Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Ганчо Ценов е много плодовит учен ,но в методологията на своята теза е допуснал непоправими грешки.

Има 3 методологии за доказателства на хипотезите за произходът на българите :

1.Писмени паметници

2.Археологически паметници

3.Религия

От пръв поглед прави впечатление,че Г. Ценов е използвал единствено първата методология.

Той никога не е бил на място на теренни проучвания въобще не е запознат с археологическите разкопки и до последно в областта на археологията се води от мотото на средновековните латински монаси:"Гръцко е ,не се чете!"

Относно религията ,той приема априорно ,че траките са християни още от първи век /което в общи линии е вярно,но не е достатъчно ,защото наред с християните продължава да съществува и езичеството,което до 4век. все пак е доминиращо,а след 5-ти век когато траките приемат изцяло християнството в традиициите му се асимилират много местни обичаи и традиции/ .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Странно е, че съм пропуснал тази тема.

Писах доста дълги критични бележки върху разни схващания на Ганчо Ценов, които бяха качени в "Бойна слава". Качвам ги и тук, защото не само в тази тема, а и в неколцина други срещнах коментари или позовавания на твърдения на д-р Ценов и смятам, че има смисъл да се види противоположна гледна точка.

На едно място в бележките съм допуснал грешка, върху която ми обърнаха внимание потребители в "Бойна слава". Става дума за това къде според Ценов са живели хуните и азиатци ли са те или не според него. Посочвам тази грешка, тъй като форматът на статията е pdf и не мога сега да я поправя.

_______.pdf

Редактирано от T.Jonchev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хубаво си го написал Йончев. С риск да те обидя ще кажа, че на умряло куче си извадил нож. Но щом Ганчо Ценов е написал нещо, което се тиражира усилено напоследък, редно е да се обясни неговата несъстоятелност.

По-големият въпрос е друг. В същата „Кроватова България” в предговора се изразява увереност, че „няма да бъде далеч денят, когато нашите деца ще учат от историята оставена ни от д-р Ганчо Ценов и неговите последователи”! Представяш ли си децата ни Йончев (при мен ще са внуци), как разпалено ни обясняват, че не е имало никакви ромеи, защото ромеите са живели точно там, дето Ценов изкарва че са живели българите. Излиза, че в цялата ни история ние сме се били едни българи-тракийци, срещу други българи-тракийци, но не сме го знаели. Ето това е моят прочит на Ценов и „принос” в продължение на неговото дело.

Само че аз не съм съгласен децата да ми обясняват и как гърците са ни покръстили, за да угодят на други. А тези истории са тиражирани под път и над път – в учебници, в интернет и пр. и пр. Пишем си ние тук по форумите и какво?

Днес, съставяйки новата си студия и понеже исках да сложа един линк към нещо, което съм писал по-рано, тръгнах да го търся във форума. И какво открих: в линка на прикачения файл ме предупреждават, че ако го отворя има опасност компютърът ми да бъде заразен с вирус! Извинявай, драги Йончев, не мога да го коментирам това, но ти как си го обясняваш? Откъде разбраха, че съм ходил на първия митинг на опозицията на 18 ноември?

Може и да е техническа грешка – не знам и не ме интересува. Но аз съм сигурен (не заради тая подробност с вируса), че докато грешките на Ценов няма да се изучават в училище (и за това добър принос дава и твоята статия), то грешките на Златарски и в бъдеще ще се тиражират! Комунизмът е манталитет – идва с раждането. Родилите се с науката на Златарски също ще си отидат с нея.

А относно спора за християнството в България ще кажа: само в една батерия има плюс и минус. Тия теории, че всички живеещи в земите, които след 681 г. се определят като български, са били езичници до ІХ в., са безпочвени. На Балканския полуостров са се появили първите християни и техният брой непрекъснато е нараствал. В ІХ в. за тия християни единната църква даже се е разделила на две. Тогава в България християнството е било въведено като задължителна официална религия.

Някой има ли сведения дали езичеството и коя негова разновидност са били официални в България преди това? (С изключая „гра-то” от един неточно прочетен надпис). Не е ли странно, че в „Именника на владетелите от рода Дуло” специално е упоменато, че предците на Аспарух са управлявали с остригани глави. Значи ли това, че самият Аспарух си е пуснал коса или просто писаното е приьом на съставителя на „Именника” (първият е бил именно Аспарух) да каже, че основаното „отсам Дунава” е започнато с приобщаването на дошлите към обичаите на заварените?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Драги Гербов,

Писах не за да "вадя нож" на Г.Ценов, най-малко на него. Писах защото ревизионистичната вълна по отношение на историческата наука стана твърде голяма твърде бързо, а Ценов е разположен (от други, разбира се) на самия й гребен. Прекалено много хора го възприемат, без дори да са го прочели - просто им харесва да е прав.

Аз смятам, че наука не се прави по този начин - първо да си си наумил какъв да е резултатът от проучването, а после да проучваш и разбира се да пригаждаш нещата според удобството на предпоставената теза.

Ревизии в науката са потребни, естествено и никога не съм възразявал срещу научната ревизия въобще. Без нея историческата наука би била мъртва. Но твърде "революционните" (като скорост и аргументация) ревизии не само не са ми по вкуса, но ги и намирам неполезни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като скорост няма проблем, но като аргументация вече има. В известна, в определена степен е полезно популяризирането на историята, и още как! Но тоталното ревизиране в духа на така модните за края на 20 и нач. на 21 век "неотеории" - това може и да граничи с манипулация.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, именно. Проблемът със скоростта е всъщност проблем с аргументите. Връзката между тези две неща обикновено е обратно пропорционална.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Йончев ,ти бъркаш последствията с причините!

Преразглеждането на историята през мирогледа на т.нар. Виенски,Тюбингенски и прочие западни и източни /Шльоцериански/ школи кара някои учени да се опитват ,въпреки грубите и ужасни методи срещу тях да изваждат наяве истинската история.

Това ,че има затъмняване на историята от страна на политикоимпериалистическите и творци,не може да накара хората търсещи истината да зарият глава като щрауси в пясъка.

Всеки може да допуска грешки,но този ,който подменя и интерполира историята е сам осъден от нея!!!

В това е разликата от Г.Ценов и Шльоцерианските послушници Златарски и Мутафчиев.

Наистина аз детйлно нямам време да се ровя ,както Гербов в Златарските инсинуации , но факт е ,че той и неговото отроче Мутафчиев подменят същинската философия в Българската история!!!

Тоталното изваждане на най-различни неотеории има за цел да опрочи идеята,за истински поглед без лъжи ,манипулации и интерполации.

Това,че разни провокатори,луди или откровенни агенти се прилепят към каузата с едничката цел да я унищожат ,не може да бъде аргумент ,че идеята е фалшива или неистинска.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въобще не говоря за "провокатори", "луди", "откровени агенти" и т.н. Целите им също не ме занимават кой знае колко. Интересуват ме твърденията и най-вече научните им основания.

Според мен това е достатъчно, когато човек се опитва да търси някакви истини за миналото и не си прави илюзиите, че може да е компетентен по всеки въпрос.

Що се отнася до политизирането, идеологизирането и пр. на историята - безкрайно далеч съм от всичко това.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Йончев, далеч съм от мисълта ,че вие сте такъв,говоря за Шльоцер,Цойс,Маркварт,Шафарик,Божидар Димитров,Мутафчиев и сие.За другата категория горепосочени смятам Кръстю Мутафчиев, Йордан Табов ,Фоменко,Светлозар Попов, Пешо Добрев /донякъде ,с неговия румънски кръст в Балчик/,Божидар Димитров той попада във всякакви категории...

Но ,не и професорът по сравнително езикознание Георги Сотиров,доктора Асен Чилингиров ,доктора Ганчо Ценов,доктор Чавдар Бонев.

Разбира се и на запад има достойни научни работници-един прост пример италианските историци признаха славянството на вандалите.

Да не забравя и Иречек или Фарлати чиято Църковна История още не е преиздадена ,а е от 1717год.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Забравяте една малка,но ключова подробност.Ганчо Ценов е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин,имал достъп до тайните архиви на Ватикана,следователно е достигнал до факти,които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен.Това,че е обявен за еретик,е следствие от политическите течения на епохата.Дотук постовете следват същата логика на навеждане (изнинявам се за израза) спрямо чужди автори и такива,които уж са български.

И една малка забележка към този пост:

Йончев, далеч съм от мисълта ,че вие сте такъв,говоря за Шльоцер,Цойс,Маркварт,Шафарик,Божидар Димитров,Мутафчиев и сие.За другата категория горепосочени смятам Кръстю Мутафчиев, Йордан Табов ,Фоменко,Светлозар Попов, Пешо Добрев /донякъде ,с неговия румънски кръст в Балчик/,Божидар Димитров той попада във всякакви категории...

Личи си,че не можеш или не искаш да прочетеш,или не си достатъчно информиран,за по-лошо не мога да се сетя.Кръстът НЕ Е РУМЪНСКИ, а български.Най-любезно те моля да редактираш мнението си.Ако беше прочел книгата както трябва , щеше да го знаеш.Много е трудно за автори като Петър Добрев да изобличават очевидни грешки на досегашната история,защото те са просто уникални и умопомрачаващи от гледна точка на опитът за заблуда и изкривяване на истината.Един простичък пример-днес слушах предаването на Б.Димитров по БНТ.Той започна да говори как имена като Иван,Мария и т.н.,въобще всички български имена са еврейски.Толкова-точка.Без обяснение защо ,как и по какъв начин е станало това,освен ако разбира се,не приемате аргумента,че тези имена са навлезли след така нареченото приемане на християнството през 864-865 година.Първо,евреите не са паднали от небето и са взаимствали много неща от други народи,и второ-аз не срещам евреи с български имена НИКЪДЕ.Това е само малка част от плявата,която се изсипва по медиите спрямо българския народ и самосъзнание.Българи,осъзнайте се!Ако се поровите,ще видите,че има много повече хляб в самостоятелното мислене,отколкото в директното преписване и повтаряне на чужди теории и идеи.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Хм, звучи крайно, но всъщност има нещо такова.

'T.Jonchev' с много голям интерес те чета , и ми е интересно много,но тва дето си го "постнал"може би си искал да кажеш:

"Мда, звучи неграмотно,но всъщност няма значение,какво казва един "бивш"(прото)"

Аз сега съм заел с паралелното ,проучване (по време)на това какво твърди Ценов и опонентите му!

за един период да речем I-VI век D.C.

може би по години ще е много интересно,поне за мен де (лаика)хехе

Share this post


Link to post
Share on other sites
Забравяте една малка,но ключова подробност.Ганчо Ценов е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин,имал достъп до тайните архиви на Ватикана,следователно е достигнал до факти,които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен.Това,че е обявен за еретик,е следствие от политическите течения на епохата.Дотук постовете следват същата логика на навеждане (изнинявам се за израза) спрямо чужди автори и такива,които уж са български.

И една малка забележка към този пост:

Йончев, далеч съм от мисълта ,че вие сте такъв,говоря за Шльоцер,Цойс,Маркварт,Шафарик,Божидар Димитров,Мутафчиев и сие.За другата категория горепосочени смятам Кръстю Мутафчиев, Йордан Табов ,Фоменко,Светлозар Попов, Пешо Добрев /донякъде ,с неговия румънски кръст в Балчик/,Божидар Димитров той попада във всякакви категории...

Личи си,че не можеш или не искаш да прочетеш,или не си достатъчно информиран,за по-лошо не мога да се сетя.Кръстът НЕ Е РУМЪНСКИ, а български.Най-любезно те моля да редактираш мнението си.Ако беше прочел книгата както трябва , щеше да го знаеш.Много е трудно за автори като Петър Добрев да изобличават очевидни грешки на досегашната история,защото те са просто уникални и умопомрачаващи от гледна точка на опитът за заблуда и изкривяване на истината.Един простичък пример-днес слушах предаването на Б.Димитров по БНТ.Той започна да говори как имена като Иван,Мария и т.н.,въобще всички български имена са еврейски.Толкова-точка.Без обяснение защо ,как и по какъв начин е станало това,освен ако разбира се,не приемате аргумента,че тези имена са навлезли след така нареченото приемане на християнството през 864-865 година.Първо,евреите не са паднали от небето и са взаимствали много неща от други народи,и второ-аз не срещам евреи с български имена НИКЪДЕ.Това е само малка част от плявата,която се изсипва по медиите спрямо българския народ и самосъзнание.Българи,осъзнайте се!Ако се поровите,ще видите,че има много повече хляб в самостоятелното мислене,отколкото в директното преписване и повтаряне на чужди теории и идеи.

Иван и Мария :bigwink: като от някакъв виц. Тези имена не са БЪЛГАРСКИ! Разбира се те не звучат така на английски, иврит или испански, а са побългарени. Капиш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Големият" български историк Б. Димитров също се мотал из Ватикана, но какво е чел само той си знае, нали е разветчик :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами когато Божо е работел за разузнаването сам той твърди, че работата му била да издирва чужди документи за българската история или свързани по някакъв начин с нея, но не след дълго са решили че няма смисъл от този отдел и са го закрили.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Забравяте една малка,но ключова подробност.Ганчо Ценов е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин,имал достъп до тайните архиви на Ватикана,следователно е достигнал до факти,които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен.Това,че е обявен за еретик,е следствие от политическите течения на епохата.Дотук постовете следват същата логика на навеждане (изнинявам се за израза) спрямо чужди автори и такива,които уж са български.

И една малка забележка към този пост:

Йончев, далеч съм от мисълта ,че вие сте такъв,говоря за Шльоцер,Цойс,Маркварт,Шафарик,Божидар Димитров,Мутафчиев и сие.За другата категория горепосочени смятам Кръстю Мутафчиев, тЙордан Табов ,Фоменко,Светлозар Попов, Пешо Добрев /донякъде ,с неговия румънски кръст в Балчик/,Божидар Димитров той попада във всякакви категории...

Личи си,че не можеш или не искаш да прочетеш,или не си достатъчно информиран,за по-лошо не мога да се сетя.Кръстът НЕ Е РУМЪНСКИ, а български.Най-любезно те моля да редактираш мнението си.Ако беше прочел книгата както трябва , щеше да го знаеш.Много е трудно за автори като Петър Добрев да изобличават очевидни грешки на досегашната история,защото те са просто уникални и умопомрачаващи от гледна точка на опитът за заблуда и изкривяване на истината.Един простичък пример-днес слушах предаването на Б.Димитров по БНТ.Той започна да говори как имена като Иван,Мария и т.н.,въобще всички български имена са еврейски.Толкова-точка.Без обяснение защо ,как и по какъв начин е станало това,освен ако разбира се,не приемате аргумента,че тези имена са навлезли след така нареченото приемане на християнството през 864-865 година.Първо,евреите не са паднали от небето и са взаимствали много неща от други народи,и второ-аз не срещам евреи с български имена НИКЪДЕ.Това е само малка част от плявата,която се изсипва по медиите спрямо българския народ и самосъзнание.Българи,осъзнайте се!Ако се поровите,ще видите,че има много повече хляб в самостоятелното мислене,отколкото в директното преписване и повтаряне на чужди теории и идеи.

Кръстът си е влашки. Имаме цяла огромна тема за него. Виж я - има влашки текст отдолу, написан с бъпгарски букви. Темата се казва: "Оброчният кръст ма Мирчо Стари".

ПП

Пиши свободно, но не е желателно да се дават квалификации на потребители! :)

Редактирано от КГ125

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами когато Божо е работел за разузнаването сам той твърди, че работата му била да издирва чужди документи за българската история или свързани по някакъв начин с нея, но не след дълго са решили че няма смисъл от този отдел и са го закрили.

Долни лъжи са неговите на Божо .

През комунизма е ровил здраво фонда на Рилския манастир . И до днес библиотеката не е върната , а е попълнена с романи на Джек Лондон .... :crazy_pilot: 1

Редактирано от RIZAR

Share this post


Link to post
Share on other sites
Забравяте една малка,но ключова подробност.Ганчо Ценов е ЕДИНСТВЕНИЯТ българин,имал достъп до тайните архиви на Ватикана,следователно е достигнал до факти,които не могат да бъдат известни на НИТО ЕДИН български учен.Това,че е обявен за еретик,е следствие от политическите течения на епохата.Дотук постовете следват същата логика на навеждане (изнинявам се за израза) спрямо чужди автори и такива,които уж са български.

Не, не забравям, само че това е просто мит. Може ли някой от хората, които смятат, че Ценов е единственият с достъп до въпросния таен архив, да посочи един единствен източник, ползван от него в този архив, който да не е бил ползван преди него от други изследвачи? Абсолютно всички извори, които Ценов споменава в книгите си, са открити и публикувани доста преди него. Дали е влизал в архива или не - не знам, но знам че никъде не е дадено доказателство, че е влизал там. Всичките му цитати са по по-ранни историографски изследвания. Дори рядко цитира публикации на изворови текстове - като правило той ползва източниците по цитати от по-стари свои колеги.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте.

Тъй като се подлъгах неразумно и поведох един напълно безсмислен спор с някакви автохтонисти , случайно влязох в Уикипедията и прочетох одата за Ганчо Ценов.

Останах много учуден, от тонът на статията разбрах че Ценов се приема за сериозен учен историк а най вече че теорията му се възражда и дори останах с впечатление че Ценов се лансира като основоположник на съвременните исторически теории за произхода!

Сега ще търся някакъв начин за рецензия на статията в Уикипедията защото според мен е недопустимо такива шарлатански теории да се приемат на сериозно.

Както и да е, понеже някой горе изказа мнение в този тон- ние си пишем по форумите а чалгата в историята ни процъфтява, за това реших да се изкажа.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Здравейте.

Тъй като се подлъгах неразумно и поведох един напълно безсмислен спор с някакви автохтонисти , случайно влязох в Уикипедията и прочетох одата за Ганчо Ценов.

Останах много учуден, от тонът на статията разбрах че Ценов се приема за сериозен учен историк а най вече че теорията му се възражда и дори останах с впечатление че Ценов се лансира като основоположник на съвременните исторически теории за произхода!

Сега ще търся някакъв начин за рецензия на статията в Уикипедията защото според мен е недопустимо такива шарлатански теории да се приемат на сериозно.

Както и да е, понеже някой горе изказа мнение в този тон- ние си пишем по форумите а чалгата в историята ни процъфтява, за това реших да се изкажа.

Въй, въй :whistling: Нещо на Г. Ценов чел ли си, къде според теб е допуснал грешки?

Неправилно е тълкувал/превеждал или дописвал извори като дядо и бащата на "пра"болгарската история - Златарски и Бешевлиев?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Драги Гербов,

Писах не за да "вадя нож" на Г.Ценов, най-малко на него. Писах защото ревизионистичната вълна по отношение на историческата наука стана твърде голяма твърде бързо, а Ценов е разположен (от други, разбира се) на самия й гребен. Прекалено много хора го възприемат, без дори да са го прочели - просто им харесва да е прав.

Аз смятам, че наука не се прави по този начин - първо да си си наумил какъв да е резултатът от проучването, а после да проучваш и разбира се да пригаждаш нещата според удобството на предпоставената теза.

Ревизии в науката са потребни, естествено и никога не съм възразявал срещу научната ревизия въобще. Без нея историческата наука би била мъртва. Но твърде "революционните" (като скорост и аргументация) ревизии не само не са ми по вкуса, но ги и намирам неполезни.

Съвсем без да искам влязох във форума - търсех дали я има качена в нета "Произход на българите..." от Ганчо Ценов, но първите няколко страници са посветени на разни форуми, та отворих тая страница на бг наука-форум... Е, Йончев, на едно място в друг един форум, дано не ме лъже паметта, ти сам признаваш, че не си чел "Произход на...", а само "Кроватова България". Така ли е и днес, след почти 3 години? Някой от админите или модераторите в този форум ми е сложил прякор "Тук съ зада обиждам останалите потребители" или нещо такова и то може би само защото съм нарекъл неколцина от участниците "българомразци". Ами че то е видно и за слепец! Как един човек да приеме безразборното критикарене, носенето на вода от девет дерета за да се докаже, че Г. Ц. е недобросъвестен, постоянното оборване на автохтонната теория по всякакви начини, безкритичното приемане на тюркската теза за произхода на българите от мнозина участници и още много такива неща освен като форма на "българомразство"? Ето и тук сега Рицарят говори за трите метода възприети (равностойно ли?) в историческите изследвания - писмени източници, археологически находки, религия, а пък Г.Ц. ползвал само първия... Не е ли малко несериозно това?

Но както и да е, де...

ВладПомак

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съвсем без да искам влязох във форума - търсех дали я има качена в нета "Произход на българите..." от Ганчо Ценов, но първите няколко страници са посветени на разни форуми, та отворих тая страница на бг наука-форум... Е, Йончев, на едно място в друг един форум, дано не ме лъже паметта, ти сам признаваш, че не си чел "Произход на...", а само "Кроватова България". Така ли е и днес, след почти 3 години? Някой от админите или модераторите в този форум ми е сложил прякор "Тук съ зада обиждам останалите потребители" или нещо такова и то може би само защото съм нарекъл неколцина от участниците "българомразци". Ами че то е видно и за слепец! Как един човек да приеме безразборното критикарене, носенето на вода от девет дерета за да се докаже, че Г. Ц. е недобросъвестен, постоянното оборване на автохтонната теория по всякакви начини, безкритичното приемане на тюркската теза за произхода на българите от мнозина участници и още много такива неща освен като форма на "българомразство"? Ето и тук сега Рицарят говори за трите метода възприети (равностойно ли?) в историческите изследвания - писмени източници, археологически находки, религия, а пък Г.Ц. ползвал само първия... Не е ли малко несериозно това?

Но както и да е, де...

ВладПомак

Здравей Помак !

Къде се загуби и ти като тракийска самодива след славянско нашествие ???:laugh:

Ганчо Ценов е използвал стара методология и не е имал пред себе си археологическите паметници разкрити след 50 -те години на XX в.

За доказателства е привлякъл следните компоненти -

1.Писмени извори

2.Опит за реконструкция на календара

3.Езикови сравнения

4. Няколко етнографски момента - легендата за цар Троян и др.

5.Направил е и опит да причисли българите и траките от I в. към християнството, но виждаме, че и до IV в. на Балканите съществува езичеството - т.е. използвал е религията ;

6.Опитал се е да реконструира някои титли на българските владетели ;

7.Антропология- отчасти , любимия ми негов израз е как и днешните тюрковъдски антропо и археолози ходят по мангалски и татарски гробове да търсят идентитет с пра -българите:punk:

Какво не му достига - основно археологическите данни .

Когато е отишъл в Абоба ( Плиска ) ( надявам се си чел за неговото отношение) не е направил нищо . Трябвало е да открие първите бележки на Ф. Успенски , който твърди , че българската столица е от "келтоскитски" тип . След това владеещата сила по онова време имперската школа , му е приспала съзнанието си и после той пише разни глупости , но това не причина , Ценов да не обърне внимание на тези факти и да ги разгледа обстойно . Това е минус за неговата работа.

Той не е разгледал погребални съоражения и ритуали, снаряжения, бойно оръжие, конска сбруя на българите . Монетопроизводството въобще не е засегнато.

Произведенията на ювелирното майсторство и въобще на изобразителното изкуство и архитектура.

По принцип развитието на науката не е позволила на Г. Ценов да развие всички свои теории и да успее да ги докаже.

Тук във форума има един човек, който се опитва да келтски аналогии с езиковите остатъци на българите като имена на български владетели, отделни думи като ''етх бехти'' и други , но това засега не е достатъчно.

Освен това се вижда ,че все таки , Г. Ценов макар и понякога да покзава завидни умения по география, заради предпоставените си тези не успява да докаже своята визия за Античната и Средновековна историческа география.

Накрая , видно е ,че след 1944г. е гонен по политически причини и те са, не защото е прав или оригинален, а защото неговите книги за били политически удобни на германците.

Дори в първите си книги Ценов твърди ,че готите са немци, после казва ,че са траки , а накрая траки и немци нямат разлика. Ето ,че това му крайно германофилство е способствало срещу него да се организира цял ''лов на вещици ''.

Въпреки всичките си недостатъци Ценов е оригинален писател и един от първите , който се опълчва срещу предпоставените схеми в историята. Понеже е знаел тежненията на немската (вкл. Виенската) школа и сантименталното й отношение към готите, той се е опитал да го преекспонира до край , за да извлече нужните облаги за българите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, Йончев, на едно място в друг един форум, дано не ме лъже паметта, ти сам признаваш, че не си чел "Произход на...", а само "Кроватова България". Така ли е и днес, след почти 3 години?

Ако ще сме точни - повече от три. Не, Помак, отдавна не е така. Направих си междувременно труда да прочета всичко, което Г.Ценов е публикувал на български, включително "Произхода". Но това четене не промени създаденото от "Кроватова България..." впечатление, а го затвърди.

Как един човек да приеме безразборното критикарене, носенето на вода от девет дерета за да се докаже, че Г. Ц. е недобросъвестен, постоянното оборване на автохтонната теория по всякакви начини, безкритичното приемане на тюркската теза за произхода на българите от мнозина участници и още много такива неща освен като форма на "българомразство"?

Не знам дали това се отнася за мен (и за мен?), но във всеки случай никак не ми е ясно защо човек, който приема тюркската теза (макар че аз никъде не съм я адмирирал) или - още повече - който не приема тезите на Г.Ценов, да е българомразец. Откога Г.Ценов е някакъв патриотичен еталон, та който не му приглася да е антипатриот?

Освен това - какво общо може да има историческата истина с патриотичните щения на този или онзи?

Що се отнася до "безразборното критикарене" и "носенето на вода от девет дерета": прави ми впечатление, че привържениците на Г.Ценов не си дадоха труда да аргументират несъгласието си с моите бележки и да верифицират неговите схващания по засегнатите от мен въпроси. С други думи постъпват точно по този начин, за който обвиняват колегите на д-р Ценов, а това не намирам за много логично поведение.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако ще сме точни - повече от три. Не, Помак, отдавна не е така. Направих си междувременно труда да прочета всичко, което Г.Ценов е публикувал на български, включително "Произхода". Но това четене не промени създаденото от "Кроватова България..." впечатление, а го затвърди.

Не знам дали това се отнася за мен (и за мен?), но във всеки случай никак не ми е ясно защо човек, който приема тюркската теза (макар че аз никъде не съм я адмирирал) или - още повече - който не приема тезите на Г.Ценов, да е българомразец. Откога Г.Ценов е някакъв патриотичен еталон, та който не му приглася да е антипатриот?

Освен това - какво общо може да има историческата истина с патриотичните щения на този или онзи?

Що се отнася до "безразборното критикарене" и "носенето на вода от девет дерета": прави ми впечатление, че привържениците на Г.Ценов не си дадоха труда да аргументират несъгласието си с моите бележки и да верифицират неговите схващания по засегнатите от мен въпроси. С други думи постъпват точно по този начин, за който обвиняват колегите на д-р Ценов, а това не намирам за много логично поведение.

Йончев, остави сега Ценов,. отговори на на пнпр в темата за Прима Юстиниана.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...