Отиди на
Форум "Наука"

Политически компас


Recommended Posts

  • Потребители

chart?ec=3.75&soc=-3.23

nik1: Все още съм десен либертарианец (но не крайно далече от центъра), вах не думайте

 

Цитирай

 

Your Political Compass

Economic Left/Right: 3.75 
Social Libertarian/Authoritarian: -3.23

 

 

Има един или два въпроса които са объркващи и са само за USA, като този за данъците. Там са високи, но в България са ниски сравнено с нивата им в САЩ)

Другият спорен въпрос е за смъртното наказание - аз съм "за", защото смятам че доживотният затвор е по-голямо и по-лошо наказание от изпълнение на смъртната присъда . В Щатите поради една народопсихологична и културна особеност, преобладаващо не се смята така, Относителният брой на самоубийствата е доста по нисък от тези в Европа, и в частност в България или северна Европа..

-------------------------

Б. Киров: Ето ме и мен, според този тест, не знам колко е точен, особено с тези "съгласен" и "силно съгласен" и съответно напротив, но го попълних бързо и безотговорно без да му мисля много и щрак! - това излезе на портретче.

chart.png

-----------------------------------

Frujin Assen:  Ето ме и мен.

chart.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За анархията (либерализма) и фашизма (диктатурата) разбираме къде са, но къде ще са позиционирани на схемата са социалдемокрацията, комунизма и капитализма?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Социалдемокрацията е либерално ляво, комунизмът е авторитарно ляво, а капитализмът е просто обществено-икономическо устройство и като такова не е идеология, идеологията се определя по отношението към него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Графиките са диаграми на Нолън (двуизмерния модел на Нолън), и всяка от тях отразява и оценява едновременно: 

-отношението към социалната свобода: в "ляво" (в случая - "долу") са социалните либерали, в "дясно" (в случая - "горе") са социалните консерватори
-отношението към икономическата свобода: в "ляво" са хората които са за малка икономическа свобода (за силна намеса на държавата в икономическия живот), в "дясно" са хората за висока икономическа свобода (за минимална намеса на държавата в икономическия живот на гражданите)

Хората, които са социални консерватори, и са за малка икономическа свобода попадат в категорията "авторитаризъм" В оригиналната нолънова диаграма се категорията се нарича "тоталитаризъм", някъде съм го срещал като "популизъм" (в диаграмите по-горе това  поле е червеният квадрат)

В тяхна противоположност са хората, които са социални либерали, и които са за висока икономическата свобода (ненамеса на държавите в икономиката), т.е икономическите консерватори .В оригиналната нолънова диаграма те се наричат просто либертарианци. (в диаграмите по-горе на тези нагласи отговаря лилавия квадрат)

ПС

"Консервативно" и "либерално" са малко условни и контектстни наименования, и поради това не са винаги еднозначни и ясно, дори и когато се изполват в двуизмения модел на Нолън.


Например: Тези които са за икономическа свобода са икономическите консерватори, защото искат да запазят икономиката от намесата на държавата ..Липса на мита и тарифи, преференции, държавни поръчки, държавни субсидии, и малки данъци и всички други мерки и политики които осигуряват и гарантират икономическата свобода, са икономически консервативни политики и мерки (чрез митата, тарифите и данъците, или преференциите и субсидиите държавата се меси в икономиката и икономическия живот, прави го несвободен)

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • Потребител
On 16.11.2016 г. at 18:48, makebulgar said:

chart?ec=-5.63&soc=1.74

 

За 6 години много малко придвижване към центъра :)

1564950042_2023.png.cdee082319a79717b01b9510a09bea20.png

При това без да съм гласувал някога за социалистически и комунистически партии. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, там съм някъде по принцип - в центъра и малко отгоре, само че според мен откъм синята страна.

327415966_901439044547762_8959395483233596645_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...