Отиди на
Форум "Наука"

Веганско/вегетариански диети vs. Месоядно/Балансирани


boyko

Recommended Posts

  • Потребител

Модератор: Тема, в която ще се мести оффтопика от тази:

On 14.04.2021 г. at 21:23, makebulgar said:

Същото е и с будистите, които са вегани и в манастирите са тренирали здраво кунг-фу и други бойни изкуства и често са воювали в миналото. 

Само по горния пример, че ме мързи, а би било бая дълго. Далеч не всички будисти са вегани. Самият Буда не е проповядвал веганство, и дори, доколкото помня, си е имал разправии с подобни "тълкуватели". Кунг фу и другите бойни изкуства също изобщо не са масово разпространени по манастирите. Пък и те са се зародили далеч-далеч преди будизма да стигне Китай и са продукт на много по-стари философии и религии. Така че подобни неистини, като тия от цитата, не доказват нищо друго освен как се прави псевдонаука. Нямаше ли самия makebulgar тема за Езикът на псевдонауката?

А по темата - веганите, вегетарианците и т.н. най ме дразнят с агресивността си - държат да се афишират навсякъде, да те образоват и да ти обясняват к'во тъпо копеле си точно докато се чудиш къде да сгънеш още едно котлетче. Нещо кат' гейовете и джендърите са. Бе рупай си там силажа и мълчи. Що държиш да се излагаш пред всички?

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 194
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители
Преди 13 часа, skiahtro said:

Обикновенно дебелите хора, се хранят основно с въглехидрати, по нашите ширини най-разпространения източник на въглехидрати е хляба.

 

 

Не точно, хлябът  "върви" с картофена или оризова манджа , с олио в нея , с конфитюр и т.н. (и разбира се, е невярно че се пълнее само преяждане с въглерхидратни храни , ако това намеквате). Аз ям и юфката с хляб.. Яденето върви и с. бира... или с ракия :) Алкохолът също добавя  калории

Иначе, нещата с въглехидратите са по сложни (и прости, когато се разбере механизма)

Въглехидратите в хляба (типов, пълнозърнест)  се  усвояват бавно от организма, за разлика от бързите въглехидрати (условно "захари") който се разграждат и усвовяват бързо, и имат кратък засищащ ефект.  Тези бързоразградими  въглехидрат се съдържат например в белия хляб, в ориза, и в картофите .
Краткият ефект води до ново огладняване и ново засищане. Т.е.  причина за затлъстяването  (една от причините) е свръх-яденето. Набавяне  на калории, от които организма има няма нужда! 

 

 

Цитирай

При усвояването на хранителните вещества има редица особености, най-лесно усвоими са въглехидратите. Те са тези които обикновено предизвикват затлъстяване, ако не са балансирани.

Хлябът съдържа белтъчини (до 10-12 процента, т,е повече от тези в сиренето), витамини и микроелементи, който са необходими на организма на зрелия човек  а от повече мазнини имат нужда кърмачките. Самият той е сравнително  "балансираща" храна.

По просто: Може да карате почти само  на хляб (без да преяждате , т.е. с хляб, който е типов или пълнозърнест, а не бял ,засищането от когото е по краткотрайно и създава тенсенция за свръх -яденето му) и няма да сте пълен

Още по просто: Няма случай на надебелял човек, който кара на типов хляб , лук и  сирене (стига човекът да няма някакви проблеми с метаболиюма или ендокринната система и е физически активен)

Дали тази диета е здравословна (типов хляб , лук и  сирене) - ами може да прочетете в Записките в българските въстания, какво пише Захари Стоянов за менюто  на пастирите (той самия е пастир в младостта си) - то е точно това :)

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, boyko said:

А по темата - веганите, вегетарианците и т.н. най ме дразнят с агресивността си - държат да се афишират навсякъде, да те образоват и да ти обясняват к'во тъпо копеле си точно докато се чудиш къде да сгънеш още едно котлетче. Нещо кат' гейовете и джендърите са. Бе рупай си там силажа и мълчи. Що държиш да се излагаш пред всички?

Еми проблемът не е толкова, че веганите и вегетарянците се афишират толкова много, а проблемът е, че свинскоядците това им прави огромно впечатление. 

Примерно викат те на някакво парти.. отиваш там... и виждаш че въртят пържоли на скарата.. и просто казваш че няма да ядеш пържоли... и свинскоядците ти скачат и почват да ти викат ама що така, ама хапни си, ама да не си болен нещо, що се праиш на гей, полезно е за секса, не си у ред, и други подобни...! А ти си седиш отстрани и им гледаш сеира без много много да говориш. Но в крайна сметка почват да те одумват, че си им развалил партито, че си отишал там да ги учиш какво да ядат, че си се афиширал като веган, и че си странен, и че си се объркал... 

Тъй че дори и да не се афишираш в среда на свинскоядци излизаш като голям прокламатор, лепят ти се етикети, заклеймяват те, обиждат те че си гей, иронизират те.. Тоест проблемът е в средата, а не в това, че си казал че не ядеш месо. Ако отидеш в някое негърско гето и кажеш че не обичаш негри ще има същия ефект. Но ако смениш средата и примерно отидеш в Индия и кажеш че не ядеш месо, ще те гледат странно, ще ти кажат "кво ни интересува това" и въобще няма да сметнат че си прокламатор и че афишираш нещо, щото там принципно не ядат месо. 

В среда на свинскоядци всяка дума, която е в разрез с традициите им да ядат свинско се разглежда като отклонение и грешка, и колективното съгласие им дава увереност да те обиждат, да те заклеймяват, и да те гонят от тази среда... Почти същото е като при религиите. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 35 минути, nik1 said:

 

По сложно е. 

Въглехидратите в хляба (типов, пълнозърнест)  се  усвояват бавно от организма, за разлика от бързите въглехидрати (условно "захари") който се разграждат и усвовяват бързо, и имат кратък засищащ ефект.  Те се съдържат например в белия хляб, в ориза, и в картофите .
Краткият ефект води до ново огладняване и ново засищане. Т.е.  причина за затлъстяването  (една от причините) е свръх-яденето. Набавяне  на калории, от които организма има няма нужда

 

Значи хлябът съдържа множество  полезни вещества, който не можете да си набавите с местна, мазна или плодова диета. 

По просто: Може да карате почти само  на хляб (без да преяждате , т.е. с хляб, който е типов или пълнозърнест, а не бял ,засищането от когото е по краткотрайно и създава тенсенция за свръх -яденето му) и няма да сте пълен

Още по просто: Няма случай на надебелял човек, който кара на типов хляб , лук и  сирене (стига човекът да няма някакви проблеми с метаболиюма или ендокринната система и е физически активен)

Дали тази диета е здравословна (типов хляб , лук и  сирене) - ами може да прочетете в Записките в българските въстания, какво пише Захари Стоямов за менюто  на пастирите (той самия е пастир в младоста си) - то точно това :)

 

 

Ник1, изглежда си доста невеж в разбирането си за хляба и "бавните" и "бързи" въглехидрати. 

Принципно няма почти никаква разлика във въглехидратите от бял или пълнозърнест хляб и едните и другите са "бавни". В белия хляб единствено липсват някои части от зърното като зародиша и ендосперма, но като цяло белия хляб си е пълен с повечето въглехидрати и белтъчини като пълнозърнестия. И двата типа хляб са "бавни" въглехидрати, тъй като съдържат нишесте, което представлява сложна поли верига от глюкозни молекули. Разграждането на тази верига отнема време, започва в устата, и завършва в червата, и затова са бавни. 

"Бързите" захари са всички монозахариди, в това число чистата глюкоза и фруктозата, и дизахариди като бялата рафинирана захар, тоест захарозата, която съдържа глюкоза и фруктоза. Тези монозахариди и дизахариди се използзват като подсладители и навлизат много бързо в кръвоносната система. Много бързо достигат до клетките и черния дроб и съответно бързо дават енергия, но и бързо се превръщат в мазнини в черния дроб чрез деноволипогенезата, ако са в излишък. 

Тъй че нишестето от хляба и пастата не са много голям проблем, като при това са правени сравнителни изследвания и е установено, че нишестето не води до сериозни вредни въздействия, докато прекомерната консумация на прости захари води до повишен холестерол и от там до сърдечните заболявания, високото кръвно, напълняването и диабета. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

The human trophic level (HTL) during the Pleistocene and its degree of variability serve, explicitly or tacitly, as the basis of many explanations for human evolution, behavior, and culture. Previous attempts to reconstruct the HTL have relied heavily on an analogy with recent hunter‐gatherer groups' diets. In addition to technological differences, recent findings of substantial ecological differences between the Pleistocene and the Anthropocene cast doubt regarding that analogy's validity. Surprisingly little systematic evolution‐guided evidence served to reconstruct HTL. Here, we reconstruct the HTL during the Pleistocene by reviewing evidence for the impact of the HTL on the biological, ecological, and behavioral systems derived from various existing studies. We adapt a paleobiological and paleoecological approach, including evidence from human physiology and genetics, archaeology, paleontology, and zoology, and identified 25 sources of evidence in total. The evidence shows that the trophic level of the Homo lineage that most probably led to modern humans evolved from a low base to a high, carnivorous position during the Pleistocene, beginning with Homo habilis and peaking in Homo erectus. A reversal of that trend appears in the Upper Paleolithic, strengthening in the Mesolithic/Epipaleolithic and Neolithic, and culminating with the advent of agriculture. We conclude that it is possible to reach a credible reconstruction of the HTL without relying on a simple analogy with recent hunter‐gatherers' diets. The memory of an adaptation to a trophic level that is embedded in modern humans' biology in the form of genetics, metabolism, and morphology is a fruitful line of investigation of past HTLs, whose potential we have only started to explore.

The evolution of the human trophic level during the Pleistocene

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 21 минути, makebulgar said:

 

Ник1, изглежда си доста невеж в разбирането си за хляба и "бавните" и "бързи" въглехидрати. 

Принципно няма почти никаква разлика във въглехидратите от бял или пълнозърнест хляб и едните и другите са "бавни". В белия хляб единствено липсват някои части от зърното като зародиша и ендосперма, но като цяло белия хляб си е пълен с повечето въглехидрати и белтъчини като пълнозърнестия. И двата типа хляб са "бавни" въглехидрати, тъй като съдържат нишесте, което представлява сложна поли верига от глюкозни молекули. Разграждането на тази верига отнема време, започва в устата, и завършва в червата, и затова са бавни. 

"Бързите" захари са всички монозахариди, в това число чистата глюкоза и фруктозата, и дизахариди като бялата рафинирана захар, тоест захарозата, която съдържа глюкоза и фруктоза. Тези монозахариди и дизахариди се използзват като подсладители и навлизат много бързо в кръвоносната система. Много бързо достигат до клетките и черния дроб и съответно бързо дават енергия, но и бързо се превръщат в мазнини в черния дроб чрез деноволипогенезата, ако са в излишък. 

Тъй че нишестето от хляба и пастата не са много голям проблем, като при това са правени сравнителни изследвания и е установено, че нишестето не води до сериозни вредни въздействия, докато прекомерната консумация на прости захари води до повишен холестерол и от там до сърдечните заболявания, високото кръвно, напълняването и диабета. 

Не, делението на "бързи" и "бавни" което се прави, не е според вида (монозахариди , полизахариди) ,а  според това как един въгледидрат (бил той нишесте, или захаруза) се усвоява в зависмост от това, в каква храна е.

Факт е  че в пълнозърнестия хляб нишистето се усвоява по бавно от оранизма от това в белия, картофите или ориза.  

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тема, в която ще местя оффтопика от тази: 

Но само оттук нататък, нямам нерви да отсявам целия оффтопик от всички 24 страници до момента, още повече, че много от постовете са и по темата на алтернативката и по темата за диетите едновременно. Но съм сигурен, че @makebulgar има хъса да повтори и да потрети всичко, което е казал по въпроса досега, тъй че - вие сте :) дерзайте.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 36 минути, nik1 said:

Не, делението на "бързи" и "бавни" което се прави, не е според вида (монозахариди , полизахариди) ,а  според това как един въгледидрат (бил той нишесте, или захаруза) се усвоява в зависмост от това, в каква храна е.

Факт е  че в пълнозърнестия хляб нишистето се усвоява по бавно от оранизма от това в белия, картофите или ориза.  

 

 

ПС

Също: чаена лъжичка фруктоза (това което му викаме в нагазина "захар" е фруктоза) в кафето се усвоява  по-бързо от същото  количество в една -две ябълки

Първите случай водят до бързо / или монентално в случая със захарта/ покачване на инсулина (инсулинов шок), докато при вторите такъв няма, защото разграждането на фибирозната храна (фибрите) за усвояване на  въглехидрататите е бавен процес.

Процеси. добре познати на всички ендокринолизи (лекари лекуващи диабети) и широко  известни от диабетичните диети

Слагайте плюсовве на батко ви  Ники за полезните лекции :)

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще е интересно да видим някакви изследвания относно този факт за това, че пълнозърнестия хляб се усвоявал по-бавно от белия. 

Иначе в една книга на един доста известен английски диетолог и професор в лондонския университет пише, че пълнозърнестото брашно е 92% от зърното, а в бялото брашно е 72%. Човека пише, че принципно фибрите не оказват почти никакво значение на храненето и свързаните с него болести, тъй като са неразградими. И няма такова нещо като това, че фибрите били свързани с нишестето и по-бавно го отделяли. Те са си разделени по принцип и са в обвивката на зърното, която се премахва при бялото брашно, а при пълнозърнестото просто е надробена, без да е свързана с нишестето. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе то сегашните хлябове в Бг са си масово вредни. Да не копирам мои постове от други форуми, но в единия ми род се ядеше хляб в количества, и нямаше изобщо дебели (че и закръглени хора ). Относно масовата бира тук е същата работа - една истинска бира е много по-полезна от газираните и химизирани безалкохолни, ама рядко се намира и е скъпа.

Разни диетички пишат че смутита и подобни от плодове имали много захар и били вредни ( да, ама модерните сортове, и то пръскани с какво ли не ). Имали сме градини по селата и са се изяждали плодове с килограми - без видим ефект освен отслабване. Баба ми лятото ядеше по 2-3 буркана компот на ден (естествено няколко лъжици захар във всеки ) + много хляб - това и беше яденето за деня, и не и се отразяваше изобщо.

За вегани/мръвкари - и двата вида когато си рекламират и налагат начина на хранене агресивно, изобщо не ми допадат и са ми еднакво неприятни.

И в двата ми рода не помня да се яло много месо ( и да се търси примерно всеки ден непременно да се яде ) макар че сме имали възможности и са се гледали всякакви животни - просто такъв е бил манталитета.

Семейството на най-добрия ми приятел ( с които се познаваме много добре ) имаха следния режим : Един път в седмицата се яде месо / празничен обяд в Неделя /, един път риба / мисля в Петък /, през останалото време само постно ( и то почти без олио и др. мазнини ) . Всички без изключение бяха слаби и здрави хора.

И пак да повторя - не ми е било известно някой да е ограничавал хляба и тестените ( а аз бях голям любител на всякакви такива и съм набивал при всяка възможност  🙂 ).

Link to comment
Share on other sites

Преди 4 часа, nik1 said:

 

Не точно, хлябът  "върви" с картофена или оризова манджа , с олио в нея , с конфитюр и т.н. (и разбира се, е невярно че се пълнее само преяждане с въглерхидратни храни , ако това намеквате). Аз ям и юфката с хляб.. Яденето върви и с. бира... или с ракия :) Алкохолът също добавя  калории

Иначе, нещата с въглехидратите са по сложни (и прости, когато се разбере механизма)

Въглехидратите в хляба (типов, пълнозърнест)  се  усвояват бавно от организма, за разлика от бързите въглехидрати (условно "захари") който се разграждат и усвовяват бързо, и имат кратък засищащ ефект.  Тези бързоразградими  въглехидрат се съдържат например в белия хляб, в ориза, и в картофите .
Краткият ефект води до ново огладняване и ново засищане. Т.е.  причина за затлъстяването  (една от причините) е свръх-яденето. Набавяне  на калории, от които организма има няма нужда! 

 

 

Хлябът съдържа белтъчини (до 10-12 процента, т,е повече от тези в сиренето), витамини и микроелементи, който са необходими на организма на зрелия човек  а от повече мазнини имат нужда кърмачките. Самият той е сравнително  "балансираща" храна.

По просто: Може да карате почти само  на хляб (без да преяждате , т.е. с хляб, който е типов или пълнозърнест, а не бял ,засищането от когото е по краткотрайно и създава тенсенция за свръх -яденето му) и няма да сте пълен

Още по просто: Няма случай на надебелял човек, който кара на типов хляб , лук и  сирене (стига човекът да няма някакви проблеми с метаболиюма или ендокринната система и е физически активен)

Дали тази диета е здравословна (типов хляб , лук и  сирене) - ами може да прочетете в Записките в българските въстания, какво пише Захари Стоянов за менюто  на пастирите (той самия е пастир в младостта си) - то е точно това :)

 

Точно така е, говоря принципно за хляба, като традиционна храна по нашите земи и който използваме в големи количества, при всяко хранене.

Лесно усвоймите въглехидрати, освобождават голямо количество енергия, изведнъж,която ако не се използва се трупат като запаси. Те трудно засищат и се приемат в големи количества...

Въглехидратите от хляба с трици, лимец, дингел, овесени ядки и т.н., се резорбират по-трудно и постепенно, като предизвикват чувство за засищане, за дълго време.

 

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, kirasirrav said:

Баба ми лятото ядеше по 2-3 буркана компот на ден (естествено няколко лъжици захар във всеки ) + много хляб - това и беше яденето за деня, и не и се отразяваше изобщо.

А тя стоеше ли часове наред пред компютъра? Щото и заседналия начин на живот има значение. Яде се толкова, колкото енергия ще изразходваш. Едно врем хем са ядяли по-малко - хем са работили физическа работа повече. Поне на село.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е разбира се, работа и движение по цял ден, особено когато е хубаво времето не се спираше.

И разбира се твоят въпрос поражда и друг въпрос - а трябва ли седящите по цял ден зад компютри и др. , да набиват яко манджи и мръвки като за последно ? Понеже познавам доста такива хора.

Редактирано от kirasirrav
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

 

 малко трудно се оправям в изваждането на цитати от друга тема....

Това е пост на Warlord  в темата за Постапокалиптичен свят....

По негово (резонно) настояване мненията тук 

...................................................................................................................................................................................

Makebulgar - наистина прекали. Агресивният в случая е не Лорда, който обясни и разясни подробно и разбираемо,  а Макето и то брутално престъпвайки принципите на създадената от него самият тема за Псевдо-науката.   Обидни епитети като ...свинеядци - към хора употребяващи в менюто си животински храни - в това число масло, мляко, сирене, яйца е...безобразие и свръх арогантност граничеща с откровена вулгарност и дори агресия ! Повърхностен, първичен Бабаитлък , който никой не очакваше да види в един претендиращ за сериозен и отдаден на науката човек ....Позор Маке, Позор.....и Излагане от твоя страна ...

...............................................................................................................................

Лорда подхвана примери за Древен Египет ....

Аз допълвам......

В до-династичните времена , когато Делтата на Нил е представлявала мочурища обрасли с тръстика, богата на риба и Рай за всякакви пернати....тогава населението, простите хорица, не нобилитета , които са се препитавали от лов на птици , риболов и събирачество на яйца, ....са били със среден ръст на височина ...по висока от ....земеделски Египет на Фараоните, когато земята е култивирана , блатата пресушени и Египетската земя бълва по няколко реколти в година и е наречена ....Житница на Ойкумена

Средна височина на мъжете в началото на Династическия период (около 2925-2575 г. пр.н.е.), е 169.6 см (5,56 фута),  а средната такава на потомците им от Новото царство  1550-1070 пр.н.е. ,е 161 см (5,28 фута)   Ръстът е спаднал с повече от...8 см.  

Тоест.....няма птиче месо ,яйца и риба за храна, заменена е от  растителна и....8 см. спад в ръста....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 31 минути, Евристей said:

Makebulgar - наистина прекали. Агресивният в случая е не Лорда, който обясни и разясни подробно и разбираемо,  а Макето и то брутално престъпвайки принципите на създадената от него самият тема за Псевдо-науката.   Обидни епитети като ...свинеядци - към хора употребяващи в менюто си животински храни - в това число масло, мляко, сирене, яйца е...безобразие и свръх арогантност граничеща с откровена вулгарност и дори агресия ! Повърхностен, първичен Бабаитлък , който никой не очакваше да види в един претендиращ за сериозен и отдаден на науката човек ....Позор Маке, Позор.....и Излагане от твоя страна ...

Евристей, от твоя гледна точка нещо може да изглежда като псевдонаука, но реално може да е наука. Относно яденето на месо може да се изтъква примерно ръста на египетските мумии, но означава ли че примера е правилен, и можеш ли да опишеш всички обстоятелства при които са живели въпросните египтяни, точно как са се хранили, какво е било времето, каква е била властта, епидемиите... Тоест доказателство което не може да подлежи на проверка и проучване какво доказателство е? 

Относно термина свинеядци не знам какво обидно има в него при положение, че когато слагате свинска пържола в чинията реално ядете прасе. Вероятно по-обидно е да наричаш тревоядец някой веган или вегетарянец, тъй като реално те дори не ядат трева, а ядат всякакви други растителни храни, но не и треви. Трябва ли да има двоен аршин и да сме толерантни спрямо някой който използва обидни и грешни термини срещу вегани и вегетарянци, но когато друг квалифицира правилно някой от хората които ядат свинско веднага да скачаме срещу него? Не е ли арогантно отношението на варлорд в другата тема още от самото начало използвайки определения като "гуру" или "фюрерът на хилядолетният Веган Райх"?

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 минута, makebulgar said:

..

Относно термина свинеядци не знам какво обидно има в него при положение, че когато слагате свинска пържола в чинията реално ядете прасе. Вероятно по-обидно е да наричаш тревоядец някой веган или вегетарянец тъй като реално те дори не ядат трева, а ядат всякакви други растителни храни, но не и треви. Трябва ли да има двоен аршин и да сме толерантни спрямо някой който използва обидни и грешни термини срещу вегани и вегетарянци, но когато друг квалифицира правилно някой от хората които ядат свинско веднага да скачаме срещу него? 

Освен свинско ядем  телешко, агнешко, ярешко, аз ям много заешко , пилешко по рядко. Ям и риба, но не ми е любима с изключение на някои видове. Ям и конско, еленско и обюо взето всичко което си се яде.Тея с изключение на рибите и птиците са бозайници, значи съм бозайникояд:D

Сравнително рядко ям месо, предпочитам го с винцета , твърд алкохол и в краен случай бира😀

Ракията ми е Вегандомашно производство:D, а и съм дълголетник, в момента съм на над 300 и кусур години, моите години са по три ваши, така сме ние🌐

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре де, Маке, дай някакви авторитетни научни - подчертавам: научни - изследвания, които да показват и доказват предимствата на веган диетата (не вегетарианска, а веган).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 35 минути, makebulgar said:

Евристей, от твоя гледна точка нещо може да изглежда като псевдонаука, но реално може да е наука. Относно яденето на месо може да се изтъква примерно ръста на египетските мумии, но означава ли че примера е правилен, и можеш ли да опишеш всички обстоятелства при които са живели въпросните египтяни, точно как са се хранили, какво е било времето, каква е била властта, епидемиите... Тоест доказателство което не може да подлежи на проверка и проучване какво доказателство е? 

Относно термина свинеядци не знам какво обидно има в него при положение, че когато слагате свинска пържола в чинията реално ядете прасе. Вероятно по-обидно е да наричаш тревоядец някой веган или вегетарянец тъй като реално те дори не ядат трева, а ядат всякакви други растителни храни, но не и треви. Трябва ли да има двоен аршин и да сме толерантни спрямо някой който използва обидни и грешни термини срещу вегани и вегетарянци, но когато друг квалифицира правилно някой от хората които ядат свинско веднага да скачаме срещу него? Не е ли арогантно отношението на варлорд в другата тема още от самото начало?


Маке, има на доста места достъпни статистики за средния ръст на хората по страна. Никога ли не си поглеждал в следвоенни периоди или при глад как се променя средният ръст? Не си ли виждал недохранени деца от бедни семейства, които при системно лишаване от качествена и питателна храна остават доста по-дребни и слаби от своите връстници? Не говоря за тия хапващи най-евтините колбаси дето и куче не ги яде, а наистина подложени на системен глад. Не помниш ли кадри от Сомалия или пък от Етиопия и Еритрея след военните сблъсъци там? Наистина ли никога не си попадал на статии свързани с недостатъчно питателната храна и системното лишаване от животински продукти? 

Веганството е модерна изгъзица. Ако беше естествено за хората щеше да има поне едно единствено племе в света( не религиозна общност ), което да го практикува. И щеше да бъде масово, понеже хората щяха да са приспособени към изцяло растителна храна не на 1 или 2 силно ограничени места по света, а на по-голямата част от обитаемите земи. Хората просто щяха да са се приспособили към конкретните условия и щяха да са си само растителноядни. 

Вегетарианството, е нещо съвсем различно. То е естествено и нормално. Веганството е дивотия, която никой наистина нормален човек не би следвал, ако слуша своето тяло и неговите нужди или не се препоръча от лекар/диетолог при конкретно заболяване ( например полиалергии ).  А те са да го снабдява с растителна храна, животински продукти и/или месо и риба. Ако отричаш всичко това твърдейки, че веганството е естествено за човека, то трябва да копираш половината си коментари в твоята тема за псевдонаука и да се оплюеш сам там. 

Редактирано от Димитър Йорданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sir said:

Добре де, Маке, дай някакви авторитетни научни - подчертавам: научни - изследвания, които да показват и доказват предимствата на веган диетата (не вегетарианска, а веган).

Значи аз лично не съм веган нито пък пълен вегетарянец, но експериментирам с подобен вид храна за по няколко месеца. От всичко което чета най-правилната диета би била палеодиетата тоест суровоядството, но тя е доста трудно осъществима. Относно научните проучвания онова което съм чел, а това включва книги на видни диетолози и учени, а също така и учебниците по биохимия и анатомия и физиология на човека, има сериозни недостатъци както в храненето с печено месо, така и с храненето с термично обработени въглехидрати и растения, а също така и съвременната тенденция всичко да се осолява и подслажда с тонове сол, захар и фруктозно-глюкозен сироп.

Дори и пълните вегани, които ядат само растителна храна обикновено доста бъркат като си готвят цялата храна на огън, овкусяват я със всякакви неща, така че да наподобява месо, и като цяло унищожават доста от хранителните съставки. По тази причина вероятно подобнни изследвания като споменатото по-рано в другата тема, в които се предполага, че вегетарянците страдат заради липса на някои витамини, аминокиселини и мазнини, не са напълно адекватни на един истински вегански режим единствено със сурова храна.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 45 минути, Димитър Йорданов said:


Маке, има на доста места достъпни статистики за средния ръст на хората по страна. Никога ли не си поглеждал в следвоенни периоди или при глад как се променя средният ръст? Не си ли виждал недохранени деца от бедни семейства, които при системно лишаване от качествена и питателна храна остават доста по-дребни и слаби от своите връстници? Не говоря за тия хапващи най-евтините колбаси дето и куче не ги яде, а наистина подложени на системен глад. Не помниш ли кадри от Сомалия или пък от Етиопия и Еритрея след военните сблъсъци там? Наистина ли никога не си попадал на статии свързани с недостатъчно питателната храна и системното лишаване от животински продукти?

Статистическите проучвания са сложно нещо и не всеки разбира от тях, тъй че трябва да се внимава доста с интерпретацията им. Примерно едни статистически изследвания свързани с фибрите в храната показват, че някакви африкански племена в един провинциален регион, които ядат само храни богати на фибри страдат по-малко от сърдечни удари, диабет и други съвременни болести сравнено със западняците, чиято храна е по-бедна на фибри, но учения няма да приеме подобни статистики, тъй като африканците не живеят в големите западни градове пълни с изгорели газове, и при това не преяждат, не ядат много захар и т.н. Тоест статистиките могат да са полезни само и единствено ако са многофакторни. Най-добре е да се правят в клинична среда, в която много от факторите са изключени. Клинични изследвания са показали, че фибрите почти не влият при възникването или за превенцията на описаните болести.

Тъй като примерите са най-доброто нещо, ще дам един доста популярен пример със слоновете джуджета и с техните нормални събратя, които всички са растителноядни. Слоновете джуджета са вид еволюирал след попадането му в ограничена на ресурси островна среда, в която единствената разлика от континента са ограничените хранителни ресурси. На тези острови слоновете стават по-малки не заради по-малкото разнообразие на храна, а поради по-малкото количество храна. Тоест слоновете не са си променили вида на храната и са продължили да си ядат същите листа и трева, но просто количеството им е намаляло. Тези слонове са приемали всички най-разнообразни хранителни вещества, които са нужни за растежа и за изграждането на тъканите, иначе нямаше да оцелеят като вид. При естествения подбор обаче са оцелявали онези, които са били по-малки на размер, тъй като на тях им е била нужна по-малко храна и енергия, а по-големите са страдал иот недостига на храната и не са били конкурентни при битките. 

Тоест вижда се, че не вида на храната определя размера, а по-скоро количеството ѝ, и подобни примери със египтяните и с хуните не са научно издържани. По-големи стават не онези които ядат месо, а онези които ядат повече храна. Така може хуните да са порастнали не защото ядат сурово месо, а по простата причина че ядат много сурово месо. Египтяните пък може да са си намалили ръста не защото са преминали на растителна храна, а просто защото числеността им е нарастнала и порциона им е намалял. Там където храната е изобилна животните нарастват, а там където е малко намаляват на размер, без значение дали храната е растителна или местна.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, makebulgar said:

В среда на свинскоядци всяка дума, която е в разрез с традициите им да ядат свинско се разглежда като отклонение и грешка, и колективното съгласие им дава увереност да те обиждат, да те заклеймяват, и да те гонят от тази среда... Почти същото е като при религиите.

... или пък в науката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 19 часа, skiahtro said:

Точно така е, говоря принципно за хляба, като традиционна храна по нашите земи и който използваме в големи количества, при всяко хранене.

 

 

Имаме по-малък пронент с наднормено тегло от  народите, консумиращи по малко хляб ( и повече месо)

И най- важното : Изобщо консумацията на хляб в България намалява , а проценът  на хората с с наднормено тегло се увеличава

Значи, проблемът не е в количеството на хляба.. (Какво е качеството на хляба, който ядем - за това няма данни) 

 

Ако трябва да се променя нещо, то не е да намаляваме хляба (пак казвам говоря за типов/черен или пълнозърнест, а не такъв от рафинирано брашно) и да увеличаваме месото, (мазнините, картофите, оливните манжди.... ....ракията, баниците, кифлите) за да за "балансираме" намаления като количество хляб, а да помислим за нещо различно или  друго

Може и да се върнем към  традиционните диети от преди 100 години, с много хляб от  нерафирано брашно, и малко мазнини

 

Цитирай

Лесно усвоймите въглехидрати, освобождават голямо количество енергия, изведнъж,която ако не се използва се трупат като запаси. Те трудно засищат и се приемат в големи количества...

По-точно:    те засищат за кратко; Бързо се разграждат и усвояват, след което нивата на кръвна захар спадат , което води до така да се каже "преждевременно"  огладняване ,

Като  цяло се увеличава честатата на приема на храни/количество храна, а това води до наднормено тегло

 

Цитирай

Въглехидратите от хляба с трици, лимец, дингел, овесени ядки и т.н., се резорбират по-трудно и постепенно, като предизвикват чувство за засищане, за дълго време.

Според наблюденията ми, тези хлябове са скъпи за средния потребител

При пълнозърнестите пшеничени хлябове (сравнително евтини в България) - ефекът е подобен

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

On 17.04.2021 г. at 10:06, nik1 said:

По-точно:    те засищат за кратко; Бързо се разграждат и усвояват, след което нивата на кръвна захар спадат , което води до така да се каже "преждевременно"  огладняване ,

По точно, предизвикват глад. При бърз прием на такива въглехидрати се отделя голямо количество инсулин, "бум", което води до  намаляване на кръвната захар и те кара да искаш още. Няма засищане, засищане се получава само след доволно голямо количество или ако имаш силата и търпението да ядеш бавно.. Ако не получиш втора доза веднага, ставаш агресивен.

Вероятно така се обяснява агресивността при веганите.🙂

От месо не се дебелее, дебелее се от мазнитите - сланината - лой в месото. За усвояването на месото от организма се изразходва голямо количество енергия. Изхранването с месо е неефективно, за организма, като цяло. Месото се използва от организма предимно, като източник на белтъци.

Редактирано от skiahtro
Link to comment
Share on other sites

On 17.04.2021 г. at 10:06, nik1 said:

Според наблюденията ми, тези хлябове са скъпи за средния потребител

Да така е, овеса и ръжта са достатъчно евтини, дингела и лимеца са скъпи, но не мога да си обясня, как рафинирано брашно, излиза по-евтино от нерафинирано - пълнозърнесто... 

Както и да съм го мислил, все не ми излиза сметката..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, skiahtro said:

От месо не се дебелее, дебелее се от мазнитите - сланината - лой в месото. За усвояването на месото от организма се изразходва голямо количество енергия. Изхранването с месо е неефективно, за организма, като цяло. Месото се използва от организма предимно, като източник на белтъци.

Не е точно така. Можеш да надебелееш и ако ядеш най-крехкото месо. Съответно холестерола в кръвтта ти ще се повиши ако ядеш това крехко месо. Холестерола наред с белтъчините е градивен елемент на клетките на животните, като дори е по-голямо количество от белтъчините. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...