Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Готската идентичност като културна практика: палеогеномни доказателства за мултиетнически общности под готската материална култура в късноантична България (IV–VI в. сл. Хр.)

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

@Евристей @Tomata

Проблемът не е в доказване на едното или другото. Лесно можем да приемем или отхвърлим нещо. По-трудното е да се опитаме да съставим обяснение.

Ето например:

1) първата готска война е 248 - 253 г. с предводител Книва. - така поне е по някакви приети интерпретации въз основа на сведения. - свързва се важното събитие на превземането на Истрия в Добруджа.

2) едно от най-късните споменавания на гети е от Дион Касий (Cassius Dio), около 200 от н.е. 

"Наричам хората даки, имената, използвани от самите местни жители, както и от римляните, макар че не съм невеж, че някои гръцки писатели ги наричат гети, независимо дали това е правилната форма или не; защото гетите, за които самият аз знам, са тези, които живеят отвъд планинската верига Хемус, по поречието на Истър."

Дион Касий - Римска история 67.6.2.

П.П. Даже има и едно от 217 г. свързано с Каракала.

Както виждате между едното и другото събития има само около 50 г. разлика. Какво е станало, че на същото място да се разменят тотално различни народи? Смесили са се? Напълно възможно, може и това да причината за отъждествяването. Може и да са много други.

Ако трябва да сме максимално обективни имате четири много сродни названия, които по начина по който са представени са почти невъзможни за проследяване:

- готи;

- гети;

- гути;

- геати;

Сега, кое кое е, е много интересен въпрос.

Редактирано от D3loFF
  • Мнения 142
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, D3loFF said:

Наричам хората даки,

Аз затова не съм акцентирал в/у името, но е факт, че много извори ги преплитат/бъркат. Примерно ако питаш мен Децибал е много по-логично да е Дакибал, господаря на даките. Другото,-съгласявам се, имената са готски, но отчасти нововъзникнали и отсъстват при северните германци. Да, имат „рих“ накрая, но тилата не е готска по произход, а адаптираната „Rex“, което говори за влияние от латинизираното местно население. Трето. Къде е готската топонимия? 4. Макар и нова наука, генетиката внася нови аспекти в прочита на старите автори. Не е целта да доказваме нещо, аз нямам конкретна ясна позиция, но ми е любопитно какво може да е било готското културно влияние в/у балканската маса, част от която сме и днечните българи.

• Потребител
Публикувано
Преди 16 минути, Tomata said:

Аз затова не съм акцентирал в/у името, но е факт, че много извори ги преплитат/бъркат. Примерно ако питаш мен Децибал е много по-логично да е Дакибал, господаря на даките. Другото,-съгласявам се, имената са готски, но отчасти нововъзникнали и отсъстват при северните германци. Да, имат „рих“ накрая, но тилата не е готска по произход, а адаптираната „Rex“, което говори за влияние от латинизираното местно население. Трето. Къде е готската топонимия? 4. Макар и нова наука, генетиката внася нови аспекти в прочита на старите автори. Не е целта да доказваме нещо, аз нямам конкретна ясна позиция, но ми е любопитно какво може да е било готското културно влияние в/у балканската маса, част от която сме и днечните българи.

Много е тежка темата, а както виждаш и много пиперлива. Това е може би един от най-тежките исторически спорове. Има си своите аргументи за и против.

Мен честно казано ми е все тая дали готите са гети или не, не че не ми е любопитно да си чеша езика с варианти. И двата варианта ме устройват напълно.

• Потребител
Публикувано
Преди 30 минути, Tomata said:

То по тая логика ако тръгнем, ще излезе че имаме държавата или съюза на 10-те народа. Децибал - царя господар на 10-те народа. Това обаче на езика на гетите.

Ако в тоя съюз на 10-те народа са влизали и някакви си прабългари то на прабългарски нали се сещаш как се е наричало това: припомням: оногури. Съюза на 10-те племена.  Но пък в същия тоя съюз на 10 може да си вкарваме който си искаме, включително и еленовъдите от Финландия. 

• Потребител
Публикувано
Преди 24 минути, tantin said:

оногури. Съюза на 10-те племена.

За мен това със стрелите си е чиста проба стъкмистика, но щом сме тръгнали по този път,- рокс-олани,-еленорогите? Даките имат освен това вълк за тотемно животно, което е също много интересно.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 12 часа, Евристей said:

Така е, но нали се ...омешват, а целта ми точно това : да се разграничат.  

Съгласи се, че привържениците на  готи=гети настъпват по всички фронтове, не само откъм автохтониските, виж Генетиката как наля вода в мелницата на автохтонците, а Антропонимията е едно от доказателствата, че това не е така. Или поне сред елита

нищо подобно не сочи генетиката. Единственото общо между готи, гети, скити, сармати и пр. е, че са племенни конфедерации.

Иначе мокрите гото-гетски сънища на тракоманите не пролазват особено активно в този форум.

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, tervel said:

Интересно е това новото интервю на Чобанов..

В случая той още по-добре се показва в ролята на археолог, и това е похвално. Оказва се че диагностицирането на тези "готски" погребения е дело на виден наш археолог - Балабанов. И също някаква тяхна колежка Стоева..

Обаче в следващия момент почва фантастиката на Чобанов:  след като имат археологическия компонент, според Чобанов генетическите данни едва ли не категорично доказвали че това били точно готи... Едва ли не готи, прясно пристигнали от острова Скандза..

Това обаче абсолютно противоречи на думите на същия специалист другаря Чобанов, който със същата увереност ни казва че готите били разнородни хетерогенни индивиди , събрани от Мала Азия, северна Африка, Балканите и причерномоерието.. На кого да вярваме ? На Чобанов 1 или на Чобанов 2 ?

Чакаме с голямо нетърпение да видим официалната публикация и да видим кои са тези прясно-пристигнали готи от острова Скандза..

Аз нещо много силно се съмнявам в тези негови твърдения, но ще почакаме и ще видим. 

• Потребител
Публикувано
Преди 9 часа, tantin said:

На кого да вярваме ? На Чобанов 1 или на Чобанов 2 ?

Чобанов никога не заема категорична позиция, както би постъпил всеки един учен на неговото място. Интересно какво би било личното му мнение в един по-непринуден или неофициален разговор? 

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Tomata said:

Чобанов никога не заема категорична позиция, както би постъпил всеки един учен на неговото място. Интересно какво би било личното му мнение в един по-непринуден или неофициален разговор? 

Да речем че е така Тома.

Същия не заема категорична позиция. Същия обаче в едно и също интервю достатъчно ясно, красноречиво и убедително ни представя 2 тези. 2 противоречиви тези.

Надали има смисъл сега и аз да ги повторя и потретя тези същите 2 тези..

Но с 2 изречения:

1. Нашенските готи са прясно пристигнали от острова Скандза.

2. Жените на нашенските готи са всевъзможна паплач от Анадола, Балканите и сев.Африка. Само една от жените била чиста готка от Скандза...

Това ни го казва Чобанов. Поне аз така го чух от него и така ви го преразказвам с мои думи.

Ако някои го е разбрал по друг начин - нека проясни?

Проблемното в твърдението на Чобанов не е второто твърдение.

Проблемното е първото му твърдение..

След като второто твърдения ясно ни казва че голямата част от жените а също и някои от мъжете са "пасмина" , събрани разнородни..

Тогава как може да се говори за "категорично"?

Генетичните данни никаква такава категоричност не ни дават.

Генетичните данни ни казват че това може да са всякаква пасмина, включителни и готи.

Но е трудно да се каже за момента дали имаме измежду тях и един единствен гот.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, tantin said:

Нашенските готи са прясно пристигнали от острова Скандза.

Тантине, моето мнение го знаеш. Имаме готска култура, а тя не се определя от гените. Това със о.Сканза са врели некипели. Дори тамошната археология го показва ясно относно викингите. Както и да е. Имам една молба към теб. Знаеш, че съм бос в генетиката, та ако може да провериш R1b-Z2103  при башкирските кланове Бурзян и Гайна. Подозирам ги в съпричастност с Котраг и кутригурите. Доколкото разбрах в нашият геном доминира именно този клон на R1b?

• Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Tomata said:

Тантине, моето мнение го знаеш. Имаме готска култура, а тя не се определя от гените. Това със о.Сканза са врели некипели. Дори тамошната археология го показва ясно относно викингите. Както и да е. Имам една молба към теб. Знаеш, че съм бос в генетиката, та ако може да провериш R1b-Z2103  при башкирските кланове Бурзян и Гайна. Подозирам ги в съпричастност с Котраг и кутригурите. Доколкото разбрах в нашият геном доминира именно този клон на R1b?

Не, сред българите доминират клоновете под CTS9219, най-вече под Y5587 и BY611, които определено имат най-вече Балканско разпределение, като BY611 даже може да е дошъл по пряка албано-македонска линия. Има по малко от и определено анадолските клонове М584 и L277. Там башкири няма, те са основно под клона Z2106, където пък няма българи. Интересно, че при тях се срещат и западноевропейски клонове под U152, които може да са попаднали по-късно, защото башкиритв са били изначално монголоиди, макар да им приписват и Ямненска връзка по хаплогрупите.
https://www.yfull.com/tree/R-KMS89/

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Tomata said:

За мъжката хаплогрупа: Генфен го обяснява това по-добре от мен.

Аз обръщам пак внимание на основното противоречие по последната публикация:   за така наречената "категоричност".

Чобанов много я обича тази дума и я ползва непрекъснато.

Обърнете внимание на интервюто му: 3:45 същия заявява за категоричност при определянето на нашите хора от аула на Омуртаг че са готи.. (генетически готи).

Само 2-3 минути по-късно между 6 и 7 минута вече се говори за множеството смесвания с хората от причерноморието и Анатолия.  И пак така всичко било категорично..

Някой трябва да му обясни на Чобанов какво е значението на тази дума: "категоричност, категорично".

Категорията е отделен вид, клас, спецификация..Определен вид категория - означава че това е ясно разграничено от други видове категории и спецификации..

Ако имахме категоричност при тези проби - то тогава защо ще ни говори за амалгами и всякакви смесвания ?  Едното не върви с другото.

Но това е речника на Чобанов.  Както ни обяснява за категоричните доказателства за готите на Балканите,  по същото време се оказа че категоричните ни готи са вече половин готи, или 1/4 готи, или 1/10 готи,  а може да се окаже и 1/100 готи, тоест на 1% готи.. А може в крайна сметка и да не са никакви готи..   Това относно категоричността при Чобанов. 

• Потребител
Публикувано
Преди 43 минути, tantin said:

Аз обръщам пак внимание на основното противоречие по последната публикация:   за така наречената "категоричност".

Не знам какво да ти кажа, това е някакъв вид защитна перифраза, която учените с удоволствие използват по повод хипотезите си. При Златарски е „без съмнение“, което е синоним на „категорично“.  

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, genefan said:

Не, сред българите доминират клоновете под CTS9219, най-вече под Y5587 и BY611, които определено имат най-вече Балканско разпределение, като BY611 даже може да е дошъл по пряка албано-македонска линия. Има по малко от и определено анадолските клонове М584 и L277. Там башкири няма, те са основно под клона Z2106, където пък няма българи. Интересно, че при тях се срещат и западноевропейски клонове под U152, които може да са попаднали по-късно, защото башкиритв са били изначално монголоиди, макар да им приписват и Ямненска връзка по хаплогрупите.
https://www.yfull.com/tree/R-KMS89/

Вече съвсем се обърках кой от кого произлиза? В бг имаме специфични клонове от тракийското наследство(ИЕ), както и келтско. На базата на тракийските некрополи ли датираме миграциите или на анализ на съвременно ДНК?

Haplogroup-R1b-L23.gif.69c04a7d59031934d70f2932ff48f413.gif 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 15 часа, Tomata said:

Вече съвсем се обърках кой от кого произлиза? В бг имаме специфични клонове от тракийското наследство(ИЕ), както и келтско. На базата на тракийските некрополи ли датираме миграциите или на анализ на съвременно ДНК?

Haplogroup-R1b-L23.gif.69c04a7d59031934d70f2932ff48f413.gif 

Хаплогупа  R1b-Z2105  се счита са Ямненски маркер и в България се появява именно с тях през Ранния Бронз. При траките и Желязото не е намирана, но ние имаме много малко проби от тогава. На дървото на ФТДНА вече са качени някои стари проби от базата на Харвард, които са съвпаденци със съвременни българи, но не е ясно още от къде са. Вижте, например тук под клона Y5586:
https://discover.familytreedna.com/y-dna/R-Y42671/tree

Редактирано от genefan
  • Потребител
Публикувано (edited)
On 13.04.2026 г. at 1:58, tantin said:

Обаче в следващия момент почва фантастиката на Чобанов:  след като имат археологическия компонент, според Чобанов генетическите данни едва ли не категорично доказвали че това били точно готи... Едва ли не готи, прясно пристигнали от острова Скандза..

Това обаче абсолютно противоречи на думите на същия специалист другаря Чобанов, който със същата увереност ни казва че готите били разнородни хетерогенни индивиди , събрани от Мала Азия, северна Африка, Балканите и причерномоерието.. На кого да вярваме ? На Чобанов 1 или на Чобанов 2 ?

On 13.04.2026 г. at 17:57, tantin said:

Обърнете внимание на интервюто му: 3:45 същия заявява за категоричност при определянето на нашите хора от аула на Омуртаг че са готи.. (генетически готи).

Само 2-3 минути по-късно между 6 и 7 минута вече се говори за множеството смесвания с хората от причерноморието и Анатолия.  И пак така всичко било категорично..

Някой трябва да му обясни на Чобанов какво е значението на тази дума: "категоричност, категорично".

Категорията е отделен вид, клас, спецификация..Определен вид категория - означава че това е ясно разграничено от други видове категории и спецификации..

Ако имахме категоричност при тези проби - то тогава защо ще ни говори за амалгами и всякакви смесвания ?  Едното не върви с другото.

Но това е речника на Чобанов.  Както ни обяснява за категоричните доказателства за готите на Балканите,  по същото време се оказа че категоричните ни готи са вече половин готи, или 1/4 готи, или 1/10 готи,  а може да се окаже и 1/100 готи, тоест на 1% готи.. А може в крайна сметка и да не са никакви готи..   Това относно категоричността при Чобанов.

Чобанов си ги разказва много систематично нещата и никъде в казаното от него няма противоречия или фантастика!

Според казаното от него архелогията при църквите и гробовете под Аула на Муртаг е готска, тоест културата е готска, без значение какви хора са я носили, и тази култура може да се сравни с определяни като готски култури от други земи. Също така казва, че носителите на тази култра южно от Дунав са били смесени, като сместа е била подобна на тази в Черняховската култура - готи, сармати и славни. Казва, че някои, подчертаваме някои, а не всички (!) от погребаните покрай църквите под Аула на Муртаг имат ясни гени идващи от Скандинавия. Това, че някои имат скандинавски гени не означава, че всички там ги имат, и това, че не всички имат скандинавски гени не премахва съществуването и централната роля на онези които са със скандинавските гени. Чобанов не говори никъде и за прясно пристигнали гени от Скандинавия, а говори за хора с гени идващи от Скандинавия, тоест сходни с гени на скандинавците, като за Чобанов тези гени си идват от Черняховската култура, преди това вероятно са били северно от Черно море, а там са отишли спускайки се по-рано от север. Тоест, пътуването на гените не е "прясно", а е за векове и е ясно проследимо исторически. Чобанов казва и че жените на тези готи са предимно местни, в което също няма никакви противоречия.

Така тантине "критиката" ти към казаното от Чобанов или опитите ти да му опонираш по някакъв начин са доста лаишки така да се каже, или може би по-скоро са манипулативни, тъй като явно целенасочено пропускаш съществени моменти и думи от казаното от Чобанов и след това завърташ нещата така, че да излезе че Чобанов си противоречал и фантазирал. За мен това си е чиста проба финна псевдонаучна манипулация, чрез логически заблуди, или ако не е, то явно логиката и слушането/четенето ти куцат.

В крайна сметка казаното от Чобанов в двете интервюта е доста интересно и полезно за изясняване както на готския въпрос, така и като цяло на прабългарския въпрос и въпросите за ранната история на българите преди Кубрат. Вижда се, че доста от нещата са изяснени или се приемат за изяснени от учените, като звучат много логично и онези неща за съкровището на Кубрат, за отхвърлянето от Кубрат на тюрките, а не на аварите, за съучастията на българите в противопоставянето на Византия и Иран със съответните влияния които това съучастие е указало върху българите. 

Тъй че чакаме с нетърпение след месец-два да излезе някаква информация за прабългарите, както казва Чобанов. И със сигурност ще се доверим на тази информация изнесена от Чобанов, Стамов, Райх, а не на произволни критикуващи ги лаици. 

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.