Отиди на
Форум "Наука"

Случвало ли ви се е да разговаряте за история с необразовани българи в кръчма или в такси?


Recommended Posts

  • Администратор

От Манол Глишев

Случвало ли ви се е да разговаряте за история с необразовани българи? Ама с класически българи - от тези, дето историята, колите, жените, футбола, политиката и слагането на зеле ги разбират еднакво? Не казвам еднакво добре или еднакво зле - просто еднакво. В еднаква степен, пък и май по еднакъв начин. С такива българи трябва да се говори за история, инак човек все едно не е живял. Аристотел ще ви се стори детска песничка след беседа с класическия нашенец.

Първо, представителят на породата много се интересува от история. Не става въпрос за четене - просто му е интересно. Ако чуе, че си нещо там полупрофесионалист в областта, веднага идва да ти седне на масата и да те пита ти сега, като толкова много си учил, знаеш ли... И приказката тръгва. Той не е чел много или поне не е чел разнообразно, но знае. И след две-три минути, докато се опитваш да отговориш на някакъв негов въпрос (после за качеството и типа на самите въпроси), той те прекъсва и започва да ти развива теза. Не го прекъсвай и не спори с него, защото тезата няма да спре, а само ще се разводни и три часа по-късно главата ти ще е бръмнала, от несвързани преходи между праисторията и Втората световна.

Качеството и типът на въпросите са предвидими. Най-важните пунктове винаги са, че България е много древна, че гърците всичко са си измислили, че славяни няма (но Русийка е велика), че американците са много прости и че цял свят ни е крив, а особено криви са ни евреите. Като при това за петминутното изброяване на тези основни и досадно повтарящи се от разговор на разговор пунктове дори не е необходимо клетият човечец да е таксиметров шофьор. Може и да е с някакво друго занимание, включително учител, макар и не по история. Да отдадем дължимото на бакшишите: далеч не само те пренасят псевдо исторически фолклор, зловреден като китайски вирус.

Друг много интересен момент е, че нашият герой никога не знае нищо в детайли. И не му се слуша за детайли. Те не са важни. За разпространителя на таксиметровата версия на историята има, общо взето, две теми: дълбоката българска древност и техниката от Втората световна война. Това е всичко. Той някога някъде е чел по интернет или е чувал от братовчеда на жената на шефа си, че сме много древни и че това даже примерно японците го знаят и го твърдят в своите тайни хроники, които той, разбира се, не е чел, защото кой ще ти чете езика на тия жълти маймунки, макар че японците са по-българи от китайците, които са си просто цигани... Писна ви вече, нали? Дайте да минем на другата тема тогава. Та - военната техника. Той е бил в казармата, помни ученията на Варшавския договор от 80-те, носил е нощното гърне на Кубадински и сега всичко ще ви обясни. Има шанс да е от патриотично котило и тогава възхищението му е малко раздвоено между нацистите и съветската армия. И немците го кефят, и руснаците. Има шанс да знае действително разни интересни технически детайли в милиметри и грамове. Но нищо повече. Отново надделява избилата пяна по мозъка и той започва да ви пълни главата с това колко скапани са англичаните и американците, как италианците са смешници, а французите - обратяги, как гърците нищо не са, но той турците много ги уважава, нищо че са ни клали... ама чакай, нали ставаше дума за оръжия през Втората световна? Нищо, слушай сега, те турците нас много ни уважават, като японците, защото сме много древни и Ататюрк е българин. Ясно ли ти е, бе, момче? Това не го пише по твоите книжки, нали? На какво ви учат вас въобще...

И никога не го интересува най-новата и съвременна история. Как миналото става настояще, това му е непонятно. Ако произнесеш нещо такова, нашият средностатистически потребител на човешки кошчета за псевдо исторически монолози започва да подозира, че си джендър. Дай ти там за древните космически българи, за това как сме ги били и пак ще ги бием (кого, българите ли?), как японците нас ни уважават, ръйш, или за съветска и немска техника от Втората световна. Без прекъсване, без умора, без нищо ново, без нито една ведра или оригинална мисъл... само отново и отново, и отново, и пак, и още от същия безсистемен буламач.

А като стана дума за Втората световна - какво стана след нея с България? О, момче, ти нищо не знаеш, много се ядеше и много се сереше, аз бях в Либия, там беше много хубаво, сега това го няма, американците всичко развалиха... Ама чакай, чиче, дай за България, нещо нямаше ли народен съд? Бе ти какви ги плещиш, какъв народен съд те гони, ти знаеш ли какви корекоми, аз какъв тарикат бях, какви газени шалчета купувахме и после продавахме, какви якета "Вранглер" внасяхме под седалките, па дънки, па уиски, ехе. А нещо за историята? Нещо как така изчезна оная, старата България? Аааа, да, те го отровиха Борис, знаеме ги нещата. Кои го отровиха. Ааа, това са дълбоки работи, не е лесно, сложно е, трудно е, те тайно са се наговорили Сталин и Хитлер да го убият Борката, защото той нещо май се беше разбрал с евреите и американците, ама това е световна политика, кой ше ти даде така да се разбираш ти.

И те гледа триумфално този ми ти българин с таксиметрови разбирания, и ти смига, и си викаш:
- Добре че Алеко Константинов го гръмна старият Ганьо, щото инак не томове, ами цели библиотеки щеше да изпише за психозите на новите инженер Ганеви!

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Разбира се, авторът съзнателно пропуска онези, за които Русия е виновна за всички беди на българите, като се почне от Светослав.

Link to comment
Share on other sites

Нищо, съвсем си е в реда на нещата, подобни реакции има по цял свят. Огромния процент хора и <малки> и големи, от олигарсите и магнатокорпорати имат нужда от <легенда> върху която едните да си мислят че живуркат, другите да Градят Светлото Бъдеще. Така ще е до Времето на <Заличителя>😀

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Заглавието не си е доизмислил Глишев напълно точно и научно (нали иска да е пунктуално научно точен). 

Заглавието би следвало да е "Случвало ли ви се е да разговаряте за история с необразовани българи в кръчма или такси?" 

Нелепостта е в това, че примерите му са свързани с някакви кръчмарски беседи или разговори в таксита, но обобщава в заглавието за българи като вменява това, че всички българи са такива необразовани и лоши събеседници. На Глишев критерия за образованост в историческата наука  на събеседника му в статията е мъж, без историческо образование, максимум учител, който обаче не е учител по история. Нормално е в такъв случай заключенията и намеците му да са грешни. Няма как да ходиш да си общуваш с хората по кръчмите и такситата и да очакваш научна дискусия. Дори не можеш да очакваш да си спомнят дословно написаното в учебниците, които те в неговия пример са затворили преди 40 години (през 80-те години на 20 в.). 

И разбира се Глишев не прави анализ на това дали ситуацията е същата в любимата му Русия, в САЩ или в Италия. Дали ако отиде в тези страни и ако започне да беседва с низшите слоеве по кръчмите и такситата ще завърже научна дискусия каквато на него му се иска?! Едва ли. 

По-скоро нещо са му криви низшите слоеве българи, гледайки от висотата на образованието си?!

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 9 минути, makebulgar said:

Заглавието не си е доизмислил Глишев напълно точно и научно (нали иска да е пунктуално научно точен). 

Заглавието би следвало да е "Случвало ли ви се е да разговаряте за история с необразовани българи в кръчма или такси?" 

Промених заглавието.

Аз имах подобен "кръчмарски" разговор с турчин, който завършваше специалност "История на балканите" в елитен турски университет. Въпросния турчин твърдеше, че ние българите сме турци, че всички народи по света са някакви турци. Имало горски турци, пустинни турци и там всякакви турци и ние разбираш ли още малко и ще станем истински турци.

Това наистина не е характерно само за България, а си е навсякъде - дори в Америка, където нямат кои знае каква история ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Р. Теодосиев said:

Промених заглавието.

Аз имах подобен "кръчмарски" разговор с турчин, който завършваше специалност "История на балканите" в елитен турски университет. Въпросния турчин твърдеше, че

 

Заглавието тук е променено, но не и първото изречение от публикацията на Глишев. :)

Иначе това да дискутираш относно българската история с историци турци, сърби, румънци или антични македони от заобикалящите ни държави е още по-голяма мисловна грешка... То е все едно да влезеш в спор с плоскоземци или автохтонци. Твърде много пристрастия, предубеждения и неразделена територия... Безсмислени дискусии са това. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ех, откакто пуснаха нощния транспорт не съм се качвал на такси (май към поне 2 години вече), та ме удари носталгия как никой не ме е просвещавал скоро в тайните на българската и световната политика и история в сетове от по 10-на минути, та чак да ти се иска да му фърлиш 5 лева отгоре на бакшиша само за да мълчи през целия път.
Същата тежка компетенция върлува и навсякъде из соц.мрежите де - компетенция дебне отвсякъде ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Разговорите с такива хора могат само да ти помогнат..Понякога научаваш много ценни неща на регионално ниво.Най хубавото описание на битката при Никопол 1395 година съм получил в местната кръчма.Така де ресторант.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Да се говорело с историци от съседните страни за българска история било страшно? А обратното - българските историци адекватни ли са относно историята на съседите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.02.2020 г. at 12:03, makebulgar said:

 

Заглавието тук е променено, но не и първото изречение от публикацията на Глишев. :)

Иначе това да дискутираш относно българската история с историци турци, сърби, румънци или антични македони от заобикалящите ни държави е още по-голяма мисловна грешка... То е все едно да влезеш в спор с плоскоземци или автохтонци. Твърде много пристрастия, предубеждения и неразделена територия... Безсмислени дискусии са това. 

 

По принцип, да. Но. Зависи много средата където се води дискуцията....Ако в таксито то западна европа за аламинут ще си при световният заговор на илуминатите и евреите, защото повечето таксисти там са от някоя арабска или друга мусулманска държава....В кръчмата за това са нужни поне 2-3 кръга бира+100грама, но пак ще си на същото+ местните малцинства които обикновенно са циганите...

Но така сме тренирани. Още от детската градина. "стой мирно, кротувай, стига си питал глупости", после в училищата "искам този отговор който АЗ ви преподадох в миналият час, не ме интересува къде какви глупости си чел, само на тези въпроси слагай х които са пред теб" и тнт. Спулочливо ни отвикват да мислиме и когато "порастнем" предпочитаме да консумираме готовите консерви, които медиите ни предлагат. 

Имам късмета, че когато почнат да се самосъжеляват или бият с тухли в гърдите/зависимос от 100г/ винаги ги оспокоявам, че другите същото казват. И им предлагам, да помислят малко преди да почнат да повръщат това с което се хранят от консервите....

И когато успеем да съченим няколко въпроса почват да се съвземат...Например защо казват, че пирамидите са гробници, когато нито един фаръон не е намерен там? Или защо замълчават, че богомилството е било фактически официалната религия на балканите до идване на турците. И че те самите предпочели да вземат ислама, вместо православието?

Опитвам се да задавам такива въпроси които са съвсем логични, но не ги развиват, защото от някоя гледна точка не пасват в официалните вердикти.

Например водният хрен, който като го сложиш в чиста H2O, все така се обогатява с желязо и други жизнено важни елементи. Nasturtium officinale  (25g) K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), C vitamin-11mg (18% DV). + kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav,  18  вида амино киселини.

Например.

Обикновенно и тук на форума или си развива евангилето някой или умаловажава тези които не са на неговото научно ниво. Аз предпочитам да питам и или да слагам факти от такива извори които са достъпни за мен...Не искам нито да преборя или да унижа никого.

Веднъж преди години, бях в една компания когато говорът излезе на сега модерното, комунисти, мутри, борци, че тагава така, онака....Имаше един унгарец между нас/превеждах му/ и той каза, че незнае какъв е бил комунизмът но в един пътепис за балканите беше чел, че в българия тогава /до 44/ асфалтирано шосе е нямало. В големите градове отчасти паветирани улици, и май към Пловдив и Търново павета, другото всичко калдъръм или чернозем...Значи всичко е строено след 44. 

Малко помлъкна компанията.....😎

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

в българия тогава /до 44/ асфалтирано шосе е нямало. В големите градове отчасти паветирани улици, и май към Пловдив и Търново павета, другото всичко калдъръм или чернозем...Значи всичко е строено след 44. 

Еми то така е било и в Румъния,Гърция и Сърбия. За Турция да не говорим. Просто индустриализацията навлиза в България почти едновременно със завземането на властта от комунистите на 09.09.1944г. Комунистическият режим се възползва от този факт и си приписа заслугите за индустриализацията на себе си.

В Унгария,Чехия,Полша...индустриализацията е била вече започнала още доста преди Втората световна война. България НЕ Е била по-изостанала от тях,а се е движела във своя времеви отрязък...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Skubi said:

но в един пътепис за балканите беше чел, че в българия тогава /до 44/ асфалтирано шосе е нямало.

Офтопик са тия неща за асфалта, но факт е, че докато България е слагала асфалт така че да гони нормативи и после да кърпи дупки още на петата година, в цивилизованите страни на запад, а и вече на изток пътищата са от бетон, отгоре са заляти с малко асфалт и така траят 25 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, makebulgar said:

Офтопик са тия неща за асфалта, но факт е, че докато България е слагала асфалт така че да гони нормативи и после да кърпи дупки още на петата година, в цивилизованите страни на запад, а и вече на изток пътищата са от бетон, отгоре са заляти с малко асфалт и така траят 25 години.

 

Преди 2 часа, Skubi said:

По принцип, да. Но. Зависи много средата където се води дискуцията....Ако в таксито то западна европа за аламинут ще си при световният заговор на илуминатите и евреите, защото повечето таксисти там са от някоя арабска или друга мусулманска държава....В кръчмата за това са нужни поне 2-3 кръга бира+100грама, но пак ще си на същото+ местните малцинства които обикновенно са циганите...

Но така сме тренирани. Още от детската градина. "стой мирно, кротувай, стига си питал глупости", после в училищата "искам този отговор който АЗ ви преподадох в миналият час, не ме интересува къде какви глупости си чел, само на тези въпроси слагай х които са пред теб" и тнт. Спулочливо ни отвикват да мислиме и когато "порастнем" предпочитаме да консумираме готовите консерви, които медиите ни предлагат. 

Имам късмета, че когато почнат да се самосъжеляват или бият с тухли в гърдите/зависимос от 100г/ винаги ги оспокоявам, че другите същото казват. И им предлагам, да помислят малко преди да почнат да повръщат това с което се хранят от консервите....

И когато успеем да съченим няколко въпроса почват да се съвземат...Например защо казват, че пирамидите са гробници, когато нито един фаръон не е намерен там? Или защо замълчават, че богомилството е било фактически официалната религия на балканите до идване на турците. И че те самите предпочели да вземат ислама, вместо православието?

Опитвам се да задавам такива въпроси които са съвсем логични, но не ги развиват, защото от някоя гледна точка не пасват в официалните вердикти.

Например водният хрен, който като го сложиш в чиста H2O, все така се обогатява с желязо и други жизнено важни елементи. Nasturtium officinale  (25g) K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), C vitamin-11mg (18% DV). + kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav,  18  вида амино киселини.

Например.

Обикновенно и тук на форума или си развива евангилето някой или умаловажава тези които не са на неговото научно ниво. Аз предпочитам да питам и или да слагам факти от такива извори които са достъпни за мен...Не искам нито да преборя или да унижа никого.

Веднъж преди години, бях в една компания когато говорът излезе на сега модерното, комунисти, мутри, борци, че тагава така, онака....Имаше един унгарец между нас/превеждах му/ и той каза, че незнае какъв е бил комунизмът но в един пътепис за балканите беше чел, че в българия тогава /до 44/ асфалтирано шосе е нямало. В големите градове отчасти паветирани улици, и май към Пловдив и Търново павета, другото всичко калдъръм или чернозем...Значи всичко е строено след 44. 

Малко помлъкна компанията.....😎

https://www.168chasa.bg/article/8142172

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, deaf said:

Това е оригиналната песен....

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri, , szöveg, amely így szól: „Ez is zenélő út, mint a 67-es csak ez brutál metált játszik! Budapest”

Този път пък свири БРУТАЛ МЕТАЛ

Но най-ужастното е, че не са се съобразили с близко живеещите хора, защото всеки шофйор който на там кара, обизателно изиграва тази песничка.....Така, че горгите денонощно това слушат.....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Офтопик са тия неща за асфалта, но факт е, че докато България е слагала асфалт така че да гони нормативи и после да кърпи дупки още на петата година, в цивилизованите страни на запад, а и вече на изток пътищата са от бетон, отгоре са заляти с малко асфалт и така траят 25 години.

Згрещих. Ексюз. Според https://bg.wikipedia.org/wiki/Републиканска_пътна_мрежа_на_България е имало. 50 км. и бетонно 95км.

С указ на Княз Александър I през 1883 г. се утвърждават Закон за направата, поправката и поддръжката на окръжните пътища и Правилник за службата на кантонерите, уреждащ надзора и поддръжката на пътищата.

А ей тук https://vestnikstroitel.bg/tema/180903_drzhavnata-ptna-administraciya-na-blgariya-navrshi-135-godini/ пък пише, че "до 34 година конструкцията на  са от ръчно подреден и заклинен основен пласт – калдъръм, от ломен камък и пласт от трошен камък, уплътнен с валяк.

Годините 1919 – 1944 се характеризират още с доизграждането на международния път Калотина – Драгоман – София – Пловдив – Свиленград, като 95 км са с паважна настилка, а 50 км с бетонова. 

Правят се първите опити за полагане на асфалтови пътни настилки."

Сори. Но и паваж е имало само 95 км. Другото всичко калдъръм.

Сигурно е нямало болни от бъбречен камък тогава....😂😂😂

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 2.02.2020 г. at 12:53, Р. Теодосиев said:

Промених заглавието.

Аз имах подобен "кръчмарски" разговор с турчин, който завършваше специалност "История на балканите" в елитен турски университет. Въпросния турчин твърдеше, че ние българите сме турци, че всички народи по света са някакви турци. Имало горски турци, пустинни турци и там всякакви турци и ние разбираш ли още малко и ще станем истински турци.

Това наистина не е характерно само за България, а си е навсякъде - дори в Америка, където нямат кои знае каква история ;)

на турски автохтонец си попаднал.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разговарял съм с някои таксиджии на историческа тематика. И в Пловдив, и в София. Интересното е, че те ме слушаха да обяснявам, питаха за детайли и любопитности. Тези, на които аз съм попадал, може да са малцинство, не знам...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 2.02.2020 г. at 12:53, Р. Теодосиев said:

Аз имах подобен "кръчмарски" разговор с турчин, който...

Аз пък съм разговарял с гръцки студенти. Един от тях твърдеше, че по време на византийското владичество българите са живеели отделно от гърците, в нещо като махали/предградия, в анклави (като при апартейда в ЮАР) или в резервати - като индианците в САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всичко описано е напълно нормално за обикновен човек без пристрастия към историята, получаващ сведения от разговори и пресата.Така е навсякъде,не само в България.Ние тука гледаме малко отвисоко на другите заради определен запас от знания. Не виждам нищо лошо в това, да не знаеш подробности. Проблема е ,че се налагат стереотипи и тенденции, и се налагат неверни твърдения които са в услуга на нещо и някой. А това е опит за подмяна на историята и мисленето на хората като в повечето случай с откровени лъжи се формира съзнанието на хората,а това вече е проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Който владее настоящето, владее миналото. Който владее миналото, владее бъдещето.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
On 4.02.2020 г. at 17:40, Last roman said:

на турски автохтонец си попаднал.

Проблема е че такива неща в университетите им преподават ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все си мисля, че историята на науката е по-интересна ... 😜, за разказване?!

https://slovo.bg/showwork.php3?AuID=261&WorkID=9364&Level=2

Защо потъна Атлантида

 

— Значи ти твърдиш, че две и две е равно на четири?

Илюстрация © Борис ДимовскиВеликият жрец Крц вдигна ужасено двете си ръце нагоре и погледна за помощ към светилото Млрпрвлтцл, което кротко грееше през прозореца.

— Да, велики господарю...

Робът математик беше паднал в краката му и усърдно ближеше пода около златните му сандали.

— О, богове! — прошепна Крц, защото гласът му беше вече прехрипнал от възмущение. — Какво доживяхме, богове! Значи две и две...

Той се прекъсна и ритна роба.

— Ти искаш да обърнеш с главата надолу цялата ни вековна наука? Ти искаш да се приравниш с богопомазаните? Може би ще дойде ден, когато ще се осмелиш да твърдиш, че бялото е бяло, а не черно, когато аз пожелая така? Иди! Веднага иди и кажи там на стражата да те нареже на парчета, за да ти дойде умът в главата!

Докато робът изтича да изпълни заповедта на господаря, Крц започна да се разхожда нервно из златния салон на двореца си. Над главния град на Атлантида, който от незапомнени времена се наричаше Ф, слънцето продължаваше невъзмутимо да пече въпреки тревогите на жреца...

— Господарю, не можах да изпълня нареждането ти.

— Защо? — обърна се ядосано Крц. Робът пак се просна на земята и потърси по-прашно място.

— Ами стотникът, когото помолих да ме насече, ме попита какво съм прегрешил и аз му казах, че две и две...

— Млък! Не ми споменавай още веднъж тази ерес! Добре, господарю, няма... Казах му с какво съм замърсил свещените ти уши и той мисли, мисли, а накрая се съгласи с мене и аз...

— Хххххххфффффффпппррррр — не се сдържа жрецът и изпусна едно доста солено проклятие на староатлантски. — Веднага се върни при стотника и двамата с него идете да ви разчекнат на коне! Нека цял полк войници ви съпровожда!

— Слушам, господарю! Ами ако...

— Отивай, презряна твар! — изрева жрецът и гласът му просто издуха роба през вратата -навън. Малко поуспокоен, Крц застана до прозореца, за да види изпълнението на заповедта си. Долу, по павирания с черен и зелен мрамор двор, един полк войници поведе роба и провинилия се стотник, като ги боцкаха от време на време с бронзовите си копия по меките части.

— Така! — каза доволно жрецът и се приготви да сеусмихне. Но в този момент той видя с ужас, че робът математик казва нещо на войниците, че те се спират на средата на двора и започват да броят пръстите си...

— Ааааааа! — Крц грабна жезъла от слонова кост изапочна да удря по всички гонгове и гонгчета в кабинета си. Притичаха робите — всичките му служащи — и великият роб, който му бършеше носа, и робът — чешач на пети, и робинята, която му дъвчеше коричките...

Крц разпери ръце:

— Да се излови целият бунтарски полк долу а двора. Да се залее с три тона горяща смола, да се хвърли на лъвовете, а ако след това е останало нещо от тях, дами се доведе на разпит!

До вечерта в града се вдигна бунт. Робът математик, това презряно животно, родено кой знае от коя кучка някъде отвъд северните пустини, разправяше наляво и надясно, че две и две е равно на... о, богове! Какво кощунство! И всички започваха да си броят пръстите и да му вярват. И никой не искаше да изпълни заповедите на върховния жрец. Все повече и повече хора осъждаше Крц на смърт, все по-страшни изтезания измисляше, но дори и това не помогна.

Късно през нощта бе свикан върховният съвет на жреците в златния дворец на цар Врбрцццт IIVXIIV, нека живее и царува вечно! След като изпоцелуваха всичките пръсти на левия му крак и получиха разрешение да седнат по местата си, жреците отвориха широко уста — показваха вниманието, с което се готвят да слушат.

— О, велики между богоизбраните — обърна се царяткъм Крц. — Какво правиш ти? Ами че ти си заповядал да изпозаколят половината ми население. Не че много държа на тях, но кой ще ми плаща данъци, ако се обезлюди така градът?

Царю! Сине на слънцето, братовчеде на небосвода и шурей на нощта! Твоите думи са музика за ушите ми, но аз не виждам как можех да постъпя другояче... Представи си, този мръсник... да ми простят боговете непристойната дума!... Та този мръсник, казах, има наглостта да твърди, че две и две е равно... о, не мога да повторя това светотатство. При това той кара хората да доказват неговата луда теория, като си броят пръстите. Опълчва се срещу нас, които знаем вековните папируси, останали от древни времена, които,гадаем по звездите и четем по карантиите на жертвените кучета. А той брои. Кой му дава право да брои? Великият Млрпрвлтцл ми е свидетел, че аз няма да се успокоя, докато не установя небесната истина и не накажа жрецохулниците!

Царят килна леко напред платинената си корона, за да може по-удобно да се почеше по тила, и рече:

Ами то пък може и да е вярно, ба. Я да видим, а? Той се обърна към един от най-мъдрите си съветници и го повика:

— Ела, бе, как ти беше името... Я ми припомни как се броеше!

И започна царят да превива бавно един по един отрупаните си със скъпоценности пръсти, като повтаряше след мъдреца, полуизвадил език от напрежение:

— Едноооо... двееееее...

Грозен ужас като водопад се изля върху главата на великия жрец. Той отново вдигна ръце към тавана, като че ли искаше да се покатери по него, и се провикна:

— О, богове! Всичко пропада! Земята пропада! Животът пропада! Щом и великият наш цар, нека живее и царува вечно, се усъмни в дълбоките мъдрости на нашите прадеди, за какво ни е тогава да живеем? Край на науката! Край на света! Край на Атлантида!

На другия ден, около 4 часа по Гринуич, Атлантида действително потъна в морето. Защо — още не е известно.

...

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...