Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Произход на етруските

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 25 минути, Exhemus said:

Привърженик съм също на теорията, че има силен германски пласт в гръцкия. Кран е германска дума. + още една!  :)

Цинти, как ти звучи? Zinn?- да не излезат нашенските римляни и те баш римляни🤭 

• Мнения 177
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)

Ако изхождате от това че синти може да идва от zinn - tin - калай и това да е връзката с етруските - на етруски "tin" са го дали лингвистите, че значи ден и от там следователно Тиниа или Тин, техния главен бог. 

Има поне два варианта да се обясни това:

- или чрез някаква връзка между Тин (божеството) и калая

- или чрез прото-германското - din, идващо от прото-индо-европейското *deyh, със значение светещ/блестящ, и да от там идва и думата ден.

Или просто е съвпадение понеже етруския според лингвистите е неиндоевропейски език, както най-вероятно е и синдийския. Но винаги, разбира се, трябва да се има едно наум дали това наистина е така. 

П.П. А има и още нещо. Ето какво казва Марк Теренций Варон:

"В частта на областта Субуран, първото светилище се намира на хълма Каелий, кръстен на Каелес Вибена, виден тоскански водач, за когото се казва, че дошъл със своите последователи, за да помогне на Ромул срещу цар Таций. От този хълм се казва, че след смъртта му последователите на Каелес са били свалени на равнината, защото са притежавали място, което е било твърде силно укрепено и лоялността им е била донякъде под съмнение. На тяхно име е наречен Уикус Тускус (Vicus Tuscus) „Тосканският ред“ и затова, казват, статуята на Вертумнус стои там, защото той е главният бог на Етрурия; но онези от каелийците, които са били свободни от подозрение, са били преместени на мястото, наречено Каелиолум „малкият Каелий“."

Тоест той твърди, че главният бог на Етрурия не е Тин, а е Вертумнус/Уертумнус или Велтумнус/Уелтумнус. Понеже техния главен религиозен център се е наричал, ако не бъркам: Fanum Voltumnae, където са се провеждали годишни събирания.

Което пък може и да спаси работата от индо-европейски съмнения понеже, не съм сигурен, дали това наименование има корени в индо-европейски. Тоест Тин може да е донесено божество, заемка от индо-европейците, но Велтумнус няма как да е.

Нека тук хората, които са чели повече за античността и ги влече повече кажат какво мислят по въпроса.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано
On 25.05.2025 г. at 2:02, Евристей said:

Клутхумустха (е не съм убеден дали точно 100 процента така се е произнасяло на етруски, но приблизително) а на галено (умалителна форма)   -  Клутмста. 
А...тук ще е интересно, ще науча за този етруски херос. Хм...оказа се, че името е женско. Ми нищо, пак ще е интересно. Тази дама трябва да е била съпруга, сестра или дъщеря на някой от херос нагоре. Да, вярно се оказва - съпруга е на някой си  Акхмемрум. Той пък кой е ? Започвам да го "издирвам" - братя нещо има ли този човек ? Има един единствен - Менле ! Хайде към него сега - той има съпруга чието име е ...Elinei, Elinai, Elina. Тя пък имала любовник - човек на име  Аликхсантре : Alichsantre, Alechsantre, Alcsentre, Elchsntre, Elachśantre, Elachśntre, Elcste в зависимост от етруските диалекти. Ама това е хетския Алакхсанду - зацепих. Значи Клутхумустха или кака Клутста както са ѝ викали на галено е ...Клитемнестра.

Не съм сигурен дали не съм на грешна следа, но горните паралели ми направиха впечатление. Може би затова ми „светна лампата“ като попаднах случайно на първата жена на Парис горската нимфата, Oinōnē, винена , (?румена или омайна жена )

Първо си помислих, че връзката с етруската Uni едвали е оправдана. После обаче погледнах, че царят на Лемнос Тоас, син на Деонис и Ариадна, бил спасен от щерка си Хипсипила, след като лемноските жени избили всичките си мъже. Според „Илиада“, от нея и Язон, Тоас е и дядо на Евней. Други източници казват, че Хипсипила и Язон са имали, освен Евней, втори син, наричан по различен начин Тоас, Неброфон или Дейпил. След бягството си от Лемнос, Тоас има син Сикин от водната нимфа Ойноя, на когото се твърди, че е кръстен гръцкият остров Сикинос. Според някои, Тоас имал съпруга Мирина, която била дъщеря на Кретей.

Това ми прилича малко на „развален телефон“ ако разбира се двете Ойнони са една и съща жена. С Тоас е по зле, ту внук, ту дядо. или и двете?  По-интересно е, че има връзка с Лемнос и някаква миграция, която е попаднала в митологията. С малко спекула Тоас напомня на Тоска, а нимфата Ойнона на етруската богиня Уни. 

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.