Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 17 минути, makebulgar said:

Просто пристрастените към кафето и други наркотици,

Маке, светът е много по-голям от твоите представи за него. Ти имаш изключително сбъркана представа какво е "пристрастеност". 

Не, кафето не е наркотик, пак си оплиташ логиката. Бива ли така, колко още да повтаряме?  Тръгни от тук, нали си привърженик на биохимията? :) 

И да ти напомня число, което може да намериш, ако се разтърсиш (например в NIH): 40-60% от риска за зависимост се дължи на генетични фактори. Зависимост за всичко. Зависимостта от желанието за здравословно хранене и живот не прави изключение :) Това са мании, и те си имат лечения.

  • Мнения 169
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, scaner said:

Не, кафето не е наркотик, пак си оплиташ логиката.

Милиони хора по света са пристрастени към кафето. Така че, да, наркотик е.

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 минута, Шпага said:

Милиони хора по света са пристрастени към кафето. Така че, да, наркотик е.

Милиони хора са пристрастени и към събирането на марки. Това наркотик ли е? Така можеш произволно и безконтролно да си разширяваш понятията, какъв е смисъла, освен да търсиш оправдание? Или все пак наркотиците имат специфично биохимично действие в организма, за разлика от кафето?

Повърхностните аналогии не винаги работят :) 

  • Потребител
Публикувано

Като говорим за пристрастяване сигурно стотици милиони са пристрастени към лютите чушки и към разните пипери, като за първите е доказано отдавна, но пък те са по полезни за някои индивиди от нелютите при равни други условия. Също така навсякъде се потвърждава в ежедневието, даже чисто емпирично, че третираните продукти ( дали с някакви химии, дали по друг начин ) са общо взето по вредни от натуралните такива.

След това имаме няколко основни фактора - дозировка, продължителност на употреба, физическото състояние на индивида, и генетически предразположения. Всичко трябва да се взима предвид.

Все пак поне за едно си доста прав - пристрастените търсят аргументи за оправдание. Аз например почти фанатично защитавам лютото, виното и бирата, специално в най-оригиналния им вид.😀

  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, makebulgar said:

Така че, пристрастените които искат естествения отбор да ги дисквалифицира, може и да не четат статиите и проучванията, тъй като те са насочени към онези, които искат да вземат някакви мерки за здравето си и са склонни да се откажат сами от някои неща като кафе, цигари, захар и други.  

А, ти четеш ли статии те? От първа страница

  • Според ред научни изследвания консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата на милиони хора напитка.
  • И още… Установено е, че хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително и сърдечни заболявания.
  • Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са всъщност мазнините, които се съдържат в зърната на кафето. Тези мазнини нахлуват свободно в организма ни, когато консумираме нефилтрирано кафе, приготвяно в джезве или в кафеварка от италиански тип.

    Мазнините в кафето могат да се елиминират лесно, като използваме филтри при варенето. Казано другояче, най- здравословно е така нареченото „шварц кафе”.

  • Отдавна е установено, че кофеинът има известен положителен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората фактор.

  • Освен това кофеинът действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат издържливостта си.

  •  

    Анализ на данни от 10 изследвания, направени в Европа и Япония, показва, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб. Това предаде неотдавна Ройтерс.

    Анализирайки данните от 10-те изследвания д-р Франческа Брави и колегите и от института "Марио Негри" в Милано са установили, че за хората, които пият кафе, рискът от развитието на чернодробен карцином е с 41 % по-малък, отколкото за тези, които не консумират ободрителната напитка.

    Специалистите открили, че за хората, които пият повече кафе - три или повече чаши дневно, рискът от развитието на рак на черния дроб е с 55 процента по-малък.

    Опасността за хората, които консумират малки или умерени количества - от една до три чаши дневно, е с 30 процента по-малка, отколкото за онези, които не пият кафе.

  • Консумацията на кафе е свързана също и с понижен риск от цироза на черния дроб и хронични чернодробни заболявания - основни рискови фактори за чернодробния карцином. В световен мащаб ракът на черния дроб е третото най-смъртоносно злокачествено заболяване след белодробния и стомашния рак.

Защо ги пренебрегваш и отхвърляш тези научни резултати! 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, makebulgar said:

 

Генетичната предразположеност е само един от факторите. Освен нея върху риска оказват влияние разтворимото кафе, тютюнопушенето, остаряването, затлъстяването и други фактори. 

Проблема е, че най-често разбираш, че си генетично предпазположен, чак когато вече губиш зрение. През останалото време преди това може и вобще да не си наясно, че имаш 2-3 дефектни гена. И си пиеш кафето, пушиш си цигарите, и като дойде времето почваш да не виждаш. 

Който е сигурен, че съответните гени са му наред вероятно може да си пие кафе без проблеми. Останалите 6-7 милиарда, които не са си направили пълен генетичен анализ, трябва да имат едно на ум, и да спрат кафето и цигарите, ако не искат да ослепеят. 

По толкова показатели коментара ти е подвеждащ и безсмислен, че дори няма да изброявам. Ще посоча само 2 очеизвадни грешки, допуснати умишлено от теб с цел подвеждане. 

"Останалите 6-7 милиарда, които не са си направили пълен генетичен анализ, трябва да имат едно на ум, и да спрат кафето и цигарите, ако не искат да ослепеят."

1. Няма нужда да спират кафето, дори и да не са си направили генетични изследвания за да знаят дали не са предразположени. Просто вместо разтворимо ще пият нормално кафе на джезве или от кафе машини, а не разтворимо. И за тях риска от разтворимото кафе изчезва моментално. 

2. Намесваш цигарите ни в клин ни в ръкав като причина да ослепеят пиещите кафе. Защо не намеси примерно и лютите чушки или мохуморките? Пак щеше да е също толкова неадекватно. 

Я дай и данни колко човека притежават тази специфична генетична предразположеност. По възможност разпределена по групи/раси или по популации, понеже всички сме наясно че такива предразположености за едно или друго в много случаи са строго специфични и в определени ареали по земята. 

Дори и само данните за това колко човека на 1000 на 100 000 или на 1 000 000 души са предразположени да ослепеят, ако пият разтворимо кафе са достатъчни. Ако липсват такива данни - това, което си публикувал може да се приеме просто като публикация плашило. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, Gravity said:

А, ти четеш ли статии те? От първа страница

  • Според ред научни изследвания консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата на милиони хора напитка.
  • И още… Установено е, че хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително и сърдечни заболявания.
  • Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са всъщност мазнините, които се съдържат в зърната на кафето. Тези мазнини нахлуват свободно в организма ни, когато консумираме нефилтрирано кафе, приготвяно в джезве или в кафеварка от италиански тип.

    Мазнините в кафето могат да се елиминират лесно, като използваме филтри при варенето. Казано другояче, най- здравословно е така нареченото „шварц кафе”.

  • Отдавна е установено, че кофеинът има известен положителен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората фактор.

  • Освен това кофеинът действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат издържливостта си.

  •  

    Анализ на данни от 10 изследвания, направени в Европа и Япония, показва, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб. Това предаде неотдавна Ройтерс.

    Анализирайки данните от 10-те изследвания д-р Франческа Брави и колегите и от института "Марио Негри" в Милано са установили, че за хората, които пият кафе, рискът от развитието на чернодробен карцином е с 41 % по-малък, отколкото за тези, които не консумират ободрителната напитка.

    Специалистите открили, че за хората, които пият повече кафе - три или повече чаши дневно, рискът от развитието на рак на черния дроб е с 55 процента по-малък.

    Опасността за хората, които консумират малки или умерени количества - от една до три чаши дневно, е с 30 процента по-малка, отколкото за онези, които не пият кафе.

  • Консумацията на кафе е свързана също и с понижен риск от цироза на черния дроб и хронични чернодробни заболявания - основни рискови фактори за чернодробния карцином. В световен мащаб ракът на черния дроб е третото най-смъртоносно злокачествено заболяване след белодробния и стомашния рак.

Защо ги пренебрегваш и отхвърляш тези научни резултати! 

Нищо не пренебрегвам. Ако ги пренебрегвах нямаше да си направя труда да ги преведа и да ги дам тук. 

Направилите проучването наблягат на това, което следва след описаните лечебни приложения, а именно: "Въпреки това, консумацията на кафе е свързана с повишен риск от очни заболявания. По-конкретно, кафето не само увеличава риска от първична откритоъгълна глаукома, но също така повишава риска от свързана с възрастта катаракта (Li et al. 2022; Yuan et al. 2022)."

Тоест, ако пиеш кафе, за да си намалиш риска от сърдечни пристъпи, за да си лекуваш нервната система, и за да си намалиш риска от цироза, чернодробни заболявания и рак на черния дроб, но за сметка на това си докараш глаукома или катаракта, то избора ти няма да е много умен. По-умно ще е да си лекуваш болестите или да си правиш превенция на сърцето, нервната система и черния дроб с онези неща, които докторите ти казват, че със сигурност ще ти намалят значително риска - отслабване, намаляване на мазните, сладки и тестени храни, избягване на алкохола и други такива фундаментални решения. Никой доктор няма да ти предпише да пиеш 4 пъти на ден кафе, за да си намалиш риска от заболяванията на метаболитния синдром.  

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, Димитър Йорданов said:

"Останалите 6-7 милиарда, които не са си направили пълен генетичен анализ, трябва да имат едно на ум, и да спрат кафето и цигарите, ако не искат да ослепеят."

1. Няма нужда да спират кафето, дори и да не са си направили генетични изследвания за да знаят дали не са предразположени. Просто вместо разтворимо ще пият нормално кафе на джезве или от кафе машини, а не разтворимо. И за тях риска от разтворимото кафе изчезва моментално. 

2. Намесваш цигарите ни в клин ни в ръкав като причина да ослепеят пиещите кафе. Защо не намеси примерно и лютите чушки или мохуморките? Пак щеше да е също толкова неадекватно. 

Еми точно това е целта да се публикуват тези проучвания, да се знае, че разтворимото кафе носи рискове, и съответно който иска да го избягва, който иска да си прави генетични изследвания и т.н.

Цигарите не ги намесвам случайно, а поради това, че в цитираното в проучването друго проучване за връзката на кафето и катарактата, е направено и проучване на алкохола, цигарите и други вредности. Ето го проучването отново: Metabolic and lifestyle factors in relation to senile cataract: a Mendelian randomization study. https://www.nature.com/articles/s41598-021-04515-x

Ето и какво пишат там, наред с заключенията, че кафето, затлъстяването, диабета и високото кръвно налягане повишават риска от катаракта: 

"Епидемиологичните данни за връзката между пушенето на цигари и сенилната катаракта са последователни и разкриват повишен риск от сенилна катаракта както при настоящи, така и при минали пушачи в сравнение с тези, които никога не са пушили. Това проучване на ЯМР потвърждава причинно-следственото въздействие на тютюнопушенето върху сенилната катаракта. Проучванията също така показват, че спирането на тютюнопушенето е ефективна практика за намаляване на високия риск от сенилна катаракта при пушачите, въпреки че може да отнеме много време, докато повишеният риск намалее при тежките пушачи. Взети заедно, намаляването на разпространението на започването на тютюнопушене изглежда е приложим начин за намаляване на тежестта на сенилната катаракта веднъж завинаги, а за настоящите пушачи спирането на тютюнопушенето трябва да бъде насърчавано."

  • Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Нищо не пренебрегвам. Ако ги пренебрегвах нямаше да си направя труда да ги преведа и да ги дам тук. 

Направилите проучването наблягат на това, което следва след описаните лечебни приложения, а именно: "Въпреки това, консумацията на кафе е свързана с повишен риск от очни заболявания. По-конкретно, кафето не само увеличава риска от първична откритоъгълна глаукома, но също така повишава риска от свързана с възрастта катаракта (Li et al. 2022; Yuan et al. 2022)."

Тоест, ако пиеш кафе, за да си намалиш риска от сърдечни пристъпи, за да си лекуваш нервната система, и за да си намалиш риска от цироза, чернодробни заболявания и рак на черния дроб, но за сметка на това си докараш глаукома или катаракта, то избора ти няма да е много умен. По-умно ще е да си лекуваш болестите или да си правиш превенция на сърцето, нервната система и черния дроб с онези неща, които докторите ти казват, че със сигурност ще ти намалят значително риска - отслабване, намаляване на мазните, сладки и тестени храни, избягване на алкохола и други такива фундаментални решения. Никой доктор няма да ти предпише да пиеш 4 пъти на ден кафе, за да си намалиш риска от заболяванията на метаболитния синдром.  

 

Маке ще отговориш ли най-накрая - бил ли си дебеланко, бил ли си пристрастен към алкохол, цигари, мръвка и мазни храни, към сол и сладки неща? Бил ли си пристрастен към някои от нещата срещу които сега толкова усилено пишеш? Защо толкова мразиш хората, които не са стройни и кльощави? Защо си против употребата на месо и животински продукти, против люти и горчиви подправки, против кафе и чай, а май и против различни билки от които се прави чай (както разговорно наричаме товарите от тях). 

И допълнителен въпрос - какво те накара изведнъж преди няколко години да станеш такъв маниак на тема правилно хранене и здравословен начин на живот - нещо го е отключили това. Какво е то? 

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 39 минути, Димитър Йорданов said:

Я дай и данни колко човека притежават тази специфична генетична предразположеност. По възможност разпределена по групи/раси или по популации, понеже всички сме наясно че такива предразположености за едно или друго в много случаи са строго специфични и в определени ареали по земята. 

Дори и само данните за това колко човека на 1000 на 100 000 или на 1 000 000 души са предразположени да ослепеят, ако пият разтворимо кафе са достатъчни. Ако липсват такива данни - това, което си публикувал може да се приеме просто като публикация плашило. 

Има такива данни, като се разболяват придимно белите хора.

Въпросът, е обаче не толкова бройката, а че разбираш за това, че си генетично предразположен едва когато вече започваш да ослепяваш. Който е умен или няма да пие разтворимо кафе вече, или ще си направи нужните генетични изследвания. От 7 милиарда хора вероятно само 0,0001% биха имали възможност и пари за подобни изследвания. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 10 минути, makebulgar said:

Еми точно това е целта да се публикуват тези проучвания, да се знае, че разтворимото кафе носи рискове, и съответно който иска да го избягва, който иска да си прави генетични изследвания и т.н.

Цигарите не ги намесвам случайно, а поради това, че в цитираното в проучването друго проучване за връзката на кафето и катарактата, е направено и проучване на алкохола, цигарите и други вредности. Ето го проучването отново: Metabolic and lifestyle factors in relation to senile cataract: a Mendelian randomization study. https://www.nature.com/articles/s41598-021-04515-x

Ето и какво пишат там, наред с заключенията, че кафето, затлъстяването, диабета и високото кръвно налягане повишават риска от катаракта: 

"Епидемиологичните данни за връзката между пушенето на цигари и сенилната катаракта са последователни и разкриват повишен риск от сенилна катаракта както при настоящи, така и при минали пушачи в сравнение с тези, които никога не са пушили. Това проучване на ЯМР потвърждава причинно-следственото въздействие на тютюнопушенето върху сенилната катаракта. Проучванията също така показват, че спирането на тютюнопушенето е ефективна практика за намаляване на високия риск от сенилна катаракта при пушачите, въпреки че може да отнеме много време, докато повишеният риск намалее при тежките пушачи. Взети заедно, намаляването на разпространението на започването на тютюнопушене изглежда е приложим начин за намаляване на тежестта на сенилната катаракта веднъж завинаги, а за настоящите пушачи спирането на тютюнопушенето трябва да бъде насърчавано."

Хубаво, мерси за информацията. Но аз те попитах каква част от хората притежават тази специфична мутация, която повишава риска за тях ако пият разтворимо кафе. Не видях никакви цифри от теб колко често се среща тази мутация. 

Не видях и да си публикувал колко хора са участвали в тези изследвания, също от къде са и какви са - източно азиатци, африканци, австралийци (местни), европеиди или южно американци. Всяка от тези групи се различава доста една от друга, когато става дума за влияние на лекарства, различни вещества добивани от растения или предразположеност/устойчивост към заболявания и т.н.

Дай конкретни цифри - къде е направено, сред колко хора и какъв процент от изследваните са притежавали тази мутация. Това са много важни данни, без тях просто няма смисъл това изследване. Едно е около 0.5% да е предразположено, друго е ако са 20 или 25%. 

Освен това има голямо значение дали носителите на тази мутация са ендемични за даден район или райони или е повсеместно разпространена (какъвто и да е процента спрямо цялото население на земята).

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Just now, Димитър Йорданов said:

Хубаво, мерси за информацията. Но аз те попитах каква част от хората притежават тази специфична мутация, която повишава риска за тях ако пият разтворимо кафе. Не видях никакви цифри от теб колко често се среща тази мутация. 

Не видях и да си публикувал колко хора са участвали в тези изследвания, също от къде са и какви са - източно азиатци, африканци, австралийци (местни), европеиди или южно американци. Всяка от тези групи се различава доста една от друга, когато става дума за влияние на лекарства, различни вещества добивани от растения или предразположеност/устойчивост към заболявания и т.н.

Дай конкретни цифри - къде е направено, сред колко хора и какъв процент от изследваните са притежавали тази мутация. Това са много важни данни, без тях просто няма смисъл това изследване. Едно е около 0.5% да е предразположеност, друго е ако са 20 или 25%. 

Освен това има голямо значение дали носителите на тази полупация са ендемични за даден район или райони или е повсеместно разпространена (какъвто и да е процента спрямо цялото население на земята).

Това си е твоя работа. Безплатен обяд няма. Аз съм те запознал с проучването. Ако имаш критики към него съответно правиш си собствено проучване и разследване, пишеш статия с критиките си в реномирано списание, и после спиш спокойно, че си ме оборил наред с китайците автори на проучването. 

  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Димитър Йорданов said:

Маке ще отговориш ли най-накрая - бил ли си дебеланко, бил ли си пристрастен към алкохол, цигари, мръвка и мазни храни, към сол и сладки неща? Бил ли си пристрастен към някои от нещата срещу които сега толкова усилено пишеш? Защо толкова мразиш хората, които не са стройни и кльощави? Защо си против употребата на месо и животински продукти, против люти и горчиви подправки, против кафе и чай, а май и против различни билки от които се прави чай (както разговорно наричаме товарите от тях). 

И допълнителен въпрос - какво те накара изведнъж преди няколко години да станеш такъв маниак на тема правилно хранене и здравословен начин на живот - нещо го е отключили това. Какво е то? 

 

Лична информация за мен и това което ям едва ли някога ще получиш, така че такива въпроси са глас в пустиня. По-голям успех ще имаш ако се обърнеш тук към форумните физици-професори-гадатели, които по текстове във форума разгадават кътните зъби на всеки и на кучето му. 

Единственото, което трябва да се знае, е че се прави проучване в тези насоки за храненето, пиенето и здравето, което някои ден ще бъде публикувано. 

  • Потребител
Публикувано
Just now, makebulgar said:

Това си е твоя работа. Безплатен обяд няма. Аз съм те запознал с проучването. Ако имаш критики към него съответно правиш си собствено проучване и разследване, пишеш статия с критиките си в реномирано списание, и после спиш спокойно, че си ме оборил наред с китайците автори на проучването. 

А бе ти наясно ли си че без такива подробности подобни изследвания са абсолютно безполезни? Давам ти пример. 

Откриват 5 човека на земята, които ако приемат на едно хранене комбинацията от домат и картофи това може да бъде смъртоносно за тях. Веднага се пишат статии как комбинацията между домат и картоф е опасна и смъртоносна и не бива да се прави защото, ако си носител на тази мутация или поредица от мутации е опасно. 

Виждаш ли тук къде е грешката и подвеждането? 

1. Липсва информация къде е направено и сред какви хора - мъже, жени, деца, черни африканци, бели европеиди, азиатци, мести южноамериканци.

2. Колко общо хора са изследвали и какъв процент от изследваните са притежавали тази мутация или мутации. 

3. Обобщение и екстраполация на данните какъв процент от световното население може да е носител на тази мутация или мутации. 

И т.н. Без цифри колко човека са изследвани, техния произход/начин на живот процентно колко са я носили от изследваните и съответно какъв процент от хората по света са застрашени - това са просто глупости. Пак ще го напиша - ако е 1 на 1000 е едно, ако е един на 1 000 000 е друго, ако е част от процента е съвсем друго. Ако липсват такива данни - просто зарежи. 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 11 минути, Димитър Йорданов said:

А бе ти наясно ли си че без такива подробности подобни изследвания са абсолютно безполезни? Давам ти пример. 

Откриват 5 човека на земята, които ако приемат на едно хранене комбинацията от домат и картофи това може да бъде смъртоносно за тях. Веднага се пишат статии как комбинацията между домат и картоф е опасна и смъртоносна и не бива да се прави защото, ако си носител на тази мутация или поредица от мутации е опасно. 

Виждаш ли тук къде е грешката и подвеждането? 

1. Липсва информация къде е направено и сред какви хора - мъже, жени, деца, черни африканци, бели европеиди, азиатци, мести южноамериканци.

2. Колко общо хора са изследвали и какъв процент от изследваните са притежавали тази мутация или мутации. 

3. Обобщение и екстраполация на данните какъв процент от световното население може да е носител на тази мутация или мутации. 

И т.н. Без цифри колко човека са изследвани, техния произход/начин на живот процентно колко са я носили от изследваните и съответно какъв процент от хората по света са застрашени - това са просто глупости. Пак ще го напиша - ако е 1 на 1000 е едно, ако е един на 1 000 000 е друго, ако е част от процента е съвсем друго. Ако липсват такива данни - просто зарежи. 

 

А бе отивай да критикуваш китайците автори на проучването. Ето ти ги поименно - Qi Jia, Zhijian Zha, Si Li, Yong Zhang, Lan Ke, Siwei Liu 🤣

Може да ти дадат справка за Макулната дегенерация.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, Gravity said:

Подлютена храна има по-малко бактерии от неподлютена. Следователно...

По тази логика лесно можем да стигнем и до "мъдрия" съвет на Тръмп: "Пийте белина срещу ковид"🥶😉

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Шпага said:

По тази логика лесно можем да стигнем и до "мъдрия" съвет на Тръмп: "Пийте белина срещу ковид"🥶😉

Да, ако имаме "логика" като неговата.

  • Потребител
Публикувано
Преди 13 часа, makebulgar said:

Нищо не пренебрегвам. Ако ги пренебрегвах нямаше да си направя труда да ги преведа и да ги дам тук. 

Пренебрегваш статиите с резултати показващи положителните ефекти на кафето. Като тези цитирани на първа страница, които ти напомних малко по горе.

 

 

  • Потребител
Публикувано
Преди 17 минути, Gravity said:

Пренебрегваш статиите с резултати показващи положителните ефекти на кафето. Като тези цитирани на първа страница, които ти напомних малко по горе.

Нищо не пренебрегвам, тъй като сега говорим за отрицателните ефекти от кафето върху зрението, за които говорят трите проучвания на китайците. 

Само глупак би приел някакви ползи от кафето, пренебрегвайки вредите, които носи.  

  • Потребител
Публикувано
Преди 16 часа, Gravity said:

Подлютена храна има по-малко бактерии от неподлютена. Следователно...

Никоя рецепта не добавя люто или горчиво, за да избива бактериите в храната. Единствено при сушеното месо, което се покрива с много сол и подправки може да приемем някакви бактерицидни свойства, но и там основна роля има солта. Във всички останали случаи лютото и горчивото се слагат като подправка за вкус и аромат, а не като антибиотик.

Храната обичайно я дезинфекцираме с готвенето при висока температура. И при готвенето се избиват всички бактерии, тъй като "по-малко" бактерии не вършат работа. 

 

Същото е и с всички останали антитуморни, и други вълшебни свойства, които се приписват на лютите и горчиви неща. Доста спекулации има относно тях. Никой самоуважаващ се лекар не предписва кафе, черен пипер или люти чушки като основно лечение на черен дроб, нерви, сърце, възпаление, рак или друга болест. Просто те не вършат работа в тази насока и няма да те излекуват.   

 

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 19 минути, makebulgar said:

Никоя рецепта не добавя люто или горчиво, за да избива бактериите в храната. Единствено при сушеното месо, което се покрива с много сол и подправки може да приемем някакви бактерицидни свойства, но и там основна роля има солта. Във всички останали случаи лютото и горчивото се слагат като подправка за вкус и аромат, а не като антибиотик.

Цяла югоизточна Азия оцелява чрез лютото. Не напразно и в Индия, и в Тайланд, че и в Китай се готви с много люто - при тамошната хигиена това е едва ли не единственото спасение.  

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 минути, scaner said:

Цяла югоизточна Азия оцелява чрез лютото. Не напразно и в Индия, и в Тайланд, че и в Китай се готви с много люто - при тамошната хигиена това е едва ли не единственото спасение.  

Глупости са това и логически заблуди. Никакво спасение не са лютото и горчивото. 

Ето мнението на изкуствения интелект на въпроса "Възможно ли капсаицина, кофеина и пиперина от лютите чушки, кафето и черния пипер да служат като дезинфектант и антибиотик, и да ги използваме за дезинфекция на храната, без да я подлагаме на високотемпературна термична обработка? Ще се заразим ли с опасни бактерии от храната, ако използваме само люти чушки, кафе или черен пипер за дезинфекция?"

 

🌶️ Интересен въпрос! Капсаицинът, кофеинът и пиперинът имат биологично активни свойства, но не са достатъчно мощни или надеждни, за да се използват като заместители на термична обработка при дезинфекция на храна.

🧪 Какво могат да направят тези вещества:

  • Капсаицин (от лютите чушки):

    • Има антибактериални и противогъбични свойства в лабораторни условия.

    • Използва се в кремове и спрейове за облекчаване на болка и като репелент.

    • Може да възпрепятства растежа на някои патогени, но не убива всички бактерии, особено устойчиви щамове като Salmonella или Listeria.

  • Пиперин (от черния пипер):

    • Подобрява усвояването на други вещества и има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

    • Няма доказана способност да дезинфекцира храна или да унищожава патогени.

  • Кофеин (от кафе):

    • Има антиоксидантни и стимулиращи свойства, но не е антимикробен агент в контекста на хранителна безопасност.

⚠️ Рискове при използване само на подправки:

  • Не гарантират безопасност: Нито едно от тези вещества не може да замени термичната обработка, която убива широк спектър от бактерии, вируси и паразити.

  • Опасност от заразяване: Ако храната съдържа патогени, използването само на люти чушки, кафе или черен пипер няма да предотврати инфекции като салмонелоза, листериоза или ешерихия коли.

✅ Какво е безопасно:

  • Термична обработка (варене, печене, пържене) остава най-надеждният метод за дезинфекция.

  • Маринати с оцет, лимон и сол могат да намалят риска, но не са напълно ефективни срещу всички патогени.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 14 часа, makebulgar said:

Който е умен или няма да пие разтворимо кафе

Е, аз не се считам за много умна и затова преминах към инстантното кафе, тъй като от мляното получавах подуване на корема. Заедно с това ограничих и хляба. Така че е много важно как се чувства човек.

Преди 27 минути, makebulgar said:

Никой самоуважаващ се лекар не предписва кафе, черен пипер или люти чушки като основно лечение на черен дроб, нерви, сърце, възпаление, рак или друга болест.

Който е преминал и обучение по Аюрведа, не мисли така. Когато нямаш възможност за скъпи лекарства, билковата аптека върши работа.

  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 8 минути, makebulgar said:

Ето мнението на изкуствения интелект на въпроса "Възможно ли капсаицина, кофеина и пиперина от лютите чушки, кафето и черния пипер да служат като дезинфектант и антибиотик, и да ги използваме за дезинфекция на храната, без да я подлагаме на високотемпературна термична обработка? Ще се заразим ли с опасни бактерии от храната, ако използваме само люти чушки, кафе или черен пипер за дезинфекция?"

Маке, и в задаването на въпроси към ИИ си има чалъми, за да получиш качествен отговор. Трябва конкретика. Гледай:

"Доколко лютото, и капсаицинът, имат противомикробно действие? Въпросът ми е свързан с използването на лютото в храната в страните от Индия и югоизточна азия."

Много точен въпрос — и с историческа, и с биохимична стойност. Краткият отговор е:

Да, капсаицинът и други люти съединения имат доказано противомикробно действие, и това вероятно е една от причините за масовото използване на люти подправки (особено чили) в тропическите и субтропическите кухни – включително Индия, Тайланд, Шри Ланка и Виетнам.


🌶️ Капсаицин – как действа?

Капсаицинът е алкалоид от групата на ванилоидите, който се намира главно в лютите чушки (Capsicum spp.). Има няколко добре проучени ефекта:

✅ Противомикробно действие:

  • Инактивира или забавя растежа на бактерии и гъбички:

    • Salmonella typhimurium

    • Listeria monocytogenes

    • Helicobacter pylori

    • Escherichia coli

    • Staphylococcus aureus

  • Механизми:

    • Разрушава клетъчната мембрана на микробите

    • Намалява вътреклетъчната енергийна продукция

    • Повишава окислителния стрес в микроба

📌 Ин витро резултатите (в лаборатория) са убедителни.
Ин виво (в организма) ефектът е по-ограничен, тъй като капсаицинът се метаболизира бързо, но все пак създава антимикробна среда в храносмилателната система.


🌏 Историческа и културна връзка: Индия и Югоизточна Азия

🌡️ В топъл климат:

  • Храната се разваля по-бързо

  • Патогените се размножават лесно в месо, млечни и рибни продукти

  • Антибиотиците не са съществували до ХХ в.

🔍 Затова традиционно:

  • Използването на люти подправки, чесън, джинджифил, куркума, горчица и тамаринд е било не само вкусово, а и антисептично решение

  • Проучване от 1999 г. (Sherman & Billing) показва, че в по-горещи региони се използват средно много повече подправки с антимикробни свойства

📊 Пример:

Страна Среден брой подправки в ястие
Индия ~10–15
Тайланд ~10
Норвегия ~1–2

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.