Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Модел на серийните убийства

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, makebulgar said:

Така от гледна точка на будиста самоубийството не е нещо повече от преминаване в Нирвана с излизане от цикъла на прераждане. За обикновения човек християнин подобна философия и саможертва изглежда лудост и престъпление, но за будиста, който е просветлен в познанията на будизма подобно решение за премахване на страданието е нормално. 

Подчертаното е абсолютно невярно от будистка гледна точка.

• Мнения 316
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, gmladenov said:

И пак да кажа: не гледай убийството на децата като убийство. Тук става дума за колективно самоубйство - просто децата не са способни сами да нитиснат спусъка.

Мисля, че съждението е нелепо. Убийството си е убийство щом е извършено от друго лице. Нямаш начин да докажеш, че някой си се е самоубил, след като траекторията и натривките потвърждават, че е извършено от друг човек. Аз се доверявам на криминалистическата експертиза.

Благодаря за препратката към Игов.Все пак не точно към Игов, а към статия на Ирен Делчева за това, което е казал Игов и което редакцията на Труд е сметнала за важно.

• Потребител
Публикувано (edited)

Игов за хомосексуалността в Петрохан (предадено от ИД):

"Там има и един друг елемент - тези мъже очевидно са хомосексуални, покрай тях няма жени, нямат семейства и деца."

Да, думата "очевидно" се използва доста волно и Игов не е видял нищо с очите си, но и той допуска груба грешка да твърди, че когато мъже са заедно, винаги са в хомосексуални отношения. Военните подразделения и религиозните мъжки манастири са само от мъже. И какво? Ако Калушев е искал да прави ашрам, какво- да твърдим, че всички ръководители на ашрами са хомосексуалисти и педофили... вижда ми се прекалено.

Игов ми пада в очите. Той не беше ли педагогически психолог?- не съм сигурен. Явно не разбира от секти, щом пише, че всички се маскират:

"- Всички подобни секти имат някаква такава маскировка за пред масовата публика, защото е ясно, че не можеш да се изтъпаниш и да кажеш - аз съм гуру еди кой си, а трябва да ми покажеш, че вършиш някаква дейност за обществото, която е важна. Това е външната обвивка на тези хора, това, за което се представят."

Това определено не е вярно.

И Игов отива към конспиративни теории:

"Давам си сметка, че някъде дълбоко има едни кукловоди, които постоянно се мъчат да си правят експерименти с нас."

Предполагам, че заради това политизиране не може да стане дискусия. Изглежда груповото самоубийство и убийствата не са на религиозна основа (както стана дума, будизмът е изключително против самоубийствата). Така отпада и психиатричния проблем- Калушев не е бил "превъртял", той е бил кукла на някого. Следва, че въпросът не е  религиозен,а съзнателен избор под натиска на някакви обстоятелства, които е табу да се разискват.

Така стигаме до алтернативен подход към Модела на серийните убийства, въвеждайки и "масово самоубийство под влияние на външни за общността сили".

Със съжаление отбелязвам, че логиката ме доведе до тук. Моля, коментирайте пътя на разсъжденията, защото изводът ми е логичесик изведен.

Редактирано от Мълчаливец
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, ДеДо Либен said:

Подчертаното е абсолютно невярно от будистка гледна точка.

Напротив. Търсенето на Нирвана неизбежно те води към отричане на Аза, а като нямаш Аз пътя до пълното отделяне от тялото е близко. Без тяло няма страдание. Медитациите са пътя към самоотричането. Колкото повече седиш и само мислиш, толкова по-далеч си от реалния живот. Но това е само за истинските будисти, които са в манастирите и които са се отказали от светското и желанията. 

Разни любители на тибетски флагчета и философски идеи, които им е интересто да медитират за 1 час и после да си пият кафето не са истински будисти. 

Ето какво казва един будист:

"Сутрата ни казва, че след като Бодхисатва, видян с радост от всички живи същества, е постигнал „самадхи, което показва всякакви физически тела“, той се е почувствал извънредно щастлив и е направил много видове подношения на Буда, за да покаже голямата си благодарност и преданост за това, че е получил ученията. Но, както се казва в Сутрата, „След като е направил това подношение, той се е издигнал от самадхи и си е помислил: „Въпреки че, прибягвайки до свръхестествена сила, съм направил подношение на Буда, не е все едно съм направил подношение на собственото си тяло.“

Бодхисатвата искал да предложи нещо повече, най-ценното нещо – собственото си тяло. Той бил осъзнал ниво на нестрах и непривързаност, без раждане и без смърт. Това тяло не било единственото му тяло. Когато облакът промени формата си, той се превръща в дъжд, а когато дъждът се трансформира, може да се превърне в сняг. Снегът се топи и се връща към крайната си природа като вода, която отново се превръща в облак. Нищо не се губи. В Сутрата се казва, че когато бодхисатвата изгорил физическото си тяло, светлината от огъня на жертвоприношението блеснала през светове, многобройни колкото пясъците на осемнадесет милиона река Ганг. Тялото на бодхисатвата горело „хиляда двеста години“, докато не било напълно погълнато. Тази светлина била пробуждане и поднасяне на Дхарма. Бодхисатвата озарил светлината си около себе си, така че всеки да можел да види, както той можел да види, давайки им възможност да видят безсмъртната природа на крайното измерение."

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Мълчаливец said:

Изглежда груповото самоубийство и убийствата не са на религиозна основа (както стана дума, будизмът е изключително против самоубийствата). 

Като се каже "секта", не е нужно да приемаме думата буквално. Тук не говорим непременно за религиозна секта, а за неформална група, построена на сектантски принцип: гуру и последователи.

Не знам каква друга дума да използвам, затова използвам секта. Друга подходяша дума може би е "култ", но култ се използва и за "култ на личността", например. Така че секта е може би най-близко по смисъл.

По каквото чета, Калушев е имал собствено учение - може би повлияно от будизма - но не изглежда религията да е била основният фокус на групата. Освен (псевдо-)будистката идеология, те са били пещерняци/водолази/планинари. Така че в крайна сметка говорим за неформална лидерска група (по аналогия с лидерска партия), където Калушев се самоизбрал за гуру и е вербувал последователи/послушници. Тяхната дейност е без особено зачение. Основното е лидерството на Калушев.

Докато не е решил да "замине", Калушев не е проявил никакви признаци на сериен убиец или въобще убиец. Убийството на децата се случва в контекста на колективното "заминаване" и не пасва на психологията на обичайните убийства. Последните са мотивирани от ревност, мъст, пари и т.н.  - а при серийните убийци от патологията на убиеца. Нито един от тези мотиви не пасва на Калушев.

Тук мотивът е, че неговата "секта" е приключила земния си път - и след като гуруто заминава, той взиме послушниците със себе си. Да се търсят други мотиви според мен не е оправдано. Калушев в никакъв случай не пасва на профила на сериен убиец или нещо подобно. 

Цитирай

"- Всички подобни секти имат някаква такава маскировка за пред масовата публика, защото е ясно, че не можеш да се изтъпаниш и да кажеш - аз съм гуру еди кой си, а трябва да ми покажеш, че вършиш някаква дейност за обществото, която е важна. Това е външната обвивка на тези хора, това, за което се представят."

Това определено не е вярно.

А според мен е 100% вярно. 

Цитирай

"Там има и един друг елемент - тези мъже очевидно са хомосексуални, покрай тях няма жени, нямат семейства и деца."

Пак се съгласявам с Игов. След като послушниците на Калушев са момчета, а не момичета, Калушев очевидно е педофил-гей. От тук е лесно да се предположи, че тримата от Петрохан най-вероятно също са гейове (не задалжително педофили).

Въобще като цяло "сектата" на Калушев много прилича на псевдо-религиозна секта, чиято цел е да прикрие сексуалните активности на Калушев. За съжаление пак клише - освен че всички подобни секти, за които аз лично бях чувал, са набирали малолетни момичета, а не момчета. 

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, gmladenov said:

Тук мотивът е, че неговата "секта" е приключила земния си път - и след като гуруто заминава, той взиме послушниците със себе си. Да се търсят други мотиви според мен не е оправдано. 

В същност, има един "нормален" мотив, който би могъл да обясни цялата история: Калушев е бил зашлашен, че дейностите му ще бъдат докладвани на полицията. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Медитациите са пътя към самоотричането.

Ъ-хъ. Не самоубийство. Няма случай на групово самоубийство на последователи на будизма. 

Преди 52 минути, gmladenov said:

След като послушниците на Калушев са момчета, а не момичета, Калушев очевидно е педофил-гей.

Възразявам. Дълги години училищата и пансионите към тях са били разделени за момчета и момичета. Дълго време в училище са ходели само момчета. Това не означава нищо за учителите им, а за очевидност да не говорим. И досега в Тибетските манастири идват малки момчета, но никой не споменава "очевидна педофилия"... освен вас с Игов, де.

Преди 36 минути, gmladenov said:

В същност, има един "нормален" мотив, който би могъл да обясни цялата история: Калушев е бил зашлашен, че дейностите му ще бъдат докладвани на полицията. 

Възможно. И това извежда случая от психопатологията в разумен избор на поведение при безизходни обстоятелства. Спомням си някакво убийство- самоубийство в Пловдив за борчове. Признавам, че не помня дали беше убил и децата.

• Потребител
Публикувано

Ето случай, който ни предоставя ИИ

"2014 г., с. Баня, област Пазарджик 
Петър Стоянов (тогава 44 г.) убива с нож двете си деца (момиче на 9 г. и момче на 6 г.) и съпругата си (40 г.), след което се самоубива – обесва се в къщата. Мотив – тежка депресия и финансови проблеми. Това е класически случай на разширено самоубийство (familicide)."

Връзката с психологията е депресията. При данни, че Калушев е ползвал стимуланти, това прави възможна както абстиненцията, така и депресията. Възможно е да е взел решението си в помътнено съзнание заради абстиненцията. Възможно е да е имало и финансови проблеми, които съществуващите значителни пари в банка не са покривали. 

Идеята за разширено самоубийство в състояние на депресия ми допада, неокончателно.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, Мълчаливец said:

При данни, че Калушев е ползвал стимуланти, това прави възможна както абстиненцията, така и депресията. 

Нарцистични личности като Калушев не страдат от депресии. Ако страдаха, те нямаше да са ефективни лидери/манипулатори.

Цитирай

Възможно е да е имало и финансови проблеми, които съществуващите значителни пари в банка не са покривали. 

Да, това е възможно. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 18 минути, gmladenov said:

Нарцистични личности ... не страдат от депресии.

Доста смело. Няма друг толкова смел! :) 

От данните в Уикипедия за Калушев стигам до извод, че той е имал неадекватна самооценка и е избирал екстремни дейности за да се самодоказва. След като не е бил оценяван според очакването си- високо и върховно, изпадал в униние/депресия. В такъв епизод е стигнал до решението за самоубийство. 

Това, добре, но защо трима са го послушали, а двама здрави- прави са му се е покорили да ги убие. Няма официална информация за дрогиране, упойващи вещества, при експертизата на труповете.

Редактирано от Мълчаливец
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 34 минути, Мълчаливец said:

Доста смело. Няма друг толкова смел! :) 

Жена ми разбира от психология и с нея сме обсъждали сектите надълго и нашироко. Лайтмотивът на тези обсъждания беше, че веднъж като схванеш модела на поведение на нарцисите, всички сектатнски истории се развиват като по калъп. Затова казвам, че случаят Калушев е клише. 

Моята версия за неговите мотиви: парични проблеми, проблеми с властите или здравословни проблеми (рак?). И завлича останалите със себе си. "Разширено самоубийство", както си написал по-горе. 

Цитирай

Това, добре, но защо трима са го послушали, а двама здрави- прави са му се е покорили да ги убие. 

При сектите е така. Послушниците се покоряват безусловно на гуруто. Ако не беше така, въобще нямаше да има секти (лидерски групи, не непременно религиозни секти).

Редактирано от gmladenov
  • Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, makebulgar said:

Напротив. Търсенето на Нирвана неизбежно те води към отричане на Аза, а като нямаш Аз пътя до пълното отделяне от тялото е близко. Без тяло няма страдание. Медитациите са пътя към самоотричането. Колкото повече седиш и само мислиш, толкова по-далеч си от реалния живот. Но това е само за истинските будисти, които са в манастирите и които са се отказали от светското и желанията. 

Разни любители на тибетски флагчета и философски идеи, които им е интересто да медитират за 1 час и после да си пият кафето не са истински будисти. 

Ето какво казва един будист:

"Сутрата ни казва, че след като Бодхисатва, видян с радост от всички живи същества, е постигнал „самадхи, което показва всякакви физически тела“, той се е почувствал извънредно щастлив и е направил много видове подношения на Буда, за да покаже голямата си благодарност и преданост за това, че е получил ученията. Но, както се казва в Сутрата, „След като е направил това подношение, той се е издигнал от самадхи и си е помислил: „Въпреки че, прибягвайки до свръхестествена сила, съм направил подношение на Буда, не е все едно съм направил подношение на собственото си тяло.“

Бодхисатвата искал да предложи нещо повече, най-ценното нещо – собственото си тяло. Той бил осъзнал ниво на нестрах и непривързаност, без раждане и без смърт. Това тяло не било единственото му тяло. Когато облакът промени формата си, той се превръща в дъжд, а когато дъждът се трансформира, може да се превърне в сняг. Снегът се топи и се връща към крайната си природа като вода, която отново се превръща в облак. Нищо не се губи. В Сутрата се казва, че когато бодхисатвата изгорил физическото си тяло, светлината от огъня на жертвоприношението блеснала през светове, многобройни колкото пясъците на осемнадесет милиона река Ганг. Тялото на бодхисатвата горело „хиляда двеста години“, докато не било напълно погълнато. Тази светлина била пробуждане и поднасяне на Дхарма. Бодхисатвата озарил светлината си около себе си, така че всеки да можел да види, както той можел да види, давайки им възможност да видят безсмъртната природа на крайното измерение."

Целта в будизма е прекъсване и излизане от цикъла на прераждания , което става с постигане на Нирвана.

При самоубийство отиваш в будисткия ,,ад,, , прераждаш се в гладен дух или с малко късмет се прераждаш в хлебарка или червей....От там следват еони прераждания , за да се преродиш отново в човек и отново да тръгнеш по пътя към Нирвана. В редките случаи на самоубийства при будистите , това е осъзнат избор и човека приел това действие един вид се жертва в името на дадена идея , като разбира добре какво го чака (случаи на тибетски будисти самозапалили се , демонстрирайки против политиката на Китай в Тибет).

Бодхисатва е човек достигнал до крайната цел - на ,,милиметри,, от Нирвана , той избира осъзнато да се прероди отново в човек (има силата и възможността да направи това) и да помага на хората. Така че това , което е дадено на един бодхисатва не важи за останалите.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 11 часа, gmladenov said:

Лайтмотивът на тези обсъждания беше, че веднъж като схванеш модела на поведение на нарцисите, всички сектатнски истории се развиват като по калъп.

Затова казвам, че случаят Калушев е клише.

Всъщност това няма как да е вярно - според психонауките. И двете твърдения.

Нарцистичните разстройства са много широк спектър, и няма как да е налице "такъв модел"... Да не говорим пък за "поведенчески". Могат да се извлекат някои общи положения, но детайлите са доста важни и те са различни. 

Освен това... - нарцистични елементи има у всеки човек и те са част от неговата естествена психична и личностна структура. Именно заради това девиациите се наричат "разстройства"... 

Случаят КАЛУШЕВ въобще не е клише. 

Преди 12 часа, Мълчаливец said:

При данни, че Калушев е ползвал стимуланти, това прави възможна както абстиненцията, така и депресията.

"Стимуланти" не знам какво точно трябва да значи - зеленият, черният чай и кафето са също стимуланти. :) И се ползват от почти всички будисти в етап на сериозна и продължителна медитативна практика. Това държи съзнанието "будно" (кофеина) в случая, което е от голямо значение. Хората които познаваме процеса и имаме опит в него много добре знаем за тия особености - защо е така, как се получава и защо... 

Не знам как така просто си говорите за тема, по начин по който нито един не е подготвен достатъчно. Коментарите дотук в темата са изпълнени с незнание и непознаване на психичната и будистката материя. 

Всички коментари в темата, както и общите популизми сред виртуала са повлияни който каквото си е подбрал само за да си нагласи някаква негова "картинка". Най-големият проблем на "случаят КАЛУШЕВ" беше тежкия дефицит и разбърканата информация за него, най-често противоречива. Именно имайки предвид това как въобще се дават такива категорични и завършени за някого "мнения"... 

Не мисля, че това е сериозно, но и не че е важно в някакъв си форум някой да е сериозен. Но го отдавам на незнанието и неспособността да се долови колко широко е то, особено пък по теми като "този случай" и особено БУДИЗМА. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, ДеДо Либен said:

Целта в будизма е прекъсване и излизане от цикъла на прераждания , което става с постигане на Нирвана.

При самоубийство отиваш в будисткия ,,ад,, , прераждаш се в гладен дух или с малко късмет се прераждаш в хлебарка или червей....От там следват еони прераждания , за да се преродиш отново в човек и отново да тръгнеш по пътя към Нирвана. В редките случаи на самоубийства при будистите , това е осъзнат избор и човека приел това действие един вид се жертва в името на дадена идея , като разбира добре какво го чака (случаи на тибетски будисти самозапалили се , демонстрирайки против политиката на Китай в Тибет).

Бодхисатва е човек достигнал до крайната цел - на ,,милиметри,, от Нирвана , той избира осъзнато да се прероди отново в човек (има силата и възможността да направи това) и да помага на хората. Така че това , което е дадено на един бодхисатва не важи за останалите.

Това е в общ смисъл съвсем адекватна информация.

Това е и една от особеностите на "случая КАЛУШЕВ", особено за хора които го познавахме, макар и преди повече от 13 години и с два спорадични контакта в моя вариант. Трудно би било възможно тогава да се намери сред будистката общност някой толкова вещ, компетентен, сериозен и отдаден субект към Будизма, като Иво. 

Трудно би било възможно с оглед на отдадените и саможертвените събития на спасението на децата в наводнената пещера, в която с огромен риск за живота си именно той беше най-подготвения в цялата държава. И това да се характеризира като "гуру-нарцис". Сред целия свят, дори в БУдизма няма такива случаи, които да пореспондират и осъвместяват събитията с последния "случай КАЛУШЕВ". 

Дори да се приемат хипотезите от изследванията и експертизите остава напълно неясен елементът на мотивация, ценности и действия, които се случиха. Това ще остане завинаги да 'виси" за "случая КАЛУШЕВ" и това е извора, който кара толкова много хора да имат съмнения (от които съм и аз самия).

Само съмнения... и както виждате авторът на тия думи не си позволява да има никакъв категоричен изказ, както са хората в темата. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
On 4.08.2016 г. at 12:18, insighting said:

Само да отбележа, че за определен вид престъпления не се съставя психологически профил на извършителя: ако деецът е бил дрогиран в момента на извършването на престъплението. Защото трудно може да се определи границата между характерните му черти и неговото състояние при предизвикано нарушено съзнание.

Това отново ни насочва към това, че за Калушев е по- добре да не търсим религиозни и пр. мотиви, защото в момента не се знае на кой свят е бил. :) 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 минути, Мълчаливец said:

Калушев е по- добре да не търсим религиозни и пр. мотиви, защото в момента не се знае на кой свят е бил.

За мен е грешка въобще да се търсят мотиви в един "популярно описан образ", от хора, които нищо не разбират от мотивационната, ценностната и поведенческите "системи" и изключително сложната динамика в тях. 

Колкото до това "в кой свят се намира някой" - да припомня че всички хора, без никакво изключение, си правим 'свой свят (реалност) ', чрез която реализираме именно нашата си форма на екзистенция. Това са азбучни основи в психопознанието... 

Да допълня към това само следното - ИИ и четенето и изразяването на популизми в област като психопознанието подвежда средния четящ, че му е ясно всичко и че няма проблем да "има мнение", вкл и да си го отстоява. А психопознанието е изключително сложна и динамична област, която се развива в момента с огромни темпове и дори специалистите и експертите по него имат проблем да "настигнат" това развитие. 

Разбирам чудесно че все пак за някакви си неща всеки трябва да намира място да си 'приказва'. Няма проблем, просто изказвам мнение че за мен това е несериозно. Само това.

Само това - че коментарите в темата изобилстват от незнаене и некомпетентност по това по което се изказват. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 минути, ramus said:

Не знам как така просто си говорите за тема, по начин по който нито един не е подготвен достатъчно.

Информационен вакуум. Като няма "подготвено сложно говорене", настъпва неподготвено и просто. :) 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 минути, Мълчаливец said:

Информационен вакуум. Като няма "подготвено сложно говорене", настъпва неподготвено и просто. :) 

Може би, да приемем - но ми е странно вие точно да го извеждате, макар да е клише, при положение че именно сте един от "пишещите неподготвено и опростено".

Кое прави толкова сложно един интелигентен човек поне да схване че по даден казус наличната информация е индиректна и изпълнена с "вакуум". Поне да си даде сметка за това - според мен е достатъчно после да бъде предпазлив в отношението си по същото. 

Най-големият проблем за "вакуумът" в "случаят КАЛУШЕВ" беше съчетанието по време с предизборните и политически събития. Както и преднамерената медийна кампания далеч още преди да бяха оповестени каквито и да са резултати от разследването. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, ramus said:

Може би, да приемем - но ми е странно вие точно да го извеждате, макар да е клише, при положение че именно сте един от "пишещите неподготвено и опростено"

ramus също :) 

On 4.08.2016 г. at 10:41, ramus said:

Давам си сметка, че съм само любител сред тази тема.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, Мълчаливец said:

ramus също :) 

И... ? Вие намирате някакъв проблем... противоречие или парадокс, чрез това което цитирахте?

Аз се категоризирам като любител и по отношение на психонауките, и по отношение спрямо будизма. И това е именно че съм посветил голяма част от житейския си ресурс и по двете направления. Затова мога да си позволя да видя колко е "голяма вселената" и да забележа чрез това колко има за вървене...

Заради същото се категоризирам като любител и сред комп;ютърните познания, независимо че в тях съм нещо като "професионалист", защото това е сегашната ми професия и участвам с нея в социалния живот. 

По същия модел съм "любител и по отношение на МУЗИКАТА", като по това имам и висше образование и дори в момента се занимавам в тази област, макар и не като професия. 

И още няколко други... "направления" в които съм така, макар да имам сериозен извървян път, именно заради него виждам "колко е широка перспективата"... Именно заради това сред всички изброени аспекти на познанието и практиката, съм "нещо като любител".

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, ДеДо Либен said:

При будистите, ако страдаш по някаква причина, тоест имаш лоша карма, прераждането ти ще занесе лошата карма в следващите ти животи, в ада, като хлебарка, или по друг начин. Затова тези които страдат и не могат да се справят със страданието избират самоубийство по един или друг начин. Тоест избират да прекъснат преражданията с пълно отричане на Аза и психически и физически. 

В случая в Петрохан от едното видео се вижда, че групата се разделя приятелски, но всички са под емоционално напрежение, от нещо голямо, което им предстои. Същото напрежение като онова когато скачаш с парашут, бейсджъмп или бънджи за първи път - пълен си с адреналин, за предстоящия екшън, в който може да си загубиш живота. 

Скочили са без парашути, за да достигнат Нирвана.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, ramus said:

Не знам как така просто си говорите за тема, по начин по който нито един не е подготвен достатъчно. Коментарите дотук в темата са изпълнени с незнание и непознаване на психичната и будистката материя. 

Всички коментари в темата, както и общите популизми сред виртуала са повлияни който каквото си е подбрал само за да си нагласи някаква негова "картинка". Най-големият проблем на "случаят КАЛУШЕВ" беше тежкия дефицит и разбърканата информация за него, най-често противоречива. Именно имайки предвид това как въобще се дават такива категорични и завършени за някого "мнения"... 

Не мисля, че това е сериозно, но и не че е важно в някакъв си форум някой да е сериозен. Но го отдавам на незнанието и неспособността да се долови колко широко е то, особено пък по теми като "този случай" и особено БУДИЗМА. 

Преди 53 минути, ramus said:

Кое прави толкова сложно един интелигентен човек поне да схване че по даден казус наличната информация е индиректна и изпълнена с "вакуум". Поне да си даде сметка за това - според мен е достатъчно после да бъде предпазлив в отношението си по същото. 

Петрохан не е само "вакум", а има доста улики. Не знаем точно как са се случили нещата и някои от мотивите, но това не означава, че не можем да ги търсим и да анализираме случилото се на база уликите. Така правят криминалистите, дедективите и други анализатори. И в крайна сметка може и да се открият причините и мотивите при подходяща подредба на уликите. 

Будизма и "манастира" в който са се били затворили е доста добра улика. Ако човек изучи добре будизма нищо чудно да тръгне да търси нирвана в друг живот, като за целта трябва да се откаже от настоящия. Ако група хора имат подобна философия пътят към случка като тази в Петрохан е къс. Това разбира се е една от възможните хипотези.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, makebulgar said:

Затова тези които страдат и не могат да се справят със страданието избират самоубийство по един или друг начин. Тоест избират да прекъснат преражданията с пълно отричане на Аза и психически и физически. 

Това са пълни глупости и освен с невежество се представят с някакъв апломб, който е типичен за невежата и един описан синдром, с присвоен етикет на двамата когнитивисти дето са го формулирали. А и честичко се спряга тук от хора, които само са чували за него.

Преди 2 часа, makebulgar said:

Така правят криминалистите, дедективите и други анализатори.

пише се "ДЕТЕКТИВИ". И въпросните и изброените не са "анализатори", а това е научна дейност чрез хибридно познание. 

Така правят само компетентните хора, дето учат и практикуват с години същото, а не тия дето просто си бърборкат, за да трошат някакво свободно време, като имитират и подражават на първите. 

На ваше място не бих писал дори думичка повече относно БУДИЗЪМ, защото нищичко не разбирате от това и излизат доста смешни положения с попуилизма и наивизма си. И са смешни, защото много напирате да вземе някой думите ви насериозно, а няма как да стане. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, ramus said:

Само това - че коментарите в темата изобилстват от незнаене и некомпетентност по това по което се изказват. 

Какви са твоите квалификации, за да изказваш такива мнения? И кой те упълномощил да си форумен пъдар? 

С подобно отношение по никакъв начин не допринасяш към дискусията. 🙄

• Потребител
Публикувано (edited)

искате да кажете че всяка некомпетентност "допринася" повече за която и да е "дискусия" ли?

Емоционалните изблици вероятно са нещо чудесно, но рамус не е ничий пъдар, и както всеки друг рамус има правото да изказва мнение по дадени въпроси. Дали са "такива мнения" или са "онакива" - е въпрос на лични предпочитания на някого. 

Харесването е личен въпрос и не е работа на рамус да бъде харесван. 

Редактирано от ramus

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.