Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Време? Какво е времето?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Втори след княза said:

Срещам затруднение. Излиза, че времето може да се мери само от наблюдател извън системата. Разглеждам любимата система "горяща свещ".  Процесът на изгарянето й не може да се определи в тази система. Примерно не можем да определим със средства от самата система колко време е изтекло за да изгори до половина. Трябва ни друга система, в която има друг процес за да ги сравним. Все едно какъв. Можем да мерим с изтекъл пясък, клатене на крака дори, но само извън нея. Хм.

Така можем да мерим и време на безвремие :) т.е. липса на процеси в някаква система само извън нея.

Така ли е и във вашето разбиране?

В коя отправна система свеща гори и в коя не. Или не съм разбрал правилно за"системата".

• Мнения 388
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, Джереми said:

В коя отправна система свеща гори и в коя не. Или не съм разбрал правилно за"системата".

Като формулирах отговор към коментара ти и си обясних нещата. В случая разглеждах система без измерителен уред и се чудех, че в нея не може да се измерва. :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Втори след княза said:

Като формулирах отговор към коментара ти и си обясних нещата. В случая разглеждах система без измерителен уред и се чудех, че в нея не може да се измерва. :) 

Ами така е, без измервателен уред или процес няма измерване но има измеримо. Например водомерът мери воден поток, количество вода което преминава по тръба, мери и също кубик вода количество вода в покой. времето е някаква абстракция, не е вода не е газ не е огън, не е вещество или енергия, все физични понятия. Тогава то какво е, при все че се измерва със физически уреди, часовници. Има и биологични часовници но това е друга тема. Та времето не е физично но се измерва със физични средства. Самата представа за време е като нещо което тече , движи се, но това са само алегории, в същност времето е нещо абстрактно и няма възможност за точно дефиниране. аз бих го определил като протяжност на процесите явленията и движението. Пространството пък е протяжност на обектите и частиците съставляващи обектите. Тази "протяжност" дали е първична или вторична, не е ясно, изяснено дали протяжноста на обектите и процесите следва предварително съществуващо пространство и време, което обуславя тази протяжност, или тя съществува като възприятие на материята и не и е необходимо пространство и време. Втората концепция за времето и пространството е на Лайбниц, а първата на Нютон.

• Потребител
Публикувано

Малко встрани от темата. От Фейсбук:

"Защо всеки,който някога е гледал залез или изгрев е виждал първият вариант,и защо никой никога не е виждал втория вариант?

И по-важния въпрос – защо все още има хора,които вярват че втория вариант е възможен?" 😜

• 1 year later...
  • Потребител
Публикувано

за да установим движението не ни е нужно време. става нужно за скоростта. при промяна в пространството 0, движението е 0. каква е скоростта при време0? няма обяснение на деление на 0, но и няма идея за време=0.

• Потребител
Публикувано (edited)
On 23.08.2024 г. at 17:30, deaf said:

"Защо всеки,който някога е гледал залез или изгрев е виждал първият вариант,и защо никой никога не е виждал втория вариант?

И по-важния въпрос – защо все още има хора,които вярват че втория вариант е възможен?" 😜

Явно е от възрастта и съм станал още по тъп от преди, но дори след 10 прочита на тази фейсбук мъдрост пак нищо не вдянах. Какво, по дяволите, означава това??? Може ли някой да ми обясни на прост български за ретарди като мен?

Редактирано от Стоедин
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Стоедин said:

Явно е от възрастта и съм станал още по тъп от преди, но дори след 10 прочита на тази фейсбук мъдрост пак нищо не вдянах. Какво, по дяволите, означава това??? Може ли някой да ми обясни на прост български за ретарди като мен?

От Уики:

"Земята,където Слънцето никога не изгрява" се намира в сърцето на норвежкия архипелаг Свалбард,където е разположен най-северният арктически град в света. ...Слънцето не се издига над хоризонта със седмици и дори месеци..."

И още от ИИ:

"Въпреки че за нас изглежда така,както ако Слънцето се движи,всъщност Земята се върти,а Слънцето остава неподвижно. 

Привидно движение:

Усещането,че Слънцето се движи е подобно на това да пътуваш с влак и да ти се струва,че дърветата се движат покрай теб,докато всъщност ти си този,който пътува"

Само това намерих...

• Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, deaf said:

От Уики:

"Земята,където Слънцето никога не изгрява" се намира в сърцето на норвежкия архипелаг Свалбард,където е разположен най-северният арктически град в света. ...Слънцето не се издига над хоризонта със седмици и дори месеци..."

И още от ИИ:

"Въпреки че за нас изглежда така,както ако Слънцето се движи,всъщност Земята се върти,а Слънцето остава неподвижно. 

Привидно движение:

Усещането,че Слънцето се движи е подобно на това да пътуваш с влак и да ти се струва,че дърветата се движат покрай теб,докато всъщност ти си този,който пътува"

Само това намерих...

Благодаря, но пак нищо не разбрах. Не разбирам, защото цитираното от теб фейсбук прозрение е без контекст. Обясненията, които си намерил не ми се връзват с предходния цитат по никакъв начин. Грешката е в моя софтуер, вероятно...

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, Стоедин said:

защото цитираното от теб фейсбук прозрение е без контекст.

Докато се наканя да питам фейсбук потребителя какво има предвид с тази мисъл,вече не можах да намеря публикацията... И така си остана... 

• Потребител
Публикувано
On 23.08.2024 г. at 17:30, deaf said:

Аз ще ви кажа. :)

Отговор на 1-ви въпрос: На морето винаги проспивах изгревите и затова гледах залезите.

Отговор на 2-ри въпрос: За Джулая (1 юли) ставах рано да го гледам, ако лятната ми почивка съвпада с това време.

Отговор на въпроса "Време? Какво е времето?": Времето е велик автор - то съчинява най-добрия финал. (Ч. Чаплин)

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, Мълчаливец said:

каква е скоростта при време0?

Явно времето не е равностойно на пространството, защото разстоянието може да е 0, а времето не може. 

Интуитивно разбирам "Нулев момент" на който и да е процес= Процесът не е започнал. Може да се философства за граници и първото dT, което ще определи моментната скорост dS/dT, но в самият момент 0, скоростта е НЕОПРЕДЕЛЕНА, а не 0. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 3 часа, Мълчаливец said:

Явно времето не е равностойно на пространството, защото разстоянието може да е 0, а времето не може.

Разстоянието не е "пространство", така че тук дори аналогия гонеща "равностойност" няма...

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, electroweakk said:

Това не носи никаква информация за това какво е времето. 

Така е. Айнщайн хитро се измъква, че за физиката не е важно да се дефинира какво е времето щом можем да го измерим.

Времето на една отправна/координатна система е съвкупността от синхронизирани часовници, принадлежащи на тази система. Няма нужда да дефинираме какво е време щом имаме измерванията на тези часовници.

Това е хитро измъкване - до момента, до който не започнем да говорим за забавяне на часовниците в следствие на движение. Какво кара движещите се часовници да се забават ако не времето? За да може часовниците да се забавят, то времето трябва да се забавя/забързва. Иначе излиза, че забавящите се часовници са просто повредени. А как времето може да се забавя/забързва ако не сме дефинирали какво точно е време.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 час, electroweakk said:

Това не носи никаква информация за това какво е времето. 

Това е удобно заместваме, за да можем лесно да работим с тази величина, от която зависи всичко. Наблюдавайки часовника, можем да околичествяваме времето за да участва в уравненията. Можеш да опишеш една величина с нейни характеристики, без точна дефиниция, а часовникът показва основните проявления на времето - да отчита промените равномерно.

По-точните дефиниции за време са твърде философски и за това неудобни за физиката.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 34 минути, gmladenov said:

Времето на една отправна/координатна система е съвкупността от синхронизирани часовници, принадлежащи на тази система. Няма нужда да дефинираме какво е време щом имаме измерванията на тези часовници.

След като имаш някакви претенции, е добре да дадеш и точно определение за време. Да видим, как ще се справиш по-добре от Айнщайн :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, scaner said:

Да видим, как ще се справиш по-добре от Айнщайн :) 

Не мога да се справя по-добре от Айнщайн ... но не аз твърдя, че часовниците могат да се забявят. Той го твърди без да е дефинирал какво е време; тоест, той придава свойства/способности на нещо, което не е дефинирал. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 12 минути, gmladenov said:

Не мога да се справя по-добре от Айнщайн ... но не аз твърдя, че часовниците могат да се забявят. Той го твърди без да е дефинирал какво е време; тоест, той придава свойства/способности на нещо, което не е дефинирал. 

Айнщшайн логически извежда че часовниците се забавят само от концепцията за часовника и времето. Явно не му трябва дефиниция за времето, тогава, нали? :) От тук човек с пълнеж между ушите може да продължи да прави изводи, не напускайки полето на логиката. Което Айнщайн и прави. Ти хем че нямаш смислени аргументи срещу това, хем недоволстваш. Защо?

• Потребител
Публикувано
Преди 18 часа, gmladenov said:

Защо ти е дефиниция на време за да сравняваш показанията на часовници?

• Потребител
Публикувано

Време-нно :)  приемам, че има "нулево време" и под неопределеност на скоростта разбирам, че ако за "нулев момент" приемаме момент В, намиращ се между тръгването А и спирането Б, то скоростта е някаква. Ако В е по- малко от А, може и да е 0, и движението да не  е започнало. С приемането, че движението е всеобщо (както и глупостта), става още по- ясно, че наистина в Нулевия момент скоростта е неопределена и различна за избраната система. 

Чудото, че в нулевия момент скоростта може да е 0, защото още не е изминат път и r=0, а в следващия dr да е висока не ме дразни. В края на краищата, не държа на инертност. Просто математика.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gravity said:

Защо ти е дефиниция на време за да сравняваш показанията на часовници?

Така е, да. Дефиниция на време не е нужна, за да сравняваш показанията на часовници. Но е нужна ако искаш да обясниш защо единият от два часовнина е изостанал ... при положение, че не е развален. 

Редактирано от gmladenov
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 23 минути, gmladenov said:

Така е, да. Дефиниция на време не е нужна, за да сравняваш показанията на часовници. Но е нужна ако искаш да обясниш защо единият от два часовнина е изостанал ... при положение, че не е развален. 

Хахаха, толкова дъвкахме тея въпроси, и ти още ме си схвамал? Припомни си училищната аритметика, последвай разсъжденията на Айнщайн и получавашотговор. Що се правиш на тъп? Или не се правиш :) 

Нещата трябва да се четат с разбиране. При тебе то липсва, и няма само да дойде. Малко мърдане на гънки трябва тука...

Слушай ме сега внимателно. Достатъчно пъти повтаряш тези безсмислици. Няма да има следващ път. Това е форум за наука, не за тръшкане.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.