Отиди на
Форум "Наука"

И най-малката консумация на алкохол води до загуба на сиво и бяло мозъчно вещество


Recommended Posts

  • Мнения 180
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Преди 6 часа, scaner said:

Чудиш ли се? Ми образовай се тогава де :) Ти от къде мислиш се е пръкнала самата идея за хранителните добавки? Ако суровата естествена храна беше достатъчна и балансирана, нямаше да има нужда от добавки.

В този смисъл напълно заслужено можем да наречем бирата и виното  хранителни добавки :)

Гледай само колко грубо манипулираш думите. Хранителните добавки не сме ги измислили, за да си правим по-добра супер богатата на хранителни съставки естествена природна храна, а сме ги измислили, за да допълваме супур бедната на вещества съвременна индустриална, преработена, пържена, печена и всякак обработена храна. На животните в природата, които си ядат само сурова храна не им трябват нито някакви хранителни добавки нито вино или бира. Осигуряват си всичките видове витамин Б и всичките видове киселини единствено от суровата природна храна. При това растителноядните и плодоядните си ги набавят само от растенията и плодовете, и не им трябва растенията да са ферментирали или вкиснати на туршия. 

Всичките тези обработки, при които има ферментация, хората са ги измислили, не защото правят храната богата, а защото това е бил единствения начин, по който са можели да съхраняват продукцията си. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, miroki said:

При положение, че вчера ти писах за едно от тях (цветът) и продължаваш да питаш пак, означава, че освен, че нищо не си прочел и искаш още да ти дават.

Няма как да се извлекат магическите свойства без ферментация, понеже тя така или иначе започва. Ползват се различни методи за студена и топла мацерация, при която, ден, два се спира ферментацията, но така или иначе започва.

Антоцианинът- вчера ти показах как да стигнеш до него (цветът), ако те мързи да търсиш, ще ти подам една добавка.

Ето още една, Танини.

Циано гликозидите, флавоноидите и танините не се синтезират при ферментацията, а си съществуват в листата, стеблата и ядките на много растения, тъй че ако имаш нужда от тях просто яж сурови ядки, яж плодове или пий чай от билки. Цвета на червеното вино идва не от ферментацията, а е синтезиран в червените сортове грозде. Тъй че ще приемеш повече флавоноиди ако изядеш 100 гр. грозде, а не ако изпиеш 100 гр вино. 

Принципно подобни флавоноиди даващи аромат и нов цвят на храната се появяват при термичната обработка на хранана, но наред с тях се появяват и много вредни вещества. 

 

За бирата и виното говорим за някакви други магични полезни вещества, които ги няма в останалата пълноценна храна. Разбира се ако ядеш само банички, пържени картофи, кюфтета на скара и пържен боб, вероятно ще имаш супер дефицит на много витамини и минерали, и онези минимални количества във виното и бирата могат да ти изглеждат като супер полезни вещества, без които няма как да оцелееш. Но тук не говорим за подобно хранене с дефицити, а за това, че тези магични вещества били някакви супер уникални вещества и ги нямало във всички останали храни. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, makebulgar said:

Циано гликозидите, флавоноидите и танините не се синтезират при ферментацията, а си съществуват в листата, стеблата и ядките на много растения, тъй че ако имаш нужда от тях просто яж сурови ядки, яж плодове или пий чай от билки. Цвета на червеното вино идва не от ферментацията, а е синтезиран в червените ....

Пич, ти явно наистина не четеш? И защо ми вкарваш думи, които не съм казал.

Ако обичаш прочети ми отново мненията където казвам, че цвета идва от ферментацията.

Няколко пъти написах, че идва от мацерацията (престоят). Дори написах, че се забавя, ферментацията изкуствено, като нежелана в някои етапи.

И написах, че за извличане на веществата престоят е 8-21 дни. И още няколко месеца за танините.

А гроздето разкарва, няма начин да го задържиш в себе си за повече от ден. За 20 да не говорим.

Съгласен съм само, че една част от веществата се приемат и в прясно състояние. Но други не могат и не говоря за алкохолът.

Много от билките се извличат с тинктура за няколко дни. Това си е стандартен прийом, тъй-като се усвоява по различен начин, от да схрупаш билката. За някои трябва гореща вода, за други спирт за трети време. При винопроизводството е комбинация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 35 минути, makebulgar said:

Гледай само колко грубо манипулираш думите. Хранителните добавки не сме ги измислили, за да си правим по-добра супер богатата на хранителни съставки естествена природна храна, а сме ги измислили, за да допълваме супур бедната на вещества съвременна индустриална, преработена, пържена, печена и всякак обработена храна. На животните в природата, които си ядат само сурова храна не им трябват нито някакви хранителни добавки нито вино или бира. Осигуряват си всичките видове витамин Б и всичките видове киселини единствено от суровата природна храна. При това растителноядните и плодоядните си ги набавят само от растенията и плодовете, и не им трябва растенията да са ферментирали или вкиснати на туршия. 

Ферментиралата туршия е доста по-богата от постните растения, и не напразно хората са я измислили и я ползват. В туршията има много повече витамини от първоначалните продукти, появили са се в резултат на ферментацията. Ферментиралите ензими се усвояват много по-лесно, млечнокиселите бактерии предотвратяват трансформацията на чревните ензими в канцерогенни, дрождите намаляват количеството захари и помагат храната да се усвои по-лесно. Съдържат вещества, които помагат при артрит, представлява естествен пробиотик. По-богати са на омега-3.

Може с увереност да се кажем, че човекът е добил съвременнният си облик едва когато е открил туршиите и ферментацията, разбира се и бирата. Преди това е бил само умно стадно животно :)

Струва ми се, че ти си представяш хората като коне, без ръце, само ходят и зобат каквото видят. Без да използват мозъка си, т.е. натрупаният опит, който им облекчава живота. Рупат само естествени тревички. Ми в животът не е това.

Консумирането само на сурова растителна храна е вредна за съвременият човек, по много направления. Изключително вредно е да се практикува в подрастваща възраст, включая пубертета, доказано е многократно. А след като имаме такива факти, човек трябва да ползва главата си не само за балансиране и да се замисли - трябва ли такава вредна практика в една възраст да се ползва в друга без някакви ограничения?

Много минерали и витамини в растителната храна са по-трудно усвоими от тези в месото и преработените (например чрез ферментация) храни. Разчитайки само на сурова храна, силно се повишава риска да си увредиш костите, и това е доказано с изследвания. Именно тук се намесват хранителните добавки, най-вече за тези рупащите сурови храни. Огледай се в историята - хилядолетия наред народа си яде всичко и не му трябват хранителни добавки, и когато се пръкна модата на веганството, се породи и нуждата от тях. Само корелация, или причинно-следствена връзка?

Съвременният човек не е онзи човек, който преди два милиона години е рупал семки и тревички. Еволюцията е работила през тези два милиона години, и имаме всеяден човек, за който и месото е полезно.

 

Преди 58 минути, makebulgar said:

Всичките тези обработки, при които има ферментация, хората са ги измислили, не защото правят храната богата, а защото това е бил единствения начин, по който са можели да съхраняват продукцията си. 

Два заека с един куршум. Няма "не защото", а "и защото", и смисълът става противоположен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да казваш, че пиеш бира или вино заради някакви полезни неща (витамини и минерали) в тях, е като да казваш, че работиш по 8 часа на ден не за друго, а заради годишната отпуска от 20 дни. Збъркана логика и неразумно обяснение. Алкохола се пие не заради някакви витамини и минерали, а заради етанола.  

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 52 минути, makebulgar said:

Да казваш, че пиеш бира или вино заради някакви полезни неща (витамини и минерали) в тях, е като да казваш, че работиш по 8 часа на ден не за друго, а заради годишната отпуска от 20 дни. Збъркана логика и неразумно обяснение. Алкохола се пие не заради някакви витамини и минерали, а заради етанола.  

Тава също е странна логика. Ако беше така, то всички щяха да пият чист дистилиран алкохол, или водка. Но повечето хора имат различни предпочитания и пият заради вкуса, а не заради алкохола. И разбира се, че не пият заради полезните свойства на алкохола (поне не и повечето хора), те идват като бонус.

Но нали темата е затова, че всякакво количество и всякакъв алкохол са вредни. Може да съм пропуснал, но аз не видях никакви аргументи подкрепящи това, нито препратки към надеждни изследвания. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Gravity said:

Може да съм пропуснал, но аз не видях никакви аргументи подкрепящи това, нито препратки към надеждни изследвания. 

doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.009 ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, fantom4e said:

doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.009 ;)

Аз може да съм твърде циничен и критичен към този тип "наука", но ако статията се базира на запитване и елементарна статистика (броене) и въбоще и не е ясно до колко групата от хора е представителна и колко други фактори са контролирани, тя не вдъхва много доверие, независимо какви са изводите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, scaner said:

Ферментиралата туршия е доста по-богата от постните растения, и не напразно хората са я измислили и я ползват.

Да, но солта в туршията "компенсира" ползите от нея🙃

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 минути, Шпага said:

Да, но солта в туршията "компенсира" ползите от нея

И все пак, в крайна сметка, ползите от туршията са повече от вредата от солта. Практиката го доказва.

Разбира се, човек трябва да подхожда здравословно и да пие поне два и повече литра вода през деня за да отмие солта, което обикновено не се прави... Само ракийката с туршийката не е достатъчна :) Затова тук идва като спасител бирата. Не знам дали си опитвала, изстудена бира с топнати (и нарязани) кисели краставички. Пък и ако са пикантни, супер. Но това е за ценители. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Gravity said:

Аз може да съм твърде циничен и критичен към този тип "наука", но ако статията се базира на запитване и елементарна статистика (броене) и въбоще и не е ясно до колко групата от хора е представителна и колко други фактори са контролирани, тя не вдъхва много доверие, независимо какви са изводите.

не си я прочел, така ли?

On 9.05.2022 г. at 18:38, scaner said:

В туршията има много повече витамини от първоначалните продукти, появили са се в резултат на ферментацията.

Това за витамините сигурен ли си?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, fantom4e said:

Това за витамините сигурен ли си?

На много места съм го срещал. Пусни в Гугъла търсене на fermentation and vitamins, има много материал.

Навсякъде твърдят, че лакто бактериите създават В-витамините рибофлавин, тиамин и ниацин, както и В12. Така също увеличават количеството на А,С,К, както и подобряват усвояването на минералите.

Ето цитат от първото попаднало място:

Increases vitamin and mineral levels.

During the fermentation process, certain microbes produce small amounts of some B vitamins, such as thiamin, riboflavin and niacin, and in some cases even B12. Fermentation also increases levels of vitamins A, C and K in some foods and improves mineral bioaccessibility.

Improves phytonutrient content and absorption, while supporting healthy inflammatory responses.

Many greens, vegetables and fruits are rich in antioxidants, and when these foods are fermented, the phytonutrients are better retained. For example, scientists have shown that fermenting fruit and herbal smoothies with Lactobacillus plantarum and other bacteria helps preserve their polyphenols, as well as antioxidant vitamin C. This helps tackle free radicals that contribute to inflammation and, in turn, chronic disease risk.

 

Ако добавиш към търсенето и думите google scholar, ще попаднеш на сериозни статии по въпроса. Например първата ТУК.

Преди време бях попаднал на една статия, в която караха лакто бактерии чрез добавяне на кобалтови соли да произвеждат витамини в поточен режим, но беше само начален стадии на изследването, не знам до къде са го докарали.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 часа, Шпага said:

Да, но солта в туршията "компенсира" ползите от нея🙃

Скорошен виц: "Блондинка чете надпис на пакет сол: Натриев хлорид!.. И ... възкликва: Айде-е-е ... и тук набутаха химия!"😑

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vnimanie-ne-spirajte-solta-napylno-eto-zashto-6142868

"Не бива да спираме солта напълно, тялото ни се нуждае от нея

Солта е жизнено необходима за телата ни, казват експерти

..."

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Един виц и от мен. Коя е най-романтичната химическа свалка? Отивате при харесваното от вас момиче,слагате учебник по химия между вас двамата и казвате:"Между нас има химия!" Ако момичето възкликне:"Ъ-ъ,какво?",значи няма защо да си губите времето с него. 🤣

Между другото,чух че химиците готвели само качествени неща. 😆

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Познавам доста алкохолици, и те живеят дълго просто защото стават леко малоумни. Организма се адаптира към отровата и черния дроб бавно регенерира.

Да,  удължава живота червено вино , защото се наспиваш по-добре и не ти пука , но това можеш да го постигнеш и с по -полезни неща.

Ако целият етанол изчезне от планетата , животните ще си продължат да живеят, като разграждат фруктоза. А много хора ще се събудят и ще разберат , че са тъпи и живеят тъпо.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 минути, esox22 said:

Организма се адаптира към отровата и черния дроб бавно регенерира.

Няма такова нещо като организма се адаптира към отровата. Организма се опитва да я изчисти, като съответно носи и трупа вредните последствия от нея. Затова след хронично ежеседмично пиене след 10-20 години ще казваш, че не си същия като на младини и не можеш да пиеш като тогава. Просто вредните въздействия са се натрупали и вече не ти понасят. А черния дроб бавно цирозира. Няма алкохолик със здрав (адаптирал се) черен дроб. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, fantom4e said:

не си я прочел, така ли?

Прочетох това което е достъпно (абстракта, основната идея и заключението). Не съм търсил дали някъде я има достъпна цялата статия. Но и това е достатъчно за да съм скептично настроен.

Ти чел ли си я?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 24 минути, makebulgar said:

Няма такова нещо като организма се адаптира към отровата.

Организма на моменти не може да избяга от командващият го разум(или глупост) . И е принуден да се адаптира към всякакви храни, отрови , пороци, телевизия, интернет залежал живот и др.

И вместо развитие , постоянно оправя щетите .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еми от абстракта става ясно, че са установили, че виното също вреди, тъй като е алкохол и не предпазва от сърдечно-съдовите заболявания, както се е смятало. Просто преди са използвали само един маркер или един параметър, а сега като правят по-обширно проучване и резултата е друг. Концентратите и бирата са по-вредни, а виното е по-малко вредно, но не е полезно. 

А тия неща, че изследването не било научно, че статистиките не били наука, че не се знаело колко коректни били методите или видиш ли че 333 000 изследвани хора недостатъчни, са просто начин онзи, който не иска да приеме резултатите от изследването, да го омаловажи и игнорира. Проучването си е добро, но не всеки ще му харесат резултатите, особено на производителите на вино.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, esox22 said:

И вместо развитие , постоянно оправя щетите .

поправя само част от щетите. много от щетите няма как да ги поправи. точно това и е основната тема тук, че загубата на сиво вещество е при най-малката консумация, и че е невъзвратима. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Според новите актуализирани препоръки на Канадския център по употреба на вещества и пристраставане пиенето на повече от 2 стандартни напитки (бира, чаша вино или малка спиртна напитка) на седмица води до повишен риск от сърдечно заболяване, инсулт или рак. При предишните препоръки от 2011 г. максималното количество е било 2 напитки на ден. Според препоръките най-добре за здравето ви е да се въздържате от алкохол напълно. 

Новите препоръки са доста драстични спрямо старите, но са направени на база проучването на около 6000 рецензирани научни публикации. Вероятно след Канада ще бъдат направени и в останалите западни страни. Към момента в САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Австралия и в други страни препоръките са за максимум 1 или 2 питиета на ден. 

 

 

Изводът е, че да си пийваме по бира или по чаша вино на ден е твърде много и носи повишени рискове. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вчера почина Lucile Randon  - сестра  Андре. Мир на праха и. Тя обичаше портвайн.  Дали не почина от този пуст алкохол?

Между другото, тя беше на 118 г. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

Според новите актуализирани препоръки на Канадския център по употреба на вещества и пристраставане пиенето на повече от 2 стандартни напитки (бира, чаша вино или малка спиртна напитка) на седмица води до повишен риск от сърдечно заболяване, инсулт или рак. При предишните препоръки от 2011 г. максималното количество е било 2 напитки на ден. Според препоръките най-добре за здравето ви е да се въздържате от алкохол напълно. 

Новите препоръки са доста драстични спрямо старите, но са направени на база проучването на около 6000 рецензирани научни публикации. Вероятно след Канада ще бъдат направени и в останалите западни страни. Към момента в САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Австралия и в други страни препоръките са за максимум 1 или 2 питиета на ден. 

 

 

Изводът е, че да си пийваме по бира или по чаша вино на ден е твърде много и носи повишени рискове. 

Всичко което вършим без мярка е вредно. С мярка - полезно. СМСМ  

FYI

https://metro.co.uk/2014/12/05/supersize-me-man-drinks-10-cokes-a-day-for-30-days-guess-what-happened-next-4975323/

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...