при тях важи само "македонска книжовна норма на българския език".

Expand  

Хахах, те нека го направят , пък конституцията ще я променяте............ лесна работа!.

Няма да стане, има само Македонски език за тяк, но е възможно да признаят българската му основа и Българска азбука за основа в миналото. Обаче вие сте гламави тъпанари, сами се прецаквате, онази <кирилица> отдавна след 10 ноември по конституция трябваше да е Старобългарска Азбука..........

Публикувано

Да разсчупя леда, едно време към 1997 -8 имах много младо <гадже> бяхме <палави> на сиганина Сашо Роман................. ееех Времена, а и на мусю Кондйо имах изпълнения, да........ бяха Образовани циганки............ нямате си и на идея за какво става на въпрос !

Публикувано

Българин не е <генетично състояние> нито аз съм , нито жена ми ( тя е с доказан Небългарски произход) , но  ако юе се наименуваме по <народност> предпочитаме да се наричаме Българи, майчиния език е Български, женами ги учи и на нейни турски, но са възпитавани като Българи.Аз турския с времето го занимарих....................

Атеисти сме всички, като само жената залита леко религиозно, както към ислям, така и към християнство. Все пак У.М. наследника на Комунизма е над всичко.....😀

Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 19:14, laplandetza said:

Българин не е <генетично състояние> нито аз съм , нито жена ми ( тя е с доказан Небългарски произход) , но  ако юе се наименуваме по <народност> предпочитаме да се наричаме Българи, майчиния език е Български, женами ги учи и на нейни турски, но са възпитавани като Българи.Аз турския с времето го занимарих....................

Атеисти сме всички, като само жената залита леко религиозно, както към ислям, така и към християнство. Все пак У.М. наследника на Комунизма е над всичко.....😀

Expand  

За мен винаги, в представите ми си бил марсианец...😶

Публикувано (edited)
  On 6.11.2020 г. at 19:30, skiahtro said:

За мен винаги, в представите ми си бил марсианец...😶

Expand  

Това най добре, но не звучи здравословно😀

Впрегни си мозъка, искам да те <чувам> в други теми, не свързани с националност , <история< , религия.................разшири се към Друго, давай към  Природа, Космос, Физика и пр. Оюе не си ДрЪт !😀
По тоя повод. Кой е следвашия президент на САЩ. как кой, Той е , Джо Алцхаймер ! :D

Редактирано от laplandetza
  • Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:55, Atom said:

Expand  

Дай да сме честни. Българският не е запазена марка само и единствено за наследниците на Аспарух. Ами онези от Волжска България ? Те до кой век се наричаха българи ? Ха иди се разбери с нашия български на оня другия български  или болкарски или незнам какъв си?  Нашият "български" си е на 99.9 % чист славянски език. Исторически така са се сложили събитията, че това е нашият "български" въпреки че в него няма и 1 % прабългарска лексика... 

Това че ние си уважаваме и обичаме наименованието на езика и на народа не значи че и другите трябва да го заобичват. Още по-малко пък на сила. 

Ние имаме няколко книжовни форми и първата е още от 9 век, нали така? Аз като погледнах какви неща ги пише велико-българския наследник на волжските българи - направо не повярвях..  Македонските измислици бледнеят пред онези другите велики българи на Волга.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 18:36, Скептикът said:

Тантине, ако беше прочел това което цитираш, щеше да видиш, че на първо място с най-вероятен произход тази дума  идва  от румънски (арумънски), което пък идва от лат. cantone - кантон. Като следваща възможност се дава албански произход. Дават се и други  хипотези, но според речника те са са неубедителни.

Expand  

Да, много е убедителен албанския произход.

Expand  

Ако допуснем наистина да е албански произхода, то това може да ни отпрати към траки или илири.
Старобългарската дума за подобно е  калимогъ.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 17:33, Скептикът said:

Българските условия трябва да са:

...

3. Премахване на официалността на албанския като втори език.

Expand  

Може ли да обясниш как това е в български интерес? Каква точно е ползата да влизаме в кавга с албанците?

Иначе повечето от условията ти са до една или друга степен изпълними. Не и напълно обаче, особено 1 и 2.

на първо място с най-вероятен произход тази дума  идва  от румънски (арумънски), което пък идва от лат. cantone - кантон. Като следваща възможност се дава албански произход. Дават се и други  хипотези, но според речника те са  неубедителни.

Expand  

Много хубаво, обаче думата съществува под формата "кат" в старобългарски текст, което прави всички тези румънски и албански етимологии несъстоятелни.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 22:07, sir said:

Може ли да обясниш как това е в български интерес? Каква точно е ползата да влизаме в кавга с албанците

Expand  

Ами, Македония е българска територия, както и Косово и Албания, а те ако ми имат претенции, да си ходят в родината си Азербайджан, там да си се разпореждат.

• Потребител
Публикувано
  On 6.11.2020 г. at 20:14, tantin said:

Дай да сме честни. Българският не е запазена марка само и единствено за наследниците на Аспарух. Ами онези от Волжска България ? Те до кой век се наричаха българи ? Ха иди се разбери с нашия български на оня другия български  или болкарски или незнам какъв си?  Нашият "български" си е на 99.9 % чист славянски език. Исторически така са се сложили събитията, че това е нашият "български" въпреки че в него няма и 1 % прабългарска лексика... 

Expand  

Ми до XIII век, когато са избити от монголо-татарите.

Прабългарски език не съществува, както и не съществува на'ави.

On 6.11.2020 г. at 20:14, tantin said:

Аз като погледнах какви неща ги пише велико-българския наследник на волжските българи - направо не повярвях..

Expand  

Татарите/Чувашите са толкова наследници на Волжките българи, колкото Американците на Индианците.

On 7.11.2020 г. at 10:37, Last roman said:

някога е била /преди 600-700 години/. Вече не е.

Expand  

Това че в момента не е част от България, не значи че не е българска територия.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)

с риск да те разочаровам - точно това значи. Не е българска територия. Никога не е влизала за повече от 3-4 години в състава на Третото Българско царство. И не е призната от международни договори. Дето се вика - Game over.

Редактирано от Last roman

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

Научи повече  

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.