Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

За или против влизането в еврозоната 2024  

55 потребители са гласували

1. 1. За или против влизането в еврозоната 2024

• За влизането в еврозоната 2024
      34
    • Против влизането в еврозоната 2024
      21

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, др-бр said:

Като си почнал, вземи отречи представителната демокрация.

Не съм отрекъл представителната демокрация, но щом ти (вие, евролюбците) можеш да отричаш пряката демокрация, защо настръхваш, че някой би отрекъл представителната? Страхотна логика. "Принципна", а не някаква нагаждаческа. Личат ли кавичките? 😀

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 20 часа, Gabraka said:

Прав си. Нека направо ЕС да приеме долара и после да сбъднем троцкистката мечта за световно правителство, световна валута, световна данъчна система, единно законодателство и т.н. Така ще спестим милиарди, нали така?

А иначе банките просто ще вдигнат таксите си за превод и таксите за поддържане на сметки и ще избият загубения доход от превалутиране :)

Хайде тук да коментираме само реалните опции, като приемане на еврото, а троцкистките мечти да останат за някоя друга дискусия.

Не мисля, че банките могат да вдигнат значително таксите си - има точки както в българското законодателство така и в регламентите на ЕС, които биха ги ограничили да направят това. А понеже за щастие сме в свободен капиталистически пазар, подобно завишаване на таксите би довело до отлив на клиенти - у нас все пак се конкурират доста банки, включително клонове на европейски банки.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Gabraka said:

Не съм отрекъл представителната демокрация, но щом ти (вие, евролюбците) можеш да отричаш пряката демокрация, защо настръхваш, че някой би отрекъл представителната? Страхотна логика. "Принципна", а не някаква нагаждаческа. Личат ли кавичките? 😀

Какво ми пречи да отричам пряката демокрация и да съм  за представителната демокрация. Това  е логичната позиция. По-скоро обратното би си противоречало.
Както добре знаеш, масово се прилага именно представителната демокрация. Пряка има в Швейцария, но това е друго общество. Така, че да-логиката е страхотна.

• Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 21 минути, др-бр said:

Както добре знаеш, масово се прилага именно представителната демокрация. Пряка има в Швейцария, но това е друго общество. Така, че да-логиката е страхотна.

В Швейцария често се провеждат референдуми, но те са по въпроси от сорта на: Да се вдигне ли пенсионната възраст?; Да се увеличат ли средствата за опазване на биологичното разнообразие? Или на ниво кантони - да се направи ли ново шосе до града и откъде точно да минава?

Никой обаче не ги е питал Да се построи ли ЦЕРН или не? Или за или против швейцарския франк. За някои специфични неща дори швейцарците не ги питат, просто защото са извън компетенцията на часовникарите и краварите.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Warlord said:

Не мисля, че банките могат да вдигнат значително таксите си - има точки както в българското законодателство така и в регламентите на ЕС

В регламентите на еврозоната има и изисквания за максимални размери на дълга и бюджетен дефицит, но не се спазват. Както и много други евро закони и изисквания. Нека да гледаме практиката, а не да вярваме в мантри като "върховенство на закона" :)

Преди 33 минути, др-бр said:

Какво ми пречи да отричам пряката демокрация и да съм  за представителната демокрация.

Нищо не ти пречи. Както и на мене нищо не ми пречи да искам референдум относно членството на България в еврозоната :)

Преди 14 минути, Warlord said:

За някои специфични неща дори швейцарците не ги питат, просто защото са извън компетенцията на часовникарите и краварите.

Баба ми беше краварка и не ми е направило впечатление да е особено компетентна по политология и социология, но въпреки това имаше право да избира кой да я представлява. 

• Потребител
Публикувано
Преди 27 минути, Gabraka said:

Както и на мене нищо не ми пречи да искам референдум относно членството на България в еврозоната :)

Защо  ли да си косим нервите за нео-комсомолчетата?! Смениха „плюса“ на батерията и решиха, че са открили топлата вода. Хората си искат диктатурата и това е,- „Всяка крива успоредна на априлската линия е права“. Честито!

Ще ида да си напукам пакет с пуканки, защото след като разберат това което ни се готви от „блестящия град“, едва ли ще им остава свободно време да изтезават клавиатурите..:)

• Потребител
Публикувано
Преди 52 минути, Tomata said:

Хората си искат диктатурата и това е,- „Всяка крива успоредна на априлската линия е права“. Честито!

Вие, които искате референдум, не сте ли милиони? Защо не излезете на протест за вашите потъпкани
права? Вие овце ли сте, та да търпите диктатурата на Брюксел? Хайде веднага на улицата!

Или може би от Пасолството са ви спряли парите заради войната - а без пари не ви се работи? Так точна? 

• Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, gmladenov said:

Или може би от Пасолството са ви спряли парите заради войната - а без пари не ви се работи? Так точна? 

But,but, агент Krasnoff ми спря тоците, ама аз още карам на батерии😂

• Потребител
Публикувано

Аз лично смятам, че най-доброто решение на въпроса с референдума е да отложат разглеждането му за 2043та година, когато би имало готовност да се разглежда такъв важен въпрос.

🤣

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, Кибик said:

Аз лично смятам, че най-доброто решение на въпроса с референдума е да отложат разглеждането му за 2043та година, когато би имало готовност да се разглежда такъв важен въпрос.

🤣

Много е прав Ивелин Михайлов, че най-големият враг на ЕС са Автократите-клептомани. Те имат най-много полза от еврото, защото левчетата трудно се препират без благословията от Брюксел, а вятърът на промяната вече им развя перчемите. На някои даже им духнаха под опашките. Сега пускат скоропостижно държавни парцели за покупка в лева, които смятат да продадат догодина в евраци, щото в БГ-то е пълно с глупаци🤫

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, Gabraka said:

Нищо не ти пречи. Както и на мене нищо не ми пречи да искам референдум относно членството на България в еврозоната :)

Нищо не ми пречи. Само че ще изпадна в противоречие. Но теб това не те притеснява, така че давай. :)

Баба ми беше краварка и не ми е направило впечатление да е особено компетентна по политология и социология, но въпреки това имаше право да избира кой да я представлява. 

Toeст, какво е решение? Баба ти или да не може да избира свои представители, които да се занимават със сложните въпроси на политиката, или заедно с други краварки да се произнася компетентно по бюджета външната политика и т.н. Нали въпросът е принципен?

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, др-бр said:

Toeст, какво е решение? Баба ти или да не може да избира свои представители, които да се занимават със сложните въпроси на политиката, или заедно с други краварки да се произнася компетентно по бюджета външната политика и т.н. Нали въпросът е принципен?

И аз това казвам. Или краварките да имат пълни избирателни права, включително на некраварски референдуми, или да си гледат кравите и да не се занимават с политика. Иначе изпадаме в противоречие, а ти не обичаш да изпадаш в противоречия, нали така? :)

Аз съм свободолюбив човек и предлагам краварките да могат да имат право да изказват мнение и по некраварски въпроси? Ти свободолюбив ли си или тоталитарен? Да могат ли краварките да бъдат част от "отворено общество" и да заемат гражданска позиция по некраварски проблеми или не?

Преди 1 час, др-бр said:

Нищо не ми пречи. Само че ще изпадна в противоречие. Но теб това не те притеснява, така че давай. :)

Никакво противоречие няма във всеобщото избирателно право. Противоречие е да позволяваш на краварка да избира държавен глава, който се явява и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, но да й забраняваш да избира с каква валута да се разплаща. :)

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, Gabraka said:

И аз това казвам. Или краварките да имат пълни избирателни права, включително на некраварски референдуми, или да си гледат кравите и да не се занимават с политика. Иначе изпадаме в противоречие, а ти не обичаш да изпадаш в противоречия, нали така? :)

Аз съм свободолюбив човек и предлагам краварките да могат да имат право да изказват мнение и по некраварски въпроси? Ти свободолюбив ли си или тоталитарен? Да могат ли краварките да бъдат част от "отворено общество" и да заемат гражданска позиция по некраварски проблеми или не?

Аз съм разумен. И не считам, че  всеки трябва да може да се изказва за всичко. И никъде по света не е така.

Преди 3 минути, Gabraka said:

Никакво противоречие няма във всеобщото избирателно право. Противоречие е да позволяваш на краварка да избира държавен глава, който се явява и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, но да й забраняваш да избира с каква валута да се разплаща. :)

Я, прочети какво означава всеобщо избирателно право, щото май се бъркаш. То съществува и се прилага, като основна част от представителната демокрация.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, gmladenov said:

Вие, които искате референдум, не сте ли милиони? Защо не излезете на протест за вашите потъпкани
права? Вие овце ли сте, та да търпите диктатурата на Брюксел? Хайде веднага на улицата!

Мисля, че Копейкин ще използва подобен призив на "народното събрание" в НДК, което обяви, и след това такива като тебе ще го нарекат "фашист" и "заплаха за националната сигурност", а Свирчев ще напише донос до ДАНС. Но подобно противоречие за такива като тебе е ежедневие - първо ще им се присмеем, че мрънкат от дивана, а после ще поплачем, че са боядисали сградата на ЕК :)

Преди 3 часа, gmladenov said:

Всуе се мориш. И краварките без интернет, а само с достъп до БНТ, вече знаят кой взима пари за пропаганда. Пардон, "разяснителна кампания".

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, др-бр said:

не считам, че  всеки трябва да може да се изказва за всичко

Компартията е на същото мнение. И старата червена, и днешната синя.

Преди 3 минути, др-бр said:

Я, прочети какво означава всеобщо избирателно право, щото май се бъркаш. То съществува и се прилага, като основна част от представителната демокрация.

Тъй де, тъй де. Краварките са специалисти по военно дело и могат да избират върховния главнокомандващ, но не могат да изберат каква валута да ползват. Никакво противоречие няма. Всичко е дъра-бъра. Тип-топ, де.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, Gabraka said:

Значи компартията е осигурявала политически плурализъм и възможност на всеки да гласува по свой избор за избран от него кандидат. И всеки да може да се кандидатира.

Познанията ти по политическа история са наистина ...алтернативни

Тъй де, тъй де. Краварките са специалисти по военно дело и могат да избират върховния главнокомандващ, но не могат да изберат каква валута да ползват. Никакво противоречие няма. Всичко е дъра-бъра. Тип-топ, де.

Може би след като научи какво е всеобщо избирателно право, ще ти е интересно да се информираш и за ПОЛИТИЧЕСКОТО ръководство на въоръжените сили и държавата. И защо е така. Обаче, докато първото беше основно понятие, което дечицата би трябвало да учат в училище по обществено образование-или както там се казва, другото изисква повечко четене 

Покрай тази тема доста ще научиш. Дерзай! 🙂

• Потребител
Публикувано
Преди 45 минути, др-бр said:

не считам, че  всеки трябва да може да се изказва за всичко

Преди 28 минути, др-бр said:

компартията е осигурявала политически плурализъм

От това по-алтернативно няма накъде. Първо забранява свободното изказване, после говори за политически плурализъм. Ако си красив, колкото си и умен...

Преди 30 минути, др-бр said:

Може би след като научи какво е всеобщо избирателно право, ще ти е интересно да се информираш и за ПОЛИТИЧЕСКОТО ръководство на въоръжените сили и държавата. И защо е така. Обаче, докато първото беше основно понятие, което дечицата би трябвало да учат в училище по обществено образование-или както там се казва, другото изисква повечко четене 

Покрай тази тема доста ще научиш. Дерзай! 🙂

И когато нямаме какво да напишем, за да оправдаем мисловните си противоречия, минаваме към празнословие. Дъра-бъра.. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 18 минути, Gabraka said:

От това по-алтернативно няма накъде. Първо забранява свободното изказване, после говори за политически плурализъм. Ако си красив, колкото си и умен...

Извинявам се. Имал съм предвид НЕ всеки да има правото да изразява пряко политическа воля по всяки въпрос касаещ държавата. Стана ли ясно?

А сега, моля те, развий революционната си теза  за това как сега било същото като преди 1989.Ние грозните и глупавите чакаме да ни изясниш.

И когато нямаме какво да напишем, за да оправдаем мисловните си противоречия, минаваме към празнословие. Дъра-бъра.. 

А аз си мислих, че ти помагам да запълниш празнините в познанията си и да не се излагаш. Ще даваш адекватни примери и сравнения и белким вдигнем нивото на дискусията. Но извинявай, приеми, че нищо не съм писал и продължавай да се бориш за всеобщо избирателно право като синонимна пряката демокрация. Нищо, че то съществува като инструмент на представителната. И размишлявай задълбочено как президентът води войски , щото нали главнокомандващ 

Редактирано от др-бр
  • Глобален Модератор
Публикувано (edited)
Преди 6 часа, Gabraka said:

Нека да гледаме практиката, а не да вярваме в мантри като "върховенство на закона" :)

Точно практиката гледам - виденови зими и фалити на КТБ-та. Аз лично бих бил малко по-спокоен ако има някакъв орган (като ЕЦБ), който да ограничава нашенските мутрафони да си правят такива схеми отново колкото си искат. Знам че звучи не суверенно малко, ама просто така го чувствам. Не знам защо, сигурно има някакви причини.

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gabraka said:

Що се правиш на заухан? 

Всички с избирателни права избират от избирателни списъци и партии, като всички кандидати и партии са длъжни да отговарят на редица изисквания с цел да се отсеят знаещи и можещи от цялото население. Вече тези знаещи и можещи каква политика прилагат - лява, центристка, дясна или някаква друга си е според програмите им. Простите и недоучили хора, както и образованите - всички избират и гласуват за хората и партиите според обещанията им за вида провеждана политика или конкретни обещания. 

Едно е тези хора според експертите си знания и областта в която са специализирали да решават важни въпроси касаещи бъдещето на държавата ни, икономиката или големи инфраструктурни проекти, съвсем друго е необвазовани индвиди без 8 клас да решават за тях. 

Спри да се правиш на по-прост. Трол такъв. 

По темата - това дали и кога да приемем еврото не е в компетенцията на селския бачкатор с 6 клас и 4 чавета на 22 годишна възраст, нито на хора никога не излизали от селото си и без образования или с ниско такива. 

Офф топик - ако зависеше лично от мен право да се гласува за каквото и да е щяха да имат само хора родени или израснали в България със завършен минимум 8 клас, платени данъци и глоби. Който не го завърши - не може да гласува, да управлява мпс, да получава каквито и да е социални помощи докато не достигне възрастта за пенсия по старост, да не може да тегли заеми, да отваря фирма и прочее. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

всички кандидати и партии са длъжни да отговарят на редица изисквания с цел да се отсеят знаещи и можещи от цялото население.

По-голяма тролщина от това едва ли може да има. Всяка краварка може съвсем свободно да се кандидатира за народна представителка и всяка чалга певица като Луна може да се кандидатира за президентка. Стига си тролил...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.