Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Откъде са дошли славяните? Генетичен анализ разкрива как славянската миграция е променила Европа

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, D3loFF said:

Deaf ние реално нямаме почти нищо. Просто потвърденото разселване и това е. Напредъка и наличието на някакви нови научни факти не е особено голям, че да сме извън спекулациите.

Няма артефакти доказващи съществуването на славяни,но се дискутира откъде те са произлезли!!! Това е сюрреалистичното... 

• Мнения 80
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 35 минути, Кухулин said:

Не ги разбирам тези работи, не мога да коментирам. Винаги ми е било чудно как се правят такива заключения по мъжките хаплогрупи. Може просто едни кланове да са се издигнали за сметка на други...

Какво значи едни се издигат за сметка на други. И за сметка на кои други? Виж например графиката на R-M458 - https://www.yfull.com/sc/tree/R-M458/  Почти 90% от "роенето" на тази група става в периода -550 +250г. Това не е просто "издигане", а своеобразен демографски бум на тази група. Ако е само една група, няма проблем. Но и другите  уж славянски групи се взривяват горе-долу по същото време. Това все трябва да означава нещо. 

• Потребител
Публикувано
Преди 4 минути, Atom said:

Какво значи едни се издигат за сметка на други. И за сметка на кои други? Виж например графиката на R-M458 - https://www.yfull.com/sc/tree/R-M458/  Почти 90% от "роенето" на тази група става в периода -550 +250г. Това не е просто "издигане", а своеобразен демографски бум на тази група. Ако е само една група, няма проблем. Но и другите  уж славянски групи се взривяват горе-долу по същото време. Това все трябва да означава нещо. 

Наясно съм, че много хора приемат тези анализи, но аз не ги разбирам. Според мен "демографски бум" на мъжки групи и демографски бум на популация са различни неща. Освен ако не става дума за много ранни популации, в които една група е доминираща. А ние не знаем какво е положението при ранните славяни.

Виж, ако анализът на мъжките групи се съчетае с автозомен анализ, тогава всичко е окей - могат да се реконструират най-различни процеси. А така - откъде идват тези мъжки маркери, защо се размножават... неясно.

Впрочем "германският лужичанин", за когото писах в предния пост, също е R-Z280.

Distance to: Germany_LBA_Halberstadt:I0099
0.02842122 Norwegian
0.02846869 Danish
0.03004340 Dutch
0.03177377 Shetlandic
0.03186219 Welsh
0.03201805 Irish
0.03257273 Swedish
0.03274384 German_Hamburg
0.03299986 Scottish
0.03337835 Icelandic
0.03363242 Orcadian
0.03451059 French_Brittany
0.03454492 English
0.03549460 German
0.03567055 Afrikaner
0.03704989 English_Cornwall
0.03784668 German_Erlangen
0.04254475 BelgianB
0.04270657 BelgianA
0.04283752 Austrian
0.04341019 French_Pas-de-Calais
0.04427980 Czech
0.04492122 German_East
0.04531560 French_Seine-Maritime
0.04649346 French_Nord
  • Потребител
Публикувано
Преди 35 минути, Кухулин said:

Виж, ако анализът на мъжките групи се съчетае с автозомен анализ, тогава всичко е окей - могат да се реконструират най-различни процеси. А така - откъде идват тези мъжки маркери, защо се размножават... неясно.

Така и да. Обаче нямаме и скоро няма да имаме автозомни данни от центъра на тази популация, а само от периферията или от по-ранни или по-късни периоди. Причината е елементарна - кремацията. За мен няма значение от къде идват тези линии. Факт е, че към момента масата от техните носители са славяногласни. Т.е. все някога са попаднали в славяноезичния пул. Любопитен съм с какви демографски процеси може да е свързан този демографски бум от -500 до към + 250г. и съответно къде може да е станало това. Т.е. евентуално в коя или кои археологически култури. Не за друго, а защото за този период няма нищо друго за което да се хванем. Ако беше само разширението R-M458 нямаше да се чудя. Но разширението на I-L621 съвпада със същия период, а вероятно по-голямата част от разширението на R-Z280 също. Дори не изключвам и някои конкретни "славянски" E-V13 да се разширяват по същото време.  Според мен това не е случайно и тези линии не се разширяват на различни, произволни места по Европа, а са свързани с едни и същи събития и в определен европейски ареал. Т.е. в тази връзка периодът -500 +200  става също толкова важен колкото предните или по-късните периоди.  Хипотезата е, че славяногласните не стават много защото се разширяват след 500 AD, а започват да се разширяват тогава защото преди това вече са станали много. 

• Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, Кухулин said:

Впрочем "германският лужичанин", за когото писах в предния пост, също е R-Z280.

Хмм...

G8ikgRO.png

Нещо много бронзови чехи. Южно от Лужишката култура. Като оня, дето е част от SP-клъстера... Има нещо тука.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Atom said:

Любопитен съм с какви демографски процеси може да е свързан този демографски бум от -500 до към + 250г. и съответно къде може да е станало това. Т.е. евентуално в коя или кои археологически култури.

Може южните "коалиционни партньори" от чешкия бронз да са взели властта в някое славянско племе и да са разплодили R-Z280. Става дума за Лужишката култура.

Хубаво е да се видят и другите групи за такива интересни съвпадения. И още това-онова, ама по-нататък...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.