Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Интересен резултат за хронологизиране на владетелите по "Именника".

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Янков said:

Дай да видим как точно пасва всичко. И да не е само при първите 5 владетели. Тази песничка вече ни е омръзнала.

Значи като говорим за първата част всичко пасва перфектно. А желанието ти всичко да пасва навсякъде, без значение, че има очевидни грешки от Аспарух насетне, показва, че не искаш да работиш научно върху грешките, а искаш да ги прескочиш или отхвърлиш.

Аргументите за това, че първата част трябва да се потвърди с втората, а не да се разглежда отделно, е толкова смешна, нелогична и елементарна, че няма накъде повече. Петър Добрев в неговите математически доказателства, че календара е 12-годишен прави същите елементарни грешки с изчисления между първата и втората част или само във втората.  

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Petrovich said:

Уважаеми Янков, споделям вашата обща насока на мислене и обсъждане на проблема ИБВ (вкл. и на SIR), но основополагащата идея за "смяна на поколенията през 20-25 години" е фундаментална грешка. Това е гледната точка на 2025 AD, реална за нашето съвремие, а не за историческите реалности на миналото, вкл. и за криещите се в документа ИБВ. За Античността и ранното Средновековие смяната на поколенията е на 15 години - този 15-годишен цикъл, разделен на 3 петилетки, вкл. и погодишен отчет, е римско изобретение в данъчното облагане, развило се през II - I в. пр. Хр. в Египет, станал житница на древен Рим. 

Средната продължителност на едно поколение от неандерталците до днес е 28 години. Тази стойност се използва във всички авторитетни генетични изследвания (Райх, Лазаридис и т. н.) за датиране по разпад на сегментите (DATES). Например Лазаридис в Южната дъга:

Further evidence for the non-gradual nature of the steppe admixture is furnished by analysis of admixture dating of Southeastern European population using DATES(34) (Fig. S8) which leads to an estimate by regression of the admixture time at ~4,850 years ago with a crisp regression line which predicts the generation length of 28 years previously established(54). This adds to our confidence that however the steppe ancestry came into Southeastern Europe, broadly speaking it is consistent with an early arrival coinciding with the westward spread of the Yamnaya culture.

• Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, makebulgar said:

Смяташ ли, че сметките ти със 108 години са точни и дават отговори на всички нерешени въпроси от 150 години насам? 

Сметките ми са точни. Предположението че годините на Ирник са 108, а не 150 е съвсем друг въпрос. Като за начало бих те посъветвал да обърнеш внимание как съм озаглавил темата.

• Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, makebulgar said:

Значи като говорим за първата част всичко пасва перфектно. А желанието ти всичко да пасва навсякъде, без значение, че има очевидни грешки от Аспарух насетне, показва, че не искаш да работиш научно върху грешките, а искаш да ги прескочиш или отхвърлиш.

Аргументите за това, че първата част трябва да се потвърди с втората, а не да се разглежда отделно, е толкова смешна, нелогична и елементарна, че няма накъде повече. Петър Добрев в неговите математически доказателства, че календара е 12-годишен прави същите елементарни грешки с изчисления между първата и втората част или само във втората.  

Ами разгледай втората част отделно от първата и направи отделна система само с нея. Никой не ти пречи. Освен факта че не става. Но това за теб са незначителни подробности.

• Потребител
Публикувано
Преди 17 часа, Янков said:

- Късните апокрифни източници даващи сведението че Аспарух е загинал в "битка с измаилтяните" през 700 година. На 81 години ми се спрува съмнително.

Цар Испор царува на българска земя 172 години и после го погубиха измаилтяните на Дунава.

Това е, което ни казва късният апокрифен източник. Няма година, няма и битка, макар за второто да може да приемем, че се подразбира. Ако ситуацията е била критична, не виждам какво пречи и 81-годишен Аспарух да е взел участие в такава битка. Според пространната редакция на писмото на хазарския цар Йосиф в-н-н-т-р бягат, хазарите ги преследват и ги настигат на Дунав. Което в общи линии подкрепя трактовката, че ситуацията за Аспарух и компания в конфлитка с хазарите не е била розова. И тази битка, в която е убит, всъщност може да е била и един вид обсада. 

- Гроб № 33 на гещалда в Кампонело е на "млад човек". Ако е на Алцек и Алцек наистина е брат на Аспарух. Историците дават смърта на Кубрат през 665 година, за да може да "умре" през Шегор година и Алцек да "доприпка" при Гримуалд преди да умре през 671 год.

Е, това вече са волни спекулации от типа "гроба на Аспарух във Вознесенка". 

А Алцек, всъщност Алцеко, отникъде не се знае дали е брат на Аспарух. Освен това у Теофан съвсем ясно пише, че синът на Кубрат отива в Равена (която е част от ИРИ, а не е лангобардска) и се подчинява на "царството на християните", т.е. на ИРИ. 

Със сигурност е ясно единствено, че въпросният Алцеко се появява в Италия в периода 662-671г. Откъде идва и по каква причина - не е ясно. Тъй че дали е син на Кубрат или е примерно някакво дребно вождче на някакви българи от Аварския хаганат може само да се спекулира.

Освен това ако Алцек и Алциок са различни личности, е възможно бунта на Кубрат да е следствие от провала на Алциок в Панония и последвалото отношение на аварите към неговите българи.

Със сигурност са различни личности. 

За бунта на Кубрат за мен е пределно ясно едно: исторически неправдоподобно е той да е преди провала на обсадата на Константинопол от 626г. Няма проблем да е следствие на провала на Алциок, както няма проблем и да е успоредно, но несвързано пряко с него, събитие. Тъй или иначе той трябва да се случил или в края на 20-те или някъде през 30-те години на 7 век. 

Не виждам обаче как това ни указва възрастта на Кубрат, нито пък колко дълго е управлявал българите като аварски васал до преди бунта. 

--

Сведението за Тервел не мога да го коментирам сега, понеже не ми се рови да търся къде точно и какво точно пише по въпроса за възрастта му. Не се сещам на прима виста. Не съм убеден обаче, че "мъж на средна възраст" задължително следва да значи мъж на 40-45.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 56 минути, Янков said:

Ами разгледай втората част отделно от първата и направи отделна система само с нея. Никой не ти пречи. Освен факта че не става. Но това за теб са незначителни подробности.

Втората час в този си вид, е ясно че работи само при животинския цикъл.

Какви са причините числителните да не работят е съвсем друг въпрос.

Възможностите са много, като първо трябва да се изяснят основните грешки с продължителността на управление на Аспарух, и с липсващата рубрика. После чак може да се мисли да се търсят грешки при числителните.  

Тоест, нещата трябва да се решават стъпка по стъпка, а не от раз да се каже, че щом числителните не могат да се подредят във втората част, значи са месеци, а в първата по някаква супер голяма случайност са се подредили правилно. 

Много е трудно да се приеме това, че в първата част числителните случайно са се наредили правилно по 60-годишната таблица. Няма такива системни случайности.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, sir said:

Цар Испор царува на българска земя 172 години и после го погубиха измаилтяните на Дунава.

Това е, което ни казва късният апокрифен източник. Няма година, няма и битка, макар за второто да може да приемем, че се подразбира. Ако ситуацията е била критична, не виждам какво пречи и 81-годишен Аспарух да е взел участие в такава битка. Според пространната редакция на писмото на хазарския цар Йосиф в-н-н-т-р бягат, хазарите ги преследват и ги настигат на Дунав. Което в общи линии подкрепя трактовката, че ситуацията за Аспарух и компания в конфлитка с хазарите не е била розова. И тази битка, в която е убит, всъщност може да е била и един вид обсада. 

Е, това вече са волни спекулации от типа "гроба на Аспарух във Вознесенка". 

А Алцек, всъщност Алцеко, отникъде не се знае дали е брат на Аспарух. Освен това у Теофан съвсем ясно пише, че синът на Кубрат отива в Равена (която е част от ИРИ, а не е лангобардска) и се подчинява на "царството на християните", т.е. на ИРИ. 

Със сигурност е ясно единствено, че въпросният Алцеко се появява в Италия в периода 662-671г. Откъде идва и по каква причина - не е ясно. Тъй че дали е син на Кубрат или е примерно някакво дребно вождче на някакви българи от Аварския хаганат може само да се спекулира.

Със сигурност са различни личности. 

За бунта на Кубрат за мен е пределно ясно едно: исторически неправдоподобно е той да е преди провала на обсадата на Константинопол от 626г. Няма проблем да е следствие на провала на Алциок, както няма проблем и да е успоредно, но несвързано пряко с него, събитие. Тъй или иначе той трябва да се случил или в края на 20-те или някъде през 30-те години на 7 век. 

Не виждам обаче как това ни указва възрастта на Кубрат, нито пък колко дълго е управлявал българите като аварски васал до преди бунта. 

--

Сведението за Тервел не мога да го коментирам сега, понеже не ми се рови да търся къде точно и какво точно пише по въпроса за възрастта му. Не се сещам на прима виста. Не съм убеден обаче, че "мъж на средна възраст" задължително следва да значи мъж на 40-45.

Ами за това казвам че са бакалски сметки и волни интерпретации. Но не смяташ ли че  впрягаме каруцата пред коня? Има далеч по-важни проблеми от това защо годините на Аспарух са 61. Толкова са записани в Именника. Толкова и ще си останат независимо как ги въртим и сучем. По някаква причина автора е написал това число. Няма как да я знаем тази причина. Можем само да гадаем. И понеже нямам машина на времето да се върна и да го питам, нито мога да разшифровам логиката на човек живял преди 1300 години, приемам тези години като неразделна част от логиката на Именника и се примирявам с този факт. Торкова пише там, толкова са и в моите сметки.

Преди 1 час, makebulgar said:

Втората час в този си вид, е ясно че работи само при животинския цикъл.

Втората част не работи в никакъв вид.

Възможностите са много, като първо трябва да се изяснят основните грешки с продължителността на управление на Аспарух, и с липсващата рубрика. После чак може да се мисли да се търсят грешки при числителните.  

винаги можеш да направиш отделна рабогеща схема на втората част и да се опиташ да я приравниш с първата част. Но за това се иска малко работа, а не философтване по форумите.

Много е трудно да се приеме това, че в първата част числителните случайно са се наредили правилно по 60-годишната таблица. Няма такива системни случайности.

Маке, в първата част имаш имената на 3 животни и две числителни. При това в два от записите, годините са кратни на 12. Първо вземи докажи че Именника има две части и след това обясни точно как е сгрешена втората.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Янков said:

Има далеч по-важни проблеми от това защо годините на Аспарух са 61. Толкова са записани в Именника. Толкова и ще си останат независимо как ги въртим и сучем. По някаква причина автора е написал това число. Няма как да я знаем тази причина. Можем само да гадаем. И понеже нямам машина на времето да се върна и да го питам, нито мога да разшифровам логиката на човек живял преди 1300 години, приемам тези години като неразделна част от логиката на Именника и се примирявам с този факт. Торкова пише там, толкова са и в моите сметки.

Ами не знам. Възможно е тези 61 години да са един от най-важните проблеми в Именника. Ясно е, че 124 години управление на Курт-Безмер-Исперих е много трудно да се вместят хронологически на базата на известното ни от други извори, колкото и мижаво да е то. Следователно трябва да има някаква друга логика да стоят тези години в Именника. И именно нея трябва да разшифроваме. 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, sir said:

Ами не знам. Възможно е тези 61 години да са един от най-важните проблеми в Именника. Ясно е, че 124 години управление на Курт-Безмер-Исперих е много трудно да се вместят хронологически на базата на известното ни от други извори, колкото и мижаво да е то. Следователно трябва да има някаква друга логика да стоят тези години в Именника. И именно нея трябва да разшифроваме. 

Дай предложения. Защото не виждам как можем да решим подобен проблем, преди да решим проблема в края на Именника.

• Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, sir said:

Според пространната редакция на писмото на хазарския цар Йосиф в-н-н-т-р бягат, хазарите ги преследват и ги настигат на Дунав. Което в общи линии подкрепя трактовката, че ситуацията за Аспарух и компания в конфлитка с хазарите не е била розова. И тази битка, в която е убит, всъщност може да е била и един вид обсада. 

Нищо такова няма и никаква трактовка не подкрепя: б-л-г-р и в-н-н-т-р са напълно отделни народи в писмото на Йосиф до Кордовския халифат. 

• Потребител
Публикувано

Дай предложения. Защото не виждам как можем да решим подобен проблем, преди да решим проблема в края на Именника.

Давал съм някои предположения. Не държа да са върховната и единствена истина, за разлика от някои други. Едно от тях е за числото 576. То изглежда прекалено натаманено. По-натаманено биха изглеждали само някои общи кратни на 12 и 10, примерно 480 или 600.

Иска ми се да отбележа и още нещо. В т.нар. "първа част" има някои данни, които изобщо не ми изглеждат като да са натаманени или изфантазирани. Конкретно записът на Гостун с детайлите в него на мен ми се вижда напълно реалистичен, т.е. взет от някакъв действителен източник, с който съставителят на Именника е разполагал. И съответно моята чуденка е - ако записът на Гостун е коректен, то какви основания можем да имаме да считаме последващите записи (визирам особено тези на Курт и Исперих) за некоректни и за исторически недостоверни? Ако вместо наличните 60, 3, 61 години за Курт, Безмер и Исперих имахме примерно 45, 31, 48 (пак общо 124 години), щяхме ли пак да се съмняваме и да търсим преписвачески грешки, съвладетелства, години на живот вместо на царуване и други подобни еквилибристики?

А какъв конкретно е проблемът в края на Именника? Че не може да се синхронизира с изворите? Е, и ако го решим - примерно постулираме преписвачески грешки и коригираме годините на Севар и Кормисош - това с какво ще допринесе за идентифицирането на пробемите в по-ранните записи? 

• Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, D3loFF said:

Нищо такова няма и никаква трактовка не подкрепя: б-л-г-р и в-н-н-т-р са напълно отделни народи в писмото на Йосиф до Кордовския халифат. 

Естествено, че са отделни народи. Първите са някакви елементи, живеещи по Волга по времето на Йосиф и подчинени нему. Вторите - някакви други елементи, прогонени от предците на Йосиф до Дунав и живеещи там (на Дунав) и по времето на Йосиф.

Но, разбира се, може пък блгр да са българите на Аспарух, а вннтр - някакви франки. Всичко е възможно.

• Потребител
Публикувано
Преди 42 минути, sir said:

Иска ми се да отбележа и още нещо. В т.нар. "първа част" има някои данни, които изобщо не ми изглеждат като да са натаманени или изфантазирани. Конкретно записът на Гостун с детайлите в него на мен ми се вижда напълно реалистичен, т.е. взет от някакъв действителен източник, с който съставителят на Именника е разполагал. И съответно моята чуденка е - ако записът на Гостун е коректен, то какви основания можем да имаме да считаме последващите записи (визирам особено тези на Курт и Исперих) за некоректни и за исторически недостоверни?

Всичко в първата част изглежда коректно, и имената, и периодите и термините се подреждат добре. 

Очевидно е, че първата част е писана накуп като хронология. Затова и там календара най-точно може да се види.

След Аспарух вече са объркали нещо, и  липсва цяла рубрика, вторите термини не следват реда като в първата част, липсва владетел...

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, sir said:

Давал съм някои предположения. Не държа да са върховната и единствена истина, за разлика от някои други. Едно от тях е за числото 576. То изглежда прекалено натаманено. По-натаманено биха изглеждали само някои общи кратни на 12 и 10, примерно 480 или 600.

Иска ми се да отбележа и още нещо. В т.нар. "първа част" има някои данни, които изобщо не ми изглеждат като да са натаманени или изфантазирани. Конкретно записът на Гостун с детайлите в него на мен ми се вижда напълно реалистичен, т.е. взет от някакъв действителен източник, с който съставителят на Именника е разполагал. И съответно моята чуденка е - ако записът на Гостун е коректен, то какви основания можем да имаме да считаме последващите записи (визирам особено тези на Курт и Исперих) за некоректни и за исторически недостоверни? Ако вместо наличните 60, 3, 61 години за Курт, Безмер и Исперих имахме примерно 45, 31, 48 (пак общо 124 години), щяхме ли пак да се съмняваме и да търсим преписвачески грешки, съвладетелства, години на живот вместо на царуване и други подобни еквилибристики?

Въпрос на гледна точка. На мен точно данните в първата част ми изглеждат изфабрикувани. Какво имаме. Първо 300 и 150 години, след това 2, 60 и 3 години. Ако ми позволиш да спекулирам - от моя гледна точка имаме Аварска зависимост, СВБ и търсене на нова територия. Което съвпада с познанията ни за ситуацията преди Аспарух. Но не съвпада с реалните периоди. Не мисля че участието ни в АК е продължило само две години. Затова за мен тези години са символични, а не реални. Но това и друг път сме го коментирали.

Преди 2 часа, sir said:

А какъв конкретно е проблемът в края на Именника? Че не може да се синхронизира с изворите? Е, и ако го решим - примерно постулираме преписвачески грешки и коригираме годините на Севар и Кормисош - това с какво ще допринесе за идентифицирането на пробемите в по-ранните записи? 

Ще ни позволи да синхронизираме двете части.

• Потребител
Публикувано
Преди 33 минути, Янков said:

Въпрос на гледна точка. На мен точно данните в първата част ми изглеждат изфабрикувани. Какво имаме. Първо 300 и 150 години, след това 2, 60 и 3 години. Ако ми позволиш да спекулирам - от моя гледна точка имаме Аварска зависимост, СВБ и търсене на нова територия. Което съвпада с познанията ни за ситуацията преди Аспарух. Но не съвпада с реалните периоди. Не мисля че участието ни в АК е продължило само две години. Затова за мен тези години са символични, а не реални. Но това и друг път сме го коментирали.

Изфабрикувани, т.е. некоректни от историческа гледна точка, а и въобще от гледна точка на обективната действителност, са записите на Авитохол и Ирник с техните невероятни години на живот. 

Общият сбор от 515 години също може да е изфабрикуван - в който случай обаче следва да опитаме да обясним защо. 515 само по себе си изглежда съвсем случайно число, не е кратно нито на 10, нито на 12. Сиреч, ако сборът умишлено е търсен да е 515, то логиката ми е, че това е направено с цел да се напасне към други данни. Ако обаче не е, то - изключая явно фантасмагоричните години на първите двама - може би пък следващите три записа са си коректни и исторически достоверни?

Затова и визирах конкретно Гостун. Виж, ако там пишеше просто "Гостун 2 години, родът му Дуло", да приемем, че е някаква измишльотина - примерно някакъв (полу)легендарен владетел, управлявал кратко. Да, ама не - съставителят на Именника знае подробността, че Гостун е бил наместник, и счита за нужно да я запише в този иначе лаконичен паметник. Знае и че е от друг род и, което е и най-любопитното, този род е единственият от Именника, който може да се свърже с род от достоверен исторически извор. За разлика от великия многовековен род Дуло, от който няма и помен никъде извън Именника.

Всичко това, както вече казах, на мен ми говори в полза на трактовката, че записът на Гостун е коректен и исторически достоверен. А ако той е, то защо и следващите да не са? И ако не са, то каква ще да е причината?

Гостун може да е бил и наместник на аварския хаган - никакъв проблем да е било така, това е напълно легитимна хипотеза. Изобщо не е необходимо обаче неговият период на наместничество да съвпада с целия период на васалитет. Той може да е бил наместник само в началото, докато хаганът се убеди, че на васалното царче може да се има доверие. Сиреч, две години Гостун коли и беси -> Гостун си е вписан надлежно в Именника с тези си две години. След това Гостун е изтеглен (а може и друго да му се е случило) и започва да коли и беси Курт, наследникът на предишните владетели и вече верен васал на аварския хаган. 

Преди 1 час, Янков said:

Ще ни позволи да синхронизираме двете части.

Съмнението за липсващ владетел след Тервел винаги ще остане, освен ако не се намери нов ръкопис. Тъй че даже и такава синхронизация между двете части няма как да се постигне категорично и еднозначно.

• Потребител
Публикувано

Не съм никак фен на Сир-а, но като гледам с него ще станем скоро един отбор предвид последните фантазии от Дзилофф , а дори и писанията на Янккоф отиват малко в групата на фантазиите. 

• Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, sir said:

вннтр - някакви франки.

По скоро венети, но аз бих ги писал по-скоро келто-германи. Хазаринът е познавал българите с името им. Ако в аналите на дядовците му е пишело някъде „б-л-г-р“

смятам, че би било недопустимо да не се похвали с победа над тях. Е, официално науката смята в-н-н-т-р уногури, и от там бг. Напоследък може да ги пишем и ванандци:)

• Потребител
Публикувано

Жалко че Росен за пореден път блокира по-свястната тема с 5-6 годишна история, а тука разни новоизлюпени фантазии се вихрят с пълна сила.  Но това е волята на собственика. Който иска да си публикува сериозни тези с научна насоченост - не му е тука мястото. 

• Потребител
Публикувано

Именника и календара са ми слабост, понеже вече съм им отделил премного време. Дори повече отколкото заслужават. 

Затова и се обаждам.

Но в същото време да предупредя: в първата българска държава върхушката са една шепа хора.  Може да са едно семейство, може да са род, може да са войнско подразделение. Едни и същи хора са взимали важните решения, гадаели са по звезди или по птици, писали са някакви надписи и кореспонденции със съседите си.  Тази една шепа хора обаче по нищо не личи да са славяни.. Обратното: неславяни са и ползват друг език.  И по много други неща се различават от славяните. Затова тези ги определяме за прабългари.. 

Това е за времето допреди прабългари и славяни да се смесят. После вече няма как да ги различим едни от други.  Горе долу смесването се съвпада с покръстването. 

• Потребител
Публикувано

Пак отиваме в сфера където можем само да спекулираме.

Преди 18 минути, sir said:

Изфабрикувани, т.е. некоректни от историческа гледна точка, а и въобще от гледна точка на обективната действителност, са записите на Авитохол и Ирник с техните невероятни години на живот. 

Защо да са некоректни от историческа гледна точка? Некоректни са от физиологическа гледна точка. Какво пречи тези години на живот при Авитохол и Ирник да представляват етапи от съществуването на държавноста? Имаме един етап продължил 300 години, после някакво сътресение като ВПН и след него още 150 (108) години, после авари, СВБ, преселение и т.н. Ако автора не е имал информация за имената на владетелите между Авитохол и Ирник, защо да не ги е обединил в едно царуване? Със закръглени години? По-коректно ли би било ако годините на Авитохол бяха 304? В тази ситуация как бихме възприели подобна продължителност на живот?

Преди 26 минути, sir said:

Общият сбор от 515 години също може да е изфабрикуван - в който случай обаче следва да опитаме да обясним защо. 515 само по себе си изглежда съвсем случайно число, не е кратно нито на 10, нито на 12. Сиреч, ако сборът умишлено е търсен да е 515, то логиката ми е, че това е направено с цел да се напасне към други данни. Ако обаче не е, то - изключая явно фантасмагоричните години на първите двама - може би пък следващите три записа са си коректни и исторически достоверни?

Напасването към други данни съм го дал в таблицата по-горе. Напаснато е до 600 години. При това доста грубо. Между другото, една от възможните грешки която съм игнорирал поради определени причини, е годините на Тервел да са били 24. 576+24 = 600. Защо да броим до Аспарух. Защо да не броим до Тервел. Виж какво хубаво, красиво число се получава.

Преди 32 минути, sir said:

Затова и визирах конкретно Гостун. Виж, ако там пишеше просто "Гостун 2 години, родът му Дуло", да приемем, че е някаква измишльотина - примерно някакъв (полу)легендарен владетел, управлявал кратко. Да, ама не - съставителят на Именника знае подробността, че Гостун е бил наместник, и счита за нужно да я запише в този иначе лаконичен паметник. Знае и че е от друг род и, което е и най-любопитното, този род е единственият от Именника, който може да се свърже с род от достоверен исторически извор.

А защо пък Гостун да не е от аварски род? Споменаването на Ермиар е от времето на Омуртаг, когато остатъцияте от каганата са приобщени към българската държава. Защо и част от аристокрацията да не е приобщена. Автора знае какъв род е Ерми/Ермияр, откъде да знае че ние няма да знаем?

Преди 36 минути, sir said:

За разлика от великия многовековен род Дуло, от който няма и помен никъде извън Именника.

На мен не ми е известен и помен за родовете Вокил и Угаин.

Преди 37 минути, sir said:

Всичко това, както вече казах, на мен ми говори в полза на трактовката, че записът на Гостун е коректен и исторически достоверен. А ако той е, то защо и следващите да не са? И ако не са, то каква ще да е причината?

Исторически достоверен да. Съмнявам се дали е на 100% коректен.

Преди 38 минути, sir said:

Съмнението за липсващ владетел след Тервел винаги ще остане, освен ако не се намери нов ръкопис. Тъй че даже и такава синхронизация между двете части няма как да се постигне категорично и еднозначно.

Съмнение да, доказателства не. Както и за много други неща. Интересното обаче е че едни съмнения се приемат за напълно достоверни, а за други съмнения се изискват още и още доказателства.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Tomata said:

По скоро венети, но аз бих ги писал по-скоро келто-германи. Хазаринът е познавал българите с името им. Ако в аналите на дядовците му е пишело някъде „б-л-г-р“

смятам, че би било недопустимо да не се похвали с победа над тях. Е, официално науката смята в-н-н-т-р уногури, и от там бг. Напоследък може да ги пишем и ванандци:)

Разбира се, че е познавал българите с името им и по-точно познавал е някакви българи: тези, които по негово време живеят по Волга и са му васали или поне той като такива ги представя. 

А в аналите на дядовците му очевидно е пишело вннтр. Какви ще ги пишем - ами каквито си искаме. Кеф ти венети, кеф ти уногури, кеф ти франки. :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.