Отиди на
Форум "Наука"

200 години "Износ на Демокрация"


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

1805 - Изпращане на експедиционен корпус в Африка на средиземноморското крайбрежие. Корпуса стои там до 1815 г. като защитава интересите на американските търговци които търгуват с опиум от Османската Империя и го продават в китайското пристанище Кантон.

1806 г. - Опит за нахлуване в Рио - Гранде , принадлежащо към този момент на Испания. Командващия американския корпус - кап. Пайк е заловен от испанците и разстрелян и нахлуването е отблъснато.

1810 г. - Американски войски под командването на губернатора на Луизиана - Е. Клейрборн нахлуват в Западна Флорида , която към този момент принадлежи на Испания. Испанците се отеглят без бой , територията преминава към САЩ.

1811 г. - Първото голямо въстание на робите под предводителството на Чарлз (тогава робите са нямали фамилни имена). Около 1500 роби се отправят към Ню Орлеанс и по пътя са срещнати от американска войска. Документирано убити и екзекутирани са малко повече от 1000.

1812 г. - Войната с Англия. Дето и викат "Войната за независимост" и имат "Ден на благодарността" за нея. Даже толкова се засилват през тази война че навлизат до половината и на Канада , но после към края на войната през 1814 г. я напускат.

1812 г. - Американският президент Медисон заповядва на генерал Джордж Матюс да нахлуе и окупира части от Испанска Флорида , по-точно остров Амелия. По време на тази окупация ген.Матюс проявява такава жестокост , че Президента се дистанцира от заповедта за нахлуване и прехвърля отговорността на Конгреса.

1813 г. - Американските войски нападат испанския залив Мобайл. Испанците се предават без бой и след това американците окупират Маркизките острови. Тази окупация продължава до 1814 г.

1814 г. - Рейд на американския генерал Ендрю Джаксън в Испанска Флорида , където превзема и окупира Пенсакола.

1816 г. - Нападение на американски войски над форт Никълс в Испанска Флорида. Форта е унищожен до основи , няма данни за оцелели защитници.

1817 г. - Генерал Джаксън напада Испанска Флорида. Формално повода е че преследва индианското племе Семиноли , но истината е че завладява огломни плодородни испански плантации. Бойните действия продължават до 1819 г.

1824 г. - Окупиране от американски войски на Пуерториканския град Фаджардо. Повода е повече от невероятен. Някой си нанесъл обида на командир Дейвид Портър от американските експедиционни войски и окупацията продължила докато жителите поднесат официални извинения за лошото си отношение.

1824 г. - Едномесечен рейд на американски десант на остров Куба (тогава испанска колония)

1831 г. - Второто голямо въстание на робите , под водачеството на свещеник Нед Търнър. Потушено от американската армия , няма данни за оцелели.

1833 г. - Нахлуване в Аржентина , където по това време бушува нещо като гражданска война и подкрепяне на една от фракциите.

1935 г. - Негласна подкрепа с оръжие и логистика на колонистите в Мексико , в резултат на което щат Тексас се отцепва от Мексико и обявава "независимост" ... Апропо , това положение поне на хартия важи и в момента че Тексас е нещо като "независим" американски Щат.

1835 г. - Военно нахлуване в Перу където има граждански вълнения. Подкрепа и поставяне на власт на една от кликите.

1836 г. - Втора военна експедиция в Перу , по същия повод както предишната.

1840 г. - Военно нахлуване и окупиране на остров Фиджи. Продължило е няколко дни и са разрушени всички села на острова. така и не можах да намеря нещо смислено в мрежата като повод за това нападение.

1841 г. - Нападение и тотално разрушение и разграбване на остров Драмонд от американски войски. Повода е убит американски войник.

1842 г. - Уникален случай !!!! Някой си командир Т.Джонс от приграничен американски форт си спомня че Америка е във война с Мексико и напада с подчинените си войски град Монтерей в Калифорния. Окупира града където разбира че война все пак няма и без повече инциденти се връща във форта си.

1843 г. - Първа американкска военна експедиция в Китай.

1844 г. - Втора американска военна експедиция в Китай. Участие на експедиционния корпус в потушаването на някакво въстание от местен характер.

1846 г. - Войната с Мексико. В резултат на две годишни боеве - до 1848 г. , под контрола на САЩ напълно преминават Калифорния , Тексас и Ню Мексико.

1846 г. - Военно нахлуване в Нова Гренада (дн. Колумбия)

1849 г. - Американски флот блокира порт Смирна , където под заплахата от военно нападение принуждава местните власти да освободят арестуван американец.

1849 г. - Артилерийско нападение над крайбрежни обекти в Индокитай.

1851 г. Америкнаски войски дебаркират на остров Йоанна , където принуждават местните власти да освободят арестуван американец.

1852 г. - Американски войски нахлуват в Аржентина където има народни вълнения и оказват помощ на една от фракциите.

1853 г. - Англо-Америкаско нахлуване в Китай. Повода е да се принудят китайците да предоставят по-изгодни условия за търговията с опиум , коприна и чай. Боевете продължават до 1856 г.

1853 г. - Нахлуване в Аржентина и Никарагуа където има местни вълнения и подкрепа на едни от кликите.

1853 г. - Американски военни кораби принуждават Япония да отвори пристанищата си за търговия с Англия и Америка.

1854 г. - Пълно унищожаване и заличаване от земята на никарагуанския град San Juan del Norte (Greytown). Този акт е един от малкото които официално се споменават като военни престъпления извършени от американски войски. Повода за нападението е отмъщение за убит американски войник.

1854 г. - Нападение и опит за окупация на Хавайските острови - неуспешен. Затова пък същата експедиция няколко месеца по-късно се настанява на Тигровия остров до Панамския канал

1855 г. - Нахлуване на американски паравоенни-формирования в Никарагуа , под предводителството на У. Уокър. През 1856 г. той се обявава за Президент на Никарагуа и като платформа издига идеята за присъединяване на Централна Америка към САЩ. Малко по-късно обединените армии на Гватемала , Салвадор и Хондурас успяват да го победят и Уокър е заловен и разстрелян в Хондурас.

1855 г. - окупация на островите Фиджи и военна експедиция в Уругвай.

1856 г. - Военно нахлуване в Панама. Започва борбата за контрол над този регион.

1857 г. - Две военни експедиции в Никарагуа.

1858 г. - Двудневна военна наказателна операция на остров Фиджи в отговор на убийството на двама американски войници.

1859 г. - Военна експедиция в Уругвай.

1859 г. - Нападение над японския форт Таку.

1859 г. - Военна експедиция в Ангола.

1860 г. - Второто голямо военно нападение над Панама.

1861 г. - Гражданската ВОЙНА. Условно тя се води за отмяна на робството , но всъщност е за това на кого Англия ще предложи по-изгодни условия за търгуване. Мисисипи, Флорида, Алабама, Джорджия, Луизиана, Техас, Виржиния, Тенеси и Северна Каролина се отделят и военните действия продължават до 1865 г.

1862 г. - Американската армия изгонва всички евреи от щата Тенеси и конфискува имуществото им.

1863 г. - Наказателна военна експедиция на остров Шимоносеки (Япония) , като повода е "нанесено скърбление на американския флаг).

1864 г. - Военна експедиция в Осака (Япония) като при примирието се договарят по-изгодни условия за търговия.

1865 г. - ПАРАГВАЙ !!! При неограничена военна и парична помощ от САЩ , Англия и Франция , Уругвай нахлува в Парагвай и унищожава 85%!!! от населението на страната. Войната е финансирана от картелно дружество "Беринг Брадърс" , под лозунга за свобода и демокрация за парагвайския народ. В демографски план Парагвай още не се е възстановил от това клане , но затова пък си имат демокрация

1865 г. - Въвеждане на войски в Панама по време на извършен там държавен преврат.

1866 г. - Проведена военна експедиция в Мексико.

1866 г. - Наказателна военна експедиция в Китай в отговор на нападение над американския консул..

1866 г. - Наказателна военна експедиция в Китай в отговор на убийството на няколко американски моряка.

1867 г. - Нападение над остров Мидуей.

1868 г. - Многократни военни експедиции в Япония по време на гражданската война. (За справка художествения филм "Последния Самурай"

1868 г. - Две военни експедиции в Уругвай и Колумбия

1874 г. - Въвеждане на войски в Китай и на Хавайските острови.

1876 г. - Нахлуване в Мексико. Известен е случая , когато в град Пуебло заради един убит американски войник са обесени 50 заложника.

1878 г. - Военно нападение над остров Самоа

1882 г. - Изпращане на експедиционен корпус в Египет.

1888 г. - Нападение над Кореа. (айде сега обвиниха корейците за фрегатата , а тогава за какво ли е било ???)

1889 г. - Наказателна военна операция на Хавай.

1890 г. - Окупиране на Хаити.

1890 г. - Въвеждане на войски в Аржентина за защита на интересите на Буенос Айрес.

1891 г. - Американската войска потушава някакво въстание от местен характер.

1891 г. - Потушаване от американски войски на въстание на работници на остров Навасса в Хаити.

1893 г. - Наказателна военна експедиция в Хавай и изпращане на експедиционен корпус в Китай.

1894 г. - Никарагуа. В течение на няколко месеца е окупиран град Блюфилс.

1896 г. - Нахлуване в Кореа.

1894 г. - Китай. Американските войски участват в Сино-Японската война.

1895 г. - Наказатална военна експедиция в Панама.

1896 г. - Военна операция в Никарагуа , провинция Коринто.

1898 г. - Американските войски отвоюват Филипините от Испания. ВНИМАНИЕ !!! По официални източници , 600 000 (шестотин хиляди) филипинци са убити по времве на тази офанзива. На фона на тази цифра човек може да се изкефи на изказването на американския Президент Уйлям Мак-Кинли .."Господ ми заповяда да превзема Филипините и да донеса цивилизацията по тези земи." Боевете и съпротивлението на филипинците продължават до 1910 г. Любопитен е повода за започването на тази война. На 15.02.1898 г. се взривява и потъва американския броненосец "Мейн". Американците веднага обвиняват за това испанците и войната започва. В интерес на истината , през 1998 г. кораба и изваден и е установено , че е взривен отвътре.... Нещо да ви напомня тоя сюжет ? То не беше Пърл Харбър , то не бяха кулите близнаци , то не беше корейската фрегата... все някой ги взривява тях и ги напада, но както и да е.

1898 г. - Американските войски завладяват остров Куба. От този момент там се намира и базата "Гуантанамо" ... дето е нещо като станалото известно в последно време "Весело село"

1898 г. - Американските войски отвоюват Пуерто-Рико и Гуам от Испания

1898 г. - Американските войски нападат порт Сан Хуан дел Сур в Никарагуа

1898 г. - Поредна окупация на Хаваите

1899 г. - Американо-Филипинската война. Описана от Марк Твен по повод на пълното (до крак) унищожаване на малочисленно аборигенско племе което е нямало отношение към бойните действия.

1899 г. - Никарагуа. Поредната окупация на порт Блефилдс

1901 г. - Военна експедиция в Колумбия.

1902 г. - Военна експедиция в Панама.

1903 г. - Почти целия американски флот е съсредоточен до Панама. САЩ получават правото да ползват строящия се Панамски Канал за вечни времена

1903 г. - Изпращане на експедиционни американски войски в Хондурас , Доминиканската република и Сирия.

1904 г. - Изпращане на експедиционни американски войски в Доминиканската република , Кореа и Мароко.

1904 г. - намеса на американски войски във войната между Русия и Япония

1905 г. - Намеса на американски войски в революцията в Хондурас.

1905 г. - Изпращане на американски експедиционен корпус в Мексико (Помагат на диктатора Porfirio Diaz да потуши въстание)

1905 г. - Въвеждане на войска в Кореа.

1906 г. - Американските войски потушават въстание във Филипините

1906 г. - Изпращане на военен контингент в Куба. Стоят там до 1909 г. до победата на либералите на Х.Гомес.

1907 г. - намеса на американски войски по време на революцията в Доминиканската Република

1907 г. - Американски войски участват във войната между Никарагуа и Хондурас.

1908 г. - въвеждане на американски войски в Панама по време на президентските избори.

1910 г. - Американските войски окупират Никарагуа. Подкрепят идването на власт на хунтата на проамериканските генерали Х.Естрада и Е.Чаморо.

1911 г. - Американски експедиционен корпус е изпратен в хондурас , където подкрепя и довежда на власт бившия президент Мануел Бонила.

1911 г. - Америкнаските войски потушават въстание във Филипините.

1911 г. - Изпращане на американски експедиционен корпус в Китай.

1912 г. - За няколко седмици американските войски окупират Хавана (Куба)

1912 г. - Въвеждане на американски войски в Панама по време на избори

1912 г. - Изпращане на експедиционен военен корпус в Хондурас.

1912 г. - Фактическо окупиране на Никарагуа. Постоянни сблъсаци на американските войски с партизани. През периода 1912 г. - 1933 г. Никарагуа фактически се превръща във филиал на частната компания "Юнайтед фрут компани“

1914 г. - Нахлуване на американски войски в Доминиканската Република и битката за Санто Доминго.

1914 г. - 1918 г. - Серия нападения и окупации на отделни части от Мексико. Това е времето на националните герои на Мексико - Панчо Виля и Емилиано Сапата. През 1916 американския генерал Пършинг навлиза в Мексико , но е отблъснат от войските на Панчо Виля.

1914 г. - 1934 г. - След многочислени въстания и наказателни операции , американските войски окупират Хаити. Окупацията продължава 19 години.

1916 г. - 1924 г. - Осем годишна окупация на Доминиканската република от американски войски.

1917 г. - 1933 г. - Военна окупация на остров Куба. Превръщането му в икономически протекторат.

1917 г. - 1918 г. - Участие на Америка в Първата Световна Война. Първоначално Америка е спазвала неутралитет , (естествено продавайки оръжие и продоволствие и на двете фракции) Повод за включването във войната е потопяването на пътническия кораб Луизитания. (Отново някой ги напада вероломно) Жертвите на американците в Първата Световна Война са около 40 000 души , защото се включват почти в края , но кой ще отрече че те са главните победители хи хи хи

1918 г. - Америкнаски войски се настаняват във Владивосток , от където едва през 1922 г. руснаците успяват да ги прогонят.

1918 г. - въвеждане на войски в Панама по време на избори

1919 г. - Въстание против режима на президента Тиноко в Коста Рика. Въвеждане на американски войски в страната , президента е свален а американците възстановяват демократичния ред.

1919 г. - Американски войски воюват на страната на Италия срещу Сърбия в битката за Долматия.

1919 г. - Въвеждане на американски войски в Хондурас по време на избори.

1920 г. - Двуседмична военна операция на американските войски в Гватемала.

1921 г. - Въвеждане на американски войски в Гватемала за подържане на бойците които войват против Президента Карлос Херера.

1922 г. - Интервенция на американски войски в Турция.

1922 г. - 1927 г. - въвеждане на военен корпус в Китай по времето на китайско народно въстания.

1924 г. - Въвеждане на американски войски в Хондурас по време на избори.

1925 г. - Американските войски смазват общонационална стачка на работници

1926 г. - Изпращане на експедиционен корпус в Никарагуа.

1927 г. - 1934 г. - Разполагане на американски военни гарнизони в Китай.

1932 г. - Десант на морски пехотинци в Салвадор.

1936 г. - Ограничено участие на американски войски в гражданската война в Испания.

1937 г. - Двудневно морско стълкновение с военоморския флот на Япония.

1937 г. - С помоща на американски войски в страната е сложен власт диктатор от клана Сомоса. В следващите 40 години Никарагуа се управлява от представители на тази фамилия.

1939 г. - Изпращане на американски експедиционен корпус в Китай.

1941 г. - С англо-американска военна помощ е извършен държавен преврат в Югославия и е свалено правителството на Цветкович-Мачек.

1941 г. - 1945 г. - Втората Световна Война. За американското участие в нея е изписано много , филми има много , иска ми се да отбележа само три рекорда поставени от американските военни , които са ненадминати и до днес: 1-ви рекорд : При англо-американската бомбандировка над Хамбург , в рамките на 6-8 часа загиват около 120 000 души. 2-ри рекорд : На следващата нощ е бомбандировката над Дрезден където загиват около 250 000 души. 3-ти рекорд : Атомните бомбандировки над Хирошима и Нагасаки да не ги коментираме. Това са рекорди защото дори и хитлеристите не са си мечтали , за такова кратко време да унищожат толкова цивилни граждани , а в случая на атомните бомбандировки говориме за секунди.

1946 г. - Америкнаски войски нанасят удар по Югославия поради отмъщение за свален американски самолет.

1947 г. 1949 г. - Използване на американски войски по време на събитията в Гърция. Подкрепа и докарване на власт на "Белите Андарти".

1949 г. - По време на провеждане на парламентарни избори в Италия , американските кораби навлизат в италианските пристанища. Повода е .."гаранция за мирното провеждане на изборите".

1948 г. - 1953 г. - Военни действия на американските войски на Филипините.

1948 г. - С помощта на американски войски е извършен военния преврат в Перу където идва на власт Мануел Одриа. Следващите свободни избори в Перу са след 41 години

1948 г. - Никарагуа. Оказване на пълна военна подръжка на диктатора Анастасио Сомоса. Прословута е фразата която Президента Рузвелт казва за него... "Той е един мръсен кучи син , но е наш кучи син."

1948 г. - Коста Рика. Америка изпраща войски и подържа военния преврат под командването на Jose Figueres Ferrer

1949 г. - Американски бомбандировки над Китай.

1950 г. - В Пуерто Рико избухва въстание , което е смазано от американските войски.

1950 г. - 1953 г. - Въоръжена интервенция в Корея Така наречената Корейска война.

1950 г. - Начало на военната логистична помощ за Франция във Виетнам.

1951 г. - ограничена военна помощ за въстаници в Китай.

1953 г. - 1964 г. - Британска Гвиана. 11 години подривни действия на американските специални части успяват да превърнат една от най-развитите страни в този регион в една от най-бедните и разорените.

1953 г. - Иран. Открита военна подръжка , смазване на ислямистите и поставяне на власт на Шаха Пахлави.

1953 г. - Насилствена депортация , извършена от американската армия , на племето "Инуити" от Гренландия и постепенната деградация и изчезване на този народ.

1954 г. - Активни действия на американски специални части и военни съветници в Гватемала.

1955 г. - 1973 г. - Активни действия на американски специални части в Камбоджа. През 1970 г. американски войски нахлуват в страната и довеждат на власт един от най-големите зверове на ХХ Век - диктатора Пол Пот.

1956 г. - Начало на американската военна помощ за въстанниците от Тибет. Обучение в американски бази и инструктури.

1958 г. - Ограничен контингент на американски войски в Ливан.

1958 г. - Военна конфронтация с Панама. Повече дрънкане на оръжие и по-малко битки.

1958 г. - Индонезия. Оказване на помощ на антиправителствените въстанници чрез нанасяне на самолетни бомбандировки и изпращане на "военни съветници".

1959 г. - Америка въвежда войски в Лаос. Започват първите сблъсъци с войските на Виетнам.

1960 г. - Американските въоръжени сили провеждат няколко ограничени военни операции в Еквадор които докарват на власт военната хунта на Карлос Аоресеман.

1960 г. - Американско нахлуване в Гматемала за подръжка на управляващия режим.

1960 г. - Операции на амираканските специални части и извършване на военен преврат в Салвадор.

1960 г. - 1965 г. - Провеждане на американо-холандска операция по свалянето на преизидента на Конго/Заир Лумумба. Издигане на власт на диктатора Мубуто , чиито зверства са поразили дори и американските служби които го издигат.

1961 г. - Американски специални части убиват президента на Доминиканската Република и извършват преврат.

1964 г. - 1973 г. - Участие на 50 000 американски войници във военни акции в Лаос.

1964 г. - Американски войски потушават съпротивлението на панамските национални сили които се опитват да възстановят контрола на Панама над канала.

1965 г. - 1973 г. - Виетнамската Война.

1968 г. - Боливия. Американските "Зелени барети" на лов за легендарния "Че" Ернесто че Гевара.

1970 г. - 1973 г. - Въвеждане на американски войски (32000) в Камбоджа.

1971 г. - 1973 г. - Американските бомбандировки над Лаос. Изчислено е , че там са хвърлени повече бомби отколкото през втората световна война.

1972 г. - Никарагуа. Въвеждане на американски войски за подкрепа на режима.

1973 г. - Военния преврат в Чили. Отстраняването на Алиенде. "Зелените барети" в акция.

1975 г. - Двудневна атака срещу Камбоджа , когато камбоджанските власти арестуват американски търговски кораб.

1979 г. - 1989 г. - Съветското нахлуване в Афганистан. Специалните части на Америка създават муджехидините , провеждат обучение , изпращат "съветници".

1981 г. - Американците свалят два либийски самолета

1983 г. - Военна интервенция на американските войски в Гренада.

1984 г. - американските въоръжени сили свалят два ирански самолета.

1986 г. - Нападение над Либия. САЩ бомбандират Триполи и Бенгази.

1987 г. - 1988 г. - САЩ помагат на Ирак логистично и чрез бомбандировки във войната срещу Иран.

1988 г. - Навлизане на американски войски във Хондурас. Между другото и до сега са си там.

1988 г. - Сваляне на ирански пътнически самолет от американския военен кораб "Винсент".

1989 г. - Военно нападение над Панама. Арестуване на Президента Нориега.

1989 г. - американските въоръжени сили свалят два либийски самолета.

1989 г. - оказване на въздушна подкрепа на правителството на Филипините при опит за преврат.

1989 г. - Американски войски потушават народни вълнения на Вирджинските острови.

1990 г. - Начало на морската блокада на Ирак.

1991 г. - Първата Война в Залива - около 500 000 американски войници участват в спасяването на Кувейт.

1992 г. - 1994 г. - Американска военна операция в Сомалия.

1993 г. - 1995 г. - Босна. Въздушна блокада на Сърбия , сваляне на сръбски самолети нарушили забранената зона за полети.

1995 г. - Хърватия. Бомбандировки над сръбските позиции преди настъплението на хърватите. Военни "съветници" и логистична подкрепа.

1998 г. - Американски ракетни удари срещу Судан.

1998 г. - четиридневни бомбандировки над Ирак по "заводи за оръжия за масово поразяване".

1998 г. - Въздушни удари по доскорошните си съюзници - талибаните - в Афганистан

1999 г. - Войната срещу Югославия.

2001 г. - първите американски специални части започват да действат в Афганистан.

2002 г. - Въвеждане на американски войски във Филипините.

2003 г. - Провеждане на антитерористична операция на Филипините.

2003 г. - Втората Война в Залива (Ирак), бомбандировки над Либерия и Сирия.

2011 г. - бомбандировки над Либия.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/10/1805529_rusiia_iska_anan_da_pritisne_siriiskata_opoziciia_za/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
1862 г. - Американската армия изгонва всички евреи от щата Тенеси и конфискува имуществото им.

За същото нещо самите американци след време ще обвинят и осъдят Третия Райх.

1824 г. - Окупиране от американски войски на Пуерториканския град Фаджардо. Повода е повече от невероятен. Някой си нанесъл обида на командир Дейвид Портър от американските експедиционни войски и окупацията продължила докато жителите поднесат официални извинения за лошото си отношение.

Интересна е еволюцията на американското измисляне на поводи за започване на война - първоначално поводите са били на джентълменско-рицарска основа - персонални обиди, малко по-късно поводите започват да стават инцидентно загинал американски войник например заради който се започват интервенции, сравняват със земята цели селища и се разпалват граждански войни сред "виновните". Глобализацията, журналистиката и общественото мнение нарастват и оправданията се налага вече по-добре да се обосновават - започват да си самовзривяват кораби и да хвърлят вината за това на който им е удобно (в първия такъв случай Филипините! Не знам с какво точно са могли през 19 в. да им потопят броненосеца "Мейн", може би с кокосов орех :tooth: същите поводи се използват и за влизането в ПСВ и Виетнамската война. За ВСВ повода се намира по-лесно - нарочно оставят японците да се доберат необезпокоявано до Пърл Харбър, защото ако ги бяха пресрещнали в открито море това нямаше да е нападение над тяхната територия и съответно повод ;) - а са можели да го направят, защото са знаели за нападението поради декодирането на японските съобщения и постоянното следене на заповедите им - нещо което не се отрича от самите американци.

И така до взривяването на Небостъргачи в Ню Йорк.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами гледам го ама не знам какво да го правим :)

Да го пратим на хамериканския консул можеби?

У нас демокрация се внася от 1989 насам, така че не бързайте се радва.

Спомням си даже навремето първанката нещо мъцна. Не искал бази на хамериканците на наша територия.

Още на следващия ден имаше негова снимка къ бил на гости на Саддам Хюсеин по повод продажбата на оръжие от България, демек първанката въоръжавал терористи!

И първанката млъкна и базата е факт.

Така че ние не сме в списъка само поради факта, че засега сме напълно достатъчно послушни и ни стига и по некое шамарче зад врата за да влеземе в час...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обикновените американци са точно толкова миролюбив или войнолюбив народ, колкото всички останали хора по света. Просто живеят в империя, и то не само империя, а абсолютен световен доминант. Когато германците имаха империя, която се бореше за световно господство - и те бяха милитаристи, сега не са, французите - също, японците - също, руснаците все още не са се разделили с илюзиите, но и те ще минат в такава фаза. В такава фаза ще минат и американците, когато неумолимият ход на демографските процеси там промени цивилизационната същност на страната и доведе до по-ограничени възможности. Обратното пък - вероятно китайците ще станат първи милитаристи и т.н.

Иначе аз наистина не разбирам целта на темата. Тук в списъка има реални войни, вътрешни конфликти с негрите, локални погранични конфликти, частни авантюристични кампании - въобще пълен тюрлю-гювеч, който може да затрогне до сълзи Велко Вълканов и редовите членове на Българския Антифашистки съюз.

Хайде тогава да направим един списък с българските "агресивни" действия, като броим не само войните, ами и всички въоръжени акции на Върховния македоно-одрински комитет, на ВМОРО, на ВМРО, потушаването на Топлишкото въстание, потушаването на Драмското въстание, дейността на Първи български окупационен корпус в Поморавието, насилствените преименувания на помаците през 70-те години, на турските цигани отново през 70-те, Възродителният процес и т.н. И какво стана? Че ние излязохме големи бабаити бе! Пет войни, потушени метежи, брожения, преименувания - истински "износ на демокрация".

Хубаво е да се види и списък с воините на останалите велики сили, защото не е много по-различен. Само Русия участва в следните войни, откакто е независима държава - Приднестровския конфликт, Осетинската война от 2008, Първа чеченска война, Втора чеченска война, както и участие в Таджикистанската гражданска война чрез "Группа Пограничных войск России в Республике Таджикистан". За 20 години - 5 конфликта.

Що се отнася до износът на демокрация - ами такава е политическата система на САЩ, това се стремят да налагат (в повечето случаи). Отново всяка велика сила го прави - СССР налагаше комунизъм, нацистка Германия - десни диктатури. Нормално.

И все пак - какъв е смисълът на темата?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Някога, по онова време, в БГ излезе книгата "САЩ-двеста години-двеста войни". Тази извадка май е оттам. Бихме могли да правим сериозни изводи ако вземем хронологично войните на всички останали велики сили.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами гледам го ама не знам какво да го правим :)

Да го пратим на хамериканския консул можеби?

У нас демокрация се внася от 1989 насам, така че не бързайте се радва.

Спомням си даже навремето първанката нещо мъцна. Не искал бази на хамериканците на наша територия.

Още на следващия ден имаше негова снимка къ бил на гости на Саддам Хюсеин по повод продажбата на оръжие от България, демек първанката въоръжавал терористи!

И първанката млъкна и базата е факт.

Така че ние не сме в списъка само поради факта, че засега сме напълно достатъчно послушни и ни стига и по некое шамарче зад врата за да влеземе в час...

Ами като ходи на гости....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бихме могли да правим сериозни изводи ако вземем хронологично войните на всички останали велики сили.

Именно. Особено пък ХІХ век и първите 2 десетилетия на ХХ век е война до война, конфликт до конфликт, кой малък, кой по-голям. Великобритания, Русия, Франция, Германия (Прусия и Австрия), САЩ, Япония участват постоянно в конфликти, защото си поделят света.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Смисълът на темата е да се проследи експанзията на Щатите. Както виждаме, тя е доста агресивна и последователна, и определено не цели 'демократизация' на света. Това клише бива пускано само за да хвърли на прах в очите на публиката.

Разбира се, ако имаш време и желание, можеш да спретнеш хронология на завоеванията на Германия, Франция, Русия и пр. суперсили.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Смисълът на темата е да се проследи експанзията на Щатите. Както виждаме, тя е доста агресивна и последователна, и определено не цели 'демократизация' на света. Това клише бива пускано само за да хвърли на прах в очите на публиката.

Разбира се, ако имаш време и желание, можеш да спретнеш хронология на завоеванията на Германия, Франция, Русия и пр. суперсили.

Не е лоша идея.

Ами Щатите се появяват на такова място и време, че е нормално конфликтите им да са експанзионистични. Чисто геополитически е нормално. Ми че те са си остров.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обикновените американци са точно толкова миролюбив или войнолюбив народ, колкото всички останали хора по света. Просто живеят в империя, и то не само империя, а абсолютен световен доминант. Когато германците имаха империя, която се бореше за световно господство - и те бяха милитаристи, сега не са, французите - също, японците - също, руснаците все още не са се разделили с илюзиите, но и те ще минат в такава фаза. В такава фаза ще минат и американците, когато неумолимият ход на демографските процеси там промени цивилизационната същност на страната и доведе до по-ограничени възможности. Обратното пък - вероятно китайците ще станат първи милитаристи и т.н.

Иначе аз наистина не разбирам целта на темата. Тук в списъка има реални войни, вътрешни конфликти с негрите, локални погранични конфликти, частни авантюристични кампании - въобще пълен тюрлю-гювеч, който може да затрогне до сълзи Велко Вълканов и редовите членове на Българския Антифашистки съюз.

Хайде тогава да направим един списък с българските "агресивни" действия, като броим не само войните, ами и всички въоръжени акции на Върховния македоно-одрински комитет, на ВМОРО, на ВМРО, потушаването на Топлишкото въстание, потушаването на Драмското въстание, дейността на Първи български окупационен корпус в Поморавието, насилствените преименувания на помаците през 70-те години, на турските цигани отново през 70-те, Възродителният процес и т.н. И какво стана? Че ние излязохме големи бабаити бе! Пет войни, потушени метежи, брожения, преименувания - истински "износ на демокрация".

Хубаво е да се види и списък с воините на останалите велики сили, защото не е много по-различен. Само Русия участва в следните войни, откакто е независима държава - Приднестровския конфликт, Осетинската война от 2008, Първа чеченска война, Втора чеченска война, както и участие в Таджикистанската гражданска война чрез "Группа Пограничных войск России в Республике Таджикистан". За 20 години - 5 конфликта.

Що се отнася до износът на демокрация - ами такава е политическата система на САЩ, това се стремят да налагат (в повечето случаи). Отново всяка велика сила го прави - СССР налагаше комунизъм, нацистка Германия - десни диктатури. Нормално.

И все пак - какъв е смисълът на темата?

Абсолютно точно! Всъщност защо да се ограничаваме само в модерните времена. Можем да почнем още от Римската Империя. Такъв хубав списък може да се изготви за изнасянето на 'цивилизационнен модел', щото американците именно това правят. Ама сега всички казваме, че нашата цивилизация е плод именно на този износ, нали. Вайкаме се, че ни е бил наложен и задълго източния 'цивилизационен модел' на Османската империя.

Какво точно искаме? Не желаем 'цивилизационния модел' на СССР наричан комунизъм (или някои все още желаят?), определено не желаем ислямския такъв, който бавно пълзи към нас, плюем по 'американската демокрация'. Какво точно желаем?Пак питам. Наш български не можем да си направим и да искаме. А може би някакъв европейски? Че американския какъв е? Да не е индиански?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ей, веднага разделихте темата на САЩ и СССР и почнахте да търсите под вола теле. САЩ /като всяка империя/ са агресор. Проблемът напоследък е, че са единственият агресор, тъй като нямат сериозен противник и вече са свалили маската на добродетелността и си развяват въоръжените сили по цялата планета. Иначе щом сме решили да правиме аналогии - и римляните едно време са твърдяли, че водят само отбранителни войни.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че ти колко искаш да има? Агресора? А дали са единствените? Ислямистите да не са божи кравички някакви? Или да почнем да си падаме по Китай и да се боядисаме в жълто, като си дръпнем очите преди това.

Ние(особено по-старичките, като Набора) познаваме зъбките на СССР. Както се казва и меда им знаем и жилото. Та ако трябва да се правят аналогии от реално време с кого да ги правим?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че ти колко искаш да има? Агресора? А дали са единствените? Ислямистите да не са божи кравички някакви? Или да почнем да си падаме по Китай и да се боядисаме в жълто, като си дръпнем очите преди това.

Ние(особено по-старичките, като Набора) познаваме зъбките на СССР. Както се казва и меда им знаем и жилото. Та ако трябва да се правят аналогии от реално време с кого да ги правим?

Както казах - няма никакви проблеми да правиш аналогии с другите империи, даже ако искаш направи една обща 'скала на агресивност', за да видим коя е по-по-най. Аз тук съм дал сащианските прегрешения срещу човечеството. Но така и не разбрах нещо Щатите ли ги защитаваш или ги оправдаваш?

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щатите могат да си се защитят сами. Нямат нужда даже и моята 'компетентна' ;) защита. А защо пък трябва да ги оправдавам? Или да ги обвинявам? Ако смяташ, че аз ги защитавам и оправдавам, то от кого? Кой ги напада и обвинява? Поне тук. Просто мнението ми е, че такива 'скали на агресивност' са необективни. Защотото с редки изключения няма държава сега съществуваща, която да не е била агресивна. А велика такава няма въобще. Приемам, че всяка велика сила има 'правото' (наложено от меча разбира се или самолетоносача) да налага собствените си разбирания за цивилизация (щото и да не го приема е все тая). Да, разбирам, че избора ми се ограничава, ама не колкото при предишната сила (съжалявам, ама пак трябва да се върна към СССР), така че все пак имам избор сравнително цивилизован (и тогава имаше, но можеха да те гръмнат на границата, да репресират близките ъи): да остана и приема, да остана и да се боря за нещо по-добро (за мен разбира се), да напусна към 'цивилизация' детоповече ме кефи (не че са много, ама се намират).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хронологията поне доказва липсата на световната конспирация. :biggrin:

Или някой ще каже, че вдигането на американския флаг на о. Мидуей в средата на 19 в. е обусловено от конспирацията...просто ми е интересно що Роман го упоменава "като нападение на о.Мидуей" :tooth:

Не че не ги ругая когато има за това причина.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тревожно е даже не чак толкова че щатите правят тая свинщина, която правят... Не е вярно разбира се че те са точно същата империя като Германия или СССР, но това е отделен въпрос. Идеята пък ,че били принудени поради агресивните действия на СССР примерно е смешна, СССР така и не завладя пряко земи и правителства извън източна европа и централна Азия. Даже и когато СССР съществуваше, той може и да беше съюзник с Куба, но съюзник е съюзник на добра воля, а не предприемаше директни атаки, каквито САЩ във Виетнам, Корея и прочие.

Народът на щатите тъне в блаженно неведение и се събуждат на дивана пред телевизора само когато любимите м управници дойдат да ги изпъдят от къщи... Но като цяло народ на система на частно образование и здравеопазване - накъдето вървим и ние, мани го :) Да, дават му пари, ползва.

Днес.

Без да мисли за утре, за децата си, за техните деца... Той гледа да консумира. Така е възпитан, той не задава въпроса "трябва ли ми нова кола, нов телефон". За него нещат аса "излезе нова кола", "изкараха нов телефон".

За американеца нещата са прости. ТОй изключително много иска мир по света, но в момента, когато му кажат, че това да говори по 8 часа на ден по теефонаи да чати в Интернет и да получава 10 000 долара реално не е работа, за каквато си е мислил че е, и че не го прави толкова способен и работлив, колкото си е въобразявал ,че е, той бързо ще "разбере", че всъщност Путин е терорист. Ако това м удава шанса още известно време да клечи пред телевизора и да получава по 10 000 долара. Вместо да си плаща масрафите.

Така че американският народ за момента е един добре платен убиец на останалият свят. Ок, айде да го наречем ятак на убийци. И като ясно се вижда, вече нещата са направени сравнително независими и от него, от народа, но той още спи и шанса да се събуди не е голям.

Ще се събуди, когато всичкия свят бъде изпаразитиран и вещите му управленци заключат, че е безмислено на американеца за същата работа да се плаща повече от на китаеца...

Ама тогава и да се събуди, ще му е малко късно.

По тревожното е, че и у нас се намират люде, дето да ги защитават... Любимите хамерикански щати.

За съжаление това си е истината за нас. Щатите какви са и какви не са, ние редовно сме си продажен народ.

А както добре знаем от историята, на сто свестни стигат и двама продажни.

Е, ние имаме повече.

Да, възмущаваме се, че са жизнерадостни "консуматори-полуидиоти", да...до голямя степен и тия дето формално са на тяхна страна и те се възмущават, проформа, от завист чисто.

Но американците имат държава,създадена и укрепвана от самите тях, а ние дето ги укоряваме, с какво можем да се похвалим към момента?

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мене тая работа е чисто перчене. Списъкът е не само тюрлюгювеч, някои работи намирисват на чиста измислица.

Само може да гадаем на кого показват мускули...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мене тая работа е чисто перчене. Списъкът е не само тюрлюгювеч, някои работи намирисват на чиста измислица.

Само може да гадаем на кого показват мускули...

ми дай по-конкретно кое ти намирисва на измислица. Иначе не виждам с какво една последователна завоевателна политика може да се охарактеризира като тюрлюгювеч. Но разни хора - разни вкусове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Например онова за някакъв, който се объркал, че има война с Мексико, звучи като виц :tooth: Обаче човекът определено бил с пророческа дарба!

Окупацията на пуерторикански град заради лична обида също е куриозно, но знае ли човек... пацифизмът е скорошна придобивка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Например онова за някакъв, който се объркал, че има война с Мексико, звучи като виц :tooth: Обаче човекът определено бил с пророческа дарба!

Окупацията на пуерторикански град заради лична обида също е куриозно, но знае ли човек... пацифизмът е скорошна придобивка.

Eми, друже, ако ти се занимава - гугъла е под ръка - ровваш и четеш

За пророкът Томас Джоунс:

http://www.inn-california.com/Articles/history/californiaconquest.html

За личната обида:

http://books.google.bg/books?id=0lIg-lGwqBoC&pg=PA44&lpg=PA44&dq=fajardo+occupied+americans+1824&source=bl&ots=WMPIGaVnNx&sig=6syVVyDPtpzavzcYvempq0FmsnQ&hl=bg&sa=X&ei=TdiNT8HkMoHb0QXrts2IDQ&ved=0CDYQ6AEwBA#v=onepage&q=fajardo%20occupied%20americans%201824&f=false

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1950 г. - 1953 г. - Въоръжена интервенция в Корея Така наречената Корейска война.

1955 г. - 1973 г. - Активни действия на американски специални части в Камбоджа. През 1970 г. американски войски нахлуват в страната и довеждат на власт един от най-големите зверове на ХХ Век - диктатора Пол Пот.

1956 г. - Начало на американската военна помощ за въстанниците от Тибет. Обучение в американски бази и инструктури.

Малка част от изключително ценната информация , за което благодаря - сега разбирам , че за дивотиите на Пол Пот са виновни американците , както и че бедните тибетци нямат право да не желаят да са част от Китай.Що ли пък героичният Че не отиде да ги освободи :tooth:

Въпросът е обаче , ако събитията от 1950-53г. са Така наречената Корейска война , КАК всъщност е коректно от историческа гледна точка да бъдат наречени?

p.s.Ако ще се правят някакви класации и сравнения , мисля че първо място по наглост и агресия , безспорно се държи от Рим :tooth:

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

РИм обаче все още държи 6 пъти по историческото съществуване на щатите.

Така че щатите имат време да наваксат, спокойно. Даже и в момента не са далече.

Между другото те са едни от най - големите изкупвачи на именно римски старини, текстове и прочие.

Буквално оставам с впечатлението, че се учат, но май са надминали учителя си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...